Un sondaj intern al Romanian Business Leaders (RBL), realizat pe 417 antreprenori, relevă o mare îngrijorare în rândul mediului de afaceri din România, cauzată de instabilitatea politică și discursul anti-investiții. În cazul în care, la alegerile din 18 mai, va fi ales candidatul perceput ca favorizând îndepărtarea de UE și valorile occidentale, 62% dintre antreprenori anticipează concedieri pentru a-și proteja afacerile, 33% estimează menținerea numărului de angajați, iar doar 5% prevăd angajări. RBL avertizează că un climat politic instabil, combinat cu politici fiscale hazardate, ar putea duce la inflație, deprecierea leului, exod de capital și o retrogradare a ratingului de țară, afectând grav economia și puterea de cumpărare.
Romanian Business Leaders avertizează că, în eventualitatea unor decizii care deturnează România de la angajamentele sale europene și occidentale, mulți antreprenori anticipează că vor fi nevoiți să recurgă la concedieri pentru a proteja sustenabilitatea afacerilor.
Concedieri masive
Dintre antreprenorii care cred că vor fi nevoiți să facă concedieri, 12% se așteaptă că vor fi nevoiți să concedieze sub 10% dintre angajați, 41% între 10% și 20% dintre angajați, 8% între 20% și 30% dintre angajați, 10% între 30% și 40% dintre angajați și 9% dintre antreprenori se așteaptă să facă peste 40% dintre angajați. Este important de spus că dintre antreprenorii care iau în calcul concedieri, 72% sunt microîntreprinderi (sub 10 angajați) și companii mici (între 10 și 50 de angajați), iar 28% sunt companii medii (între 50-250 de angajați) și mari (peste 250 de angajați).
Puterea de cumpărare va scădea
În același timp, 69% dintre antreprenori se așteaptă ca puterea de cumpărare a angajaților să scadă semnificativ, și 18% se așteaptă să scadă ușor.
Deprecierea leului
În paralel, presiunile inflaționiste și dezechilibrele bugetare generate de politici fiscale hazardate vor conduce la o depreciere semnificativă a leului, cu efecte directe asupra puterii de cumpărare a populației și asupra costurilor de operare ale companiilor.
Sondajul, nereprezentativ național, este bazat pe o eșantionare de proximitate, fiind membri RBL, și a fost făcut pe 417 de companii din toată țara, dintre care 30% sunt microîntreprinderi, 38% sunt întreprinderi mici, 23% sunt întreprinderi medii, și 9% sunt întreprinderi mari.
În cadrul Summitului Romanian Business Leaders care a avut loc pe data de 7-8 mai, au fost discutate riscurile economice și macroeconomice provocate de instabilitatea politică și economică: scăderea bruscă a încrederii investitorilor și o retragere accelerată a capitalului străin; blocaje în accesarea fondurilor europene; o posibilă retrogradare a ratingului de țară la categoria „junk”, ceea ce ar însemna costuri de împrumut mult mai mari pentru stat, dar și pentru mediul privat.
Mediul de afaceri nu poate funcționa într-un climat politic și economic instabil, izolat și lipsit de credibilitate internațională. Stabilitatea, predictibilitatea și apartenența fermă la spațiul euro-atlantic sunt condiții esențiale pentru păstrarea locurilor de muncă, creștere economică și dezvoltare durabilă.
Apelul RBL
De aceea, comunitatea antreprenorială re-afirmă fără echivoc că drumul României trebuie să rămână clar și ireversibil: pentru UE, pentru NATO, pentru OCDE. Aceste repere definesc prezentul și viitorul României democratice și prospere.