Filmul independent „Experimentul Pitești”, regizat de Victoria Baltag, este în faza de post-producție și are nevoie de finanțare a ajunge pe marile ecrane. Filmul spune povestea studenților care au pătimit la Pitești, în cadrul experimentului reeducării comuniste prin tortură descris de Alexandr Soljenițîn drept „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane“.
Victoria Baltag a început să gândească proiectul în 2011, a filmat în 2015 și acum se află în post-producție, aproape de finalizare, scrie romanialibera.ro.
“Edmund Burke spunea că „Pentru ca Răul să triumfe este suficient ca cei buni să nu facă nimic”. Noi, un grup de tineri, am ales să facem ceva în acest sens. Mai mult decât atât, ca să evităm să repetăm răul din trecut, cred că trebuie să ne cunoaștem istoria și să învățăm din ea. Iată ca noi, prin sacrificii și resurse proprii, am început să facem un prim film despre un subiect negăsit în manualele școlare. Noi am luat inițiativă, am demonstrat că putem să finalizăm proiectul”, spune Victoria Baltag pentru România Liberă.
“Filmul este un piedestal în calea uitării acestor crâncene, abominabile momente, un stâlp de pornire în cunoașterea istoriei adevarate și un semn de comemorare, respect și doleanțe aduse tinerilor care au pătimit în închisorile comuniste.”
La 30 de ani de la căderea comunismului, numărul exact al victimelor Experimentului Pitești nu este nici până astăzi cunoscut. Unii deținuți erau îngropați în ciment și corpurile acestora nu au fost niciodată găsite, pe de o parte, pe de altă parte, familiile multora dintre aceștia nu știau unde le-a dispărut copilul, soțul sau fratele/sora și nici nu aveau voie să întrebe. Rudele celor decedați au trecut prin acești 30 de ani de la căderea comunismului, cu mare rană în suflet. O rană care nu s-a închis niciodată, căci ei simt că nu s-a făcut dreptate, că nu au fost identificați și condamnați cei gășiți vinovați. Cu un efort început acum 8 ani, ne-am propus să aducem în atenția publicului o parte dintre evenimentele petrecute atunci. Este un film artistic, cu o componentă puternică de documentare. Timp de trei ani am discutat cu victime, cu familiile acestora, cu istorici, cu reprezentanți ai Institutului de Cercetare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Experimentul Pitești nu a fost un simplu accident. A fost un efort programatic de distrugere, prin tortură fizică și emoțională. Experimentul Pitești trebuie să fie în manuale, pe ecrane, în muzee, pentru a ne asigura că istoria nu se repetă și că vinovații sunt, chiar și la zeci de ani distanță, măcar identificați, dacă nu trași la răspundere. Le mulțumim tuturor celor care ne-au susținut până acum și le mulțumim în avans românilor care aleg să spună un ÎMI PARE RĂU simbolic și să doneze pentru ca Experimentul Pitești-Filmul să ajungă pe ecrane și să ofere un mic ajutor în cunoașterea istoriei și ororilor comunismului.
Pentru finalizare, filmul mai are nevoie de puțin peste 22.000 de dolari americani conform campaniei de strângere de fonduri de pe gofundme.com, undeți sunteți și dumneavoastră invitați să faceți o donație.
Un interviu cu Victoria Baltag realizat de TVR în octombrie 2018: