FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

SUA împune interdicții pentru încă 44 companii chineze pe motiv că „amenință siguranța națională”

Zilele acestea, Departmentul de Comerț al Statelor Unite a adăugat încă 44 de entități economice chinezești pe lista pentru control și interdicții la export, deoarece acestea reprezintă un risc semnificativ la adresa siguranței naționale și a intereselor politice și economice ale țării.

Văzând parte din listă, întrebarea care apare logic nu e de ce ar fi impuse acum interdicții, ci cum de a fost permisă colaborarea cu aceste entități din China până acum! Impuse în contextul războiului economic început de administrația Trump, măsurile acestea nu asigură numai siguranța economică a producătorilor americani în față unor practici incorecte ale economiei chinezești, manevrate discret de la centru, din Beijing, în dauna țărilor concurente. Interdicțiile rezova în primul rând probleme vizibile de securitate.

Astfel, una dintre companiile sever afectate de noile măsuri este China Aerospace Science and Industry Corporation Second Academy, deținută de statul chinez, care se ocupă de programul spațial chinez dar și de cercetare și dezvoltare în domeniul rachetelor tactice… Altă mare entitate economică țintită de Departamentul pentru Comerț al Statelor Unite este China Electronics Technology Group Corporation (CETC) deținută tot de statul chinez, care se ocupă de tehnologiile radarelor și dezvoltarea de semiconductori dar și de un spectru larg de produse specifice microeletronicii. China Volant Industry (VOLINCO) apare de asemeni pe lista neagră – compania importă și exportă tehnologii aerospațiale…

La fel s-a acționat și în cazul Hebei Far East Communication System Engineering (HBFEC), care dezvoltă și produce echipamente de comunicare și software care se folosesc pe scară largă atât în domeniul civil, dar și în domeniul militar. În presa chineză se vorbește explicit și despre îndepărtarea Chinei, acum, în condițiile măsurilor luate de la Washington, de marele obiectiv declarat în mai 2015 de premierul Li Keqiang, „Made în China 2025”, care ar trebui să facă țară să devină superputerea tehnologică egală cu marii săi competitori, iar apoi superioară acestora. Oricum, China își temperase deja discursul legat de programul acesta, tocmai de teamă administrației Trump care dădea semne că înțelege corect intențiile declarate ori ascunse ale Beijingului.

În momentul de față Statele Unite începe să limiteze drastic exportul de tehnologii care pot fi folosite în domeniul militar și chiar în cel civil, care sunt legate de materialele nucleare, echipamentele de telecomunicație ori lasere. Prima consecință vizibilă a măsurilor luate de americani este scăderea pe burse înregistrată de companiile vizate. Cu siguranță Beijingul suferă și probleme mai mari, care nu vor fi ușor observate de public, dar care vor conta mult în anii care vor urma.

ACP

SURSE   Diplomacy and Defense, CNBC

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Redacţia

Redacţia

Conservatori români

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *