FUNDATIA IOAN BARBUS

Record istoric: 44% din cetățenii R. Moldova își doresc Unirea cu România, în creștere de 10 ori în ultimii 10 ani

Procentajul locuitorilor R. Moldova care doresc unirea cu România a atins în luna martie un nou record istoric, ajungând la aproape 44%, arată datele celui mai recent sondaj iData citat de timpul.md

Precedentele recorduri în sondajele realizate de către această companie, de 37,5%, fuseseră atinse în primele două luni ale acestui an.

Sondajul a fost realizat în perioada lunii martie pe un eșantion de 1.314 persoane și are o marjă de eroare de 2,5%. Chestionarele au au fost completate în limba română, 84% dintre ele, și în limba rusă, restul de 16%.

Susținerea pentru aderarea la spațiul economic rusesc este în scădere cu peste 7 procente de la începutul anului, ajungând în martie la 40,9%.

De asemenea, 27,4% dintre respondenți susțin aderarea R. Moldova la NATO.

Pe măsură ce mișcarea unionistă a crecut în amploare peste Prut, procentul locuitorilor R. Moldova care doresc unirea cu România a crescut de 10 ori în ultimul deceniu, de la 3-5% în sondajele realizate în 2009 -2010. 

În urmă cu trei ani, peste 100 de localități din R. Moldova semnau “Declarația de Unire cu România”, o declarație simbolică de unire cu România adresată la acea dată Președinției, Parlamentul României și Legislativului de la Chișinău. Autoritățile locale de peste Prut marcau în acest mod anul Centenarului Unirii din 1918. Cea de-a o suta localitate care a semnat declaraţia simbolică de unire cu România a fost Sărata Galbenă, din raionul Hânceşti, ulterior declaraţia a mai fost semnată de localităţile Popeasca din Ştefan Vodă, satul Stolniceni din Hânceşti şi Carabetovca din Basarabeasca.

Sondajul realizat de iData arată că numărul cetățenilor R. Moldova care își doresc unirea cu România s-a dublat din umră cu cinci ani, când sondajele oficiale arătau că puțin peste 20% din populația republicii își dorea acest lucru.

Într-un sondaj realizat în R. Moldova în urmă cu 10 ani, martie 2001, 40% din respondenți declarau că și-ar dori ca țara lor să se unească cu Rusia și doar 5% dintre aceștia voiau unirea cu România.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Un comentariu

  1. Valentina
    7 aprilie 2021

    Interesant, poate vom reusi sa ne intregim in cele din urma!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian