FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

STUDIU: Pandemia de coronavirus ar fi fost cu 95% mai mică dacă China ar fi luat măsuri la timp

Un studiu publicat recent de Universitatea din Southampton, Marea Britanie, a estimat că focarul global al coronavirusului ar fi putut fi redus dramatic dacă guvernul comunist al Chinei ar fi acționat mai devreme. Studiul s-a bazat pe cercetările unui grup de mapare a populației numit „WorldPop”, care a creat modelele folosite în studiu, scrie The Daily Wire

Cercetările au constatat că „dacă intervențiile din [China] ar fi fost efectuate cu o săptămână, două săptămâni sau trei săptămâni mai devreme, cazurile ar fi putut fi reduse cu 66%, 86% și respectiv 95% – limitând semnificativ răspândirea geografică a bolii.“

Se presupune că primul caz de persoană infectată cu virusul a fost detectat încă de la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut. Statisticile guvernamentale ale Chinei sugerează că prima persoană infectată ar fi un rezident din Hubei în vârstă de 55 de ani, dar „pacientul zero” nu a fost încă confirmat, scrie South China Morning Post.

Până în prezent, autoritățile chineze au identificat cel puțin 266 de persoane infectate încă de anul trecut, toate fiind supuse supravegherii medicale la un moment dat. Primul caz, rezidentul din Hubei, a fost înregistrat pe 17 noiembrie, cu câteva săptămâni înainte ca autoritățile să anunțe apariția noului virus.

Guvernul chinez a fost criticat pe larg pentru încercările de a ascunde focarul în primele săptămâni, inclusiv pentru represiunile împotriva medicilor care au încercat să avertizeze despre un nou virus asemănător lui Sars care a apărut în orașul Wuhan din provincia Hubei.

Li Wenliang, 34 de ani, a fost primul medic care a avertizat, încă din 30 decembrie, asupra unui nou virus, fiind reținut pentru două zile și anchetat pentru „informații false” și  „tulburarea gravă a ordinii sociale”.

La 1 ianuarie a fost reținut și anchetat de Securitate pentru „afirmații false” care „au tulburat grav ordinea socială”.

În 10 ianuarie, doctorul Li Wenliang a început să tușească, apoi să aibă febră. S-a internat în 12 ianuarie, iar în 30 ianuarie a fost diagnosticat cu coronavirus. A murit în 6 februarie, lăsând în umă un copil mic și o soție însărcinată.

Wal Street Journal scrie despre cazul doamnei Wei Guixian din orașul Hua’nan, unul din primele cazuri susepcte de coronavirus, care a început să se simtă rău pe 10 decembrie și crezând că este o răceală, s-a dus la o mică clinică locală pentru a primi tratament și apoi s-a întors la serviciu. Câteva zile mai târziu, dna Wei era inconștientă pe pat de spital.

Când medicii au stabilit, în sfârșit, prezenta coronavirusului la Hua’nan la sfârșitul lunii decembrie, au pus-o în carantină pe doamna Wei și pe alții ca ea, apoi și-au alarmat superiorii. Dar medicii au fost împiedicați de autoritățile chineze să-și alerteze colegii, cu atât mai mult să alerteze publicul.

Unul dintre primii medici care au alertat autoritățile chineze a fost criticat pentru „răspândirea zvonurilor” după ce a împărtășit cu un fost coleg din școala medicală rezultatul unui test care arăta că un pacient avea coronavirus. Un alt medic a trebuit să scrie o scrisoare de autocritică, spunând că avertismentele sale „au avut un impact negativ”, notează WSJ.

Chiar și după ce președintele chinez Xi Jinping le-a ordonat personal funcționarilor pe 7 ianuarie să controleze focarul, autoritățile continuau să nege că virusul se poate răspândi de la om la om – ceva ce medicii știau deja că se întâmplă încă de la sfârșitul lunii decembrie – și au mers mai departe cu organizarea unei petreceri publice de Anul Nou Chinezesc la care au participat zeci de mii de familii din Wuhan.

China a așteptat până la 23 ianuarie 2020, înainte să declare carantina în orașul Wuhan, care are o populație de peste 11 milioane de oameni, adaugă The Daily Wire.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *