FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Polonia înceacă să-și aducă acasă tinerii plecați în străinătate prin scutiri de la plata impozitului pe venit

Din 1 august, în Polonia urmează să intre în vigoare o lege care va scuti de impozitul pe venit a circa două milioane de tineri angajaţi, relatează CNN, citat de Digi24. Legea face parte din încercările guvernului polonez de a stopa migraţia în număr mare a tinerilor care a început mai ales după aderarea ţării la Uniunea Europeană în 2004.

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, consideră că scutirea de taxe va aduce noi oportunităţi pentru cei tineri, ”oportunităţi similare celor din ţările occidentale”.

Potrivit legii, polonezii care au mai puţin de 26 de ani şi care câştigă mai puţin de 85.528 zloți pe an, aproximativ 94.200 de lei românești, vor fi scutiţi de la plătirea impozitului pe venit (18%), începând cu 1 august. Bonificaţia este una generoasă, având în vedere că salariul mediu în Polonia este de aproximativ 60,000 zloți, aproximativ 66.000 de lei.

Reduceri de taxe pentru tinerii polonezi au fost promise în acest an de Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Ordine (PiS).

La momentul susţinerii legii în Parlament, Morawiecki a argumentat că 1,7 milioane de cetăţeni polonezi au părăsit Polonia în ultimii 15 ani. „E ca şi cum întreaga populaţie a Varşoviei ar fi părăsit ţara. Este o pierde imensă”, a spus prim-ministrul polonez.

„Această stare de fapt trebuie să se termine, tinerii trebuie să rămână în Polonia”, a mai adăugat el.

Polonia a înregistrat patru ani de creştere economică solidă, ceea ce a generat temeri în creştere în rândul angajatorilor privitor la deficitul de forţă de muncă, scrie Ziarul Financiar, angajatorii devenind din ce în ce mai dependenţi de muncitorii din alte ţări. Joanna Narkiewick-Tarlowska, de la PwC Varşovia, arată că măsura va ajuta la combaterea penuriei de forţă de muncă, notează ZF. „Polonia are o problemă cu lipsa de muncitori. Măsura ar încuraja tinerii să muncească legal în loc să rămână în sectorul informal sau să plece peste graniţe. Costurile sunt ridicate, dar piaţa locală a muncii are nevoie de aceste măsuri“.

Exodul a avut un impact negativ şi asupra economiei. „În ultimii trei sau patru ani am observat un deficit major de forţă de muncă şi ne-am dat seama că e nevoie să-i aducem pe acei oameni care au plecat înapoi”, a declarat Barbara Jancewicz, care conduce Departamentul pentru Economie şi Migraţie al Centrului pentru Cercetarea Migraţiei din Varşovia.

Regatul Unit reprezintă cea mai populară destinaţie a migranţilor polonezi încă din 2004: peste un milion sunt acum rezidenţi în Marea Britanie. În ciuda dezvoltării economice foarte mari înregistrată în Polonia în ultimii ani, salariile încă sunt mult mai mari în Regat.

Polonia este, după România, țara cu cea mai mare diaspora care locuiește în Europa, potrivit datelor Eurostat.

Polonezii se întorc deja acasă

La nivelul anului 2018, 75% dintre polonezii care și-au schimbat domiciliul dintr-o țară în alta s-au întors în Polonia, doar 25% mutându-se din Polonia în alte țări, conform unui raport citat pe larg de presa poloneză.

Raportul a fost publicat anul trecut de portalul Clicktrans.pl, o bursă poloneză de transport și mutări care face legătura între cei care au de mutat obiecte mari și firme transportoare, și  se bazează pe analiza a peste 20.000 de ordine de transport procesate de portal.

Conform clicktrans.pl, cifrele din 2018 mențin trendul din 2017. Trendul s-a instalat începând cu 2015.

Datele arată, de asemenea, o pondere de 6 ori mai mare a polonezilor care părăsesc Marea Birtanie și revin în Polonia, fața de cei care pleacă din Polonia în Marea Britanie (86% vs. 14%). 

Acest trend ar putea fi influențat, pe de o parte, de o situație economică bună și stabilă, și pe de altă parte, din cauza situației nesigure a imigranților după ieșirea Marii Britanii din UE, comentează Michał Brzeziński, CEO-ul Clicktrans.pl.

Clicktrans examinează trendul relocării polonezilor din anul 2011.
Potrivit unui raport din 2015 publicat de ONU privind migrația pe mapamond, 3,4 milioane de cetățeni români locuiesc în altă țară. Este a doua cea mai mare creştere a diasporei unei ţări, spun experţii Naţiunilor Unite, transmite Digi24.

SURSE   Bankier.pl, CNN, Digi24, ZF, Clicktrans.pl

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

1 Comment

  1. Dorin
    1 August 2019

    Foarte interesant graficul prezentat !
    Unde naiba se duc toți tinerii ăia din Germania, Italia, Franța și UK.?? Semn că brain-drain-ul american funcționează din plin , plus toată vrăjeala mondializării pieței de muncă (pt. cei cu bani), schimbarea „cât mai ușoară” a locului de muncă și destructurarea cât mai profundă a relațiilor familiale…
    Iar locurile lăsate libere în cele 4 brave state europene sunt ocupate de tinerii respectivi din Ieuropa de Iest, da* mai ales de formidabilii tineri din țări islamice eșuate și țări africane aflate în plin avânt de prăbușire…

    Un sincer BRAVO conducerii poloneze, care în acest context absolut execrabil reușește o tot mai serioasă echilibrare a pieței muncii, pe plan intelectual și funcțional (învățământ, relații între domeniile pieței muncii, facilități financiare) și ca orientare generală – ei chiar au un plan de țară DE VIITOR !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto