FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Raport despre starea industriei chineze de Inteligență Artificială

China a stabilit un obiectiv de 150 miliarde renminbi pentru producția brută a industriei de Inteligență Artificială (IA) în anul 2020, ceea ce ar reprezenta o creștere de zece ori a industriei IA în următorii trei ani.

Universitatea Oxford și institutul Viitorul Umanității au dat publicității un raport de 44 de pagini privind planurile de IA ale Chinei.

Conform acestui raport, China este încă mult în urmă în ceea ce privește partea de hardware, dar se află într-un stadiu avansat în ceea ce privește dispozitivele mobile și infrastructura de date. De asemenea, China este rămasă în urmă și în ce privește algoritmii și dezvoltarea societăților comerciale de IA.

Succesul Chinei în construirea de supercomputere demonstrează potențialul său de a recupera avansul deținut de liderii mondiali în hardware-ul IA. O statistică în sprijinul acestei constatări este cea a celor mai performante supercomputere situate în China, din lista globală Top 500. În 2014, cota Chinei din lista Top 500 a fost de 76 sisteme (15,2%), ceea ce înseamnă un decalaj mare față de SUA, care a avut 232 sisteme (46,4%). În versiunea din iunie 2017 a listei Top 500 se observă că China s-a apropiat mult de SUA, prima urcând la 159 de sisteme (31,8%), iar a doua scăzând la 168 de sisteme (33,6%).

China s-a bazat pe importuri și achiziții pentru a impulsiona aspectele cele mai relevante ale hardware-ului IA. Având în vedere că această strategie a fost examinată cu atenție de SUA și UE, China promovează firmele naționale de frunte ale industriei interne de cipuri și pe termen lung se bizuie pe facilitățile proprii de supercomputere puternice. Furtul de proprietate intelectuală, susținut la nivelul statului chinez, braconajul de forță de muncă străină bine calificată și implicarea guvernamentală puternică fac toate parte din abordarea de tip „forță brută” a Chinei, în scopul de a intensifica producția industriei de semiconductori. Totuși, în ciuda acestui efort, producția internă de circuite integrate reprezintă mai puțin de 13% din cererea pieței interne, iar deficitul comercial pe piața mondială de circuite integrate s-a dublat față de anul 2005. De aceea, recuperarea handicapului în domeniul de hardware IA poate dura mult timp.

Giganții chinezi din domeniul tehnologic colectează vaste cantități de date, iar accesul comun al agențiilor guvernamentale și al firmelor la aceste date este o practică obișnuită. Consumatorii chinezi, sursa majorității acestor date, adoptă timpuriu și cu nerăbdare noile tehnologii, așa cum arată rata de penetrare a aparatelor smartphone. Previziunile acestei industrii arată că populația din China continentală va reprezenta, până în 2018, peste 50% din piața globală de comerț electronic cu amănuntul. Potrivit unui raport al CCID Consulting, China va ajunge să dețină, până în 2030, 30% din toată cantitatea de date mondiale. Președintele Academiei Chineze de Științe, Bai Chunli, a estimat că „până în 2020, China va deține 20% din datele globale, al căror volum ne așteptăm să ajungă la 44 trilioane de gigabytes.”

SURSA   Next Big Future

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

3 Comments

  1. Adriana
    27 March 2018

    Foarte interesant articolul, multumesc pentru postare.

  2. Adi
    27 March 2018

    Pai razboiul informational a inceput acuma la toate nivelele. IoT si AI sunt folosite pentru colectarea si procesarea datelor. Datele sunt colectate de peste tot si de oriunde, indiferent cat de irelevante sunt ele (precum numarul de kWh de la contorul de electricitate, pozele de pe Facebook si postarile de pe bloguri, teste de sange, cumparaturi cu cardul, etc.). AI este o unealta puternica care poate face legaturi de neimaginat intre date si poate prezice cu acuratete trenduri si chiar si viitorul in anumite situatii. Am studiat de curand un curs de AI si este o tehnologie de-a dreptul impresionant de puternica pentru ca desi se bazeaza pe simple functii matematice, o retea neuronala cu milioane de neuroni artificiali poate invata algoritmi si tendinte complexe pe care noi nu le putem intelege sau nu le putem descrie matematic si nici chiar logic. AI se foloseste in general in meteorologie si astronomie dar mai nou se aplica si in robotica si statistica. Statistica este cea mai periculoasa pentru noi pentru ca in bratele cuiva malicios, o statistica corecta despre un inamic poate fi o arma letala. Sa-ti cunosti inamicul mai bine decat se cunoaste pe sine reprezinta un avantaj enorm. Simplificat, sa spunem ca un AI iti invata miscarile tale la sah (sau fotbal sau orice joc strategic), stie unde esti bun, cu ce piese iti place sa joci mai tare si cu care nu prea te descurci (pentru ca nici un om nu e perfect). Te va bate in mod repetat la sah pentru ca va prezice ce miscari vei face la fiecare pas. Natura umana este previzibila si AI a reusit sa o simuleze.
    In viitor cine va detine un AI avansat va fi mai important decat a detine arme nucleare.

  3. solo.13mmfmj
    27 March 2018

    China o sa domine lumea din cauza lacomiei vestului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *