FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Ziua Armatei Române, la 15 ani de la aderarea la NATO

La 25 octombrie 1944, armata română reuşea să recucerească teritoriul naţional pierdut în urma Dictatului de la Viena, din 30 august 1940. Această zi avea să devină, printr-un decret din 1959, Ziua Armatei României.

Anul acesta, când s-au împlinit 15 ani de la aderarea României la NATO, Ziua Armatei României a fost sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în toate localităţile în care sunt unităţi militare, în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii în care sunt dislocaţi militarii noştri.

Potrivit barometrului INSCOP, publicat în luna septembrie, la nivel națioanl, Armata este instituția în care românii au cel mai ridicat nivel de încredere, 64% declarând că au încredere mare și foarte mare în această instituție, urmată de Biserica cu 55,2%.

În zilele noastre, Armata participă cu efective la diverse misiuni internaţionale de combatere a terorismului, de sprijinire a păcii sau umanitare, majoritatea aflate sub egida NATO, al cărei membru România este din 2004. 1.222 de militari români sunt implicaţi în misiuni internaţionale, sub egida NATO, UE, ONU, OSCE şi tip coaliţie. Cel mai mare contingent, respectiv 775 de militari, este dislocat în Afganistan, sub egida NATO, în cadrul misiunii Resolute Support, relatează Agerpres.

Prima acţiune de luptă a Armatei României în afara graniţelor naţionale, de după 1990, a început la 8 martie 1996, alături de contingente ale armatelor statelor membre NATO şi partenere, în teatrul de operaţiuni din Bosnia-Herţegovina, cu Batalionul 96 Geniu. În 2000, Armata României a început participarea la misiunea NATO KFOR din provincia Kosovo, cu personal de stat-major şi, ulterior, cu subunităţi specializate, de nivel companie.

„Această aniversare are o semnificație cu atât mai profundă, cu cât tot anul acesta se împlinesc și 15 ani de la intrarea României în NATO, un bun prilej așadar de a onora sacrificiile și implicarea tuturor celor care au apărat unitatea statului român și identitatea noastră națională. Parcursul euroatlantic şi european al României s-a bazat şi pe profesionalismul și seriozitatea cu care armata a participat la operații militare în afara teritoriului național, acolo unde interesele țării noastre o cereau, alături de aliații noştri”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la ceremoniile desfășurate în Parcul Carol, citat de TVR.

„În prezent, Armata României este o instituție profesionalizată și performantă, având o contribuție decisivă la îndeplinirea angajamentelor României în cadrul Alianței Nord-Atlantice și la implementarea Politicii de Apărare și Securitate Comună în Europa, prin participarea la misiunile comune, desfășurate pentru combaterea terorismului internațional, precum şi la promovarea securității și stabilității regionale”, a arătat șeful statului.

„Cu ocazia recentei vizite în SUA, am discutat cu Președintele Statelor Unite despre asigurarea unei prezențe militare consistente a Statelor Unite în România şi în Marea Neagră. Este esențial ca angajamentul cu privire la creșterea bugetului pentru Apărare să fie respectat, pentru că această inițiativă a adus recunoașterea aliaților și beneficii certe pentru securitatea României”, a mai declarat președintele.

Cu prilejul Zilei Armatei României, au mai fost organizate ceremonii pentru depunerea de coroane de flori la cimitirele şi monumentele dedicate eroilor români din Austria, Bosnia şi
Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Federaţia Rusă, Republica Moldova şi Ucraina, scrie presamil.ro.

SURSE  presamil.ro|defense.ro|calea europeana|agerpres

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

3 Comments

  1. dorin
    25 October 2019

    Chiar azi ne povestea un profesor din Basarabia care a fost acolo, ca la Cotul Donului, unde au murit peste 150 000 romani , singurii care au cruci sau inscriptii sunt romanii care au luptat sub alte steaguri…
    Dar sa vedeti cimitirele ungurilor, bulgarilor, austriecilor, etc.!!!

  2. Stelian
    25 October 2019

    Ziua armatei pe 25 octombrie!!! Zi in care, in colaborare cu armatele sovietice ocupatoare, ca era dupa armistitul semnat in 12 septembrie….
    Deci imi explicati cum se desprinde Romania de „marele prieten”???
    Se putea alege ca zi a armatei ziua predarii Plevnei in mina colonelului Cerchez….

  3. Mihaela Bărbuș
    25 October 2019

    E foarte bine 25 octombrie. Avem motive foarte intemeiate sa ne mandrim cu ce a facut Armata noastra pe Frontul de Vest! Si e extrem de important sa ne amintim acest lucru si sa il amintim si altora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *