FUNDATIA IOAN BARBUS

Învestiții de 12 miliarde lei în baza aeriană Kogălniceanu, pentru contracararea Rusiei. Urmează un desant masiv al NATO în România

foto: The Times – Baza Militară Mihail Kogălniceanu, care găzduiește o flotilă de avioane RAF Typhoons, va primi investiții de 2,5 miliarde de euro VADIM GHIRDA/AP

România va cheltui 2,5 miliarde de euro pe pentru modenizarea Bazei Aeriene Mihail Kogalniceanu, pentru a contracara avansul prezenței rusești în zona Mării Negre, scrie The Times. Baza militară Kogălniceanu va fi adusă la standardele NATO.
Conform experţilor, scrie Adevărul, demararea construcţiei demonstrează faptul că momentul producerii unui masiv desant al militarilor aliaţi în Dobrogea este tot mai apropiat.

Baza va putea găzdui până la 10.000 de soldați, alături de avioane F35 ale NATO.

Va include un „mini-oraș” pentru trupe, cu grădinițe, cluburi de sport și un spital.

Baza este deja un centru al activităţii sporite a alianţei în Marea Neagră, care a devenit un teatru crucial al tensiunilor dintre Rusia şi Occident, scrie The Times în . De la anexarea Crimeii de la Ucraina, în 2014, Moscova şi-a consolidat prezenţa navală şi a folosit baza de mare adâncime de la Sevastopol pentru a lansa misiuni în Siria. De asemenea, a încercat să perturbe navigaţia prin confiscarea a trei nave de război ucrainene în Strâmtoarea Kerci, în noiembrie anul trecut,” scrie ziarul britanic, citat de Rador.

România şi Bulgaria, foşti sateliţi sovietici de pe malul Mării Negre, au aderat la NATO şi UE după prăbuşirea Uniunii Sovietice. Ele au solicitat alianţei să-şi întărească forţele din zonă drept răspuns.

Aproximativ 500 de militari americani au fost trimişi în februarie anul trecut la baza care mai găzduieşte şi un escadron de aparate Typhoon ale RAF. Din aprilie anul trecut, aceste avioane au fost trimise în repetate rânduri să intercepteze aparate de zbor ruseşti. România conduce un exerciţiu anual al NATO în Marea Neagră.

Georgia, un alt stat cu deschidere la Marea Neagră alarmat de ambiţiile Rusiei, nu este membru NATO dar a aderat la exerciţiile militare alături de alianţă. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a spus că alianţa se „pregăteşte” pentru integrarea Georgiei, în timpul vizitei pe care a făcut-o în această ţară care este amplasată pe coasta estică a mării, în martie anul acesta.

Şi Ucraina ia parte la exerciţiile NATO din regiune şi şi-a intensificat angajamentele alături de alianţă din 2014, încheie The Times.

Soldați americani, în apropierea unui tanc M1 Abrams, la baza Mihail Kogălniceanu, în februarie 2017 sursa: REL

Universul notează că la o lună de la întâlnirea dintre președinții Klaus Iohannis și Donald Trump, de la Casa Albă, pe 19 septembrie, pe site-ul Ministerului Apărării Naționale a fost postat un proiect de Hotărâre a Guvernului privind ”aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţie imobiliară „Infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu”. Documentul pus în dezbatere publică se referă la un plan de investiții pe 20 de ani pentru modernizarea și dezvoltarea bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu. Costul: 2,6 miliarde de euro.

“Finanţarea obiectivului de investiţii se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale, în limita sumelor aprobate anual pentru această destinaţie perecum şi din alte surse legal constituite”, se mai arată în documentul MApN citat de Adevărul. Costurile estimate de MApN pentru realizarea moderinzării şi extinderii Bazei 57 sunt estimate de MApN la peste 12 miliarde de lei, din care 7,3 miliarde numai pentru realizarea construcţiilor aferente. În acest sume sunt incluse şi costurile exproprierilor care se vor face în zonă.

SURSA   The Times, Universul.net, Adevărul

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Un comentariu

  1. Dorin
    28 septembrie 2019

    Foarte interesant că documentele adoptate au trei porți monumentale pentru pătrunderea influenței negative rusești în afacerile NATO:
    1 – „dezbaterea publică” – e greu de înțeles de ce obiective strategice au în faza de proiectare această „dezbatere” — de parcă ar fi o bază a c.a.p.-ului belina… Vilele lui oprișan au fost supuse acestei proceduri ?…
    2 – guvernarea pro-moscovită de la București
    3 – guvernarea pro-moscovită de la Sofia

    Mai lipsește ca să fie obținute avizele doamnei mogherini ( membră a partidului comunist italian…) și ale fătucei ăleia suedeze, cu ușor retard climateric !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian