FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Ajutor militar nelimitat pentru Ucraina, aderare NATO și UE, sancțiuni dure pentru Rusia: Posibil plan Trump pentru pace, prezentat de Mike Pompeo

– 500 de miliarde dolari ajutor militar pentru Ucraina;
– Eliminarea restricțiilor la armamentul pe care Ucraina îl poate cumpăra și folosi;
– Nerecunoșterea teritoriului ucrainean ocupat de ruși;
– UE și NATO pentru Ucraina cât mai curând;
– Sancțiuni mult mai dure pentru Rusia;
– Membrii NATO trebuie să plătească 3% pentru Apărare.

Așa ar arăta un posibil plan al lui Donald Trump pentru pacea în Ucraina, cum este prezentat de Mike Pompeo, fost secretar de Stat al SUA și actual apropiat al lui Donald Trump, într-un articol publicat de Washington Post.

Trump ar vrea slăbirea Rusiei și întărirea NATO, scrie jurnalistul Petre M. Iancu. Donald Trump vrea să impună, ca președinte al SUA, sancțiuni reale împotriva Rusiei. Actualele, impuse de administrația Biden sunt găunoase, a reliefat fostul șef al CIA, Pompeo într-un articol. Conform planurilor politice detaliate de fostul șef al Serviciului Secret extern și fostul ministru de externe republican, Mike Pompeo, Trump ar colabora pe viitor cu Israelul și Arabia Saudită în îngrădirea Iranului, ar descătușa energiile economice americane, ar revitaliza industria apărării și ar consolida Alianța Nord-Atlantică. Ucrainei i s-ar da un împrumut avantajos de 500 de miliarde de dolari și i s-ar ridica toate restricțiile la folosirea armamentului american. Acestea ar fi detaliile unei politici externe Trump, după cum le-a detaliat Mike Pompeo în Wall Steet Journal, adaugă Petre M. Iancu pe blogul său.

Câteva ore mai târziu, a venit replica Rusiei.

Kremlinul nu își face iluzii în privința instituției politice americane, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS. Comentând declarațiile fostului secretar de stat american Michael Pompeo cu privire la sancțiunile și ajutorul acordat Ucrainei, purtătorul de cuvând a spus: „Nu am avut niciodată și nu avem ochelari roz”. „Acest candidat la președinția SUA pe care l-ați menționat (Donald Trump – TASS) este un reprezentant al elitei politice americane, care acum suferă de rusofobie totală”, a subliniat Peskov. S-a menționat că sancțiunile SUA împotriva Rusiei au început sub președinția lui Trump. “În acest sens, el nu este mult diferit pentru noi de toți ceilalți”, a subliniat Peskov.

În timpul unei conversații telefonice din urmă cu o săptămână, Donald Trump l-a îndemnat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să nu creadă în falsurile că victoria sa ar putea fi benefică Rusiei.

Potrivit Ukrinform, purtătorul de cuvânt al președintelui Ucrainei, Serhiy Nikiforov, a spus acest lucru în emisiunea United News, vorbind despre detaliile conversației telefonice dintre Zelenski și Trump. “Trump a spus un lucru interesant: a îndemnat să nu fie crezute în știrile false că victoria sa ar putea fi benefică Rusiei. A numit această afirmație știri false și a îndemnat să nu fie creazută”, a spus Nikiforov.

Potrivit acestuia, Zelenski și Donald Trump nu-i cred pe reprezentanții acelor țări care încearcă să explice sau să justifice cumva acțiunile dictatorului rus Vladimir Putin.”Nu există scuze aici. Este un criminal ordinar. Președintele a spus așa. Într-o conversație telefonică, el a vorbit despre bombardamentele de ieri de la Mykolaiv, în timpul căreia au fost uciși din nou oameni. De asemenea, au discutat și condamnat atacul asupra Okhmatdyt din 8 iulie (asupra spitalului de copii din Kyiv)”, a spus Nikiforov. Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui ucrainean, Zelenski și Trump consideră că discuțiile au fost „bune, într-un spirit de respect reciproc”. Nikiforov a mai spus că în timpul conversației telefonice, ambele părți au convenit să se întâlnească. “Am discutat anumite perioade de timp în care ar trebui să aibă loc această întâlnire, dar este prea devreme să vorbim despre asta.

Echipele vor lucra în continuare și vor conveni asupra programelor și detaliilor”, a spus Nikiforov. După cum a raportat Ukrinform mai devreme, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a avut vineri o conversație cu fostul șef de cabinet al Casei Albe și actualul candidat republican la președinția SUA, Donald Trump.

Articolul publicat în Wall Streen Jorunal de Mike Pompeo și David Urban, consilier de campanie pentru Donald Trump:

Un plan de pace Trump pentru Ucraina

Experții susțin că, dacă Donald Trump va fi reales, va tăia ajutorul acordat Ucrainei, îi va ceda teritoriul și va trata direct cu Vladimir Putin pentru a impune o „pace” rușinoasă țării. Nu există nicio dovadă că o astfel de capitulare va face parte din politica președintelui Trump și multe dovezi demonstrează contrariul. Trump a fost cel care, în 2017, a ridicat embargoul asupra armelor impus de administrația Obama Ucrainei, furnizându-i acesteia rachete Javelin care au ajutat la salvarea Kievului în primele zile ale invaziei Rusiei. Mai recent, Trump i-a oferit acoperire politică președintelui Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, atunci când acesta a manevrat pentru a aproba un ajutor militar suplimentar. Ajutarea Ucrainei, revitalizând în același timp baza industrială americană de apărare din Alabama, Pennsylvania și Virginia, este o politică bună.

Slăbiciunea administrației Biden a lăsat Ucraina în situația în care se află astăzi: doi ani într-un război la scară largă, cu orașe distruse, sute de mii de morți și milioane de refugiați, și fără mijloacele de a câștiga. Casa Albă nu are nicio strategie pentru victorie, iar americanii sunt îngrijorați pe bună dreptate.

În timp ce dl Biden s-a împiedicat în război prin slăbiciune, Trump ar putea restabili pacea prin forță. Iată cum ar putea arăta un plan de succes pentru Ucraina:

– Eliberați potențialul energetic al Americii. Acest lucru va stimula economia americană, va duce la scăderea prețurilor și va reduce bugetul pentru crime de război al lui Putin.

– Refacerea legăturilor cu Arabia Saudită și Israel și colaborarea împotriva Iranului. Acest lucru va stabiliza Orientul Mijlociu, va atenua criza din Gaza și va crea o oportunitate pentru saudiți de a se alătura SUA în eliminarea Rusiei de pe piețele energetice globale.

– Impunerea de sancțiuni reale Rusiei. Sancțiunile administrației Biden sună bine pe hârtie, dar sunt fără efect. Ministerul Finanțelor scutește băncile rusești de sancțiunile americane dacă tranzacțiile lor sunt legate de producția de energie – cea mai importantă sursă de venituri pentru mașinăria de război a Kremlinului.

– Consolidarea industriei de apărare a Americii. Trebuie să arătăm adversarilor noștri, în special Rusiei și Chinei, că nu pot concura cu capacitățile de apărare ale Statelor Unite. Economia Rusiei este mai mică decât cea a Texasului. Nu putem permite Chinei să egaleze și să depășească SUA.

– RevitalizareaNATO. Acest lucru include obligarea europenilor să-și plătească partea lor echitabilă. Este timpul să ridicăm nivelul cheltuielilor la 3% din produsul intern brut al țărilor membre.

– Crearea unui program de „împrumut” de 500 de miliarde de dolari pentru Ucraina. În loc să împovărăm contribuabilii americani cu mai multe facturi, lăsăm Ucraina să împrumute atât cât are nevoie pentru a cumpăra arme americane pentru a învinge Rusia. Așa am ajutat Marea Britanie în al Doilea Război Mondial înainte de Pearl Harbor. Este modul în care putem trimite un semnal clar lui Putin că nu va câștiga niciodată.

– Ridicați toate restricțiile privind tipul de arme pe care Ucraina le poate obține și utiliza. Acest lucru va restabili o poziție de forță, iar Putin va înțelege că războiul trebuie să înceteze. El se va confrunta cu costuri în creștere și nu va mai avea nicio șansă de câștig.

Acești pași l-ar poziționa pe Trump pentru a stabili termenii unui acord: Războiul încetează imediat. Ucraina construiește forțe de apărare substanțiale, astfel încât Rusia să nu mai atace niciodată. Nimeni nu recunoaște ocupația Rusiei și anexarea pretinsă a niciunui teritoriu ucrainean – la fel cum nu am recunoscut niciodată încorporarea sovietică a statelor baltice și nu am recunoscut Germania de Est până în 1974. Crimeea este demilitarizată. Ucraina se reconstruiește cu despăgubiri din rezervele înghețate ale băncii centrale a Rusiei, nu din banii contribuabililor americani.

Ucraina aderă la NATO cât mai curând posibil, astfel încât toți aliații europeni să își asume sarcina de a o proteja. NATO ar trebui să creeze un fond de 100 de miliarde de dolari pentru înarmarea Ucrainei, partea SUA fiind limitată la 20%, așa cum se întâmplă în cazul altor bugete comune ale alianțelor. Uniunea Europeană ar trebui să admită rapid Ucraina și să o ajute să-și modernizeze și să-și dezvolte economia.

Dacă Rusia se conformează acestor condiții, Occidentul va ridica treptat sancțiunile. Acestea vor fi eliminate complet odată ce Ucraina va fi membră atât a NATO, cât și a UE.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

1 Comment

  1. Stefan
    27 August 2024

    Planul lui Pompeo este absolut rezonabil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *