Poza din Bucureștii anilor 1980 care i-a făcut să suspine pe toți țăcăniții nostalgici după comunism mi-a adus aminte cât de urâtă era lumea în comunism. Atât de urâtă și ponosită încât poza pare intenționat regizată așa pentru a sugera mizeria societății totalitare, pentru a reprezenta simbolic nenorocirea nord-coreeană din care am scăpat cu chiu cu vai în 1990, dar care până astăzi ne tot trage înapoi către ticăloșie și autodistrugere.
Și m-a mai dus cu gândul la toți concetățenii mei pe care îi aud despre cât de proaste sunt drumurile românești în prezent dar care la fiecare două fraze laudă comunismul. Uitați-vă la poza asta. La drumurile din capitala RSR. La tramvaiul care stă să se destrame. La cele 2-3 mașini vizibile, la cutiile de chibrituri lipsite de un minimum confort, la pâcla și lipsa totală a oricărui colț verde. Și imaginați-vă că sunt atâția oameni care trăiesc printre noi în prezent și suspină după ele, după vremea când așa era întreaga Românie, un ghetou de amărâți înfometați și ținuți cu forța în frig, mizerie și întuneric.
Câtă schizofrenie și ticăloșie a putut băga nenorocirea aia de regim în concetățenii noștri încât, cu acces la lumea liberă și o situație superioară din orice punct de vedere, să-și îndobitocească pruncii care n-au trăit penuria, devălmășia și demența comunistă cu o imagine idealizată a Răului?
Din păcate așa arată ”patriotismul” românesc în mare măsură și azi:
– nostalgie după mizerie și totalitarism
– ”măcar și-a iubit țara și a plătit datoriile”
– dorința de autarhie și autohtonism în tot și în toate
– anti-occidentalism
– dispreț față de necesitățile și dorințele noastre individuale
Asta este adevărata ”moștenire grea” care și astăzi dă măsura subdezvoltării României.
Andrei Bontaș
PRELUAT DIN Facebook
11 Comments
Lola
24 July 2018Mă autocitez”pentru rândași (oameni de rând,argou), Patria ESTE RSR.În cazul în care n-ai observat, cutiile de chibrituri sunt la fel de mari, în schimb plătești o juma de salariu pe chirie sau”bagi că migu’” vreo treejdă ani să cumperi una, nici tramvaiele, în caz că ai folosit vreunul, nu sunt cu mult diferite, în schimb sunt mai scumpe și vin mai rar iar dacă iei spațiul locativ ca etalon de civilizație, foarte puțini au câștigat cinstit vilele în care stau.Rândașul în schimb, e plătit mai prost pentru că d’aia s-a golit țara de meseriași cât despre talentele noastre tehnice, produsele nemaipomenitului și ultraperformantului sistem al nostru de învățământ, cei care au adus atâtea”îmbunătățiri”daciei 1300 de exemplu, odată ajunși prin economia reală, în majoritate împing roaba pe șantierele germanii sau spaniei(am văzut tone de ei în postura asta prin 2000).Să dai vina pe rândași n a devenit un sport național.Nu găsești „oameni la lucru”pentru o autostradă plătită de trei ori cât în Vest care, aici, nu se face pentru că muncitorul (care are fo 50 de ani)”stă rezemat în coadă lopeții”că”dacă era Neamț”autostradă era gata.Zău?Vedeai vreun neamț la lucru pe 400€ pe lună în soare și fără apă de băut?Da’banii cine îi ia?
victor L
24 July 2018@ Lola,
intruchipezi perfect proverbul: „nu vezi padurea din cauza uscaturilor”
dan
24 July 2018In parte nostalgia e acelor care au crezut in communism, In parte este insa rezultatul a celor aproape 30 de ani dupa caderea comunismului, in care mare parte din problemele din perioada comunista nu sau rezolvat prin urmare, problemele de imigratie. Majoritatea romanilor sunt obligati sa lucreze in strainatate, ajung din ingineri si profesori soferi de taxi in imputitele de imigratie din africa capitale europene, la cules de capsuni, femei de serviciu, samd. Asta in timp ce nu stiu care ziar fultura aberatii despre „45 la suta it-isti la Google” si alte chestii.. Toate aceste probleme duc la divorturi, separare de parinti, copii si au inceput sa-si spuna cuvantul, o parte din lume incepe sa regrete perioada in care macar erai acasa la tine, care sunt deobicei amintirile cele mai profunde. Paradoxul e ca aceeasi sleahta de ciriminali care au distrus Romania in perioada comunista, o distrug dupa, Paraodxul ca lumea tot nu intelege, nu iese la vot, nu voteaza oameni capabili si se mira.. Paradoxul ca toata Europa a ajuns la fel – lumea face filosofie de doi bani in timp ce atentatele se inmultesc, joburi sunt luate la negru, iar negru si arabul vine peste mare cu bani europeni. Va iesi o mama de bataie foarte curand…
Lola
24 July 2018@victor L, nu știu despre ce pădure vorbești că nici d’alea nu mai sunt.În cazul în care nu pricepi ce-am vrut să zic, zsăi ca, pe atunci, fals sau nu, România avea măcar un(pseudo)proiect de țară care măcar viza un soi de independență și un spirit de”noi, la noi acasă” deși patriotard și fals în mare măsură dar care avea elemente de „patrie”în el.Azi, eliții se lipesc de sinecuri și proiecte iar legături cu talpa, ioc.Uită-te de ex. la H.R. Patapievici care vrea arme atomice sau ceva în două săptămâni fără să se-ntrebe cu ce și cu cine în loc să porcăie pesedeala, un lucru mult mai logic și practic, sau să țină lecții de aritmetică bc cu puradeii proletariatului întâi, că să prindă ceva încredere.Din pct.ăsta de vedere îmi place mai mult Cioroianu numai că nu-mi place că e tot timpul la papion.Asta-l face elit.Umpic de sociologie, ce draq!
Lola
24 July 2018P.S că tot ie elita dreptei așea firoscoasă, unde ie bernaii voștri?Mm??Nu tre numai să spui adevărul da contează și cum îl zici și cum îl aude destinataru !
victor L
24 July 2018@ Lola,
proiectul ala de tara ne-a dus in prapastie. Nu sti care era viata in ultimii ani de comunism?
Cit despre „H.R. Patapievici care vrea arme atomice”, cred ca esti tu destul de atomica, nu ar fi nevoie de alte arme ????
dan
24 July 2018Poate, odata, romanii din tara inteleg ca nu pot trai pe spatele romanilor din strainatate, ori de fondurilor europene. Poate se apuca romanul din tara de lucru serios, abandoneaza copiatul de articole din presa straina ep care nici nu le intelege si nici nu le traduce bine, si poate se apuca romanul din tara ca epoca mexicana de trait de pe urma altora s-a incheiat..
Lola
24 July 2018Fiecare popor trăiește conform unui sistem propriu de valori iar cei care-l compun îl poartă cu ei oriunde se duc.totodată sistemul lor de valori este strâns legat de modul în care țară lor este condusă.Cam asta spunea nea Peterson dar noi știm că este valabil doar per total popor român dar, judecând după rezultatele revoluției române, răul a prevalat.Acu’răul merge de mânuță cu viclenia, care la români trece drept inteligență, egal șmecherie dar și cu prostia crasă.S-ar putea zice că prostia n-are leac dar, de-a lungul timpului, intelighenția a încercat și uneori a reușit să o țină în frâu.Problema este, așa cum o văd eu, că azi ori intelighenția s-a jmekerit, ori ea e românească în consecințele sale și nu mai vrea să facă nimic, ori amândouă.Și nu,@dan, în România se muncește în draci dar are grijă guvernul feat.birocrația de partid să facă totul praf.Toate brandurile românești au fost date pe nimic, că toată averea țării pe care n-au trudit-o ei, inclusiv cernoziomul cum spunea Trump.Și @victore L dragă, vrei să ne detaliezi, cam cum ar decurge înarmarea și echiparea rapidă a 2-300.000 de oameni în cazul în care cazărmile sunt cam toate proiecte imobiliare gen becali?
dan
24 July 2018@ Lola, stiu exact cum se munceste in Romania – din afara…
Lola
24 July 2018Dă o tură pe la producătorii privați unde concediile sunt date în minute iar asigurarea medicală privată este obligatoriu nu ca bonus ci pentru a acoperi bolile profesionale care scurtează substanțial durata de viață.Am avut o vecină care nu putea urca mai mult de 8 trepte odată la 35 de ani.Lucra cu fibră de sticlă de 5 ani.Băiatul unei rude îndepărtate lucra la o secție de napolitane când a făcut cancer de tiroida la 26 de ani și nu era singurul din secția lui cu pb asta.Se fac bani puțini și greu în România, nu sunt toți dogariști.
adi
24 July 2018Omul face locul. Si in poza asta se vede locul care a fost facut de comunism:
– blocuri de apartamente mici si multe, intunecate, inguste, friguroase cu vecini care mai de care mai bagaciosi si adusi de prin toate colturile tarii ca la pomana, indoctrinati bine si gata sa-ti dicteze tie viata dupa sablonul bine stabilit de sistem.
– masina Aro, mandria nationala, jaful care printr-un miracol a castigat Dakar-ul si ulterior rapid depasita din toate punctele de vedere. Costa o avere si productia era proasta si ne-ajustata cerintei.
– masina Dacia, un alt jaf la fel de scumpa si proasta, o copie dupa o masina frantuzeasca, ultra-depasita. Zilnic in parcare era vreun vecin care facea antifonari, schimat de tobe, placute de frana, bujii, chituit geamuri si chiar si vopsit.
– tramvaiul, o carutza pe roti de fier cu viteza de melc, aglomerat mereu, niciodata la timp (de fapt, nici nu era vreun orar), fara incalzire, cu scaune de lemn, care putzea a metal amestecat cu ulei si fum de circuit electric incins.
– drumurile din piatra de pe vremea lui Carol. Daca Ceashka nu trecea pe acolo, drumul nu era renovat cu deceniile. Din „fericire”, erau destul de putine masini si singurul factor de deteriorare era timpul, ploaia si inghetul.
Daca in anii ’60 si ’70, Romania a cunoscut o oarecare renastere tehnologica, in anii ’80 era deja depasita si uzata.