FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Documentar: Șapte martori pentru Mica Romă

Punctul culminant al vizitei Papei Francisc în România a fost beatificarea, în prezența a 100.000 de oameni în Câmpia Libertății, la Blaj, a celor șapte episcopi greco-catolici martiri care au fost închiși și torturați de comuniștu, unii dintre ei murind în închisoare, pentru vina de a nu fi cedat în fața represiunii comuniste.

sursa imagine: Papa Francisc în România – vizita pe Câmpia Libertăţii din Blaj | LIVE (@TVR1)

În noaptea de 28/29 octombrie 1948 au fost arestaţi toţi episcopii BRU: Dr. Valeriu-Traian Frenţiu, episcop de Oradea, Dr. Alexandru Rusu, episcop de Maramureş, Dr. Iuliu Hossu, episcop de Cluj, Dr. Ioan Bălan, episcop de Lugoj, Dr. Ioan Suciu, administrator apostolic al Arhiepiscopiei de Alba Iulia şi Făgăraş şi Dr. Vasile Aftenie, episcop vicar pentru Bucureşti. Aceştia au fost duşi la reşedinţa patriarhală de la mănăstirea Dragoslavele, transformată în lagăr păzit de Siguranţă, scrie Mihaela Bărbuș.

Documentarul “Șapte martori pentru Mica Romă” realizat de Anca Berlogea-Boariu, pe care îl puteți urmări mai jos, prezintă mărturia eroică pentru Cristos dată de șapte episcopi greco-catolici în timpul persecuției comuniste ilustrată de cei șapte episcopi din prezent ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, scrie vaticannews.va.

Filmul are la bază memoriile regretatului cardinal Iuliu Hossu și se folosește de materialul documentar din Arhiva Națională de Film, din arhivele Arhieparhiei majore de Făgăraș și Alba-Iulia, precum și ale eparhiilor greco-catolice de Cluj, Oradea, Lugoj și București. Filmat la Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet, documentarul este finanțat de asociația ”Oeuvres d’Orient” prin intermediul Arhiepiscopiei majore de Făgăraș și Alba-Iulia, fiind o producție a asociației SIGNIS România.

“Au trecut deja 70 de ani de la momentul intrării în clandestinitate a BRU şi nu mai existau martori direcţi ai acelor evenimente”, declara în noimebrie anul trecut Anca Berlogea-Boariu, pentru radiomaria.ro, cu ocazia proiecției filmului la INTC 2018. “Vreau să vorbesc, în primul rând, pentru generaţia de astăzi, pentru care trecutul poate să pară foarte îndepărtat. Astfel că am avut bucuria de a-mi răspunde pozitiv toţi cei şapte episcopi de astăzi; să vorbească ei despre predecesorii lor şi, în acelaşi timp, despre propria lor experienţă. (…) Am avut bucuria să găsesc şi imagini de arhivă din perioada interbelică; ele sunt de la două vizite ale Regelui Carol al II-lea – una la Lugoj, una la Blaj, în ’34 şi ’36 – la deschiderea Palatului Cultural şi în momentul instalării mitropolitului Alexandru Niculescu. Datorită acestor evenimente oficiale, imaginile s-au păstrat şi putem vedea o celebrare în catedrala din Blaj, precum şi o procesiune la Lugoj.”

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Fundația Ioan Bărbuș

Fundația Ioan Bărbuș

3 Comments

  1. Dorin
    3 June 2019

    Ca ortodox, am urmărit cu aceeași emoție vizita Papei în țara noastră – întocmai ca și pe aceea din 1999 a Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea (când am și participat la Liturghia din Parcul Izvor !).

    Am urmărit și programele TrinitasTv, deși a fost un act masochist asumat – mă așteptam la un val de decepții, prelungit, evident și în ziua de ieri, când nimeni de pe-acolo n-a catadicsit să analizeze acest eveniment – poate mai important pentru ortodocșii decât pentru catolicii din România !!!

    Deși mulți dintre ierarhii și mirenii ortodocși, care ar fi avut ceva de spus, au tăcut semnificativ, lumea reală și cea spirituală nu așteaptă poziționările lor pentru a așeza lucrurile în rafturile potrivite !!
    Și fiecare tăcere, sau poziționare pe lângă marile subiecte redeschise în aceste zile, vor striga întocmai ca pietrele din pilda biblică în locul persoanelor respective !!

  2. mihai
    3 June 2019

    @Dorin, subscriu intocmai, fiecare cuvant!
    Suntem scufundati intr-un mediu de minciuna si uitare. Insa Dumnezeu face si minuni. Primirea de la Catedrala Mantuirii Neamului e datatoare de speranta. Poate se aprind niste beculete in minte pe undeva…
    Avem nevoie ca de aer de unirea cu Roma!

  3. Mihaela Bărbuș
    3 June 2019

    Da, Domnul face minuni.
    Exact cu 40 de ani inainte de beatificarea episcopilor nostri, la 2 iunie 1979, Papa Ioan Paul al 2lea facea prima sa vizita in Polonia. Atunci a inceput victoria impotriva comunismului.
    https://inliniedreapta.net/momentul-zero-al-eliberarii-noastre-papa-ioan-paul-ii-la-varsovia-2-iunie-1979/
    Primul indemn adresat credinciosilor a fost Nu va temeti!
    https://www.youtube.com/watch?v=kqh9binRd5w la min 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *