FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Proiectul „Moldova nu e România”: Rusia recrutează propagandiști în Republica Moldova

Hackerii ucraineni care fac parte din grupurile „Cyberhunta” și „Ukrainian Cyber Alliance” au spart corespondența cetățeanului belarus Oleksandr Usovski, implicat în manifestații anti-ucrainene din Polonia, și au făcut rost de documente care demonstrează pregătirea de către Federația Rusă a unor acțiuni care urmăresc discreditarea forțelor pro-europene din Ucraina și Republica Moldova, scrie deschide.md.

Documentele demonstrează modul în care Federația Rusă duce războaie hibride împotriva statelor inconveniente – Polonia, Ucraina, Republica Moldova.

Unul dintre documente are drept scop organizarea suportului politico-informațional pentru susținerea independenței Republicii Moldova față de România.

Portalul Informnapalm atrage atenția asupra a două proiecte foarte importante – Proiectul „Moldova nu e România” și proiectul „Ucraina nu e UE”. Unul dintre autorii acestor două proiecte este Skorikov Ivan Ivanovici, consilierul deputatului rus Konstantin Zatulin.

Documentul „Moldova nu e România”, redactat în anul 2015, este foarte bine structurat și conține mai multe capitole: Adnotarea proiectului; Geografia proiectului; Grupurile țintă ale proiectului; Scopul proiectului; Obiectivele proiectului; Metodele de realizare a proiectului; Ideologia proiectului; Cei mai importanți oponenții ideologici ai proiectului; Aliații ideologici ai proiectului; Parteneriatul; Echipa proiectului; Rezultatele scontate.

Deschide.MD prezintă în continuare rezumatele celor mai importante teze din cuprinsul documentului.

Adnotarea: Argumentul de a folosi enunțul „Moldova nu e România” vine de la presupoziția că promovarea deschisă a lozincilor pro-ruse vor îngusta auditoriul țintă. Analogia cu enunțul lui Leonid Kucima „Ucraina nu e Rusia” nu este întâmplătoare. Anume de la această teză a pornit îndepărtarea Ucrainei de către Rusia în după revoluția demnității din 2014. „Trebuie să creăm în rândul populației moldovenești o imaginea a României drept un stat agresiv, imperialist, care încearcă să impună conceptul fals de fraternitate. Din acest punct de vedere, apare necesitatea privind crearea în orașul Chișinău, unde sunt concentrate resursele mass-media de bază, organizațiile de tineret și studențești, cercurile de intelectual și clasa de mijloc, a unei baze pentru o propaganda forțată”, se menționează în document. Proiectul este actual și pentru Găgăuzia și alte regiuni din Republica Moldova (or. Bălți) unde se află un public cu o orientare pro-rusă foarte activă.

Geografia proiectului: Proiectul poate lua amploare în mai multe regiuni din Republica Moldova localitățile de bază sunt însă Chișinăul și suburbiile, Bălți și Găgăuzia.

Grupurile țintă: Potrivit statisticii pentru luna mai 2015, în Republica Moldova sunt aproximativ 2,100.000 de utilizatori ai internetului. Rata de penetrare a internetului este 60% din populație. Aproximativ 95% din tineri au acces la internet. Grupul țintă al proiectului sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 și 30 de ani care stau pe internet în mediu 6,6 ore pe zi. Un alt grup ar fi utilizatorii activi ai internetului cu vârsta între 30 și 45 de ani care sunt interesați de politică și viața publică.

Scopul proiectului: „Crearea unei comunități patriotice de bloggeri care activează în diverse medii virtuale, pentru soluționarea rapidă a sarcinilor informaționale și propagandistice privind apărarea suveranității Moldovei, ca stat pro-rus, orientat spre Uniunea Economică Eurasiatică.

Patriotismul, în acest context, presupune identitatea politică moldovenească care se află în opoziție față de integrarea europeană și unionism. este foarte important ca să se creeze o înțelegere că această identitate este indisolubilă de imaginea Republicii Moldova, ca a unui stat eurasiatic, și, în consecință, pro-rus.

Obiectivele proiectului: Crearea unei rețele de bloggeri loiali forțelor pro-ruse; crearea conținutului pentru mass-media și rețele sociale; educația patriotică prin intermediul organizațiilor locale; protecția mediului informațional de forțele românești și europene; formarea bloggerilor și promovarea blogurilor; recrutarea jurnaliștilor, redactorilor, activiștilor politici; propaganda activă pe internet; crearea unei comunități de experți care sunt apropiați ideologic de Moscova și Transnistria care vor crea un discurs comun care va servi drept bază pentru o propagandă forțată.

Metodele de realizare a proiectului: Realizarea unor forumuri cu participarea bloggerilor, jurnaliștilor, activiștilor și proprietarilor de publicații; Împărțirea acestora în brigăzi în funcție de preferințe și numirea coordonatorilor acestor brigăzi; formarea în mai multe etape a bloggerilor în următoarele domenii: bazele jurnalismului; bazele filosofiei; bazele politologiei; istoria Moldovei, bazele jurnalismului online și blogosferei.

Vadim Vasiliu
(citiți în integral pe deschide.md)

Pe aceeași temă și despre legăturile cu România, puteți citi și:

PRELUAT DIN   Deschide.md

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *