FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

John Bolton asigură guvernul britanic de susținerea SUA în cazul părăsirii Uniunii Europene

John Bolton, consilierul pentru securitate națională al președintelui Trump, a exprimat sprijinul deplin al administrației americane față de strădaniile noului prim-ministru britanic de a părăsi Uniunea Europeană, afirmând că SUA susține chiar un „Brexit” fără acord cu autoritățile de la Bruxelles. Aceste afirmații au fost făcute cu ocazia unei vizite la Londra pentru a întări relația dintre SUA și Marea Britanie, devenită încordată în perioada doamnei Theresa May, predecesoarea lui Boris Johnson.

„Cred că, dacă aceasta este decizia guvernului britanic, noi o vom susține cu entuziasm și acest lucru încerc să îl transmit: suntem alături de voi. Suntem alături de voi”, a declarat Bolton jurnaliștilor după o serie de întâlniri cu oficiali guvernamentali de vârf ai Regatului Unit.

Bolton, care a vizitat Marea Britanie timp de două zile pentru a se întâlni cu o serie întreagă de lideri britanici, inclusiv cu prim-ministrul Boris Johnson, a spus că se întoarce cu impresia că Brexit-ul va merge înainte.

Consilierul de securitate națională a respins orice sugestie potrivit căreia plecarea Regatului Unit din cadrul UE nu ar fi cea mai bună cale de urmat pentru poporul britanic. El a indicat rezultatul referendumului din urmă cu trei ani drept o justificare a perspectivei sale.

„Uzanțele Uniunii Europene: când poporul votează altfel decât calea trasată de către elite, soluția lor este de a-i obliga pe țărănoi să mai voteze încă o dată și încă o dată, până când obțin rezultatul dorit”, a spus Bolton.

Bolton este cel mai înalt oficial al administrației Trump care a vizitat Marea Britanie de când Johnson a devenit prim-ministru în urmă cu mai puțin de o lună. În timpul mandatului fostului premier britanic, Theresa May, au existat confruntări repetate între conducerea SUA și Marea Britanie, fricțiuni adâncite de diferențele de personalitate dintre președintele american Donald Trump și premierul May.

Administrația Trump speră că lucrurile vor fi diferite sub conducerea lui Johnson. Se pare că Trump și Johnson vorbesc frecvent, discutând chiar și luni dimineață înainte ca Bolton să plece la întâlnirea cu noul lider.

Pe măsură ce Brexit se devine din ce în ce mai presant, Bolton și-a exprimat susținerea pentru un acord comercial dintre SUA și Marea Britanie și și-a exprimat speranța că va exista o disponibilitatea comună de a demara rapid discuțiile bilaterale pe această temă.

Bolton a declarat că există „beneficii economice palpabile pentru Marea Britanie în cazul ieșirii din sistemul de reglementări bizantine al UE” și s-a declarat încrezător în potențialul relațiilor economice îmbunătățite dintre SUA și Marea Britanie. Nu este clar când anume acest potențial acord comercial dintre SUA și Marea Britanie va deveni realitate, dar Bolton a spus că acest deziderat este o prioritate pentru Trump.

„Noi suntem pregătiți să acționăm la fel de rapid ca britanicii”, a spus Bolton jurnaliștilor. Mai devreme, un oficial de vârf al administrației britanice a menționat că negocierile bilaterale sunt mult mai vii sub Johnson, decât sub ​​May.

„Ei [americanii, n.trad.] trebuie să decidă cum vor acționa până în 31 octombrie, sau curând după aceea. Din punctul nostru de vedere, noi am fi fericiți să ieșim înainte”, a spus oficialul britanic. „Guvernul anterior nu a dorit să facă acest pas, dar acest guvern dorește să-l facă.”

Bolton a explicat că, pentru a demara procesul, anumite sectoare pot fi desprinse din trataul inițial și lăsate pentru mai târziu, cum ar sectorul financiar, dar el a insistat că obiectivul final este un acord comercial complet între SUA și Marea Britanie. El se așteaptă la „o susținere bipartizană covârșitoare în Congresul american” pentru o astfel de înțelegere între cele două țări.

Se pare că Bolton, un birocrat cu experiență care se ține de mult timp la curent cu politica britanică și cunoaște personal mulți politicieni britanici, nu se va întoarce acasă cu o realizare concretă.

Bolton a precizat că SUA este dispusă să pună pe tapet și alte probleme pe care speră să le confrunte împreună cu Marea Britanie – inclusiv Iranul și potențialele achiziții britanice de la gigantul chinez de telecomunicații Huawei – dar înțelege că prioritatea următoarelor 180 de zile va fi Brexit, pe care el a numit-o „problema existențială” a țării.

Bolton a spus că britanicii examinează atent dacă vor permite utilizarea tehnologiei Huawei, după ce au amânat să ia o decizie la începutul acestui an. Conform celor transmise de oficialii britanici, Marea Britanie nu va lua o decizie până când problema nu este „studiată în detaliu”.

„Ei analizează foarte temeinic problema Huawei”, a spus Bolton, care a adăugat că el a oferit britanicilor informații și constatările americane cu privire la Huawei. Bolton a afirmat că administrația Trump consideră compania chineză de tehnologie drept o amenințare la adresa securității naționale a SUA și speră că și Regatul Unit va adopta o poziție similară. „Britanicii, la fel ca noi, nu doresc ca sistemul lor de telecomunicații din lumea 5G să fie compromis de fenomenul cipului manciurian” [referință la filmul Candidatul Manciurian din 1962, în care un veteran al războiului din Coreea este manipulat de comuniștii chinezi, n.trad.].

De asemenea, Bolton a spus că așteaptă cu nerăbdare să discute pe larg problema iraniană, „atunci când va fi convenabil”, și și-a exprimat speranța că Marea Britanie își va urmări propriile interese și va avea o voce mai „independentă” după ce va părăsi UE.

SURSA   CNN

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

3 Comments

  1. Dorin
    17 August 2019

    Nu tot ce spune acest Bolton este și realist.
    De ex. dacă s-ar mai fi votat o dată, cu explicarea tuturor elementelor acestui puzzle, „țărănoii” britanici ar fi ales de departe rămânerea în UE, cu toate „reglementările ei bizantine ”………

    Problema este mult mai complexă decât o întrevede Bolton, din gaura lui personală. Una dintre piesele cu totul nebizantine este faptul că în nucleul dur al UE, UK. ar fi fost contraponderea la binomul marxist berlin-paris…

    Cam toată lumea uită la ce diferență mică s-a obținut votul pt. brexit, ca să nu vorbim de ulterioarele descoperiri ale manipulărilor, deja obișnuite, din partea rușilor pentru acest rezultat – semn al orientării greșite a politicienilor către această soluție ! Timpul va arăta de partea cui a fost orientarea cea bună…

  2. Stefan
    17 August 2019

    Sunt convins ca nu mai este sub semnul intrebarii nici iesirea UK din UE, nici data: 31 octombrie.
    Intrebarea este daca UE va fi suficient de inteleapta (nu este) sa renunte la conditia umilitoare privind „backstop” pe care insista s-o impuna Marii Britanii.

    „Backstop” este obligatia care se cere de la UK sa ramana PE VECIE in uniune vamala cu UE.

    Daca se renunta la backstop, UK va ramane in uniune vamala cativa ani, timp in care se vor negocia acorduri alternative.
    S-ar putea negocia si ramanerea UK in institutii UE precum cooperarea in stiintifica, cooperarea judiciara.

    Dat fiind ca stapanii de la Bruxelles sunt mai prosti, mai aroganti si mai incapatzanati decat orice magar pe care l-ati intalnit vreodata, e foarte probabila iesirea „crash” din UE pe 31 octombrie, fara acord si cu suferinte mari de ambele parti.

    Se pare ca la inceputul lui septembrie, parlamentul de la Westminster se reuneste pentru vot de neincredere.

    Se pare ca in ambele cazuri, daca neincrederea trece sau nu, vor urma alegeri DUPA Brexit, pe 31 octombrie.

    Speranta lui John Corbyn sa preia puterea imediat si sa amane Brexitul, nu prea are baze.

    Pina si in ochii Remainerilor cei mai fanatici, intrarea lui Corbyn in Downing 10 este raul cel mai rau posibil; toti inteleg ca nu poate fi scos de acolo decat in camasa de forta sau cu picioarele inainte.

    Pe neobservate, se pare ca UE se indreapta si spre revocarea/expirarea acordurilor cu Elvetia, ca prostul nu-i prost daca nu-i si fudul.

    Ma intreb cand si cum mai este posibila redresarea UE.

  3. crs
    17 August 2019

    UK ar fi fost contraponderea la binomul marxist berlin-paris

    din vocea presei, in UK si nu in Berlin au fost abolite denumirile masculine/masculinizante

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto