Mă întreabă “inocent” o doamnă: care ar fi problema dacă România ar fi scoasă de pe linia euroatlantică, din UE, din NATO şi ar intra sub influenţa Rusiei? “Ce, ne-a furat Rusia pădurile şi apele?”
Nu, Rusia, “prietenul” de la Răsărit, nu ne-a furat nici codrul, nici râul. Ne-a furat bucăţi din ţară, ne-a furat Tezaurul. Şi, infinit mai grav, ne-a omorât sute de mii de oameni – în temniţe, în gulaguri, în Bărăgan –, ne-a decimat elita (politică, intelectuală, economică, clericală), iar după ce a furat alegerile, în noiembrie 1946, ne-a confiscat dreptul la o viaţă liberă şi demnă pentru aproape 50 de ani. Atâta amar de vreme s-a aflat ţara în sfera ei de influenţă. Şi acum, succint şi câteva date:
Iunie 1940 – URSS ocupa Basarabia și Bucovina de Nord. Adică, ne-a furat pâmânturile.
Aprilie 1941 – Sovieticii au comis în Bucovina de Nord, pe fost pământ românesc, masacrul de la Fântâna Albă. Mii de oameni au fost atraşi în cursă de NKVD-ul sovietic, care lansase anterior zvonul că URSS le-ar fi permis trecerea graniţei în România. La frontieră, însă, au fost întâmpinaţi cu rafale de mitralieră de grănicerii sovietici. Peste 2000 de oameni – inclusiv bătrâni, femei şi copii, unii chiar sugari – au fost împuşcaţi. Apoi aruncaţi, unii încă vii, în gropi comune pregătite dinainte.
Noiembrie 1946 – Sovieticii au sprijinit comuniştii români să fure alegerile.
Decembrie 1947 – Au forţat abdicarea Regelui Mihai, apoi, cot la cot, comuniştii sovietici şi cei români au distrus partidele istorice, au instituit un regim de teroare, au trimis în deportare în Bărăgan şi în lagăre de concentrare din Siberia zeci de mii de oameni nevinovaţi, au înscenat procese politice, au umplut puşcăriile cu „duşmani ai poporului”, exterminându-i prin înfometare, prin bătăi, tortură şi asasinate abominabile, au distrus elita ţării.
Timp de aproape 50 de ani, mulţumită comunismului instaurat la comanda şi cu sprijinul „bunului vecin” de la est România s-a aflat sub talpa unui regim totalitar.
Cum spunea un istoric francez, citat în volumul Rosei Goldschmidt Waldeck, „Athénée Palace” (Humanitas, 2000): “Prietenia Rusiei a fost mai păguboasă pentru români decât dușmănia tuturor celorlalți vecini luați laolaltă.”
Melania Cincea
Sursa: Facebook