FUNDATIA IOAN BARBUS

Jurnaliști ruși investighează activitățile la adresa SUA a fabricii de troli din St. Petersburg

La o zi după ce televiziunea Dozhd a publicat un interviu cu un fost membru al rău famatei Agenții de Cercetare pentru Internet din Rusia (ACIR), revista RBC a lansat un nou raport detaliat privind eforturile aceleiași organizații de a se amesteca în politica internă a Statelor Unite. Meduza rezumă noul raport al RBC aici.

Agenția de Cercetare a Internetului, rău famata „fermă de troli” din Rusia, a consacrat aproximativ o treime din întregul său personal pentru a se amesteca în politica SUA în timpul alegerilor prezidențiale din 2016. La vârful campaniei, 90 de persoane lucrau pentru biroul ACIR din SUA, au declarat surse pentru RBC, spunând că întreaga agenție are peste 250 de angajați. Salariile pentru personalul care lucrează în departamentul S.U.A. variază de la 80.000 la 120.000 de ruble (1.400-2.100 de dolari) pe lună.

Șeful biroului american al ACIR este aparent un om originar din Azerbaijan, numit Dzheikhun Aslanov (deși neagă orice implicare în fabrica de troli).

În august și septembrie anul acesta, Facebook, Instagram și Twitter au suspendat 118 comunități și conturi conduse de fabrica de troli din St. Petersburg, dezactivând o rețea capabilă să ajungă la 6 milioane de abonați. În 2016, în toiul campaniei prezidențiale din S.U.A., această rețea a raportat că a produs materiale care au ajuns la 30 de milioane de persoane săptămânal.

O sursă RBC a declarat, de asemenea, că Agenția de Cercetare pentru Internet a cheltuit aproape 80.000 de dolari pe parcursul a doi ani, angajând aproximativ 100 de activiști americani locali pentru a organiza aproximativ 40 de mitinguri în diferite orașe din Statele Unite. Activiștii au fost angajați prin Internet, comunicând în limba engleză, fără a ști că acceptă bani sau organizează sprijin din partea unei organizații rusești. Potrivit RBC, evidența internă ACIR confirmă rolul acestei organizații în desfășurarea acestor activități.

Activitatea principală din biroul SUA a fost să incite animozitatea rasială (jucând la ambele capete ale problemei) și să promoveze secesiunea Texasului, să ridice obiecții la imigrația ilegală și să atace dreptul de port-armă.

RBC estimează cheltuielile salariale ale Agenției de Cercetare pentru Internet la aproximativ 1 milion de dolari pe an, alți 200.000 de dolari fiind alocați pentru a cumpăra anunțuri pe rețelele de socializare și pentru a angaja activiști locali în S.U.A.

NOTĂ: În mod oficial, Agenția de Cercetare pentru Internet a încetat să existe cu aproximativ doi ani în urmă, reinventându-se sub nume diferite, dar sursele spun că organizația continuă să funcționeze ca înainte.

SURSA   Meduza  •  RBC

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian