Walid Phares, profesor la Washington DC și consultant în anti-terorism, din 2007, în Casa Reprezentanților a Statelor Unite, a declarat că la protestele de duminică împotriva Frăției Musulmane și a guvernului instalat după așa-numita “Primăvară arabă”, în tot Egiptul au participat aproape 20 de milioane de oameni. Walid Phares a comparat cifra cu cei 2 milioane care au participat la protestele ce au dus la înlăturarea conducătorului pro-american, Mubarak, în 2011. În timpul protestelor, Obama a fost acuzat de egipteni că “susține terorismul“. London Evening Standard scrie că s-a deschis focul asupra protestatarilor, iar 4 au fost uciși.
Luni seara, pe 1 iulie, armata egipteană a făcut o declarație televizată în care a dat un ultimatum forțelor politice ca, în 48 de ore, “să îndeplinească cererile oamenilor”. Conform sitului egiptean Ahramonline, armata a declarat că securitatea națională e în “mare pericol”, iar forțele armate au “responsabilitatea” să intervină.
Duminică, armata a survolat cu elicopterele mulțimea în semn de sprijin pentru protest.
Înaintea protestelor, Administrația Obama a cerut creștinilor copți, una dintre cele mai persecutate comunități de creștini din lume, să nu iasă în stradă. Despre situația creștinilor din Egipt și atitudinea lui Obama fața de regimul islamist de la Cairo, vă prezentăm o analiză scrisă înaintea protestelor, pe 25 iunie 2013, de Raymond Ibrahim pentru Front Page Magazine, în traducerea Monicăi Got.
Obama către creștinii egipteni: Nu protestați împotriva Frăției Musulmane
25 iunie 2013, de Raymond Ibrahim
În timp ce egiptenii de toate facțiunile se pregătesc să demonstreze în masă împotriva Frăției Musulmane și a regimului Președintelui Morsi pe 30 iunie, acesta din urmă face tot posibilul să reducă numărul protestatarilor, număr care – după estimările unora – va fi de ordinul milioanelor, eclipsând protestele de la Tahrir care au determinat căderea regimului Mubarak. Pe lângă alte figuri marcante ale societății egiptene, Morsi a apelat recent la Papa Teodor al II-lea, liderul creștinilor copți, pentru a-și îndemna congregația, pe milioanele de creștini din Egipt, să nu ia parte la protestele din 30 iunie.
Dincolo de acest gest destul de previzibil, mai grav este faptul că ambasadorul Statelor Unite în Egipt încearcă de asemenea să-i împiedice pe egipteni – inclusiv pe copți – să protesteze. Ediția din 18 iunie a Sadi al-Balad transmite că avocatul Ramses Naggar, consilierul juridic al Bisericii Copte, a afirmat că la întâlnirea din 17 iunie a ambasadoarei Patterson cu Papa Teodor, aceasta l-a „rugat să-i îndemne pe copți să nu participe” la demonstrațiile împotriva lui Morsi și a Frăției.
Papa a informat-o în mod politicos că autoritatea sa spirituală asupra copților nu include și chestiunile de factură politică.
Cu toate acestea, mulți activiști egipteni o acuză pe Patterson că ar fi afișat un vădit comportament de marionetă a Frăției Musulmane. Shady el-Ghazali Harb, lider al mișcării de opoziție, a afirmat că Patterson ar fi manifestat o atitudine „fățiș părtinitoare” în favoarea lui Morsi și a Frăției, adăugând că – în urma afirmațiilor acesteia – conducerea Statelor Unite și-ar fi atras „antipatia poporului egiptean”. Activiștii copți precum George Ishaq i-au spus deschis lui Patterson „să tacă din gură și să-și vadă de treabă”. Iar magnatul creștin Naguib Sawiris – căruia ostilitatea islamistă nu-i este deloc străină – a postat pe contul său de Twitter următorul mesaj adresat ambasadoarei: „Acordați-ne binecuvântarea tăcerii dumneavoastră”.
Într-adevăr, poziția de lacheu al Frăției pe care și-o asumă ambasadoarea Statelor Unite e tulburătoare – și revelatorie – la mai multe niveluri. Întâi de toate, peste tot în Orientul Mijlociu, Statele Unite au sprijinit pe absolut oricine își contesta liderii – în Libia au susținut lupta împotriva lui Gaddafi, în Egipt lupta împotriva lui Mubarak (aliat al Statelor Unite vreme de 30 de ani), iar acum lupta împotriva lui Assad în Siria. În toate aceste cazuri, Statele Unite și-au oferit sprijinul în numele drepturilor și libertăților umane ale poporului împotriva dictatorilor aflați la putere.
Atunci de ce le cere acum administrația Obama creștinilor să nu se ridice împotriva conducătorilor – în acest caz, a islamiștilor – care, zi după zi, s-au dovedit a fi corupți sau chiar mai rău, astfel încât milioane de egipteni, majoritatea musulmani, încearcă să-i răstoarne din funcție?
Cu atât mai rău e faptul că abuzurile împotriva drepturilor omului pe care le-au suferit creștinii copți din Egipt sub conducerea Frăției Musulmane sunt semnificativ mai grave decât abuzurile împotriva drepturilor omului pe care egipteanul de rând le-a suferit în timpul regimului Mubarak – astfel încât dreptul copților de a protesta se dovedește a fi cu atât mai legitim și cu atât mai demn de sprijinul Statelor Unite.
Printre altele, sub conducerea lui Morsi persecuția împotriva copților a fost practic legalizată, un număr fără precedent de creștini – bărbați, femei și copii – fiind arestați și deseori condamnați la mai mult de dublul sentinței maxime, sub acuzația că ar fi „blasfemiat” Islamul și/sau pe profetul acestuia. Tot sub conducerea lui Morsi s-a produs și un alt scandal fără precedent: Catedrala Sf. Marcu – cel mai sacru loc al creștinismului copt și sediu al Papei Teodor însuși – a fost asediat ziua în amiaza mare de insurgenții islamici. Când securitatea a sosit la fața locului, s-a alăturat și ea atacului asupra catedralei. Iar vizarea copiilor creștini – pentru răpiri, răscumpărări, violuri și/sau convertiri forțate – a atins de asemenea niveluri fără precedent în timpul regimului Morsi. (Pentru mai multe informații despre nefericita situație a creștinilor sub conducerea lui Morsi, consultați noua mea carte Crucified Again: Exposing Islam’s New War on Christians/Cea de-a doua răstignire: adevărul despre noul război al Islamului împotriva creștinilor.)
Dacă există cineva în Egipt care să emită o îngrijorare legitimă privind drepturile omului față de actuala guvernare, aceia sunt fără îndoială creștinii copți. Dar iată că, în ciuda acestui fapt, Statele Unite – reprezentate de Doamna Patterson – le cer acestora să nu se alăture protestelor planificate.
Cu alte cuvinte și în acord cu doctrina administrației Obama, atunci când islamiștii – incluzându-i pe violatori și pe canibali – pornesc Jihadul împotriva liderilor seculari, Statele Unite îi susțin; atunci când creștinii protestează împotriva liderilor islamiști care le transformă viața într-un adevărat infern, administrația le cere să „stea la locul lor” și să se comporte ca niște dhimmis, apelativul dat de Islam „păgânilor” non-musulmani care trebuie să-și ducă existența ca niște „cetățeni” de mâna a treia, fără a îndrăzni să se plângă de statutul lor inferior.
Despre Raymond Ibrahim
Raymond Ibrahim, bursier Shillman la David Horowitz Freedom Center, este expert în Orientul Mijlociu și Islam, autor al noii cărți Crucified Again: Exposing Islam’s New War on Christians/Cea de-a doua răstignire: adevărul despre noul război al Islamului împotriva creștinilor (Regnery, 2013) și membru asociat al Middle East Forum. Citiți-l pentru explorarea „Intersecției” – punctul esențial, dar ignorat în care Islamul întâlnește creștinismul – inclusiv prin examinarea celor mai recente informații despre persecuția împotriva creștinilor, traducerea știrilor importante din lumea arabă care nu ajung niciodată în Occident și multe altele.
17 Comments
nelamurire
2 July 2013Sunteti niste islamofobi mici si frustrati care cenzurati mesajele ce va spun adevarul.
Costin Andrieş
2 July 2013@1 eu am un metru 90. tu cat ai?
intr-un articol despre zeci de milioane de oameni care protesteaza impotriva unui regim islamist care omoara crestinii, primul comentariu se refera la islamofobie, cuvant inventat, menit sa inchida gura oricui face legatura dintre terorism si islamism, intre islamism si islam, intre islam si terorism. Altii nu faceau aceste confuzii. ( Despre Religia Păcii™ )
Roadele “primaveri arabe”, cea atat de glorificata ani de zile de marea majoritate a presei din Romania, Europa si SUA, au produs si cei 100.000 de crestini refugiati din Egipt.
Vlad M.
2 July 2013Ce are nelamuritul asta, s-a lovit la cap? Semneaza nelamurire, dar nu are nici un dubiu ca suntem „islamofobi”. Sa te crucesti, nu altceva.
Bogdan Calehari
2 July 2013Imbecilul nelamurit ar trebui sa stie ca inca de anul trecut “islamofobii” egipteni ieseau pe strazi sa protesteze contra dictatorului islamist cu pancarte pe care scria: OBAMA CURVA TA ESTE DICTATORUL NOSTRU!
http://twitchy.com/2012/12/04/anti-morsi-protester-to-obama-your-bitch-is-our-dictator/
Bogdan Calehari
2 July 2013@5 DeNIL
Da, imi place comentariul, si ca sa vezi ca suntem de acord si in privinta “extremistului” Huntington … https://inliniedreapta.net/samuel-huntington-si-primavara-araba/
Vlad M.
2 July 2013DeNil posta numai fragmente din articole de pe ILD, Bogdan. Citatul care ti-a placut era dintr-un articol de-al meu, de ex. Am sters toate comentariile cu DeNil. ????
Costin Andrieş
2 July 2013democratie in islam: ‘one person, one vote, one time’/un om, un vot, o data! Dupa care nu mai voteaza nimeni pana la urmatorul puci militar. In 20-30, max 50 de ani, si in Europa
Costin Andrieş
2 July 2013:)) versiunea lenesa de troll
Corneliu
2 July 2013@ 1 nelamurire
Domnu’ nelamuritu, poti sa ma lamuresti pe mine cel putin care e adevarul, de la dumneata citire?
Corneliu
2 July 2013Apropo de Obama, se pare ca va inghite un hap in Egipt cum n-a inghitit in toata viata sa.
Binyamin
2 July 2013Cum presa de stânga se aliniază să aducă sprijin la cele mai idioate acțiuni ale lui Obama:
Prima pagină pe CNN: ”CNN exclusive opinion: Why Morsy deserves a second chance”
Observați cât de maiestrit e croit titlul să provoace maximum de milă și compasiune. ”Morsy”, cu y sună a nume de alint pentru un copilaș sau cățeluș. Daca ar fi pus alte nume a le lui (numele complet este Muḥammad Muḥammad Mursī ‘Īsá al-‘Ayyāṭ) n-ar fi sunat la fel. Ideea că cineva merită a doua șansă… ce bun creștin poate să se opună la așa ceva?
http://edition.cnn.com/
Apropo, când vedeți primele imagini din articol cu suporterii lui Muhammad Morsi, ce vă aduce aminte instantaneu?
http://edition.cnn.com/2013/07/02/opinion/husain-morsy-chance/index.html?hpt=hp_c1
Costin Andrieş
2 July 2013????
mie imi aduce aminte de asta. eu am avut poza asta lipita pe peretele din camera mea, cand locuiam cu parintii, ani de zile. ca o culme a animalizarii omului
si asta
http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/minerii-si-revolta-justificata-75743.html
Binyamin
2 July 2013Intre timp au schimbat pozele. Ma referean la pozele urmatoare:
http://i2.cdn.turner.com/cnn/dam/assets/130702073350-01-egypt-protests-0702-horizontal-gallery.jpg
http://i2.cdn.turner.com/cnn/dam/assets/130702073339-02-egypt-protests-0702-horizontal-gallery.jpg
Binyamin
2 July 2013CNN in continuare, ca la carte:
Nou articol pe prima pagina: CNN Exclusive Opinion – Gang rape: Dark side of Egypt protests
Adica mai intai il scoate pe Morsy gigea, dupa aceea îi demonizează pe protestatari. Atât cei pentru cât și cei contra președintelui violează pe cine le cade la mână (e ceva cultural la ei) dar titlul dă impresia că doar cine demonstrează contra lui Morsy are o ”latură întunecată”.
Ca și în cazul precedent, articolul este neutru, dar titlul și plasarea în pagină este ales de editor. Nu contează ce scrie în articol, pentru un procent foarte mare din populație, prima impresie formată de titlu este tot ce contează.
adi
2 July 2013Obama e musulman, deci nu tre sa ne miram cu cine tzine.
Pe langa asta, mai este si anti-american:
… injura stilul de viata american chiar in “saptamana mare” a Americii.
elaB
2 July 2013Interesant de vazut incepand de la min. 7, despre Egipt. La un moment dat din jocul de lumini pe cladire se vad doua simboluri clare (semiluna si crucea). Putin inainte pe Tgcom 24 (dau live tot ce se intampla acum), ambasadorul Italiei a spus: Egiptul nu vrea sa fie islamizat cu forta, este o comunitate crestina foarte numeroasa in Egipt, multi vor un stat islamic laic, etc.
http://www.video.mediaset.it/video/tg5/full/397468/edizione-ore-13-00-del-3-luglio.html
Costin Andrieş
2 July 2013Raymond Ibrahim e nascut in SUA din parinti crestini copti din Egipt. http://www.raymondibrahim.com/about/