FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

“Românii, polonezii și balticii sunt speriați de posibilele inițiative ale Rusiei”: Theodor Paleologu, susținut de partidul Alternativa Dreaptă

Miercuri, la București, Alternativa Dreaptă (AD) și Theodor Paleologu au anunțat că vor colabora în campania pentru alegerile prezidențiale, colaborare care va consolida prezența Dreptei românești în viața politică a țării, conform unui comunicat trimis la Redacție de AD. Evenimentul a marcat și înscrierea Alternativei Drepte în Registrul Partidelor Politice din Romania, ca urmare a deciziei Tribunalului Municipiului București.

Theodor Paleologu a mulțumit pentru susținere Alternativei Drepte și a subliniat că demersul prezidențial personal este unul care se bucură de sprijinul mai multor partide, Partidul Mișcarea Populară (PMP) fiind cel mai important susținător al campaniei prezidențiale a domniei sale.

În cadrul sesiunii de întrebări și răspunsuri, Theodor Paleologu a remarcat, printre altele, că România are nevoie urgentă de un proiect de țară care să abordeze măcar câteva probleme dureroase pentru România: precaritatea infrastructurii, criza statului (corupție, justiție, mecanica instituțională), criza demografică și criza din sistemul de sănătate și din sistemul educațional, fără ca această listă să fie una exhaustivă.

În domeniul politicii externe, candidatul sprijinit de AD și PMP a ținut să sublinieze faptul că România trebuie să adere la un sistem de alianțe în interiorul Uniunii Europene și că este necesară și o consolidare a prezenței românești în cadrul Inițiativei celor Trei Mări.

“Inițiativa celor Trei Mări este o inițiativă de securitate, politică externă și de containment la adresa Rusiei și, evident, e vorba de interesul nostru de securitate. Noi suntem, ca și polonezii, ca și balticii, speriați de posibilele inițiative ale Rusiei. Mă refer la ce s-a întâmplat în Crimeea, sau în Ucraina de Est. Aș mai adăuga un lucru – în relațiile dintre o țară foarte mare, cum e Rusia, și o țară medie, cum e România, muzica o face țara mare. Eu mi-aș dori relații cât mai bune cu Rusia, dar depinde de ei, depinde de ce vrea gaspadin Vladimir Vladimirovici Putin, dacă își dorește relații relaxate cu partea asta din Europa. Deocamdată nu e cazul. După cum ați văzut, ambasadorul Rusiei la București, e destul de… cum sa spun, nediplomat în unele afirmații. […]

Pentru România este foarte important să aibă aliați în Uniunea Europeană. Influența noastră este mult sub ceea ce am putea avea ca influență, mult sub… O țară cum e Danemarca e de fapt mai influentă decât România, nu numai pentru că are o economie funcțională, nu numai pentru asta, și pentru că joacă în echipă cu alții, cu Suedia, cu Finlanda, Germania… or, noi suntem cam izolați, și ca filozofie generală ar fi bine să ne lipim de un grup de state care are o viziune coerentă. E drept, Orban, în Ungaria, nu-mi place prea mult, dar nu-mi place prea mult din alte motive decât cele invocate cel mai des. Sunt motive care țin de libertatea de expersie, de corupție. Nu i-aș pune pe toți [Polonia și Ungaria] în aceeași găleată, sunt diferențe între Polonia, Ungaria, România, evident că sunt diferențe. Nu i-aș pune în aceeași categorie, [Viktor] Orban este însă un politician foarte inteligent politic. […] Orban s-a reinventat de vreo cinci ori. Acum e un Orban pe alocuri înfricoșător, mă gândesc și la legăturile lui cu Rusia, dar eu nu adopt retorica împotriva “iliberalilor”, nu înțeleg ce e asta, “iliberalism”. E o modă intelectuală – “iliberal”, ce e aia? Poți să vorbești de antiliberal, hai să vorbim o limbă inteligibilă”, a declarat Theodor Paleologu în discursul în care a mulțumit echipei AD pentru susținere.

vedeți filmarea evenimentului

În ceea ce priveste chestiunea formării unei armate a Uniunii Europene, domnul Paleologu a afirmat că o asemenea armată ar avea sens cu condiția ca aceasta să acționeze numai sub umbrela NATO.

Liderii AD au abordat mai multe teme de actualitate referitoare la dezvoltarea instituțională a Alternativei. Pe rând, președintele AD Bucuresti, Valentin Licxandru, și cei doi copreședinți ai partidului, Adela Mîrza și Traian Rânja, au vorbit atât despre rolul și locul dreptei conservatoare și clasic liberale, reprezentată de Alternativa Dreaptă, în scena politică a României, cât și despre nevoia organică a coagulării forțelor de dreapta din țară, viață politică dominată în acest moment de două tipuri de stânga – cea veche, reprezentată de PSD și cea noua, reprezentată de USR-PLUS.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

1 Comment

  1. mihai
    18 October 2019

    “…or, noi suntem cam izolați, și ca filozofie generală ar fi bine să ne lipim de un grup de state care are o viziune coerentă.”

    Exact. Ce inseamna insa aceasta “viziune coerenta”? Ne punem serios problema sa ajungem la ea, sau doar visam sa “ne lipim”? Pentru ca e o iluzie sa credem ca ne putem “lipi” de ceva care traieste dupa alte valori decat noi. Iar noi avem (la nivelul clasei conducatoare cel putin) doar valori imaginare, pentru ca nu se transpun in fapte.
    Mi-e putin teama ca dl.Paleologu insista mai mult asupra asa-zisei “culturi”, inteleasa intr-un fel destul de romantic ca sa spun asa (adica un cliseu care desi pare stralucitor, e de fapt steril), si mai putin asupra adevaratelor radacini – religioase/crestine – ale culturii, care dau de fapt sensul. Cultura, cred (si) eu, e doar ceea ce rezulta in urma ta in mod secundar atunci cand iti urmezi sensul. Adica religia. AICI avem de facut, de fapt, lipirea.
    Alt lucru pe care se insista mult prea putin este capitalismul, de care tara noastra are nevoie ca de aer. Defininirea termenilor. Valorizarea proprietatii ca masura suprema a respectului pentru cetatean.
    Apar in minte cuvintele “Drain the swamp!”…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *