FUNDATIA IOAN BARBUS

Povestea de dragoste dintre Elon Musk și comuniștii chinezi s-a încheiat: un avertisment pentru toate companiile occidentale care investesc în China

La mai puțin de doi ani de la construirea Gigafactory 3, filiala din China a Tesla, care are o capacitate de producție de 250.000 de vechicule pe an, povestea de dragoste dintre Elon Musk și Partidul Comunist Chinez pare să se fi încheiat.

Vânzările Tesla în China au scăzut cu aproape o treime în urma unui atac al guvernului chinez împotriva brandului. O evoluție deloc surprinzătoare, cred mai  mulți observatori care cunosc metoda de lucru a PCC în relația cu firmele occidentale dependente de piața chineză.

“[Companiile occidentale] vor descoperi în curând că au căzut într-o capcană: trebuie să-și transfere tehnologiile sau să se închidă. După achiziționarea tehnologiei străine, China își găsește adesea modalități de a forța aceste companii să părăsească piața chineză”, spune Cai Xia, fost membru marcant al PCC. 

“Nu Telsa, ci Musk este ținta atacurilor CC”, crede generalului american Robert Spalding,  arhitecul Strategiei Naționale de Securitate al Administrației Trump și Senior Defense Official și Atașat al Apărării SUA la Beijing până în 2017.

“Ținta atacurilor este Elon Musk, spune gen. Spalding, dar cred că nu atât Tesla, cât SpaceX, pentru că SpaceX construiește Starlink, care poate transmite în China continentală și le poate oferi acces la internet chinezilor. Cred că acesta este unul dintre lucrurile de care e îngrijorat PCC și vor, practic, să îi dea o lecție lui Elon Musk. Acum este prins.

Așa fac, am vazut-o iar și iar, așteaptă până te prind în cârlig, și te prind bine, apoi încep să strângă șurubul. Și nici nu știi ce încearcă să obțină, oficialii de la Tesla se întrebau într-un raport recent ce vor de la ei.

Retired Air Force Brigadier General Robert Spalding Sept. 27, 2019. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Gen. Spalding, cu o experiență de patru ani în China, spune că:

 “Toată lumea trebuie să dea socoteală Partidului Comunist Chinez, dacă ești student, sau deții o companie. Daca ești miliardar în China, poți fi făcut disparut – vezi cazul lui Jack Ma și alți miliardari care au fost lăsați fără putere. Sistemul este unul în care partidul cere oamenilor să faca lucruri și nu accepta refuzul. PCC se folosește de faptul că piața chineză e foarte atrăgătoare pentru companii.”

Într-un articol publicat pe The Federalist, Helen Raleigh, jurnalistă americană de origine chineză, scrie că atacul prin care trece acum Tesla în China este un avertisment pentru toate companiile occidentale care vor să investească în China, atrase de dimensiunile și potențialul pieței chineze. În continuare, traducerea integrală a articolului din The Federalist:

***

Lupta dusa de Tesla în China este un avertisment pentru toate companiile occidentale

La împlinirea a 100 de ani de la Partidul Comunist, mass-media de stat chineză Xinhua News a postat un tweet cu un citat din liderul chinez Xi Jinping, incluzând afirmația sa că China a eliminat sărăcia și „mergem acum cu pași încrezători spre cel de-al doilea obiectiv centenar al transformării Chinei într-o țară socialistă modernă sub toate aspectele.”

Mulți au răspuns cu sarcasm, punând la îndoială istoricul Partidului Comunsit Chinez (PCC) privind drepturile omului. Cu toate acestea, Elon Musk, CEO Tesla și SpaceX, a răspuns printr-un tweet, cu alude exagerate la adresa PCC: „Prosperitatea economică pe care a realizat-o China este cu adevărat uimitoare, mai ales în infrastructură! Îi încurajez pe oameni să viziteze și să vadă singuri.”

Tweet-ul lingușitor al lui Musk a surprins și dezamăgit pe mulți. Rebeccah Heinrich de la Institutul Hudson i-a amintit lui Musk pe Twitter: „Îi datorezi țării tale să nu fii așa”.

Așadar, de ce Musk, care și-a construit imaginea unui personaj public rebel, băiat rău, s-a făcut de rușine lingușing Partidul Comunist Chinez atât de deschis?

Bloomberg scrie că Tesla China are probleme. Așadar, Musk încearcă în mod clar să recâștige bunăvoința PCC pentru a-și salva compania.

Nu fă înțelegeri cu Diavolul

Nu cu mult timp în urmă, PCC a întins covorul roșu pentru Musk. Pentru a atrage Tesla în China, guvernul chinez a fost de acord să lase Tesla să devină prima companie auto non-chineză cu o filială deținută exclusiv în China.

În schimb, toți ceilalți producători auto străini, inclusiv Ford și GM, au trebuit să-și asume parteneri locali chinezi și să înființeze întreprinderi mixte pentru a face același lucru. Tesla și-a deschis fabrica la Shanghai în 2018.

Guvernul chinez a făcut și mai atractivă oferta oferind scutiri de impozite și împrumuturi ieftine și făcând mașinile Tesla eligibile pentru subvenții generoase destinate produselor fabricate în China. În timpul focarului COVID-19 de anul trecut, în timp ce majoritatea părților din China se aflau sub blocaje mandatate de guvern, guvernul chinez a permis Tesla China să se redeschidă rapid în februarie și a oferit fabricii un sprijin generos.

Bloomberg scrie că angajații chinezi ai Tesla au fost „aduși cu autobuze furnizate de guvern din cămine asigurate de oficiali pentru a-i împiedica să se amestece cu comunitatea. Muncitorii aveau suficiente măști N95: spre deosebire de multe întreprinderi, Tesla avusese alocate transporturi ample de către birocrații care controlau stocurile de echipamente de protecție. Fabrica a fost curățată cu un dezinfectant care necesită și licența autorității de reglementare pentru a o cumpăra.”

Toate acestea s-au petrecut în timp ce alți producători auto străini din China, de la BMW la Ford, nu au primit încă permisiunea de a-și redeschide fabricile din țară.

Filiala Tesla din China a înregistrat 20% din veniturile mondiale și a contribuit la transformarea lui Musk în cel mai bogat om din lume.

Dar povestea de dragoste cu PCC pare să se fi încheiat brusc anul acesta. Bloomberg a raportat că autoritățile de reglementare chineze au convocat directorii Tesla în februarie pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la problemele de calitate și siguranță ale vehiculelor Tesla. După întâlnire, Tesla a emis scuze umilitoare, a spus că „a acceptat sincer îndrumarea departamentelor guvernamentale” și „a reflectat profund asupra neajunsurilor”.

Apoi, guvernul chinez a interzis accesul vehiculelor Tesla în complexele militare și rezidențiale, susținând că camerele de bord ale vehiculului cauzează probleme de securitate a datelor. Musk a promis oficialilor guvernamentali că toate datele colectate de Tesla China vor fi stocate în China.

În aprilie, un videoclip al unui proprietar chinez de Tesla care pretindea că „frânele Tesla eșuează” a devenit viral în China și a fost vizionat de peste 200 de milioane de ori. Este esențial să știm că uneori guvernul chinez împinge sau încurajează astfel de mesaje online pentru a-și atinge obiectivele politice.

Chiar dacă nu existau date credibile care să susțină afirmația proprietarului, Tesla a oferit o altă scuză publică umilitoare pe fondul creșterii indignării online. Totuși, Xinhua, o companie de media de stat din China, a criticat scuzele lui Tesla ca fiind „nesincere”. Reacția persistentă online a produs scăderi în vânzari pentru Tesla. Potrivit firmei de cercetare JL Warren Capital, noile comenzi au scăzut cu 50% de la videoclipul viral.

Tesla învață autoritarismul de la China 

Pentru a împiedica continuarea scăderii vânzărilor, Tesla China a făcut ceva de neconceput în Statele Unite. Potrivit lui Bloomberg, Tesla „s-a plâns guvernului [chinez] de ceea ce consideră atacuri nejustificate din rețelele sociale și a cerut Beijingului să își folosească puterea de cenzură pentru a bloca unele postări”. Faptul că o companie americană caută ajutorul unui regim autoritar pentru a cenzura exprimarea a reprezentat un nou nivel de josnicie pentru Tesla și liderul său.

În iunie, guvernul chinez a dat cea mai mare lovitură filialei chineze a Tesla, ordonând companiei să recheme în service aproape toate vehiculele pe care le vânduse în China (peste 285.000 de bucăți) pentru a remedia așa-numita problemă software. În timp ce Tesla lucrează la rechemare, alți producători chinezi de vehicule electrice, precum Nio, depășesc în vânzări Tesla cu alternative mai ieftine și designuri elegante.

Destinul impredictibil al Tesla în China este un exemplu clasic al strategiei „bait and switch” a PCC (o strategie de vânzări frauduloasă prin care clienții sunt atrași cu o ofertă la un preț extrem de scăzut, iar oferta inițială este schimbată cu una mai scumpă).

Cai Xia, un fost membru al PCC, a explicat cum funcționează această strategie:

„Vor folosi un limbaj atrăgător pentru a atrage companiile multinaționale în China. Dar aceste companii vor descoperi în curând că au căzut într-o capcană: trebuie să-și transfere tehnologiile sau să se închidă. După achiziționarea tehnologiei străine, China își găsește adesea modalități de a forța aceste companii să părăsească piața chineză. ”

Guvernul chinez a adus Tesla în China, având anumite obiective în minte: stimularea și dezvoltarea industriei de vehicule electrice (EV) a Chinei. Beijingul a identificat industria EV ca unul dintre cele 10 sectoare strategice de tehnologie și producție pe care China ar trebui să le conducă în planul său industrial „Made-in-China 2025”. Deși China are cea mai mare piață de vehicule electrice din lume, tehnologia și design-urile sale EV erau cu mult în urmă față de cele ale concurenților internaționali înainte ca Tesla să își deschidă fabrica din China.

Tesla China este mai mult decât o fabrică. A angajat și instruit talente locale pentru a face cercetări și dezvoltări de ultimă oră. Nu este o coincidență faptul că tehnologia și design-urile producătorilor chinezi de vehicule electrice s-au îmbunătățit dramatic de la deschiderea Tesla China.

Te-am adus unde vrem noi, acum te vom manca

Există două explicații posibile ale atitudinii schimbătoare a guvernului chinez față de Tesla. În primul rând, pe baza descrierii făcute de Xia strategiei „bait and switch”, guvernul chinez a obținut probabil ceea ce și-a propus de la Tesla, cum ar fi proprietățile intelectuale (IP) legate de EV. Astfel, guvernul, exploatând naționalismul în creștere și anti-americanismul țării, a lansat o campanie pentru a submina imaginea Tesla și pentru a determina consumatorii chinezi să cumpere de la producătorii domestici de automobile electrice, care susținuți de guvern.

În al doilea rând, Musk este și proprietarul SpaceX, un producător aerospațial american care lucrează îndeaproape cu guvernul SUA pentru a trimite rachete, nave spațiale și astronauți în spațiu. China nu s-a sfiit niciodată de la exprimarea propriilor ambiții în spațiu.

Recent, trei astronauți chinezi au făcut o plimbare spațială în afara noii stații spațiale a Chinei, pentru a doua oară în istoria națiunii. Este rezonabil să presupunem că punând presiune pe Tesla China, guvernul chinez îl obligă pe Musk să împărtășească tehnologia SpaceX. Nimic din toate acestea nu este de bun augur pentru companiile lui Musk și pentru securitatea națională a Americii.

Nu fi un prost 

Ce s-a întâmplat cu Tesla China ar trebui să fie un avertisment pentru alte companii americane dependente de dimensiunea și potențialul pieței chineze. Guvernul chinez tinde să creeze legi și reglementări după cum consideră de cuviință și să le aplice în mod arbitrar și după bunul plac. Averea companiilor americane în China nu este garantată și se poate schimba rapid.

Guvernul chinez tolerează afacerile străine doar cât timp este nevoie pentru a dezvolta industriile interne. Odată ce guvernul obține ceea ce dorește, afacerile străine vor descoperi că condițiile pieței devenind brusc insuportabile. Rivalii lor locali încep să folosească aceeași tehnologie pentru a livra produse și servicii mai ieftin și mai rapid. Autoritățile de reglementare guvernamentale vor face un iar din viața întreprinderilor străine, iar supraviețuirea lor pe termen lung este în pericol.

În plus, investiția în China a încetat să mai fie o decizie exclusiv comercială. Este și o alegere politică. Fiecare CEO al fiecărei companii americane trebuie să-și realizese că, investind în China, contribuie la întărirea un regim autoritar care a comis încălcări grave ale drepturilor omului împotriva propriului său popor și rămâne ostil libertății și democrației globale. Participarea la acest lucru este un grav deserviciu pentru compania și țara lor.

Helen Raleigh, CFA, este un antreprenor, scriitor și vorbitor american. Este colaboratoare la The Federalist. Scrierile ei apar în alte mass-media naționale, inclusiv The Wall Street Journal și Fox News. Helen este autorul mai multor cărți, printre care „Confucius Never Said” și „Backlash: How the Communist China Aggression has Backfired”.

Citiți și Decuplarea de China, un eveniment de magnitudinea prăbușirii URSS

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Un comentariu

  1. Paul
    22 iulie 2021

    Ati zis-o perfect: chinezii au furat deja tehnologia EV (si Daciile noastre vor fi produse si importate de acolo) si urmatorul obiectiv este SpaceX – dupa cum a zis si WSJ aici https://youtu.be/AJTWy_sz4YI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian