FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Conferință Stéphane Curtois la București: „Rusia lui Putin și moștenirea criminală a comunismului sovietic”

Stéphane Curtois. Foto: Cristian Pătrăşconiu

Istoricul francez Stéphane Curtois, coordonator şi editor al monumentalei Cărţi negre a comunismului, va vorbi la București pe tema  „Rusia lui Putin și moștenirea criminală a comunismului sovietic”, în cadrul unei conferințe din ciclul „Justiţia memoriei”, organizată de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino. Moderatorul conferinţei este Cristian Pătrășconiu.

Evenimentul va avea loc luni, 29 mai, de la ora 17, în spațiul expozițional permanent al Memorialului Victimelor Comunismului la București, pe str. J.L. Calderon, nr. 66. Conferința va fi fi susținută în limba franceză (organizatorii asigură traducere simultană la căști).Confirmarea participării la conferință se face la adresa de mail acivica@memorialsighet.ro.

Stéphane Courtois este istoric, director de cercetare la Centre national de la recherche scientifique Paris, profesor la Institut Catholique d’Études Supérieures (La Roche-sur-Yon), membru al Consiliului Științific al Centrului de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Sighet și rector al Școlii de Vară de la Sighet (2001-2014). Este autorul a zeci de lucrări consacrate comunismului și fenomenului totalitar, cofondator și director al revistei Communisme și editor al unor importante colecții despre comunism la mai multe edituri franceze (Seuil, Le Rocher, Cerf, Vendémiaire).

Printre volumele publicate se numără Le Livre noir de Vladimir Poutine, Perrin & Robert Laffont, 2022 (Cartea neagră a lui Vladimir Putin, Humanitas, 2023), la care a fost editor alături de Galia Ackerman; Lenine, L’invention du totalitarisme, Perrin, 2017 (Lenin, inventatorul comunismului, Polirom, 2018); Démocratie et révolution. Cent manifestes de 1789 à nos jours (dir.)(coll.), Cerf/Presses universitaires de l’Institut Catholique d’Études Supérieures, 2012; Le Bolchevisme à la française, Fayard, Paris, 2011; Sortir du communisme. Changer d’époque en Europe (dir.), Paris, Presses universitaires de France, Paris; Communisme et totalitarisme, Perrin, Paris, 2009. A fost coordonator și editor al monumentalei lucrări Le Livre noir du communisme. Crimes, terreur, répression (Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune), Robert Laffont, 1997, tradusă în 26 de limbi și vândută în peste 1.000.000 de exemplare (prima traducere a apărut în limba română la Fundația Academia Civică & Humanitas, 1998).

Ciclul de conferințe „Justiția memoriei”, organizate de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino, coordonate și moderate de jurnalistul şi eseistul Cristian Pătrășconiu, propune idei și dezbateri în jurul unor teme de ardentă actualitate, reliefând rolul și importanța memoriei în evocarea și înțelegerea faptelor petrecute în perioada comunismului, sistem politic ce a provocat cele mai multe victime din întreaga istorie a umanității.

  • Ce factori au condus la instaurarea regimului comunist în anumite țări ale lumii?
  • Care sunt cauzele ce au contribuit la prăbușirea acestuia?
  • Sub ce forme continuă să influențeze lumea de astăzi?
  • Ce a rămas, la nivelul societății contemporane, din comportamentele, ideile și politicile specifice comunismului în timpul celor aproape șaptezeci de ani în care a dominat Europa?
  • Cum se explică evenimentele actuale din perspectiva istoriei mondiale a comunismului și care sunt firele de adâncime ce unesc trecutul cu prezentul?

Acestea sunt (numai) o parte  dintre întrebările la care invitații speciali ai acestor conferințe vor încerca să răspundă în cadrul prelegerilor pe care le-au susținut sau pe care le vor susține.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto