FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Trident Juncture 2015 – NATO, forțat de agresivitatea Rusiei să modifice cel mai mare exercițiu militar din ultimii 13 ani

Trident-Juncture-2015[1]Deși în mod oficial nu este îndreptat împotriva Rusiei, cel mai mare exercițiu militar NATO din ultimii 13 ani, Trident Juncture 2015,  a fost modificat pentru a include elemente precum războiul hibrid și scutul antirachetă – declară oficialități ale Alianței Nord-Atlantice.

Armata Română va participa la acest exercițiu, programat să dureze trei săptămâni și găzduit de Italia, Spania și Portugalia. Vor participa aproximativ 36.000 de militari NATO și din țări partenere, 140 de avioane, 60 de nave maritime și 33 de țări.

Cu toate că în urmă cu doi ani, când a început pregătirea exercițiului, adversarul imaginar nu era Rusia – oficial nu este nici acum -, odată cu anexarea Crimeei, exercițiul militar a fost adaptat ca să includă câteva elemente care „sună teribil de relevant pentru amenințarea rusă”, scrie breakingdefense.com, site american de analiză militară – și anume: scutul antirachetă și războiul hibrid.

Sydney J. Freedberg Jr.

Gen. Denis Mercier, comandamentul NATO axat pe amenințările viitoare (Supreme Allied Commander Transformation of NATO)

„A trebuit să adaptăm scenariul pentru a intregra toate provocările cu care ne confruntăm în prezent”, a declarat Gen. din Forțele aeriene franceze, Denis Mercier, comandamentul NATO axat pe amenințările viitoare (Supreme Allied Commander Transformation of NATO), în timpul unei întâlniri cu presa din 14 octombrie 2014. În comparație cu acum 13 ani, lumea se schimbă mult mai repede, a spus acesta: „Amenințările și surprizele se accelerează, deci trebuie să ne asigurăm că suntem îndeajuns de flexibili pentru a integra în execrițiul nostru aceste noi concepte și pentru a accelera procesul dezvoltării de noi idei.”

În contrast cu ultimul exercițiu mare al NATO, din 2002, a spus Mercier, Trident Juncture pune mult mai mult accent pe testarea ideilor noi, pe lângă antrenarea trupelor. Trident Juncture a început cu un scenariu numit SOROTAN, care simula un răspuns la o criză în care teritorul membrilor NATO nu este direct afectat  – cum este cazul Ucrainei, dar nu al statelor baltice, notează breakingdefense.com. Dar elemente noi sunt adăugate constant la scenariu, astfel, după summitul NATO de anul trecut din Wales a fost creată un nouă forță de reacție rapidă,  Very High Readiness Joint Task Force, și desfășurarea rapidă a unei “spearhead force” a devenit acum parte din exercițiu, a declarat Gen. Mercier.

Adversarul simulat în exercițiu a evoluat în amenințare hibridă, a spus Mercier: un stat-națiune care desfășoară nu doar forțe obițnuite – inclusiv tancuri și scuturi antirachetă – pentru a-și lovi vecinii, dar și războiul de gherilă și mercenari. Asta amintește foarte mult de Ucraina, dar Rusia nu e singura națiunie care folosește aceste metode: Iran e un alt exemplu, scrie breakingdefense.com.

trident

„În Est, Rusia a anexat ilegal Crimeea, continuă să-i sprijine pe separatiști în estul Ucrainei, iar acum par să se fi implicat în războiul din Siria de partea (președintelui sirian) Bashar al-Assad”, a declarat Vershbow, adjunctul secretarului general al Alianței, generalul Alexander Vershbow într-un declarație postată pe site-ul NATO, citată de Agerpres.

Daca mesajul inițial al exercițiului Trident Juncture 2015 era “NATO can still go big”, mesajul modificat al exercițiului ar putea fi, “Hey, NATO can adapt”, scrie site-ul american breackingdefense.com, în articolul intitulat, sugestiv, „Hey Putin, NATO Can Adapt: Trident Juncture 2015″.

2_d151022mr0013 (1)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *