FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

VIDEO Teodorovici și Vosganian îi cer lui Florin Cîțu ca România să facă mai multe afaceri cu Rusia și critică colaborarea cu NATO și UE

Eugen Teodorovici și Varujan Vosganian au pledat marți în favoarea intereselor Rusiei în economia României și au criticat „captivitatea în UE” și „obiectivul de mărire a colaborării economice cu UE și NATO”, în cadrul audierii de către comisiile de specialitate ale Parlamentului a ministrului propus pentru Finanțe, Florin Cîțu.

Liderul ALDE, Varujan Vosganian, a spus că nu crede „că această captivitate în Uniunea Europeană nu servește economiei românești”.

Vosganian:

„Cu tot respectul, de ce credeți că ar trebui mai mult de 2% pentru Apărare, de ce ne apărăm noi și ce tip de cheltuieli ar trebui să facem? Eu nu aș spune că, în continuare, obiectivul nostru este să mărim colaborarea economică cu UE și NATO. Problema noastră cea mai mare e că nu existăm economic în India, Vietnam, Singapore, America de Sud, am întrerupt toate parteneriatele economice cu Rusia – o piață uriașă. Nu cred că captivitatea asta în UE servește economiei românești.
Rugămintea mea este să încercați, domnule ministru, să fiți vârful de lance al unui turning point, care să… vedem că Planeta e cu adevărat rotundă, de la Magelan încoace. De asemenea, vă rog să ne spuneți dacă 4% din buget pentru investiții ar fi ok.”

Teodorovici, fostul minsitru al Finanțelor din partea PSD, s-a plâns de „legătura mult prea strânsă, economic, cu spațiul economic european, care creează multe probleme” și a transmis ministrului prorus Florin Cîțu că „trebuie să aveți o abordare de deschidere către ale piețe”, dintre acestea fostul minstru menționând doar Federația Rusă.  

Argumentând că „banii nu au culoare”, Teodorovici a spus că nu înțelege de ce nu trebuie să avem relații economice cu Rusia.

Teodorovici:

„Ceea ce spune domnul Varujan Vosganian, chiar foarte corect, eu am spus-o mereu dar am fost acuzat că sunt antieuropean, exact asta ne creează nouă o mare problemă economică și politică, din păcate, această legătură mult prea strânsă dpdv economic cu spațiul economic european. Asta creează multe probleme. Repet, obligația noastră e să găsim alte piețe, să câștigăm alte piețe, indiferent de culoarea… Am fost la Timișoara zilele trecute și acolo erau peste 800 de firme din județul Timiș, și acolo erau prezenți și din Federația Rusă.
Pentru mine, ca om de finanțe, cred că banul e ceea ce contează și trebuie să vină la bugetul țării… Sunt total de acord cu domnul Varujan Vosganian… profesorul meu, știu că așa îi place să-i spun, trebuie să aveți o abordare de deschidere către ale piețe, nu neapărat să ne concentrăm către o singură zonă din lume”, a spus ministrul demis al Finanțelor.

La final, Teodorovici s-a plând de acuzațiile din martie ale lui Florin Cîțu, când acesta a criticat întâlnirea fostului ministru cu președintele băncii rusești Banca Internațională de Investiții, și creșterea României a participației la ceastă bancă cu 4 milioane de euro.

Este Eugen Teodorovici spion rus?

Pe 14 noiembrie 2018, Eugen Teodorovici se intalnea cu Presedintele Bancii Internationale de Investitii (BII). Banca cu sediul la Moscova, controlata de Putin. Romania a ramas actionar al acestei banci infiintate de comunisti iar in 2018 a majorat participatia cu 4 milioane de euro.

La o zi, guvernul a executat IMEDIAT ordinul rusilor, dupa intalnirea lui Teodorovici cu Presedintele BII, guvernul Romaniei aproba Hotărârea nr. 921/2018 pentru stabilirea nivelului de reprezentare a României în Consiliul Guvernatorilor și Consiliul Directorilor Băncii Internaționale de Investiții și în Consiliul Băncii Internaționale de Cooperare Economică.

Prin aceasta hotarare, Teodorovici devenea Guvernatorul pentru România în Consiliul Guvernatorilor Băncii Internaționale de Investiți, scria Florin Cîțu la acea vreme.

Teodorovici a răsuns sarcastic că nu este „spion rus” și i s-a ministrului propus că înca „nu a avut onoarea sa fie recrutat”.  De ruși. Dar așteaptă, „cine știe?”.

notă: în presă, Vosganian a fost citat greșit – „Nu cred că captivitatea asta față de UE și NATO e bună”. Deși liderul ALDE a criticat obiectivul de mărire a colaborării economice cu UE și NATO”, acesta nu a vorbit de „captivitatea față de UE și NATO”, ci doar de „captivitatea în UE”.
Varujan Vosganian este unul dintre preferații site-ului propagandei ruse oficiale, Sputnik. Teodorovici, la fel.

SURSE  Epoch Times Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *