[…]
Sub privirile de caprioara incoltita ale lui Mugur Isarescu, protejati barbateste de intaia mustata a tarii, copiii-minune ai finantelor mioritice au organizat o mega-sesiune de prostire a romanilor, sesiune care s-a bucurat de un succes teribil. Astfel, romanii au aflat si s-au indignat de faptul ca platesc cele mai mari dobanzi la credite din Europa, ca urmare a unei conspiratii globale prin care bancherii strani de la Bucuresti au tras in veniturile noastre cu ucigatoarea arma a Robor-ului, un nume menit sa provoace fiori. Dar aceiasi romani nu s-au prins de faptul ca tevatura Robor era, de fapt, menita sa ascunda operatiunea discreta “3 miliarde de euro imprumut cu cea mai mare dobanda din Europa”, operatiune nascuta din proasta guvernare in forma continuata.
Et in Letitia ego!, exclama in cor politicienii romani, suspinand dupa amintirea Arcadieilor, un loc unde poti sa sfidezi 20 de milioane de oameni, mintindu-i ca este nedrept sa plateasca dobanzile cele mai mari. Asta in vreme ce in tara reala, in Romania in care traim cu totii, dobanzile pleaca deja de foarte sus, pentru ca acolo se afla de fapt costul banilor pentru Romania ca tara, o tara care, in loc sa fie condusa de romani, este condusa de letitienii Dancila, Valcov, Teodorovici sau Grapini. Si ca sa fim sinceri, toate partidele care au condus Romania sunt vinovate de acelasi lucru: toate au proiectat si modelat o tara greu de finantat.
Romania plateste, de cativa ani, cea mai mare dobanda la imprumuturile sale externe dintre toate tarile Uniunii Europene. Dar pentru ca nu putem compara mere cu pere, sa comparam mere cu mere si sa vedem cum stam fata de vecinii nostri de suferinta din Estul fost comunist si din afara zonei Euro: daca noi ne imprumutam la dobanzi de 4,79%, ungurii o fac la dobanzi de 2,68%, polonezii la 2,69%, cehii la 1,76% si bulgarii la 0,68% (toate acestea sunt rate de dobanda la imprumuturi pe termen lung -10 ani).
Iata o selectie a tarilor cele mai “vulnerabile” din statisticile Bancii Centrale Europene, dupa noi fiind Italia:
Acum randamentul obligatiunilor poloneze:
Sau al celor bulgaresti:
Si al celor romanesti:
Romania are rating BBB- (perspectiva stabila) de la Fitch, Moody’s ne-a notat cu Baa3 (la fel ca pe unguri), iar de la Standard & Poor’s am capatat ratingul BBB-/A-3, apropiat de cel al maghiarilor, cu perspectiva stabila, in urma unei telenovele de inceput de martie.
Pe de alta parte, cu numai 35%, Romania are a patra cea mai “usoara” datorie externa raportata la PIB din UE. Polonia are un grad de indatorare de peste 50%, iar Ungaria de peste 73%. Bulgarii au doar 23%, insa:
Si acum sa venim la cifrele care conteaza, oameni buni:
Pentru inceput, iata cum arata balanta contului curent al Ungariei, cu linia punctata indicand fara dubiu faptul ca, inca din 2010, Ungaria are un excedent de cont curent, anul trecut de aproape 4% din PIB, adica vreo 6 miliarde de dolari:
Polonia, pe de alta parte, are, in 2018, un deficit de cont curent de 4 miliarde de dolari (dupa doi ani de excedente, care inseamna 0,6% din PIB. (sursa: AICI).
Bulgaria a avut, tot in 2018, un excedent de cont curent de 4,6% din PIB, adica aproape 3 miliarde de dolari. Republica Ceha a avut si ea un excedent de aproape 1 miliard de dolari al contului curent, adica 0,4% din PIB.
Romania, ei bine, Romania a avut, in 2018 un record al deficitului de cont curent de 10 miliarde de dolari, adica 4,6% din PIB! Oare nu vi se pare ca Romania face nota aparte in ansamblul Europei de Est? Adica ungurii produc cu 6 miliarde de dolari mai mult decat consuma, bulgarii produc cu 3 miliarde de dolari mai mult decat consuma, cehii produc cu 1 miliard de dolari mai mult decat consuma, polonezii produc cu 4 miliarde de dolari mai putin decat consuma, iar romanii produc cu 10 miliarde de dolari mai putin decat consuma! Pai, orice bancher sanatos la cap si-ar taia o mana sa poata credita Ungaria sau Bulgaria sau Cehia, si-ar da un deget sa poata credita Polonia si ar cam stramba din nas daca ar trebui sa imprumute bani romanilor. Aceasta strambatura din nas inseamna, insa, dobanzi mai mari, nu rictus pe fata de piatra a bancherilor.
Dar cand se uita bancherii mai atent pentru ce se imprumuta romanii, oare ce vad? Pai, simplu: Romania ia credit pentru a creste salariile administratiei umplute de cumetrii pesedistilor, pentru pensiile speciale ale unei armate suprapopulate de judecatori, procurori si politisti, care nu fac decat sa protejeze liderii politici, infractorii si propriile rude si care se mai si imbogatesc din asta. Romania nu foloseste creditele pentru constructia de autostrazi (avem de doua ori mai putini km de autostrada decat ungurii si de opt ori mai putini decat polonezii), nu foloseste creditele pentru modernizarea caii ferate (ia incercati sa mergeti cu trenul de la Bucuresti la Cluj, la Iasi sau la Timisoara!), nu foloseste creditele nici pentru constructia de centrale electrice, nici pentru constructia de spitale sau de universitati, nici pentru conducte de gaze, nici macar pentru dezvoltarea Portului Constanta. Ungaria vecina construieste o centrala atomica gigant la Paks [cu bani rusesti n.ed.], are de trei ori mai multi km de conducte de gaze decat noi, nu mai spun de spitale sau de universitati.
Bancherii care iti dau bani au o singura grija: de unde ii dai inapoi. Si nu poti sa ii dai inapoi decat daca produci mai mult decat consumi, decat daca exporti mai mult decat importi, decat daca iti construiesti infrastructura, nu supermarket-uri.
A doua grija a bancherilor este sa aiba de la cine sa ceara banii inapoi si se pare ca si aici avem o problema: Romania se depopuleaza intr-un ritm incredibil: populatia Romaniei a scazut cu 16% dupa 1990, in vreme ce a Poloniei a ramas la acelasi nivel, a Ungariei a scazut cu doar 5%, iar a Cehiei a crescut modest, cu 2%. […]
Iata, oameni buni, motive suficiente ca bancherii sa ne ofere noua cei mai “scumpi” bani din UE: cheltuim prea mult, cheltuim pe prostii si devenim prea repede mult prea putini. Nu exista nicio alta conspiratia globala anti-romaneasca in afara aritmeticii si a regulilor sale.
O armata de politicieni venali si mincinosi ne otravesc zilnic cu lozinci false, denuntand ipocrit o oculta financiara care ne da credite scumpe numai ca sa-i saboteze pe ei. Nu, Roborul prea mare este consecinta politicilor gaunoase, de a pune paie peste focul consumului, de a proiecta si mentine o tara cu deficite comerciale si bugetare imense, o tara cu supermarket-uri in loc de fabrici moderne, o tara in care fiecare parinte viseaza sa isi trimita copilul in afara granitelor.
Imprumuturile romanilor sunt scumpe pentru ca ele sunt menite sa plateasca si ceasurile de fite ale ministrului de finante, si escapadele acestuia in cluburi unde o sticla de apa costa cat un salariu de profesor, sunt scumpe pentru ca ele sunt menite sa plateasca si pensiile speciale ale mult prea multor categorii de protejati ai politicienilor, sunt scumpe pentru ca ele sunt menite sa plateasca si cadourile catre Irinuca si excursiile din Brazilia…
Imprumuturile romanilor sunt scumpe pentru ca am avut si avem un guvern cu oameni care nu stiu sa scrie corect si nu pot sa vorbeasca corect, pentru ca am avut si avem un guvern care nu stie ce sa faca, dar rage la toti cei care stiu ce sa faca, pentru ca guvernatorul Isarescu nu este preocupat decat de torturile sale aniversare, nu de Romania, pentru ca cei care ar putea vorbi se rusineaza sa o faca, iar cei care sunt platiti sa vorbeasca nu stiu cum sa o faca. […]
Petrisor Peiu
PRELUAT DIN ziare.com