FUNDATIA IOAN BARBUS

Speranţă şi schimbare este o monedă cu două feţe

Panseluţa, 3 noiembrie

Azi au fost alegeri locale în SUA. În statul meu, Virginia, statul lui Washington, Jefferson, Madison şi Mason, conservatorii i-au invins decisiv pe candidaţii neo-comunistului Obama. I-au trimis la pubela istoriei. Vecinii mei de cartier, în majoritate ecologişti „intelectuali”, tiermondişti care pun Poporul Zulu – de exemplu – deasupra propriei naţii şi acuză SUA şi Israelul de toate relele din lume, vor avea o noapte neagră.
Ce dulce… Lăsaţi-mă să mă bucur visceral de triumful asupra colectiviştilor care pretind să aibe interesele „boborului local şi global” (Lenin, Stalin, Mao, Obama) cînd, de fapt, îşi urmăresc doar interesele de clică.

Alegeri esenţiale, pe aceeaşi linie, se petrec în New Jersey, un bastion al democraţilor corupţi (un stat unde morţii sunt puşi pe liste de sindicate ca să voteze Democrat) şi într-o circumscripţie din statul New York. Nu am datele încă. Toate alegerile de azi sunt, de fapt, referendumuri despre administraţia Obama. Americanii încep să-şi dea seama că au făcut un pact cu diavolul alegîndu-l pe Obama şi caracatiţa sa statist-comunistă.

E un moment istoric, dragilor. Revin.

emil, a doua zi

Marţi 3 noiembrie a fost zi de alegeri locale în SUA. Trei curse electorale au stîrnit interes naţional, datorită implicaţiilor pentru alegerile generale din 2010. Virginia şi New Jersey au organizat alegeri pentru desemnarea noilor guvernatori, iar în circumscripţia electorală 23 din statul New York s-a decis cine va ocupa un loc vacant de deputat în Congres.

Guvernatorii Democraţi din Virginia şi New Jersey au pierdut în faţa candidaţilor Republicani.
Chris Cristie (R) 48% – Jon Corzine (D) 44 % în New Jersey şi Robert McDowell (R) 58% – Creigh Deeds (D) 41% în Virginia.
Chiar în noiembrie trecut, victoria lui Barack Obama inaugura era dominării perpetue a vieţii politice americane de către Democraţi. Sau cel puţin aşa eram îndemnaţi să credem. Un an mai tîrziu, electoratul american a ales totuşi să elimine conducerea Democrată din două state administrate de Democraţi în ultimii 8 şi respectiv 12 ani. Pe parcursul campaniei sale electorale şalangerul Republican din Virginia a insistat pe nevoia de schimbare, iar alegătorii, preferîndu-l cu 17% mai mult în dauna Democratului, şi-au exprimat fără echivoc speranţa. Shimbare şi speranţă este o monedă cu două feţe, iar marţi s-a arătat cealaltă faţă.
Schimbarea din New Jersey este un şoc pentru un stat cu simpatii Democrate vechi şi solide, în care Obama a făcut recent campanie electorală susţinută în favoarea lui Jon Corzine. Fără efect, însă. Independenţii, care în 2009 au votat majoritar cu Obama, îl găsesc în prezent neconvingător şi neatractiv. Lustrul magic s-a tocit.
Victoria candidaţilor Republicani reflectă un răspuns mai adecvat la problemele locale care au avut prioritate în decizia alegătorilor. Bunăoară New Jersey, stat cu cele mai ridicate impozite pe proprietate din SUA şi devastat de corupţie la nivel de administraţie locală. În acelaşi timp, subiecte de anvergură naţională, cum ar fi situaţia economică proastă, datoria publică fără precedent şi planul de reformă a serviciilor medicale prin intervenţionism guvernamental masiv, au reverberat şi pe plan local.
Nemulţumirea faţă de Democraţi pe plan local şi naţional s-a exprimat fără rezerve în Virginia şi New Jersey, amintind de un precedent recent. În 1993 electoratul din aceleaşi state îi îndepărta pe Democraţi de la putere, iar în 1994 alegerile naţionale consemnau victoria răsunătoare a Republicanilor în Congres şi Senat, după o perioadă de dominaţie Democrată. În 2010 vor avea loc alegeri naţionale, iar Democraţii, azi bucurîndu-se de supremaţie în Congres şi Senat, privesc spre un viitor din trecut.

În finalul unei curse electorale cu întorsături de telenovelă, alegerile din circumscripţia electorală 23 a statului New York au trimis în Congres pe Democratul Bill Owens, care a obţinut 49% din voturi faţă de cele 45 de procente ale Conservatorului Doug Hoffman.
Iniţial au fost trei candidaţi: un Democrat, Republicanul Dierdre Scozzafava şi Conservatorul Hoffman. Cel din urmă a fost constant în coada preferinţelor din diverse sondaje de opinie locale, pînă în momentul cînd Sarah Palin l-a sprijinit public. A doua zi după acest anunţ, campania lui Hoffman a primit donaţii de 116.000 de dolari, urmate de declaraţii de sprijin din partea guvernatorului din Minnessota (tot Republican) şi ale fostului senator Fred Thompson.
Scozzafava, candidat Republican aşa-zis „moderat” (nume de cod pentru preferinţe sociale şi economice desprinse din agenda Democraţilor), s-a retras din cursă vineri, iar sîmbătă şi-a anunţat susţinerea pentru candidatul Democrat.
Implicaţiile acestui episod pentru 2010 sînt două. Prezenţa unor candidaţi conservatori independenţi îi va dezavantaja pe Republicani, artimetica electorală dînd cîştig de cauză Democraţilor. Şi a devenit cît se poate de vizibilă fractura dintre establishmentul partidului Republican şi mişcarea grass-roots conservatoare. Dacă acest partid nu va reuşi să devină reprezentativ pentru aspiraţiile unui electorat majoritar de centru-dreapta care doreşte prudenţă fiscală, guvernare limitată, transparentă şi responsabilă în primul rînd faţă de cetăţeni, impozitare redusă, stimularea economiei prin înlăturarea obstacolelor din calea energiei creatoare a întreprinzătorului privat, ieşirea statului din cîrdăşia cu big business, atunci schimbarea va surveni pe o a treia cale politică.
Este o ameninţare cu zero şanse de succes pentru 2010. Singura modalitate realistă este pentru partidul Republican să devină disciplinat şi consecvent cu principiile celor pe care pretinde că îi reprezintă. Diferenţa dintre candidaţii din Virginia şi New Jersey şi candidatul din New York, cuplată cu rezultatele obţinute, ar trebui să fie o învăţătură uşor de descifrat.

În discursul său de acceptare a înfrîngerii, Jon Corzine, fostul guvernator din New Jersey, a spus la un moment dat: „Mama mea este probabil singura fericită în această noapte. Este Republicană. Însă are 93 de ani, aşa că nu e nevoie să fim prea îngrijoraţi de acest lucru.”
Chris Cristie, Republicanul victorios din New Jersey, a povestit o mică întîmplare din campania sa electorală, referitoare la discuţia cu un alegător în vîrstă: „Mi-a spus: Am 90 de ani şi voi vota pentru tine. Dar să faci bine să te ţii de promisiuni. Dacă nu, să ştii că peste patru ani voi vota împotriva ta.”
Ambele remarci au stîrnit hilaritate, însă contrastul dintre ele scoate în evidenţă mai mult decît lipsa de tact a lui Corzine: aroganţa şi dispreţul faţă de oricine nealiniat la doctrina „progresistă”.
Vorba Panseluţei: americanii încep să-şi dea seama că au făcut un pact cu diavolul.

Tot marţi a avut loc un referendum în statul Maine, în care rezidenţii locali au fost întrebaţi dacă aprobă legalizarea căsătoriei între homosexuali. Răspunsul a fost „nu”. Acesta a fost al 31-lea „nu” american succesiv: toate statele care au organizat acest referendum au primit acelaşi răspuns.
Maine Voters Reject Gay Marriage Law

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

32 de comentarii

  1. mihai
    4 noiembrie 2009

    excelenta punere in tema. si, pentru ca si in romania vin alegeri, interesanta povestea despre referendum. societatea civila nu a intervenit si acolo sa condamne suprapunerea unui referendum la a carei intrebare raspunsul era previzibil? altfel, fiind prima oara la voi pe site… va felicit. am sa revin

  2. Transsylvania Phoenix
    4 noiembrie 2009

    În discursul său de acceptare a înfrîngerii, Jon Corzine, fostul guvernator din New Jersey, a spus la un moment dat: “Mama mea este probabil singura fericită în această noapte. Este Republicană. Însă are 93 de ani, aşa că nu e nevoie să fim prea îngrijoraţi de acest lucru.”

    Vezi, de-aia eu nu ma impotrivesc legalizarii avortului. Daca maica-sa il dadea afara cind era inca un fetus, Corzine n-ar fi ajuns Guvernator si situatia in New Jersey ar fi fost mult mai buna astazi.

  3. panseluta
    4 noiembrie 2009

    emil:

    Multzam pentru contextul splendid, ca de obicei.
    Am fost azi, la prinz, la raliul anti-Obamacare de pe treptele Capitoliului. Am facut si poze, care vor fi gata miine. Au vobit Mark Levin–patruzator, plin de umor si cu umilinta specifica, in ciuda faimei–, Jon Voight–fabulos! Ce a rezonat cel mai mult cu mine din micul sa speech a fost ceea ce multi dintre noi credem dar putini indraznim sa spunem in public, chiar in tara libertatii de expresie: Lui Obama nu-i pasa de „saraci”. Ii pasa de puterea personala si a clicii sale.

    http://www.freedomslighthouse……ch-at.html

    Mai mult cind trimit pozele.

    Apropos de Maine: Mergind la raliu cu o colega am aflat despre depresia in care a cazut un amic homosexual al ei din Maine dupa referendumul de marti, si incercarile colegei de a-l consola, fara rezultat. Am intrebat-o daca i-a amintit amicului semi-suicidal ca in multe locuri din lume tipi ca el ar fi spinzurati (Iran) sau omoriti in multe alte feluri ciudate (citeste: barbare) doar pentru ca sunt ce sunt. Nu, nu-i trecuse prin cap sa faca un minim de punere in context istoric si politic, si sa-i spuna idiotului infantil ca are noroc sa traiasca in SUA si nu in Iran sau Sudan sau Arabia Saudita sau Cuba.

  4. emil
    4 noiembrie 2009

    Panseluta, de-abia astept. Esti foarte activa in ultimul timp ????
    Asa si trebuie, am petrecut prea multi ani cu capul plecat…

  5. Biff
    4 noiembrie 2009

    Pai, dupa parerea ta, Panseluta, ‘idiotul infantil’ ar fi trebuit, deci, sa se bucure? Continuandu-ti linia logica, cetatenii americani negri din anii ’50 si ’60, in era segregarii, cand, spre exemplu, erau obligati sa stea pe scaun doar in spatele autobuzului, si sa cedeze locul oricarui cetatean american alb, daca se intampla vreunul prin preajma, ar fi trebuit sa fie multumiti si fericiti, nu? Ca doar cu vreo 70 de ani inainte parintii si bunicii lor puteau fi vanduti ca vitele la targ!

  6. panseluta
    4 noiembrie 2009

    Biff:

    Comparatia pe care o faci e moneda curenta aici, in activismul homosexual. Majoritatea negrilor o dispretuieste, si pe buna dreptate.

  7. panseluta
    4 noiembrie 2009

    Mark Levin la raliu:

    http://www.marklevinshow.com/A…..spid=32364

  8. gim
    4 noiembrie 2009

    Moneda curenta in activismul homosexual…Ca de obicei pe langa subiect panseluto. Revino la fantasmele erotice stranite de Voight, suna mai bine..

  9. costin
    4 noiembrie 2009

    subiectul este cel care se discuta aici gim. cum poate fi panseluta pe linga subiect cind tu esti cel care ai venit sa discuti despre ce discuta ea? tu cu presupusele tale fantasme esti pe linga subiect, nu te supara.

  10. Francesco
    4 noiembrie 2009

    @gim,
    Daca dai cu bata-n balta pe acest blog o faci – mai mult ca sigur – pentru ca esti neinformat sau pentru ca nu reusesti sa procesezi informatiile.
    Modul in care te-ai exprimat denota ca ai probleme serioase in relatiile cu femeile si ca nu poti accepta o realitate. Panseluta a relatat un fapt, ca activistii negri americani nu pot sa puna semnul egalitatii intre lupta pentru drepturile civile (in statele unde nu erau respectate, sau pe tot cuprinsul Statelor Unite) cu activismul unor grupuri gay extrem de influente pentru dreptul lor de a se casatori, cu tot ce decurge din asta.

  11. costin
    4 noiembrie 2009

    Francesco, nu cred ca pb sint relatiile lui cu femeile in general, ci doar cititul printre rinduri . Omul a venit aici tocmai pentru a se contra, indiferent de ce se spune. Importanta este contrarea nu paralela (sau lipsa ei) subliniata de Panseluta dintre lupta pentru drepturile civile si gay rights. El vine aici deja edificat despre opinia noastra despre homosexuali: sigur cred ca i-am vrea arestati pe strada, dati cu miere si fulgi si batjocoriti in Piata Universitatii.

    gim, problema cu activismul gay din prezent nu prea are de aface cu „drepturile homosexualilor” ci cu victimizarile instrumentate de marxismul cultural al scolii de la Frankfurt. scopurile scolii de la Frankfurt le stii, probabil. daca nu, esti pe linga subiect. din nou ????

  12. dr pepper
    4 noiembrie 2009

    yup, that stupid MoFo gim tried to palinize panseluta.

    cum adica bai nesimtitule

    Revino la fantasmele erotice stranite de Voight, suna mai bine..

    ?

  13. dr pepper
    4 noiembrie 2009

    on topic cu breakin’ news:

    Recanvassing shows NY-23 race tightens even as Rep. Bill Owens is sworn into House seat

    Democratic Rep. Bill Owens was quickly sworn into office on Friday, a day before the rare weekend vote in the House of Representatives. His support sealed his party’s narrow victory on the health care legislation.

    Now a recanvassing in the 11-county district shows that Owens’ lead has narrowed to 3,026 votes over Hoffman, 66,698 to 63,672, according to the latest unofficial results from the state Board of Elections.

    In Oswego County, where Hoffman was reported to lead by only 500 votes with 93 percent of the vote counted election night, inspectors found Hoffman actually won by 1,748 votes — 12,748 to 11,000.

    The new vote totals mean the race will be decided by absentee ballots, of which about 10,200 were distributed, said John Conklin, communications director for the state Board of Elections.

    Under a new law in New York that extended deadlines, military and overseas ballots received by this coming Monday (and postmarked by Nov. 2) will be counted. Standard absentee ballots had to be returned this past Monday.

    Conklin said the state sent a letter to the House Clerk last week explaining that no winner had been determined in the 23rd District, and therefore the state had not certified the election. But the letter noted that Owens still led by about 3,000 votes, and that the special election was not contested — two factors that legally allowed House Speaker Nancy Pelosi to swear in Owens on Friday.

    mai tineti minte cum deschisese nastase sampania pana sa vina voturile din strainatate?

    asta ar fi una dintre cele mai tari faze!

  14. gim
    4 noiembrie 2009

    Costine, Francesco….Uite eu chiar incep sa tin la voi! Singura voastra problema e ca nu prea va aveti cu subtilitatile, iar anagogia textului panselutei va cam incurca logica..in fine. Pepere, enciclopedie ambulanta ce esti, maretule si vitezule, stai calm. Cand vei creste mare o sa afli ce, si cum! Aaa..de maica-mea nu esti tu in stare mai puta mica!

  15. costin
    4 noiembrie 2009

    mai gim,
    exista o diferenta intre o gluma proasta si o subtilitate, iar tu cam scapi din prima categorie. de ex, gluma cu fantasmele panselutei este o gluma chiar foarte proasta. daca nu iti dai seama singur de ce, nu are rost sa iti explic.
    deci daca vrei sa faci mistouri si glume esti binevenit, dar in momentul in care cazi in bascalie si bataie de joc, vei fi urecheat ca atare.

  16. Imperialistu'
    4 noiembrie 2009

    N-ai ce sa-i ceri, ma, pentru alde Gim lupta impotriva rasismului este acelasi lucru cu lupta pentru impunerea tezelor homosexuale asupra intregii societati. Vezi tu, costine, intre un negru care vrea sa poata intra in barurile rezervate numai albilor si un pederast care vrea sa denatureze sensul casatoriei nu exista diferenta de sistem. Pentru progresisti este aceeasi problema – discriminarea.

    Bietii de ei.

  17. gim
    4 noiembrie 2009

    Costine, a fost ceva soft, nu te mai supara asa tare ca face rau la ficat. Imperialistule, sa mori tu ca lupti impotriva rasismului si esti doar impotriva denaturararii casatoriei sacralizate de crestinism! Macar dati cartile pe fata, bre! Nu va mai impiedicati de cuvinte! Bigoti, rasisti, pseudointelectuali, probabil si pederasti, desi nu recunoasteti! De conceptul ala de „ura de sine” a-ti auzit? Cam asta faceti voi acum cu sinele vostru ala atotcuprinzator!

  18. Imperialistu'
    4 noiembrie 2009

    Care sine atotcuprinzator, tovarase comisar Gim? Te anunt ca iarasi „vorbesti” ca sa te afli in treaba, doar-doar nu ai lasa impresia ca ai ramas in vreun fel fara grai. Fii linistit, stimabile, suntem edificati in ceea ce va priveste: obsesia ultimului cuvant merge mana in mana cu aroganta autosuficienta pe care v-o da bruma de spoiala ideologica cu care incercati sa va mascati lipsurile atat de evidente.

    Vad ca ai scos din palarie „bigoti, rasisti, pseudointelectuali, probabil si pederasti”. Hehe, era inevitabil ca singurul de aici cu o problema de comportament sa fi tu tu, un progresist de bine.

    Tovarasilor, niciodata nu sunteti in stare sa va tratati interlocutorii macar cu un minim de respect, intotdeauna apelati la thought-crime.

  19. costin
    4 noiembrie 2009

    gim,
    gluma nu a fost „soft”. poate dupa standardele tale (cocalaresti) a fost, dar diferiti oameni au diferite standarde.

    Macar dati cartile pe fata, bre! Nu va mai impiedicati de cuvinte! Bigoti, rasisti, pseudointelectuali, probabil si pederasti, desi nu recunoasteti!

    asa gim, de ce nu ai dat cartile pe fata de la inceput si ai pierdut timpul cu ironii „subtile”, acuzatii de a fi pe linga subiect si alte aberatii. gim, daca pepper este o enciclopedie ambulanta tu esti o taraba ambulanta care vinde kitchuri si clisee la mina a doua, intr-un bazar de pe vremea lui nea nicu.

  20. Imperialistu'
    4 noiembrie 2009

    Gim asta are culoarea rosu-pelikan.

  21. dr pepper
    4 noiembrie 2009

    @ gim:

    ..in fine. Pepere, enciclopedie ambulanta ce esti, maretule si vitezule, stai calm. Cand vei creste mare o sa afli ce, si cum! Aaa..de maica-mea nu esti tu in stare mai puta mica!

    ???
    de unde pana unde?
    ce concluzii ai tras tu si de unde?

    si apropos, am vazut care este parerea ta despre mine, panseluta, costin si imperialistu’.
    as vrea sa iti stiu si parerea despre ce s’a intamplat in districtul 23 al statului New York.
    asta in cazul ca ai una si macar sti despre ce e vorba.

  22. Provincialul
    4 noiembrie 2009

    Tot citesc aici ‘raliu’, daca asa traduceti voi ‘rally’ e grav…pentru ca noi romanii avem cuvinte cum ar fi „adunare” si chiar „demonstratie” pentru asta!

    No offence! Fara suparare!

  23. costin
    4 noiembrie 2009

    sau „raliere” ????
    Provincialul, Panseluta, dr Pepper si Trassylvania Phoenix stau de multi ani in SUA, perioada dupa care genul asta de scapari sint firesti.
    nu se supara nimeni, stai linistit.

    P.S. tu ai ajuns la noi de pe twitter, daca nu ma insel. daca asa este, care este numele tau acolo?

  24. dr pepper
    4 noiembrie 2009

    eu ma feresc cat pot de asemenea greseli.
    am renuntat sa pun stirea Feds Move to Seize 4 Mosques, Skyscraper Linked to Iran pentru ca nu mi’a venit in minte termenul romanesc pentru „seize” la momentul respectiv.
    si asta se intampla frecvent daca nu te concentrezi putin sau apelezi la dictionar.
    atunci cand scrii la repezeala.
    cred mai degraba ca panseluta, coplesita fiind de eveniment si dornica de a’si impartasi bucuria, s’a grabit un pic si nu a mai fost atenta.

  25. dr pepper
    4 noiembrie 2009

    mai grav mi se pare cand traduci termenii literal ( ex MoFo sau dr. pepper) si incerci sa faci pe inteligentul neintelegand sensul lor.
    si nu numai atat – dar si persisti!

  26. dr pepper
    4 noiembrie 2009

    si trecand peste „raliu” – ce parere ai despre ce a spus panseluta, provincialule:


  27. Transsylvania Phoenix
    4 noiembrie 2009

    Provincialul,

    Tot citesc aici ‘raliu’, daca asa traduceti voi ‘rally’ e grav…pentru ca noi romanii avem cuvinte cum ar fi “adunare” si chiar “demonstratie” pentru asta!

    Ce sa facem, ne dam si noi mari…ne-am ajuns in America si ne facem ca nu mai stim sa vorbim Romaneste.

    Cam asta-i parerea domniei tale despre noi astia care n-am mincat salam cu soia? (ca veni vorba, eu l-am mincat pina la Revolutie si citiva ani dupa)
    In orice caz, de cite ori ma uit la TV la posturile Romanesti mi se ofilesc urechile de cit de degradata, arabita si tziganita a ajuns biata limba Romana. Presupun ca dumitale nu ti se pare iesit din comun ca prezentatori de emisiuni TV folosesc termeni ca „misto”, „cocalari”, „naspa”, „gagica” si „gagiu”, de te iei de bietii de noi care s-au ratacit printre straini.

    @dr. pepper

    eu ma feresc cat pot de asemenea greseli.
    am renuntat sa pun stirea Feds Move to Seize 4 Mosques, Skyscraper Linked to Iran pentru ca nu mi’a venit in minte termenul romanesc pentru “seize” la momentul respectiv.

    Cred ca ar fi „confiscat” sau mai degraba „pus sub sechestru”.

    @ gim

    Costine, Francesco….Uite eu chiar incep sa tin la voi! Singura voastra problema e ca nu prea va aveti cu subtilitatile, iar anagogia textului panselutei va cam incurca logica..in fine. Pepere, enciclopedie ambulanta ce esti, maretule si vitezule, stai calm. Cand vei creste mare o sa afli ce, si cum! Aaa..de maica-mea nu esti tu in stare mai puta mica!

    Este clar ca participarea ta la conversatiile de pe acest blog te depaseste. Mai degraba opreste calculatorul, du-te in sufragerie si da drumul la manele la TV. Ia o sticla de vodca din servanta, pune-o la gura, bea jumate si danseaza din buric de unul singur.
    Nu te supara amice dar cam asta-i nivelul la care te distrezi tu, nu comunicind cu persoane necunoscute pe Internet.

  28. gim
    4 noiembrie 2009

    Tp, sunt siderat de afectiunea pe care mi-o purtati..La noi fulgii de zapada sunt tot mai grasi si noptile bat spre gri.. Cum stati acolo sus in statosfera aia dodoloata? Va lipseste ceva? Dau drumu la televizor mai tare? Va las ceva pe fundul paharului?..Adicalea eu nu beau din sticla. Intr-o alta ordine de idei, daca te straduiesti mai tare, intr-o zi o sa reusesti sa si gandesti..Totul e sa sa nu renunti! Cu respect!

  29. Francesco
    4 noiembrie 2009

    Nici o problema Gim, ramai acolo, ai mare nevoie de tratament…
    Dexonline nu contine „dodoloata”. Scrie-le!

  30. Imperialistu'
    4 noiembrie 2009

    TP, nu e cazul sa te simti jignit, o fi crezut ca sunteti din categoria romani din Romania care fac pe interesantii. Stii si tu cati din astia gasim. ???? Omul nu a vrut sa fie jignitor.

    Astept in continuarea ca tov. Gim sa ne explice sinele atotcuprinzator”.

  31. dr pepper
    4 noiembrie 2009

    nu stiu daca provincilul mai intra pe aici sa citeasca – insa daca mai intri, provincialu’ as vrea sa stiu parerea ta despre asta:

    http://85.9.12.243/a3/watch3.p…..teza_zilei

    ( m’am hotarat cu ocazia alegerilor prezidentiale sa urmaresc ceva stiri din .ro)

    pe la minutul 16 oprescu se adreseaza reporteritei blonde ca vorbeste din romane stiintifico-fantastice la care ea secondata de gadea raspunde ceva de genul: „- da, sifi”
    banuiala mea este ca sifi nu vine de la sifilis cum a sugerat oprescu ci din prescurtarea din engleza a termenului: sci fi – ai acolo si pronuntia.
    as vrea sa iti stiu parerea despre mutilarea celor doua limbi in direct la una dintre cele mai vizionate televiziuni din .ro ( banuiesc).
    tin sa precizez ca este pentru prima data cand urmaresc o emisiune televizata romaneasca dupa foarte mult timp si nu cred ca termenul a fost folosit la misto.
    daca da – atunci corectati’ma.

  32. dr pepper
    4 noiembrie 2009

    PS.
    in timp ce la cernea am observat „o apasare” a acentului american ( fals) la pronuntia numelui presedintelui american. ????

    ceva de genul bah-reak ou-bama.
    sunt constient ca si eu fac greseli – insa diferenta dintre mine si ei este ca eu nu sunt persoana publica, nu?

    TP, da stiu, ideea era ca la momentul respectiv nu imi venise in minte traducerea termenului seize.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian