FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Adrian Zuckerman, Newsmax: România are nevoie de ajutorul SUA pentru a combate influența rusă și chineză. Progresele din timpul administrației Trump au fost anulate

Articol publicat ieri, 22 august, pe site-ul conservator american Newsmax.com.

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum și credibilitatea sa ca aliat al SUA și NATO.

Această situație a fost exacerbată în ultimii trei ani și jumătate din cauza absenței leadership-ului și viziunii SUA.

Hotărârea și capacitatea României de a se opune presiunii continue și influenței maligne din partea Chinei comuniste și a Rusiei au fost diminuate. Există o influență crescândă a Chinei și Rusiei în apărarea națională, serviciile de informații, economie și țesutul social al României.

Progresele realizate în timpul administrației Trump pentru a diminua și a respinge influența chineză și rusă au fost anulate. Ca rezultat, România a regresat în ultimii trei ani și jumătate.

Din păcate, există numeroase astfel de exemple, dar unele dintre cele mai recente și semnificative ies în evidență. România, la fel ca mulți alți aliați ai SUA, a fost recent rugată de guvernul SUA să livreze un sistem antirachetă Patriot către Ucraina. După săptămâni, dacă nu mai mult, de deliberări ale Consiliului de Securitate Națională al guvernului român, România a fost de acord să livreze Ucrainei un sistem Patriot.

Decizia de a face acest lucru a fost anunțată public la jumătatea lunii iunie 2024 de către președintele Klaus Iohannis. Cu toate acestea, până azi, Ministerul român al Apărării a refuzat să facă acest lucru. Motivul acestui refuz poate fi, în cel mai bun caz, doar speculat, dar rămâne totuși îngrijorător.

România a cumpărat și a plătit pentru șapte sisteme antirachetă Patriot în urmă cu peste patru ani, în timpul administrației Trump. Până în prezent au fost livrate patru sisteme Patriot, două funcționează și două nu, din diverse motive.

Sistemul Patriot care urmează să fie livrat Ucrainei este unul dintre cele două sisteme nefuncționale. Celelalte trei sisteme Patriot care au fost comandate sunt programate să fie livrate la o dată viitoare, dar nespecificată. Administrația Biden/Harris se află încă în programul de producție militară pentru timp de pace și nu poate spune când vor fi livrate sistemele Patrioț restante.

Baza militară Mihai Kogălniceanu (“MK”), care este folosită de majoritatea forțelor militare ale Statelor Unite și ale NATO din România, este extinsă de aproape zece ori. Lucrările de construcție sunt realizate de o societate mixtă între o firmă de construcții din România și una austriacă: Strabag.

Cel mai mare acționar al lui Strabag, direct și indirect, este un oligarh rus sancționat și prieten al lui Vladimir Putin, Oleg Deripaska. Este greu de înțeles cum forțele americane și NATO vor putea folosi în siguranță o bază construită de o firmă de construcții influențată de un oligarh rus sancționat.

Vladimir Putin și oligarhul sancționat de Occident, Oleg Deripaska

Este și mai greu de înțeles cum un aliat american și NATO ar permite unei firme de construcții aflate sub influența unui oligarh rus să aibă acces la, cu atât mai puțin să-i construiască principala sa bază militară.

Aeroportul si Baza Aeriana de la Mihail Kogalniceanu, Foto: Google Earth, via hotnews.ro

România, după multe presiuni în timpul administrației Trump, a adoptat o lege care protejează rețelele și căile de comunicații împotriva atacurilor chineze și a interzis Huawei, ZTE și alte companii comuniste chineze din infrastructura 5G și alte rețele de telecomunicații din România. Cu toate acestea, în august 2023, Consiliul de Securitate Națională al României a acordat Lenovo, o companie de tehnologie comunistă chineză, o scutire specială pentru a licita pentru construirea infrastructurii 5G din România.

În mod șocant, după multe critici în presă, un general român din consiliul de securitate națională al României a declarat că Lenovo este o companie din Hong Kong, care nu este supusă legilor comuniste chineze. Acest lucru nu numai că reprezintă greșit realitatea actuală din Hong Kong, dar nu reușește să reflecte cu exactitate adevărata structură de proprietate a Lenovo și interesele comuniste chineze în aceasta.

Toate companiile chineze sunt obligate, conform legii comuniste chineze, să ofere guvernului comunist chinez orice informații pe care le dețin.

Hikvision, producătorul comunist chinez de camere de supraveghere a fost o sursă de spionaj și de îngrijorare globală majoră pentru SUA, NATO și aliații lor. Cu toate acestea, în România multe, dacă nu majoritatea camerelor de supraveghere de la birourile guvernamentale, facilitățile, bazele militare și palatul prezidențial sunt realizate de Hikvision. Odată ce aceste camere sunt conectate la internet, toate imaginile pot fi accesate în timp real de către Beijing.

Chinezii au și multe alte centre de afaceri și influență în România. De exemplu, există o serie de centre Confucius, institute culturale și altele asemenea. Nu întâmplător a fost deschis cel mai recent centru cultural chinez chiar vizavi de Centrul de Securitate Cibernetică din România.

România a făcut progrese mari din 1989.

Cu toate acestea, mai sunt multe lucruri de făcut. Influența malefică chineză și rusă în guvernul și societatea românească trebuie eliminată.

România nu poate face asta singură. Are nevoie de leadership real, viziune și de sprijin din partea celui mai bun și cel mai apropiat aliat al său, Statele Unite.

Din păcate, lipsa de leadership a Statelor Unite în ultimii trei ani și jumătate a afectat negativ nu doar România, ci și multe alte țări la nivel global.

Adrian Zuckerman, fost ambasador al Statelor Unite în România, din 2019 până în 2021.
sursa: Newsmax.com, 22 august 2024, traducere din limba engleză

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *