FUNDATIA IOAN BARBUS

Guvernul Poloniei: Încercarea UE de a închide mina de cărbune Turów e o mare operațiune a Germaniei și a Rusiei, nu e apărarea climei

Guvernul Poloniei a refuzat să închidă mina de lignit de la Turów, în ciuda unei amenzi de 500.000 de euro/zi din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru nerespectarea unei decizii judecătoreşti de a opri activitatea acesteia, amendă pe care a refuzat de asemenea să o plătească. Republica Cehă ceruse UE să impună Poloniei o amendă de 5 milioane EUR pe zi, scrie wpolytice.pl. Mișcarea a creat foarte multe controverse în Polonia, unde ministrul Justiției a spus că încercarea de închidere a minei e de fapt parte dintr-o operațiune a Germaniei împreună cu Rusia.

Curtea de Justiţie a UE a impus amenda pe 20 septembrie, la solicitarea Cehiei de a închide, până la finalizarea negocierilor dintre cele două țări, mina de suprafaţă de la Turów, aflată lângă graniţa dintre Polonia și Cehia.

Mina de la Turów asigură 7% din necesarul de energie al Poloniei, adică energia necesară pentru 3,2 milioane de gospodării.  În funcțiune de peste un secol, ea este una dintre cele 13 mine de lignit din regiune.

Majoritatea acestora, șapte la număr, se află în Germania, în apropierea graniței cu Polonia – este vorba de minele Reichwalde, Nochten, Janschwalde, Welzow Sud, Vereinigtes, Profen și una mai mică, Amsdorf.

Tot în apropiere de mina Turów se află și în Cehia cinci astfel de mine: Bilina, Nastup Tisimice, CSA, Vrsany și Jiri.

Sunt vizibile din satelit:

Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene este rezultatul unei plângeri pe care Republica Cehă a adus-o Curții împotriva Poloniei în februarie. Republica Cehă consideră că mina Turów are un impact negativ asupra regiunii de frontieră în care nivelul apelor subterane a scăzut. În mai, CJUE a ordonat Poloniei să suspende imediat mineritul de la mina Turów până când plângerea Republicii Cehe ar fi fost soluționată în mod substanțial.

„Guvernul polonez nu va închide complexul Turów, iar decizia de a impune o amendă nu este adecvată și proporțională”

– a declarat săptămâna trecută premierul polonez Mateusz Morawiecki, adăugând că „vom vedea” dacă Polonia va trebui să plătească amenzi, scrie wpolityce.pl.

Conform legislației UE, deciziile cu privire la mina Turów pot fi luate numai de Consiliul European și numai în unanimitate, nu de CJUE, crede europarlamentarul Jacek Saryusz-Wolski (PiS). „Astfel, sancțiunile CJUE sunt ilegale și ineficiente”, subliniază el.

Guvernul polonez a afirmat că amenda impusă de instanţa europeană subminează discuţiile respective şi a subliniat că mina Turów, care este o sursă majoră de locuri de muncă și de electricitate pentru regiune, îşi va continua activitatea.

O hartă prezentată de televiziunea poloneză TVP Info arată minele de lignit din Germania și Cehia aflate în apropierea minei Turów:  .

Parlamentarul polonez Jacek Saryusz-Wolski a publicat de asemeanea pe Twitter o hartă cu minele de cărbune din regiune (la numărătoarea din Germania nu a mai luat în calcul mina mai mică de la Amsdorf):

“Dacă guvernul va ceda la Turów, Polonia va suporta costuri chiar mai mari decât sancțiunile impuse țării noastre de CJUE”, a spus ministrul Justiției polonez Zbigniew Ziobro, care a mai subliniat că încercarea de închidere a minei e de fapt parte dintr-o operațiune a Germaniei împreună cu Rusia.

“Disputa privind Turów ar trebui văzută în contextul mai larg al războiului energetic care are loc astăzi în Europa. Desigur, nu așa este prezentat, se vorbește despre o anumită idee de apărare a climei, dar de fapt este o mare operațiune a Germaniei și a Rusiei”, a declarat ministrul Justiției polonez.

Întrebat despre rolul Republicii Cehe în această chestiune, el a răspuns că:

“Cehii sunt acoliți ai Germaniei. Nu știu dacă știți că în Germania există mine mari de lignit deținute de oligarhi cehi. Este un sistem de vase comunicante.

De fapt, ideea este ca Polonia să fie mai dependentă. Pentru că, dacă cineva nu știe despre ce este vorba, este atât de vizibil că e vorba de bani.”

Ministrul Justiției a adăugat că e vorba, de fapt, de “un aranjament Putin-Merkel” prin care Polonia ar trebui să cumpere energie electrică produsă cu gazul importat de Germania prin Nord Stream 2:

„Polonia a fost până acum independentă în ceea ce privește energia, a avut resurse mari de cărbune și s-ar descurca foarte bine, însă politica climatică și energetică face ca UE să impună o parataxă pe cărbune și, astfel, producția de energie din cărbune încetează să mai fie profitabilă.
(…) 
Republica Cehă se uită în primul rând la propriile interese și acestea se ciocnesc cu interesele Poloniei. Vor să câștige pe seama Poloniei și de aceea colaborează cu Germania împotriva noastră, iar în fundal se află acest mare aranjament Putin-Merkel, care își propune să construiască o bază de centrale electrice pe gaz prin conducta de gaz Nord Stream2, care va vinde electricitate în Polonia.”

Mateusz Morawiecki, Premierul Poloniei

Ministrul Justiției îl sfătuiește pe Premierul Poloniei să nu cedeze:

“Trebuie să jucați tare. Nu trebuie să cedați, să nu fiți prea supuși agendei europene, care este adesea construită pe sloganuri frumoase.”

“Sunt mulți bani în joc și dacă Polonia va ceda, va fi o țară cu sărăcie energetică și vom plăti cel mai mult pentru facturile din Europa. (…) Noi am avertizat împotriva acestui fapt, că a consimți la înăsprirea pachetului climatic și energetic în spatele unor sloganuri frumoase și nobile de protecție a climei în lume va duce la o situație în care, din ianuarie și poate chiar mai devreme, mulți dintre Dvs. vor plăti cu 20, 30 și unii poate chiar 40% mai mult pentru electricitate și încălzire. Guvernul Poloniei se opune acestui lucru.” 

Deputata PiS Iwona Arent, într-un interviu dat săptămâna trecută portalului wPolityce.pl, a spus că nu există nicio modalitate de a închide mina Turów și a îndemnat polonezii să trimită scrisori de protest la CJUE și Comisia Europeană:

“Sper că toată lumea din Polonia se va alătura protestului împotriva deciziei CJUE. Opoziția ar trebui, de asemenea, să protesteze, deoarece hotărârea CJUE se aplică tuturor polonezilor. Oamenii ar trebui să trimită scrisori și e-mailuri către CJUE și Comisiei Europene. Ar trebui să existe o răscoală națională în apărarea minei Turów”, a spus deputata.

Presa poloneză scrie că presiunea asupra Poloniei pentru a închide mina Turów a fost începută nu de Cehia în februarie, ci anul trecut, de Germania.

În ianuarie anul acesta, primarul unui oraș german a depus o plângere cu privire la Turów, notează presa poloneză.  Mai devreme, în octombrie 2020, Germania a făcut apel la Comisia Europeană pentru protecția apei, iar Ministrul Justiției din Saxonia a trimis o cerere unei firme de avocatură din Varșovia pentru a verifica legalitatea prelungirii concesiunii minei Turów. Potrivit redactorului-șef al revistei poloneze „Regiunea Europa”, Germania pare să fie inițiatorul întregii situații, în timp ce partea cehă pare a fi doar instrumentală. 

O nouă rundă de negocieri între Cehia și Polonia a eșuat ieri.

“Cehii cer clauze care nu sunt practicate în niciun tratat internațional civilizat”, a scris fostul viceministru al activelor de stat Zbigniew Gryglas. Delegațiile poloneze și cehe nu au reușit să cadă de acord asupra conținutului negocierilor privind mina Turów joi.

După cum a subliniat ministrul climei și mediului, Michał Kurtyka, „o ofertă poloneză foarte bună a fost respinsă” și a existat o „escaladare a cererilor cehe”. “Am venit la Praga cu o ofertă foarte bună, care a inclus bani și soluții specifice pentru locuitorii din regiunea Liberec [regiunea din Cehia, aflată în apropierea minei n.m.]. Acestea ar permite o soluționare pe termen lung a litigiului cu vecinii noștri din sud și ar consolida, de asemenea, siguranța ecologică în regiunea direct adiacentă zonelor KWB Turów. Propunerea noastră rațională a întâmpinat o escaladare a cererilor părții cehe din întreaga regiune”, a spus ministrul Michał Kurtyka.

Ministrul Climei și Mediului Michał Kurtyka / foto: Andrzej Iwańczuk

“Partea cehă a început să se comporte într-un mod irațional și detașat de realitate”

– a spus Ministrul adjunct al afacerilor externe al Republicii Polonia Paweł Jabłoński.

Politicienii cehi susțin că acordul cu Polonia cu privire la mina din Turów este practic gata și susțin că negocierile recente nu s-auputut încheia cu un compromis din cauza insistenței Poloniei ca acordul să poata fi întrerupt după doi ani de valabilitate. Cazul este explicat de viceministrul Paweł Jabłońskim, citat de fronda.pl:

„ Nu am propus un contract pe 2 ani. Oferta noastră este un contract valabil până la sfârșitul activităților miniere, cu posibilitatea rezilierii – în cazul abuzului de către una dintre părți. Este un standard absolut în acordurile internaționale încheiate în condiții de parteneriat”

– a spus viceministrul.

El adaugă că Polonia a mai propus ca cele mai importante reglementări pentru partea cehă să rămână în vigoare până în 2049, chiar dacă acordul este reziliat.

Oferta noastră garanta 50 de milioane EUR pentru proiectele de apă din Regiunea Liberec [regiune afectată din apropierea minei n.m.], reguli peste standard pentru monitorizarea apei, poluării, zgomotului, transferului regulat de informații – și chiar interzicerea apropierii minei de frontiera cehă, până ce întreaga listă de condițiile sunt îndeplinite ” – a spus șeful adjunct al Ministerului Afacerilor Externe.

El a menționat că, drept consecință a acțiunilor guvernului ceh care a respins oferta poloneză, „locuitorii din regiunea Liberec nu vor primi niciun ban pentru proiecte de apă, nici vreo monitorizare suplimentară a apelor subterane care nu este cerută de lege; mina va putea să se apropie de graniță fără niciun fel de condiții suplimentare.”

Germania a redevenit dependentă de cărbune și deschide noi centrale

Germania e țara în care “cărbunele a înlocuit energia eoliană din poziția de primă sursă de producție de energie electrică, în primele șase luni ale anului 2021, potrivit statisticilor oficiale germane publicate luni și citate de Deutsche Welle. (…) Cărbunele a fost principala sursă convențională de energie, reprezentând peste 27% din energia electrică produsă în Germania în primele șase luni ale anului. Contribuția energiei eoliene, pe de altă parte, a scăzut semnificativ comparativ cu anul precedent – de la 29% la 22%.”

Anul viitor Germania va închide ultima centrală nucleară, dar capacitatea solară și eoliană de producere a energiei electrice nu crește suficient de repede, forțând întoarcerea la producția de cărbune și gaz pentru a acoperi necesarul de energie, scrie Bloomberg.com.

Centrala electrică germană pe cărbune Datteln-4 a Uniper, lansată în urmă cu un an, nu se va închide până în 2038. Uniper a declarat luna trecută că emisiile vor crește probabil cu 21% anul acesta. Estimarea la începutul anului a fost o creștere de 9%, adaugă Bloomberg.

centrala germană pe cărbune Datteln-4 (verde și eco)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian