FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Rusia reînvie metodele sovietice în Crimeea. Disidenții, internați în spitale de psihiatrie

Avocați și activiști pentru drepturile omului spun că autoritățile ruse din Crimeea trimit la închisoare din ce în ce mai mulți activiști și îi închid în spitale de psihiatrie, supunându-i unor abuzuri psihologice.

După anexarea Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, în urmă cu trei ani, mai mulți activiști tătari, care s-au opus ocupației au fost arestați și supuși unor abuzuri, trimiși la închisoare sau în instituții psihiatrice, a declarat Robert van Voren, un activist olandez pentru drepturile omului și politolog, scrie The Guardiancitat de EVZ.

„Numărul cazurile a crescut considerabil în ultimii ani, în special împotriva tătarilor din Crimeea și a activiștilor ucraineni care s-au opus anexării”, a spus el. Emil Kurbedinov, un avocat cunoscut din Crimeea, a precizat că între decembrie și martie, 10 activiști din Crimeea au fost trimiși cu forța într-un spital psihiatric din Crimeea. Patru dintre ei au rămas acolo, alți 6 au fost transferați la închisoare.  

Potrivit lui Kurbedinov, activiștii din Crimeea au parte de condiții îngrozitoare în spitalele psihiatrice. „Unii sunt izolați și nu li se oferă nici măcar dreptul la toaletă. Alții stau în aceeași celulă cu multe persoane care suferă de probleme mentale grave”, a explicat el, adăugând că activiștii sunt interogați despre implicarea lor în „extremism” și părerea despre guvern. Nu au dreptul să vorbească cu familiile lor sau să se întâlnească cu avocatul, fără ca un paznic să fie prezent în încăpere. Toate acestea încalcă legislația internațională, a spus Kurbedinov.

Un nou raport, prezentat de Crimea SOS, un grup de advocay ucrainean, arată că, în total, 43 de activiști tătari au fost răpiți după anexare, de către autoritățile ruse, 18 sunt încă dați dispăruți și 6 au fost găsiți morți.

În 26 ianuarie, Kurbedinov, avocat al apărării, a fost și el reținut în Crimeea și acuzat de „răspândirea unor materiale extremiste”. Amnesty International spune că acesta a fost țintă din cauza activității sale și a cerut eliberarea sa imediată.  Eliberarea s-a datorat sprijinului primit din partea oamenilor obișnuiți, activiști și colegi, care au demonstrat „că societatea civilă trăiește, că oamenii nu sunt indiferenți la încălcarea drepturilor omului”.

Anul trecut, Kurbedinov l-a apărat pe Ilmi Umerov, un tătar din Crimeea, care s-a opus deschis ocupației ruse și a fost închis cu forța într-un spital de psihiatrie în august 2016. Human Rights Watch a criticat cazul, vorbind despre „o încercare rușinoasă de a folosi psihiatria pentru a reduce la tăcere un om și a-i terfeli reputația”. Umerov a fost eliberat după 20 de zile. 

În era sovietică, psihiatria era folosită sistematic pentru a pedepsi dizidenți. În regimul lui Putin, au ieșit la iveală mai multe cazuri ale unor persoane pedepsite psihiatric, ceea ce i-a făcut pe mulți să spună că obieceiul respectiv s-a întors.

„În prezent, psihiatria este parte a unei proceduri fracvente în procesele penale, când nu există dovezi concrete. Decât să aduni dovezi, este mai economic, în termeni de efort și timp, să obții o evaluare psihiatrică”, a spus șeful Asociației Independente a Psihiatrilor din Rusia.

***
Urmăriți documentarul realizat și lansat foarte recent de David Satter, Age of Delirium, în care se vorbește și despre tratamentul la care erau supuși indezirabilii în spitalele psihitriatice din Uniunea Sovietică:

PRELUAT DIN   Evz.ro

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *