FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

PIB-ul SUA crește cu 4.1% în al doilea trimestru al anului, cea mai mare creștere din ultimii patru ani

  • Produsul intern brut a crescut cu 4,1% în al doilea trimestru, în conformitate cu estimările Reuters.
  • Cheltuielile puternice în sectoarele de consum și de afaceri, precum și o creștere a exporturilor înaintea tarifelor care sunt așteptate din partea Chinei au contribuit la creșterea economică.
  • Ultima dată când economia a crescut atât de rapid a fost în al treilea trimestru al anului 2014.

Produsul intern brut a înregistrat un ritm solid de creștere, de 4,1 la sută în al doilea trimestru, cel mai bun ritm din 2014, sporind speranța că economia este pregătită să iasă din somnolența ultimilor zece ani.

Cifra este în concordanță cu așteptările economiștilor chestionați de Reuters. Această performanță a fost stimulată de o creștere a cheltuielilor în sectorul de consum și a investițiilor în afaceri.

Aceasta este cea mai rapidă rată de creștere de la acel 4,9 la sută în al treilea trimestru al anului 2014 și a treia cea mai bună rată de creștere de la Marea Recesiune din anii 1930. Departamentul de Comerț a revizuit și performanța din primul trimestru al acestui an de la 2% la 2,2%.

„Suntem pe cale să atingem cea mai mare rată anuală de creștere în peste 13 ani”, a declarat președintele Donald Trump la o oră după ce raportul a fost dat publicității. „Și voi spune acest lucru acum și îl voi spune cu tărie… vom depăși aceste cifre, chiar dacă aceste cifre sunt cu totul deosebite”.

În plus față de creșterea cheltuielilor de consum și de afaceri, la această performanță au contribuit și creșterea exporturilor și a cheltuielilor guvernamentale. Cheltuielile de consum personal au crescut cu 4%, în timp ce investițiile în afaceri au crescut cu 7,3%, iar cheltuielile guvernului federal au crescut cu 3,5%.

Creșterea exporturilor se datorează în bună măsură și faptului că fermierii s-au grăbit să exporte soia către China, înainte să intre în vigoare de tarifele de retorsiune așteptate din partea Chinei. Declinul investițiilor din inventarul privat și al investițiilor rezidențiale fixe au fost principalele probleme, se arată în raport.

Tarifele, precum și reducerea masivă a impozitului pe anul trecut, au fost factori cheie în creșterea economică.

„Dacă nu ar fi fost o creștere mare a inflației, PIB-ul ar fi fost mult mai bun din cauza creșterii cheltuielilor, a creșterii exporturilor și a cheltuielilor guvernamentale, care au compensat o scădere bruscă neașteptată a stocurilor și nivelul plat al investițiilor private brute” a declarat Peter Boockvar, directorul de investiții al Bleakley Advisory Group.

„Sperăm că investițiile de capital vor continua să se îmbunătățească, ca urmare a stimulentelor fiscale”, a adăugat el. „Pe de o parte consumatorul beneficiază de reduceri de impozite și de salarii mai mari, iar pe de altă parte e caracterizat de o rată scăzută de economisire și datorii recente acumulate pe cartea de credit.”

În ultimele zile, oficialii Casei Albe au indicat că datele economice pe cale să fie comunicate vor fi deosebite.

Președintele Donald Trump a trimis un tweet cu câteva zile în urmă, spunând că SUA are „cele mai bune cifre financiare de pe planetă”, în timp ce Larry Kudlow, președintele Consiliului Economic Național, a prezis joi că PIB-ul din al doilea trimestru va fi „mare”.

Administrația Trump a utilizat o combinație de reduceri fiscale, dereglementare și creșteri de cheltuieli pentru a stimula creșterea generală. Mick Mulvaney, directorul bugetar al Casei Albe, a declarat pentru CNBC, la începutul acestei săptămâni, că dereglementarea a avut cel mai mare impact, deoarece companiile private se simt mai confortabil în ceea ce privește investirea de capital.

Economiștii se așteaptă, în general, ca războiul comercial dintre SUA și China să tempereze o creștere ulterioară. Trump a impus taxe de 25% la importuri chineze în valoare de 34 miliarde dolari și a amenințat că ar putea impune taxe la importuri din China în valoare de 200 miliarde dolari. De asemenea, administrația Trump a impus taxe pe importurile de oțel și aluminiu, indiferent de proveniență.

Mai recent însă, administrația a declarat că a făcut progrese în ceea ce privește acordurile comerciale cu Uniunea Europeană.

Într-o prognoză recentă, Goldman Sachs a declarat că efectele litigiilor comerciale sunt „în mod obișnuit modeste”, eliminând aproximativ 0,2% din PIB.

SURSA   CNBC

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

3 Comments

  1. Ion Filip
    28 July 2018

    D-le Borcean,
    Observ ca aveti prezentari si pareri interesante si acum aflu ca detineti situl ILD…Felicitari din multe puncte de vedere: Si ca realizare tehnica,si probabil faptul ca a-ti mobilizat personal redactional care sa va ajute..,Aveti informatii interesante pe care le oferiti publicului,si in general marshati intr-o directie ideologica de bun simt pe care si eu o impartasesc…! Nu mizez pe faptul ca interventia mea va capta atentia dvs. in mod semnificativ dar nu ma doare mana ca sa va scriu cateva randuri…Acum cateva zile ati postat o poza si a-ti lansat un subiect cu privire la societatea Romaneasca de dinainte de ’89 cu intentia vadita de a critica regimul comunist de atunci..Am intervenit ptr a mentiona nuantarea unor aspecte pe care unii bloggeri s-au grabit sa le prezinte punctual si ca de obicei sa le exacerbeze ! Am expus in mod rational si fara intentia de a insulta pe nimeni si punctele mele de vedere pe acele exemple punctuale oferite de acestia…Miraculos inspre final am observat ca in afara unuia ceilalti interlocutori s-au abtinut de a ma insulta cum m-as fi asteptat..ceea ce mi-a dat impresia ca au acceptat si punctele mele de vedere…In schimb am fost neplacut impresionat cand un reprezentant al sit-ului ILD m-a interpelat destul de agresiv cu replica : Ion Filip…Destul cu atatea nostalgii comuniste…!..Am avut doua revelatii in acel moment..Odata faptul ca se pare ca expunerile mele au fost destul de credibile si au influentat bloggerii in masura de a inceta polemicile cu mine in mod amiabil ( care in alte dati se terminau cu insulte mizerabile la adresa mea,ca sa incheie cu succes n favoarea lor polemicile in discutie..)…Dar a doua concluzie care m-a intristat a fost ca tocmai un redactor al sit-ului a avut o asemenea reactie de tip bolsevic de a baga „pumnul in gura” cum se zice vorbitorului care are opinii diferite trendului impus de conducatori…Acest aspect nu onoreaza promovarea unor idei legate de democratie si libera exprimare corespunzator lumii libere,din partea sit-ului pe care al conduceti …Se pare ca metoda de tip dictatorial care in finalul unei discutii initial pe baza de idei,ptr a combate opozitia se folosesc violente de gen politica ,,pumnului in gura” este universala si valabila in orice timpuri ale istoriei la orice lideri dominatori care incearca sa detina controlul ideologic al maselor…!
    Mentionez ca nu sunt un impatimit al ideologiei comuniste in orice forma…In acele vremuri am urat intens acel regim, nascut in ’58 si copilarind in mai multe cartiere ale Bucurestiului vechi si nou,am cunoscut toate aspectele vietii traite intr-omare metropola..Si eu am purtat blugi evazati si ,,plete”, si eu ca toti tinerii de la oras de atunci eram inebuniti sa ascultam: Led Zeppelin,Pink Floyd,Uriah Heep…etc. Acum traiesc impreuna cu familia mea in Canada de cca 13 ani si mi-am deschis o mica afacere si o duc bine…Deci a nu se crede ca sunt un partizan habotnic al vre-unei ideologii de orice fel…Sunt om destul de cultivat si informat atat cat sa nu cad in ,,derapaje”de nici un fel…!
    Nu sunt un plangacios si nu cersesc mila nimanui ptr nimic in lume, De data aceasta doar am vrut sa arat o oarecare buna consideratie ptr dvs ca om care ati realizat ceva in viata personala si care doriti sa impartasiti ca sef al unei redactii adresate publicului idei de bun simt care sa le ghideze modul de a gandi in viata…
    Nu vreau sa mai dezvolt pe viitor aceasta discutie cu dvs…A fost doar o remarca…!

  2. Florin
    28 July 2018

    Bravo Ion Filip, ai ajuns in Canada, ti-ai deschis o mica afacere, o duci bine si in timpul liber ai nostalgii comuniste, dar nu derapezi ideologic. Derapezi doar cu gramatica, destul de des ca sa suspectez ca ai facut liceul la seral, ai avut ochisori albastri si acum te-ai scos: esti un pic in misiune prin Canada, corect? Si eu sunt in Canada de 25 de ani, am muncit din greu fara sa-mi deschid nici o afacere, dar am intilnit p’aici atitia ca tine incit mi s-a facut si mai sila de nostalgiile si ”expunerile voastre destul de credibile”. Unii sunteti zvoneri, altii raspandaci, cu totii nostalgici… Deh, diviziunea muncii in PSD Diaspora.

  3. Lola
    28 July 2018

    Ușurel, cocoșeii babii, unde-ați învățat să vă încăierați așea strașnic și iute? Când careva vorbește dă ceva care nu-ți place, dă-i răspuns la obiect ori dă-i ignore, numai nu-i da la creastă ori peste cioc că iese tămbălău și nu mai știe lumea că ie de oameni, că vede încăierare cu dușmanii boborului și cozi de topor comuniste ori mai știu io ce!Cilivizați-vă-ți ca comenturi și treceți și voi pă la argument, contraargument, d’astea să lume dășteaptă, nu dă coadă la lapte, știți voi, care știți…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *