Mark Zuckerbegn a fost audiat marți 10 aprilie de către senatorii americani în privința cenzurii conținutului conservator pe Facebook și a scandalului Cambridge Analytica. Unul dintre cei care i-au pus întrebări a fost republicanul Ted Cruz, coandidat la președinția SUA în 2016. Zuckerberg a acceptat că înrijorările conservatorilor sunt legitime, iar deciziile Facebook au fost parțial eronate.
Ted Cruz: „Domnule Zuckerberg, aș zice că există mulți americani foarte îngrijorați că Facebook și alte companii IT practică, la scară largă, cenzura politică. Au existat multiple exemple pe Facebook; în mai 2016, Gizmodo a relatat că Facebook a suprimat în mod intenționat și constant din secțiunea „trending news” (secțiune Facebook disponibilă în SUA, în care sunt evidențiate postările cele mai populare n.m.), inclusiv postări despre CPAC (Conservative Political Action Conference, important eveniment al conservatorilor americani n.m.), inclusiv postări despre Mitt Romney (candidatul republican la alegerile prezidențiale din 2012 n.m.), inclusiv postări despre scandalul Lois Lerner/IRS, înclusiv postări despre Glenn Beck (important comentator conservator american n.m.). Mai mult, Facebook a închis pagina de Facebook Chick-Fil-A Appreciation Day, a blocat postările unui jurnalist de la Fox News, a blocat peste 20 de pagini catolice și, recent, a blocat pagina de suporterii ai lui Trump denumită Diamond and Silk, care avea 1,2 milioane de abonați, după ce a determinat că conținutul postat de aceasta este „nesigur pentru comunitate”. Pentru foarte mulți americani asta pare să fie parte dintr-un comportament generalizat de partizanat politic. Sunteți de acord cu această evaluare?”
Zuckerberg: „Domnule senator, vreau să spun câteva lucruri mai întâi. În primul rând, înțeleg de unde vine această îngrijorare; din moment ce Facebook și industria IT sunt localizate în Silion Valley, un loc în care există vederi extrem de stângiste. Iar asta este una din în îngrijorările mele, pe care încerc să o elimin din companie, anume, să mă asigur că nu există partizanat (politic n.m.) în munca noastră, cred că este o îngrijorare legitimă pe care o au oamenii.”
Apoi Ted Cruz l-a întrebat pe șeful Facebook dacă cunoaște cazuri de pagini importante de Facebook de stânga care să fi fost închise de Facebook, sau pagini ale unor candidați ai Partidului Democrat. Zuckerberg a declarat că nu cunoaște astfel de cazuri.
„Cred că există anumite tipuri de conținut, ca (cele care încurajează n.m.) terorismul, despre care suntem cu toții de acord că nu vrem să beneficieze de serviciile noastre, astfel am pus la punct un sistem care identifică aceste mesaje și le îndepărtează, și suntem mândri de asta”, a spus șeful Facebook, răspunzându-i doamnei Marsha Blackburn, membră a Partidului Republican.
„Permiteți-mi să vă spun ceva acum. Diamond and Silk nu este terorism”, a răspuns aceasta.
Ulterior Zuckerberg a spus că eliminarea unor pagini conservatoarea a fost eroare – „din păcate nu reacționăm mereu corect când aceste lucruri sunt raportate”.
„În cazul paginii Diamond and Silk, a declarat Zuckerberg, echipa noastră a făcut o eroare și am luat deja legătura cu ei și am corectat-o”.
De peste jumătate de an, noua politică a Facebook are efecte puternice și în România. Practic toți comentatorii români conservatori sau liberal clasici cu notorietate, sau chiar cu o oarecare notorietate, au fost blocați o dată sau de mai multe ori; câte o zi, 7, sau câte 30 de zile. Pot spune că profilul meu de Facebook, Costin Andrieș, a fost printre primele care au primit interdicția de a publica, iar din octombrie anul trecut și până acum, cu pauze care nu au însumat mai mult de două săptămâni, sunt continuu blocat. Au fost blocate, de mai multe ori, conturile lui Dragoș Paul Aligica, Adrian Papahagi, Teodor Baconschi, Devis Grebu și mulți alții. Am identificat și indivizii care și-au luat asupra lor sarcina de a raporta aceste conturi. Profitând de această vulnerabilitate a Facebook, au fost eliminate o mulțime din postările mele despre propaganda și dezinformările Rusiei în România. Inclusiv o postare favorabilă NATO. Chiar și pagina oficială de Facebook a ILD a fost atacată, iar ca rezultat, pentru câteva zile, postările de acolo au fost suprimate; problemă care s-a rezolvat cu un email bine plasat.
3 Comments
Daniela Paun
13 April 2018Paginile pro-vita si pro-familia sunt calificate drept „conservtoare” si cenzurate in permanenta. Exemplul cel mai recent este cel din Irlanda unde se da o batalie intre irlandezii care doresc sa mentina interzis avortul votand pe 25 mai „Nu” eliminarii amendamentului 8, garantand egalitatea dreptului la viata. Multi prieteni irlandezi se planga ca le-a fost eliminata sigla „Vote No” de pe fotografia de profil FB, in repetate randuri, chiar zilele acestea.
Senatorul Cruz l-a intrebat pe Zuckenberg daca a cenzurat Planned Parenthood, principalul reprezentant al industriei avortului america si raspinsul a fost negativ.
Armata care se ocupa de cenzurarea FB are cam 16 – 20 000 de angajati despre a caror orientare politica dl. Zuckenberg nu detine informatii, afirma dansul. Incep sa ma intreb daca aceasta audiere chiar va avea efecte vizibile.
Daniela Paun
13 April 2018Hear, hear ce publica the Guardian. Poate cineva, va rog, sa explice, mai pe scurt, care sunt urmarile pentru noi, aici, pe plaiuri EU? Cum au ajuns la eliminarea a 1,6 miliarde utilizatori? https://amp.theguardian.com/technology/2018/apr/19/facebook-moves-15bn-users-out-of-reach-of-new-european-privacy-law
Daniela Paun
13 April 2018Mike Voris are 4 Emmy awards pentru jurnalism si e un catolic, fondatorul primei televiziuni catolice exclusiv on line. Analiza lui: https://www.churchmilitant.com/video/episode/vortex-facebook-hits-catholics