FUNDATIA IOAN BARBUS

Uniți! Salvăm! Chiar și Baia Mare?

Victor Ponta prim-ministru înaintează parlamentului un proiect de lege în regim de urgență, pentru demararea exploatării miniere de la Roșia Montană. Pe de altă parte, Victor Ponta român verde declară că va vota împotriva legii pe care o susține în calitate de prim-ministru.

Aceeași dualitate schizofrenică îi caracterizează și pe contestatarii din stradă: uniți! salvăm! Roșia Montană! dar nimeni nu se agită în vreun fel pentru salvarea Băii Mari de la același tip de proiect minier. De ce?

Sunt băimărenii în vreun fel inferiori față de roșmontanieni? Ei nu merită salvați de la extincția sigură prin cianurare? Rîul, ramul, fauna și flora de la Baia Mare sunt mai prejos și nu merită salvate? Sunt cianurile de la Baia Mare mai delicate și prietenoase față de mediu decît cele de la Roșia Montană? Au rușii și kazahii o tehnologie de exploatare mai sigură decît canadienii?

Să vedem:

Acum, reluarea exploatării aurului cu cianură ar urma să aibă loc sub egida SAT&Company, o ­societate cu capital kazah. Ea este deţinută de omul de afaceri Kenes Rakişev, ginerele fostului primar din Almata, Kazahstan. Este vorba de omul politic Imangali Tasmagambetov, care a fost, în anii 2002 şi 2003, prim-ministru al Kazahstanului, apoi, în perioada 2004–2008, a fost primarul oraşului Almata. Este vorba de unul dintre cei mai influenţi potentaţi din Kazahstan, apropiat al preşedintelui kazah Nursultan Nazarbaiev. Până acum, compania care deţine activele fostei uzine Aurul din Baia Mare, Romaltyn, era deţinută de un oligarh rus. Este vorba de proprietarul cunoscutei publicaţii economice de limba rusă Kommersant, Mihail Prokhrov, care deţinea activele din Baia Mare prin intermediul Polyus Gold. Oligarhul rus a vândut companiile din grupul Romaltyn pentru suma de 20 de milioane de euro.

În Baia Mare, autorităţile locale se opun reînceperii procesării minereului aurifer cu ajutorul cianurii deoarece datele problemei diferă foarte mult de cele de la Roşia Montană. De exemplu, digurile iazurilor cu steril şi cu cianură sunt de pământ. Nici vorbă de sistemul de diguri ultrasecurizate, promis de Roşia Montană Gold Corporation. Apoi, cianurarea ar urma să folosească tehnologie veche, de concepţie sovietică.

În cazul exploatării din Baia Mare, garanţiile de mediu sunt mult mai reduse decât cele oferite în cazul Roşia Montană. Nu există, pe de altă parte, vreun tip de finanţare oferit de kazahi pentru protejarea patrimoniului istoric din comunitate, aşa cum se întâmplă în cazul companiei din satul din Munţii Apuseni.

În plus, un eventual accident, de tipul celui din anul 2000 ar afecta un număr considerabil mai mare de oameni decât în cazul Roşia Montană. Spre deosebire de primarii din Munţii Apuseni, care au organizat un referendum pentru susţinerea proiectului minier, în Baia Mare primarul Cătălin Cherecheş a organizat un referendum împotriva începerii exploatării cu cianuri.

Cum pregăteşte un mogul asiatic exploatarea aurului cu cianuri în Baia Mare

Detalii despre persoanele și firmele implicate la Baia Mare:

Romaltyn Baia Mare se pregăteşte să reia, din toamnă, exploatarea cu cianuri a aurului din haldele de steril. Afacerea este estimată la câteva milioane de dolari. Operaţiunea este coordonată „la vedere” de o firmă kazahă şi de fondul de investiţii Fribourg Investments, condus de Ion Sturza. Cele două companii au preluat, recent, prin tranzacţii succesive, controlul companiei miniere de la magnaţii ruşi ai aurului, Mihail Prohorov şi Suleiman Kerimov. „Filiera kazahă” ar putea ascunde, însă, tot interese ruseşti.

Activitatea companiei miniere ar urma să fie coordonata de un Consiliu Director, format din cinci membri: Ion Sturza, Kenges Rakisev, preşedintele Consiliului Director al firmei kazahe „SAT&Company” (în prezent acţionarul majoritar al „Romaltyn”, Nurlan Abduov, antreprenor kazah şi fost director general al „SAT&Company”, Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Ţiriac Bank, precum și al CA al TAROM și al fondului de investiții imobiliare „New Europe Property Investments”, şi Bogdan Popescu, managing director pentru România al „Zeta Petroleum”, expert internaţional în resurse minerale.

În aprilie, anul trecut, magnaţii ruşi Mihail Prohorov si Suleiman Kerimov, care deţineau Romaltyn prin Polyus Gold, cel mai mare producător de aur din Europa, au vândut activele companiei miniere de la Baia Mare (uzina de tratare a minereului aurifer şi trei licenţe de explorare în Maramureş) către o firma din Insulele Virgine Britanice afiliată companiei kazahe SAT & Company JSC. În mod oficial, Polyus Gold a încasat 20 milioane de dolari pentru aurul românesc. La rândul lor, kazahii au vândut 49% din Romaltyn către Fribourg Investments Ltd., fondul de investiţii controlat de Sturza. La prima vedere, ruşii s-au retras din afacere. Însă, la o cercetare mai atentă, ZIUAnews a descoperit că, sediul din Cipru unde este înregistrat offshore-ul deţinut de Sturza (221 Christodoulou Chatzipavlou, Helios Court, etaj 1, P.C. 3036, Limassol, Cipru), funcţionează at ITC Consultants (Cyprus) Limited, o firmă care este acţionar semnificativ la una dintre cele mai mari bănci comerciale din Rusia: Evrofinance Mosnarbank. De numele aceleiaşi bănci se leagă cel al lui Suleiman Kerimov, acţionar la Polyus Gold, care a devenit – la rândul său – acţionar printr-o achiziţie estimată la 500 de milioane de dolari, preluând 10% din VTB bank’s ( bancă acţionar la Evrofinance Mosnarbank).

Prelucrarea cu cianuri a sterilului minier de către Romaltyn Mining are o miză uriaşă: în noiembrie 2010, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale i-a acordat companiei Romaltyn patru licenţe de exploatare a ”produsului rezidual minier”. Conform acestora, Romaltyn poate exploata sterilul din iazurile de decantare de la Flotaţia Centrala, Meda, Aurul Săsar şi de la Uzina de Preparare. Din cele patru ”depozite de aur”, cel mai interesant concentrat piritos se află la halda de steril de la Flotaţia Centrală (situată între Baia Mare şi orăşelul Baia Sprie). Dacă în rapoartele oficiale, concentraţia de aur declarată este de 0,4 grame/tonă, un raport din 2007 al KazakhGold Group obţinut de ZIUAnews arată că, de fapt, conţinutul aurului din haldele de steril variază între ”0,5 şi 70 de grame de aur”. Acesta nu este singurul motiv pentru care ruşii nu aveau motive reale să se retragă din afacerea cu aur de la Baia Mare. Pentru ruşi, miza kazahă a însemnat unităţile de procesare pe care aceasta le deţine, inclusiv în Baia Mare. Practic ruşii au zăcăminte, mai ales în zone Siberiei, dar au nevoie de uzine de procesare ca să atingă ţintele de producţie propuse, scrie Gazeta de Cluj. Gigantul aurului rusesc operează îndeosebi în Krasnoyarsk, Irkutsk, Magadan, Amur, dar şi în repu­blica Yakutia şi are 12.500 de angajaţi. Coproprietarul companiei este Mikhail Prohorov (prin compania sa Onexim) un apropiat al Kremlinului, cel mai bogat rus în acest moment, cu o avere estimată la 14,1 miliarde de dolari. Al doilea oligarh rus din spatele Polyus Gold este Suleiman Kerimov, care a cumpărat prin compania sa, Nafta Moskva, 37% din titlurile Polyus Gold, pentru 1,3 miliarde de dolari, potri­vit Bloomberg.

Filiera Kazahă. Deşi s-au retras, oficial, din exploatarea aurului din haldele de steril de la Baia Mare, magnaţii ruşi de la Polyus Gold ar putea acţiona prin interpuşi

Interesează astfel de informații pe Tinerii Frumoși Și Neprihăniți™? Nu. Indignarea selectivă nu este frumoasă, nici neprihănită și nu face altceva decît să susțină interese rusești.

Dar există remediu. La următorul marș prin București schimbați echipamentul de protest din dotare:

salvati-baia-mare-001

Să vedem dacă vi se alocă finanțare și pentru un protest antirusesc. Dasvidaniya!

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

99 de comentarii

  1. Dan Lungu
    16 septembrie 2013

    Decât sa-i îndemni pe protestatari sa faca si sa dreaga, fa tu, faceti voi. Veniti pe strada cu “Salvati Baia Mare” ! Nimeni nu va va opri. Sunt atâtia care s-au alaturat protestelor cu propriile mesaje. Faceti-o si voi !

    Ai dovezi ca protestelor li s-a alocat finantare ?

  2. Alin Dumitrescu
    16 septembrie 2013

    Draga Emil,
    Toti cei care striga impotriva cianurii includ si Baia Mare. Adica multi dintre noi cerem interzicerea prin lege a exploatarii aurifere cu “ajutorul” cianurii. Rosia Montana a fost mai vizibila tocmai prin incercarea disperata a celor de la RMGC si a celor din presa de a ne convinge ca proiectul este bun pentru noi. In plus, la Rosia Montana nu s-a inceput nimic, este putin mai simplu de oprit.
    Astept pe email informatii despre ce se poate face concret in cazul Baia Mare, altceva decat noi cerem deja: interzicerea cianurilor. Si promit ca, daca este ceva in plus ce eu pot face, voi purta “salvati baia mare”. Nu lucrez la niciun ONG si nu sunt platit de nimeni. Si ca mine cel putin alti zeci de prieteni cu care ma intalnesc in piata. Nu pot vorbi in numele celor pe care nu-i cunosc, dar mi-e greu sa cred ca are cineva bani sa plateasca zeci de mii de oameni. Cu drag, Alin Dumitrescu.

  3. emil borcean
    16 septembrie 2013

    Dan Lungu. Alin Dumitrescu. Cred ca nu m-am facut bine inteles. Daca timp de doua saptamani v-ati dat de ceasul mortii exclusiv pe punctul geografic Rosia Montana, atunci sunteti datori sa va dati macar o singura data de ceasul mortii exclusiv pe punctul geografic Baia Mare. Asta inseamna zero lozinci RM si 100% lozinci BM. Un mars dedicat suta la suta pentru Baia Mare. Asa, cu aceeasi fixatie si entuziasm.

    Mălin Bot: O SUTĂ DE MII de DOLARI pentru un ONG implicat în organizarea protestelor din București

  4. emil borcean
    16 septembrie 2013

    Si inca ceva. Nu m-ar surprinde ca data viitoare sa iesiti in strada si cu lozinci “Salvati Baia Mare”. Bravos, dar va fi penibil. O veti face numai dupa ce v-ati privit in oglinda propriei ipocrizii. Dar hei, ce mai conteaza o ipocrizie in plus.

  5. Costin Andrieş
    16 septembrie 2013

    Dan, Alin, eu daca as fi in locul vostru, as lua-o, pentru inceput, introspectiv. Anume, m-as intreba de ce in cele 2 saptamani de proteste, zeci de mii de oameni pe strazi, s-a ignorat (ostentativ, as spune) exploatarea de la Baia Mare?

    Impart intrebarea in 2 mai simple:

    1. De ce eu, care particip la proteste de ata timp, nu stiam despre exploatarea de la Baia Mare, si daca stiam, de ce nu m-a interesat pana acum? (nu e destul de cool?)

    2. Care este motivul pentru care organizatorii protestelor, cei care au intretinut campania “Salvati Rosia Montana” 15 ani, au ignorat, in toata aceasta perioada, Baia Mare?

    Dupa aceste intrebari, as continua cu chestionarea (tot introspectiva) a onestitatii organizatorilor protestelor si a motivelor lor reale. Ecologia nu poate fi, pentru ca se ignora exploatarea de la Baia Mare. Nici altruismul nu poate fi, din aceleasi motive. Nici macar interesul pentru interzicerea exploatarii cu cianuri in genere (metoda omologata, aprobata, parafata de Uniunea Europeana, aplicata cu succes de zeci de ani de zile in Canada etc). Nici macar anticorporatismul, pt ca la Baia Mare tot o corporatie lucreaza. Dupa acest sir de chestionari introspective, as trece la actiune:

    1. as pretinde raspunsuri de la organizatorii protestelor
    2. as realiza ca sunt superficial si as intra intr-o scurta perioada de depresie.

    Asta as face eu daca as fi in locul vostru, dar nu sunt. Deci va trebui voi sa va lamuriti ce e de facut.

    P.S. Emil, poti sa gasesti informatie despre decizia Uniunii Europene (sau aviz, ce e) privind exploatarea cu cianuri? Eu nu stiu unde sa caut. Cred ca nici Dan si Alin.

  6. Vasile
    16 septembrie 2013

    Draga Emil,
    Daca nu esti multumit pentru ca iesim si protestam impotriva exploatarii miniere cu cianuri in Romania, si o mai tii si cu “Să vedem dacă vi se alocă finanțare și pentru un protest antirusesc.”, atunci mai da-te-n dragostea mea! Cat tupeu! Iese tara in strada sa-ti salveze pielea si mai esti si nemultumit! Daca lumea nu e informata, tu in loc sa te apuci sa informezi masiv, stai bosumflat si comentezi ca lumea nu face nimic. Pai unde e site-ul salvatibaiamare.org? Unde e Asociatia Rivulus Dominarum? Cati vecini din bloc ai scos in strada duminica sa protestati impotriva cianurarii (ca poate poate, o sa dea o lege nationala sa nu se mai foloseasca cianura, in loc sa dea o lege care va da startul corporatilor sa exproprieze dupa cum vor si sa rada Romania de pe fata pamantului, in cautare de aur, argint SI MAI ALES metale rare)? Sau astepti sa fii platit de vreun ONG? Ghici ce? Pe noi nu ne-a platit nimeni! MAI DEGRABA TE-AS SUSPECTA PE TINE CA FIIND PLATIT DE RMGC.

  7. Daniel Francesco
    16 septembrie 2013

    Cand am scris “Exploatarea aurului la Rosia Montana ca parte a documentarii am studiat Directiva 2006/21/CE unde parlamentarii europeni si Consiliul au impus mcoordonatele exploatarii zacamintelor de minereuri aurifere, inclusiv concentratia (10 ppm) de cianuri in apele reziduale. RMGC sustine ca apele vor avea o concentratie de 3 ppm.

    Rusii sau kazahii de la Romaltyn nu sustin nimic. Practic, ei nu au nevoie sa dea amanunte deoarece nu sunt subiectul protestelor.

  8. Vlad M.
    16 septembrie 2013

    Vasile, voi sunteti prea prosti, ma, ca sa primiti bani. Nu pricepi ca banii sunt numai pentru aia care stiu cum sa va scoata din casa?

  9. Claudia Postelnicescu
    16 septembrie 2013

    Subscriu indemnului lui Dan Lungu. Poate generati un nou protest sau macar eliminati ”dualitatea schizofrenica” din asta.

  10. Daniel Francesco
    16 septembrie 2013

    @Claudia Postelnicescu

    Lasati aceste indemnuri revolutionare pentru cei care sunt suficient de (h)i(p)sterizati ca sa nu mai poata gandi decat in flash ideas servite de ONG-uri lesinate dupa bani. Ce ati scris in LaPunkt:

    Întâmplarea face că am aplicat cu un proiect al unui think-tank la CEE Trust și a fost refuzat…Finanțatorii consideră că justiția socială este importantă în lume în etapa asta și finanțează masiv astfel de proiecte. La fel, mediul. În consecință avem activiști, care din convingere, care din oportunism, aplică pentru astfel de fonduri și dezvoltă proiecte care implică și componenta de participare publică.

    Eu cred sincer ca ati aplicat din convingere (!?) deoarece la inceputul articolului ati scris:

    Am participat activ în fiecare dintre cele trei duminici la toate marșurile organizate de liderii neasumați ai acestor proteste; la început din pură curiozitate și cu maxim scepticisim

    Poate data viitoare finantatorii CEE Trust vor fi mai “atenti’ cu aplicatiile Dvs, pentru ca le-ati dat toate motivele sa o faca, v-ati declarat neinteresata de “statul de drept” pe care l-ati caracterizat ca un proiect “prea abstract” si credeti inWikileaks, Julian Assange, “eroi” pentru superficiali.

    Ce ati spus? Ca poporul care nu iese in strada pentru a fi alaturi de Claudiu Craciun, Victoria Stoiciu etc se simte prost? Nu cred!
    Poate invers! ????

    PS: Articolul la care fac referinta:
    http://www.lapunkt.ro/2013/09/16/globalizarea-activismului-si-a-solidaritatii-rosia-montana-statul-captiv-si-viitorul-civismului-in-romania/

  11. Claudia Postelnicescu
    16 septembrie 2013

    @ Daniel Francesco
    Nu ati inteles nimic din articolul meu, deci nu are rost sa comentez. Faceti niste afirmatii care nu au nicio legatura cu ceea ce spun, de fapt, extrapolati fara niciun sens (de ex. cu privire la Assange si Wikileaks). De asemenea nu intelegeti nimic din aceste proteste, dar eu nu pot sa va fortez sa va deschideti mintea, sa se mai aeriseasca putin ideile fixe. Dincolo de asta, apelati la atacul la persoana, iar asta o sa va lase in curand cu fix trei cititori, dvs. si prietenii.

  12. Costin Andrieş
    16 septembrie 2013

    Eu inteleg articolul Claudiei ca pe o scrisoare de intentie, sau ca pe unul din punctele de bifat din aplicatia la un viitor proiect pe justitie sociala sau mediu. Daca nu suntem deja stangisti, devenim de nevoie, asta ‘se cere’.

  13. Claudia Postelnicescu
    16 septembrie 2013

    Ai inteles prost, Costin. Mai citeste articolul o data. Aplicatia la care ma refer in articol nu are nicio relevanta in contextul asta si a fost evident o greseala sa o mentionez; trebuia sa ma gandesc ca exista oameni ca voi care vor lua fiecare propozitie si o vor despica in 414. Desi nu am nicio obligatie fata de voi, totusi am sa va linistesc spunandu-va ca nu voi aplica in viitor pe niciun grant, se pare ca nu am talent in directia asta.

  14. emil borcean
    16 septembrie 2013

    Transparență exemplară de activist emo-eco:

    Bună meseria asta de “activist civic profesionist”. Și nu e important unde lucrează, cine îl plătește. El e în slujba poporului.

  15. Sergiu Simion
    16 septembrie 2013

    Daca ONG-ul care a organizat protestele a primit 100.000 de dolari si NU a contestat acest lucru ( http://www.evz.ro/detalii/stiri/bani-pentru-piata-universitatii-1056833.html#ixzz2eepwd8v1 ) , aceasta inseamna ca protestele au fost finantate.

    Pe de alta parte , un ziarist strain ( Michael Bird ) care la inceput a fost foarte entuziasmat de aceste demonstratii , a realizat acum cat de complicata este realitatea romaneasca : “In acest moment, protestatarii stiu ce nu le place – nu sunt insa atat de siguri cu privire la ce le place. Acesta este un inceput.“ ( http://www.contributors.ro/editorial/ce-se-intampla-daca-protestatarii-castiga-impotriva-proiectului-minier-de-la-rosia-montana-se-duc-acasa-sau-raman-pe-strazi-inarmati-cu-sticle-de-plastic-si-pompe-de-bicicleta/ ) .

    In sfarsit , reactia ONG-urilor care fac bani din proteste ( http://www.evz.ro/detalii/stiri/smecherii-de-ong-fac-bani-si-proteste-1057264.html) este elocventa iar atacul suburban ( mai exact , de tip securist ) impotriva ziaristului Malin Bot care a dezvaluit finantarile acestor ONG-uri este cel mai bun argument ca articolele au mers drept la tinta iar scrisoarea deschisa a ziaristului catre Mircea Toma si Liviu Mihaiu arata cat de necivile sunt de fapt unele organizatii civice de la noi.

  16. emil borcean
    16 septembrie 2013

    Despre Alexandru Alexe, activist civic profesionist , “neimportant unde lucrează“ și proletar din vocație:

    Ce au în comun Active Watch, Miron Cozma și Alexandru Alexe

  17. Costin Andrieş
    16 septembrie 2013

    Claudia, poate am inteles gresit, dar articolul ar putea fi o buna declaratie de intentie. E interesanta informatia din articolul tau si pentru asta iti multumesc.

    un scurt raport cu proiectele care au câștigat diverse granturi oferite de finanțatori externi, care spune așa: ”Justiția socială este o țintă pentru alte 330 de proiecte ale organizațiilor neguvernamentale, ce totalizează 18 milioane de euro. Proiectele urmăresc să dezvolte intervenții în comunități rurale interetnice și activități menite să combată inegalitățile sociale, sărăcia și excluziunea. Bugetul disponibil pentru această componentă este de 3,78 milioane de euro. Nivelul de conștientizare a cetățenilor cu privire la subiecte de mediu plasează România printre ultimele țrei țări din Uniunea Europeană (potrivit UE 27, înainte de aderarea Croației la Uniunea Europeană). Sprijinirea dezvoltării durabile și îmbunătățirea stării mediului în România, prin contribuția ONG-urilor și prin participare publică sunt urmărite de aproape 200 de proiecte depuse în cadrul componentei Dezvoltare durabilă, care solicită spre finanțare aproximativ 18 milioane de euro. Bugetul disponibil poate acoperi 12% din aceste solicitări” (sursa: http://fondong.fdsc.ro/1493-de-cereri-de-finantare-la-primul-apel-de-proiecte?u).

  18. Daniel Francesco
    16 septembrie 2013

    @Claudia Postelnicescu,
    Imi place stilul celor care copiaza, in cazul de fata modelul este UDMR care sustine/sustinea candva ca traducerea nu a fost bine inteleasa. Nu este de vina limba romana ca nu va “inteleg” in sensul de a nu rezona cu intentiile si gandurile Dvs. Eu am principii si idei pe care nu le culeg din piata si la de 2-3 activisti de profesie…fara, cum este Alexandru Alexe.

    E foarte bine ca nu suntem de aceeasi parere, ar fi groaznic pentru mine sa va “traduc”…

  19. Costin Andrieş
    16 septembrie 2013

    Claudia, daca “statul de drept” e un concept prea vag si prea abstract, nu ar trebui ca toti acesti civici sa il explice, sa il clarifice? In schimb, ceea ce eu vad, ce am vazut acum un an si ce vad si azi, este ca din contra, se cultiva confuzia.

    Nicio organizație neguvernamentală implicată și finanțată pe astfel de proiecte nu a făcut un festival frumos, să salvăm statul de drept. Nu sună bine, nu merge, nu se prizează ușor. E prea abstract. Așadar să nu ne mai mirăm că oameni ăștia tineri au reacționat la Roșia Montană și au aflat despre problemă la Fân Fest. E trendy, e cool, e actual. Asta e partea superficială din om, dar să mergem un pic mai departe cu raționamentul.

    Rosia Montana a devenit cool si trendy pentru ca a fost ambalata astfel, timp de 15 ani. La fel ar trebui ambalate si conceptele mai abstracte dar mai importante si care au consecinte directe mult mai mari, inclusiv in probleme gen Rosia Montana.

  20. Alin Dumitrescu
    16 septembrie 2013

    Draga Emil, ceva este in neregula cu tonul tau. Nu m-am dat de ceasul mortii, nu sunt ipocrit si nu am de ce sa ma simt penibil daca maine as purta o pancarta cu Baia Mare. Mai ales ca la acest protest nu am purtat pana acum NICIO pancarta.

    Draga Costin, eu personal cunosc foarte multe despre Rosia Montana si aproape nimic despre Baia Mare. Aici intervine nu ipocrizia, ci expunerea media despre care ti-am vorbit. Despre Baia Mare mai nimic, despre Rosia Montana foarte multa expunere media pro exploatare, lucru care mi-a dat de gandit si am inceput sa studiez foarte serios fenomenul (ziare inline din strainatate, documentare, analize etc). Primul meu contact cu Rosia Montana a fost ca turist, nu stiam nimic de exploatare sau despre scandal. Asta acum vreop 5 ani. Si am observat cum casele din sat aveau placuta cu “proprietate RMGC”. Dar oamenii continuau sa locuiasca acolo, o forma de spaga perversa, dar si de amenintare continua in cazul intreruperii proiectului. Poate asta a fost imboldul principal pentru care am inceput sa ma informez.

    Tot pentru Costin:In mai 2010, Parlamentul European a votat ca sa se interzica utilizarea tehnologiilor bazate pe cianuri de minerit: 488 voturi pentru, 48 impotriva si 57 de abtineri… Semnificatia acestui vot este deci foarte clara prin majoritatea zdrobitoare. Doar ca Comisia Europeana nu vrea sa interzica cianura. Iar votul dat in PE nu are efect legislativ.

    Oricum, daca tot aveti energie in surplus, de ce o folositi sa discreditati protestul, in loc sa o folositi sa “intelegeti” politicienii romani, presa, incalcarea legilor, lipsa avizelor etc?
    Asta ca tot vorbiti atata de ipocrizie.

  21. Costin Andrieş
    16 septembrie 2013

    Alin, in forma actuala eu nu sustin proiectul, dar noi ne concentram pe lucrurile care nu exista in presa (nici cea mainstream, si mai ales in newmedia). Incercam sa acoperim o zona care nu exista si sunt foarte sceptic in privinta protestelor in primul rand din motivele de aici https://inliniedreapta.net/antena3-ne-a-parasit-spectacolul-continua-la-rosia-montana-la-baia-mare-musca/ Lipsa de onestitate si genul de idei diseminate de acesti oameni, organizatorii, pe care i-am urmarit relativ atent in ultimii ani, ma face sa fiu foarte sceptic in ce ii priveste. Imi pare rau daca nu cred in bunele intentii ale unui Claudiu Craciun https://inliniedreapta.net/democratia-originala-reala-de-la-ion-iliescu-la-claudiu-craciun/ . Valabil cam pentru toti cei care s-au pus in centrul protestelor.

    ——-
    Purtător de cuvânt al CE pentru Digi24: Proiectul Roşia Montană nu încalcă niciun standard de mediu al UE

    „Până acum nimic nu sugerează că a existat sau există vreo încălcare a legislaţiei UE în privinţa protecţiei mediului. Avem o directivă privind mineritul, avem alte directive care obligă statele membre să facă anumite lucruri, în acest caz obligaţia de a obţine avize”, a declarat Joe Hennon, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru mediu.

    Intre CE si Mircea Toma, Claudiu Craciun, AMP si Remus Cernea, parca inclin spre prima. Oportunismul si sustele lui Ponta nu sunt irelevante, dar nu fac subiectul unei discutii serioase. Vreau mai intai sa inteleg care e dinamica si originea protestelor, ce din ce se spune acolo e adevarat si ce e minciuna (din cate am vaz, cam totul e minciuna si deformare apocaliptica raspandita de aceste ong-uri toti acesti ani). Si din cate am inteles pana acum nu vine apocalipsa peste noi, nici pe departe. Nu e nici “cel mai mare experiment nazist din lume”, cum spunea cineva. Dupa ce degajam toate minciunile si este izolata influenta megacoruptilor din USL, ma hotarasc, pana atunci, nu.

  22. Costin Andrieş
    16 septembrie 2013

    si, de fapt, pe mine Rosia Montana ma intereseaza mai mult ca fenomen social, care cred ca e mai relevant pe termen lung decat modul in care se va face exploatarea. cateva motive sunt in linkurile de mai sus.

  23. Alin Dumitrescu
    16 septembrie 2013

    Pe mine ma doare-n cot de Craciun sau de Cernea. Nu-i cunosc. Pe Mircea Toma si pe Liviu Mihaiu am avut ocazia sa-i intalnesc in contexte fara legatura cu mediul, foarte multi ani in urma. Mi s-au parut baieti simpatici. Dar atata tot. Din partea mea, foarte sincer, poate fi organizat inclusiv de Ponta. Sau de Basescu. Pe mine ma intereseaza SCOPUL si sunt dispus sa merg pana la capat, indiferent ce aflu pe parcurs, cine ma impinge de la spate, cine confisca protestul etc. Suna meschin poate, dar e singura mea forma de aparare. Iar SCOPUL este ca acei munti sa ramana dracului acolo unde i-a lasat natura. Nu am treaba cu capitalismul, cu stanga, cu dreapta. Pur si simplu nu accept ca ceva frumos sa se schimbe doar pentru niste amaratide bani intr-o tara care nu face NIMIC sa produca alti bani. Mult mai multi, din diferite activitati. Am vazut documentare din Peru, Guatemala, Honduras…oamenii aia se uita acum la o campie. Ce facem, “plantam” iepuri in loc de capre negre pentru niste bijuterii amarate? Au fost vremuri cand chihlimbarul era mai scump decat aurul. Si muntii erau tot acolo. Vor veni vremuri, poate, cand aurul va fi intrecut ca importanta de apa potabila sau de piatra ponce:-)…ei bine, si atunci muntii (de peste tot, nu doar Apusenii) TREBUIE sa fie in acelasi loc.

  24. Claudia Postelnicescu
    16 septembrie 2013

    Costin, ce pacat ca nu m-am gandit sa apelez la voi cand am facut aplicatia! Cum stati voi asa si evaluati, analizati si disecati totul la mm poate aveam o sansa reala. Sau poate anihilati proiectul in avans si nici nu mai trebuia sa ma obosesc.

    In sfarsit, spui exact ce spun si eu, printre randuri, in articol. De ce ma intrebi pe mine?! Tot timpul voi spuneti ”de ce” și ”ar trebui”. Mergeti si militati activ pentru Baia Mare si statul de drept in strada, ca tot s-a ivit acum ocazia si poate apoi se poate ”impacheta” atractiv si un concept mai abstract. Intelegeti ca acesti tineri nu gandesc ca noi. Ii anima alte lucruri, reactioneaza altfel la ideea de justitie si stat de drept. Punct. Acceptati sau comentati degeaba in delir. Incercati sa-i intelegeti in afara schemelor voastre. Nici eu nu ii creditez in alb, vom vedea cum se misca in viitor, dar le recunosc meritele: au declansat o miscare fara precedent, in care oameni diferiti de ei s-au alaturat. Nu a facut-o nimeni pana la ei. Noi stam si discutam teorii si analize pe bloguri, ei actioneaza. Pe mine ma intereseaza ca s-a intamplat, nu mai conteaza ca e Claudiu Craciun sau altul, ca nu a devenit acum Craciun o amenintare iminenta pentru democratia romaneasca. Ei se misca, noi evaluam de pe margine ad infinitum. Apoi ne dezmeticim si ne revoltam ca nu ne convine si nu stim ce/cand s-a intamplat, ca am stat orgoliosi in casa, sa privim de sus si sa aratam acuzator cu degetul. S-au intamplat anul asta proteste de genul asta in mai multe locuri de pe glob. Asta nu va spune nimic?!

  25. Costin Andrieş
    16 septembrie 2013

    S-au intamplat anul asta proteste de genul asta in mai multe locuri de pe glob. Asta nu va spune nimic?!

    Claudia, tocmai aici este problema, in protestele din Romania recunosc un tipar care s-a repetat deja cam la toate protestele de pe glob. Eu sper ca nu se va intampla acelasi lucru si in Romania, dar daca te uiti la protestele similare din Bulgaria, vei vedea ca rezultatul lor a fost caderea guvernului pro-occidental si intrarea tarii in sfera de influenta ruseasca. Protestele din Grecia, UK si Spania, la fel nu sunt un exemplu fericit din care sa luam exemplu. Fasaiala Occupy, al carui urmas este protestul de azi, care a inceput in 2011 in acelasi timp cu “primavara araba” (iarna islamista, de unde s-a si inspirat), a avut peste tot aceeasi dinamica: chiar daca de multe ori (nu de fiecare data) protestele au fost pasnice, nucleul dur a fost, fara exceptie, radical stangist (la fel ca in protestele din Ro), iar in randul protestatarilor domnea aceeasi confuzie si tinte vagi gen “vrem sa fie bine, ca sa nu fie rau”.

    Ca sa iti raspund, da, am urmarit protestele de pe glob, si nu doar din acest an. In Orientul Mijlociu si Africa de Nord au dus la instaurarea regimurilor islamiste infinit mai dure decat dictaturile militare precedente (Tunisia, Egipt, Libia etc etc. ), in Bulgaria au dus unde au dus, in Georgia, tot acolo, in UK, Grecia si Spania s-a terminat in coada de peste, dupa cateva luni de anarhie. Protestele noastre au toate datele pentru a aluneca in ceva (ne)prevazut. Prefer sa raman sceptic.

    Cat despre manifestatii pt statul de drept, eu am participat, anul trecut, atunci cand organizatorii protestelor de azi erau de partea cealalta https://inliniedreapta.net/fenomenul-piata-universitatii-confiscarea-unui-simbol/ . Eu as fi sperat la mai putin entuziasm si mai mult scepticism din partea observatorilor, sau macar la izolarea nucleelor radicale (lucru care nu s-a intamplat). c’est ca.

  26. Vlad M.
    16 septembrie 2013

    Claudia Postelnicescu
    N-am inteles de ce trebuie sa facem noi proteste in locul ecologistilor. Trebuie sa le dau exemplu? Pe principiul asta, ar trebui sa ii invat si pe comunisti ce inseamna lupta de clasa, adica executii publice, lagare de concentrare si mizerie crunta.

    Intelegeti ca acesti tineri nu gandesc ca noi. Ii anima alte lucruri, reactioneaza altfel la ideea de justitie si stat de drept. Punct.

    Noi am inteles asta din momentul zero. Stim ca reactioneaza altfel la justitie si stat de drept. Mai precis, ii doare in dos. Mai stim si ca sunt semi-analfabeti, cu o cultura politica demna de educatia facuta de Fahrenheit 9/11 – Zeitgeist – Gasland si la fel de usor de manipulat ca adulatorii lui Iliescu de la inceputul anilor ’90. Voi sunteti aia care traiti in delir, crezand ca ati dat de cine stie ce proletariat luminat care va mantui lumea. Si sa nu aud ce tineret minunat sunt astia ca ii cunosc mai bine decat tine.

    Cea mai stangista atitudine posibil este incurajarea iresponsabila a revoltei tembele in speranta ca poate vine ceva bun. Nu asa se face politica, nu asa schimbi lumea in bine. Asta e reteta pentru dezastru oriunde, oricand.

  27. Claudia Postelnicescu
    16 septembrie 2013

    Costin vad ca iti pasa si te preocupa ce se intampla, la fel ca si pe altii, dar de ce nu poate dreapta sa mearga decat in linie?! Cateodata in viata esti obligat sa faci un ocol ca sa ajungi unde ti-ai propus, fara sa-ti compromiti principiile si valorile, doar sa folosesti alte mijloace. Spui ca vezi pericolul, dar nu il semnalezi pentru ca asta ar insemna sa intri intr-un dialog cu protestatarii si liderii lor. Nu vrei pentru ca nu iti plac, asa, de la distanta. Iti vor placea si mai putin atunci cand o sa cada guvernul. Sa presupunem ca intram in scenariul tau de mai sus. Si atunci?! Eu iti spun atat, din constatare proprie: acesti tineri au cautat un dialog cu intelectuali/observatori/analisti de dreapta. Li s-a raspuns de sus, vag agasat, apoi ignorati definitiv. Va mai mira ca ei cauta un dialog/directie/idei si merg acolo unde le gasesc? Va mai mira ca-l gasesc, adeseori, la oportunisti sau la cei care au o agenda in spate?! Vreti elitism? Ok. Ramaneti acolo unde v-ati auto-pozitionat, izolati. Vreti schimbare cu directie, oameni mai putin confuzi si cu mize clare? Atunci faceti ceva concret, nu doar discutii de sus sau de pe margine. Stanga adora revoltele, se hraneste din ele, se imbata la ideea de revolutie, iar revolutia presupune un elan tineresc, un entuziasm. Te poate lua valul, nu te mai gandesti ce pui in loc, important e sa rastorni sistemul. De aceea stangistii, cu intelectuali cu tot, sunt in Piata. Dreapta adora ifosele si ramane doar cu satisfactia amara a lui ”v-am spus noi!”. PS: apropo de Piata/Rosia Montana eu cred ca nucleul radical a fost izolat. Insa zilele urmatoare sunt cele mai importante. Sunt totusi niste oameni tineri, care cauta optiuni si opinii pertinente de la figuri publice cu autoritate. Daca sunt luati de infantili si confuzi, asumati-va pana la capat esecul de a dialoga.

  28. Alin Dumitrescu
    16 septembrie 2013

    Costin,
    eu nu ies ca sa dau jos un guvern sau o clasa politica. Nici ca sa fie bine, sa nu fie rau.
    Dar m-ai facut curios cu ceva. Zici ca protestele prin lumea larga au schimbat ceva rau cu ceva si mai rau. Zi-mi si mie o varianta fezabila de mai rau in Romania. Eu ceva mai cretinoid decat tandemul Ponta-Antonescu nu am vazut pana acum. Schizofrenic mincinos mai penal decat Ponta nu exista in politica romaneasca. Tinand cont ca Iliescu, Basescu si Nastase nu pot candida, iar pe Vadim nu-l alege nimeni, ce varianta mai rea decat cea actuala vezi tu?

  29. Claudia Postelnicescu
    16 septembrie 2013

    Vlad M.
    Frica de rusi si de comunisti te orbeste, nu mai vezi clar. La ce iti foloseste tie ca ai cultura politica de biblioteci, daca vorbesti cu atata dispret despre cei care nu seamana cu tine? Eu nu cred ca lumea va fi mantuita de ”proletariatul luminat” pentru simplul motiv ca eu cand ma trezesc dimineata stiu ca sunt in secolul XXI de vreun deceniu deja, iar tu vad ca ai ramas intepenit pe undeva la 1917. Lumea s-a schimbat si se schimba sub ochii vostri. Wake up! Cu oameni ca tine, intr-adevar, tinerii astia ”semi-analfabeti” termina revolutia si instaureaza o dictatura militara pana terminam noi de vorbit pe blog.

    PS: nu cred ca mai raspund la comentarii, vorbesc degeaba. Eu spun sa nu ii mai judecati pe cei din Piata conform schemelor voastre mentale pre-stabilite, voi o tineti cu rusii, comunistii si pericolul luptei de clasa. Eu zic sa veniti in Piata duminica, 22 septembrie, cu sloganul ”Salvam Baia Mare” si am sa vin sa va salut. Sa fim uniti! ????

  30. emil borcean
    16 septembrie 2013

    Uniti sa fiti și cu urechea ciulita la megafonul lui Alexandru Alexe! ????

  31. Claudia Postelnicescu
    16 septembrie 2013

    Cu urechile ciulite in toate directiile.

  32. Daniel Francesco
    16 septembrie 2013

    Ha! Ha! ????
    This is great! Think outside the box and Long Live The Revolution of Our Generation!

    PS1. Marsul si dansul sunt free, remittances only fo ActiveWatch & Militia Spirituala!
    PS2 Sorry Claudia P., the Committee has decided to choose another project.

  33. Costin Andrieş
    16 septembrie 2013

    nu poate dreapta sa mearga decat in linie

    e un nume, Claudia.

    Spui ca vezi pericolul, dar nu il semnalezi pentru ca asta ar insemna sa intri intr-un dialog cu protestatarii si liderii lor.

    pe lideri ii stiu, ii citesc, de ani de zile, dintre protestatari am prieteni si cunoscut, cel putin 10. am intrat in dialog cu tine.

    acesti tineri au cautat un dialog cu intelectuali/observatori/analisti de dreapta. Li s-a raspuns de sus, vag agasat, apoi ignorati definitiv.

    iti pot enumera cel putin 3-4 intelectuali care spun ca sunt dreptaci si sunt in piata. exista o mana de oameni care sunt critici fata de demonstratii, de la stanga sau reapta. cei mai multi sunt aici.

    Vreti elitism? Ok. Ramaneti acolo unde v-ati auto-pozitionat, izolati.

    nu sunt elitist, in nici un fel.

    revolutia presupune un elan tineresc, un entuziasm. Te poate lua valul, nu te mai gandesti ce pui in loc, important e sa rastorni sistemul.

    stiu asta, problema mea este cu observatorii, oamenii care ar trebui sa fie cu capul pe umeri, nu sa ii ia valul. dar ii ia valul.

    Dreapta adora ifosele si ramane doar cu satisfactia amara a lui ”v-am spus noi!”.

    vrei sa ma duc in piata, in mijlocul miilor de oameni sa le spun “ba, gresiti, duceti-va acasa si informat-va?” ei cred ca deja sunt informati, ca stiu deja totul. protestul e deja un fetival, nu mai e demult vorba de a sti. imi amintesc de cele doua iesiri din copilarie cu galeria de fotbal si mi-e greu sa inteleg cum oameni care ar trebui sa fie adulti pot fi purtati de asa ceva.

    Daca sunt luati de infantili si confuzi, asumati-va pana la capat esecul de a dialoga.

    responsabilitatea e de partea lor, nu a mea. nu trebuie sa gandesc eu in locul lor. eu, unul, incerc sa dau informatia mai putin cunoscuta.

    Zici ca protestele prin lumea larga au schimbat ceva rau cu ceva si mai rau. Zi-mi si mie o varianta fezabila de mai rau in Romania. Eu ceva mai cretinoid decat tandemul Ponta-Antonescu nu am vazut pana acum. Schizofrenic mincinos mai penal decat Ponta nu exista in politica romaneasca.

    de acord, pontanacul reprezinta cretinismul maxim. nu pot decat sa iti recomand sa te uiti la ce s-a intamplat in bulgiaria.

    Eu spun sa nu ii mai judecati pe cei din Piata conform schemelor voastre mentale pre-stabilite

    intentia mea sa bag dubiul chiar in aceste schemele mentale pre-stabilite. fara succes. eu cred ca am adus argumente, de partea cealalta mi s-a vorbit despre entuziasm si incontienta tinereasca. asta stiam deja.

  34. Costin Andrieş
    16 septembrie 2013

    p.s. Eu am convertit cativa prieteni, o mana e adevarat, cu argumentele de aici si alte cateva, dar ce pot face eu cand in mainstream discutarea lor serioasa si amanuntita nu exista, iar din dreapta, aia aroganta de care vb tu, cei mai multi sunt in piata sau scriu articole entuziaste? Ai vazut reactiile la articolele lui Malin Bot, articole care sunt mult mai ‘light’ decat ce se vorbeste aici? O furtuna de injuraturi si demonizari. Poate cu tine ma inteleg, cat de cat, poate si cu prietenii mei, dar crezi ca ii intereseaza pe cei gen Mircea Toma, care mint cum respira (ca Ponta), cand nu demonizeaza sau injura prin proxy? Malin Bot le-a spus doar ca nu sunt atat de altruisti pe cat se pretind. Inchipuie-ti reactia cand le spun ca sunt captivi cinismului si mentalitatilor totalitare. ( cu citate, nu fabulatiile mele).

  35. Unul de pe strada
    16 septembrie 2013

    1. Articolul face ca exploatarea de la Rosia Montana sa para un vis frumos comparativ cu cel de la Baia Mare. Vorbeste de garantii de mediu si alte lucruri FOARTE contestabile ca si cum ar fi super in regula. Asta, si din pacate doar asta, denota capacitatea de ratiune.
    2. Ti-a scapat flagrant lista de revendicari. Unul dintre puncte este interzicerea prin lege a exploatarilor cu cianura. Asta vizeaza Baia Mare, Certej si altele in aceasta situatie.
    3. Despre articolele din evenimentul zilei, proabil cele mai jenante aparute zilele astea, trebuie ca esti lent la minte sau nu le-ai citit. “Dovezile” cum ca unul sau altul e sponsorizat de alde Soros sunt linkuri catre diverse asociatii care investesc in dezvoltarea si revenirea la normalitate a tarilor din fostul bloc comunist. CE Trust, spre exemplu, sponsorizeaza (grants) diverse proiecte civice, sociale si nu numai. Printre cei ce le doneaza bani se numara si un ONG al carui initiator a fost Soros. Totusi, revino-ti, Soros are 84 de ani, s-a retras din afaceri sa-si traiasca ultimele zile.

  36. Pataphyl
    16 septembrie 2013

    @Claudia Postelnicescu (toate intervențiile de mai sus)

    Mai întîi o veste bună: am citit cu multă atenție articolul citat la #10 de colegul Daniel Francesco. Am găsit și un paragraf (penultimul) cu care sînt în principiu de acord, chiar foarte de acord:

    Statul captiv. Modelul actual al reciclării tuturor rataților în top-ul elitei politice este pe ducă. Statul prins și acaparat de aceste nulități cu ifose va zdruncinat de acești tineri și abia aștept momentul. Se va spune: ok, minunat, pe cine punem în loc?! O întrebare pertinentă. Reciclăm incompetenții până le va fi frică să se mai bage în față și să dea cu tifla cetățenilor, spălând bani publici prin firme proprii și făcând aranjamente pe sub masă cu bugetul statului. Atunci o să se facă loc pentru oameni care știu carte, știu ce vor, se pricep la ceva și vor să aloce din timpul lor pentru a genera schimbare durabilă.

    (mi-am permis să pun în caractere italice sintagma “de acești tineri” pe motivul lesne de înțeles al unui om care are oarece dubii față de un fenomen “spontan” – așa, cu ghilimele – care se-ntîmplă să devină brusc și la momentul cel mai propice jucătorilor de popice încrezători în Friedrich Nietzsche (parafrază după Mihai ursachi) în suporterul unei/unor cauze de care ieri nimănui nu-i păsa, mă rog, nu-i păsa la nivelul “arde țara/baba se piaptănă nitam-nisam”).

    Nu știu cît de “bune” vor fi comentariile mele privind cele ce s-au dezbătut între timp, dar contez pe buna ta credință, Claudia, despre care am în momentul de față doar îndoieli, o spun fără ocolișuri (de)și fără suficientă documentare, așa mi se pare corect să discutăm, mais passons

    Intermezzo: OK, eu sînt cam de genul “vorbă-lungă”, sper c-ai să-mi rabzi divagațiile; nu-s deloc rău intenționate, te asigur!

    – Am rîs de m-am spart cînd (#29) îl plasezi pe Vlad înțepenit prin 1917, hai să-ți explic de ce: socrul meu e într-adevăr născut în 1917 (august), tocmai am vorbit ieri la telefon cu el. Fiind el un tip (fost deținut politic vreme de 6 ani) așa, mai puțin “flexibil” în gîndire decît pretind tinerii occupy-iști, ar simți strașnică dorință de a cîrpi măcar o pereche de pălmuțe la atare ofensă (doar o anume rămășiță din pudoarea mea de alt’dat’ mă împiedică să-i citez calificativele la adresa hipsterimii de ocazie; “dezaxați” e cel mai blînd și unicul, restul sînt de-a dreptul injurioase). Bun înțeles, eu sînt mult mai tînăr, dar nu suficient de tînăr (ca număr de ani, dar asta nu contează… sau contează? Contează la minte, la înțelegere, la ce?) încît să mai cred în basme orientaTe: am prins live moartea “tătucului boboarelor Stalin, la o vîrstă la care deja citeam și mîzgăleam un fel de scriere, preșcolar dar trecut de necesitatea Pampers-ilor, care probabil nici nu fuseseră (re)inventați li se zicea scutece, care însă erau de multiplă folosință. Vlad e infinit de tînăr, la vîrsta mea nici nu mai știu cîți ani are, dar e explicabil – bătrînii țin minte mut mai bine evenimentele vechi decît pe cele recente. Oricum, pe Vlad îl știu online de abia 5-6 ani, iar live abia din 2011… ????

    – Îl înțepenești pe Vlad cu bolșevicii și-i reproșezi lui Costin că linia nu-i necesarmente dreaptă, iar acesta din urmă (by the way, din cam aceeași generație cu Vlad, deci tînăr), dintr-o delicatețe pe care chiar n-o pricep, o scaldă:

    e un nume, Claudia.

    E obligatoriu să adaug ceva foarte important: “numele” ăsta va fi fost bine cumpănit la momentul nașterii blogului În Linie Dreaptă – dreapta-i dreaptă adică nu strîmbă, nici frîntă, nici oablă, cum ar zice nemuritoriul Peștaloțiu! ???? …Și e îngrozitor de trist să ne dăm seama de faptul că termenul de “conservator” a fost confiscat în mahalaua politică dîmbovițeană de o împuțiciune de talia varanului Felix-Voiculescu. Cu care ocazie am lămurit (sper și faptul că da, se poate imagina ceva chiar mai de coșmar decît guvernarea pontănacă: anume “stăpînirea Cr(et)inAntonesciană” exercitată de păpușa Motanului cu Antene. Punct. Am pus punct, da? Aștept răspuns ???? A! Am un micuț Post-Scriptum aici – ca matematician sînt extrem de setos să aflu ce-i oblu în sintagma “În Linie Dreaptă”; n-ai impresia că “În Linie Stîngă” e ceva ce nu-i în regulă? A?

    – Fin’că vine de se leagă, am să mă leg de un alt comentariu, anume al lui @ Alin Dumitrescu (#20). Mă refer la apelul adresat lui Emil Borcean de a ieși la demonstrație cu o pancartă anti-Baia Mare. Motiv (iarăși) de rîs cu amar în suflet, căci denotă o elementară lipsă de documentare – o minimă precauție, o simplă căutare pe blogul nostru, ar arăta că ILD are doar doi membri care nu trăiesc în România, ci peste Ocean, unul sînt eu, iar eu nu sînt Emil! ???? Revin la tine, Claudia, cu o constatare a unei (anti?)coincidențe curioase pe care o voi explica în felul meu: scrii în articolul citat că sînt 10 ani de cînd ai revenit în țară și “iei cuvîntul”; în ce mă privește, eu n-am încă 10 ani de cînd am plecat din țară, dar “am luat cuvîntul” de cîte ori am crezut că-i nevoie. Online sau direct (btw pseudonimul meu e doar un moft, justificat dpdv istoric totuși, e joacă de copil aflarea identității mele ca “persoană fizică” ???? Nu asta ar fi problema, de fapt! Problema de fapt ar fi că reproșezi “intelectualilor” (“băgătorilor în vorbă” aș fi scris dacă eram în toane mai rele, nu e cazul) că nu ies în piață, că nu se implică etc. Aici mă simt dator cu niște explicații, unele strict personale, dar marea majoritate împărtășite cu mai toți membrii echipei ILD cu care am avut plăcerea a mă întîlni personal, enumăr cîteva doar cu titlu personal, ce-am scăpat vor adăuga colegii:
    – cînd se va fi terminat luna asta, voi fi avînd 42 de ani și o lună de muncă neîntreruptă în Educație, în principiu în două țări (excluzînd cele unde am conferențiat ocazional) – deși am avut multe mii de studenți în grijă, refuz în continuare degradantul termen de “intelectual” pe motivul că explicația DEX e cizmaroceaușistoleniniliescucită, căci se bazează pe “împărțeala” “societății” în 3rei “clase”: “muncitori” + “țărani” + “‘telectuali”; întrucît depedeve personal simt din naștere + educație o durere acută “la spate gios” cînd e vorba de chestiunea “luptei de clasă”, mă declar în continuare (așa cum am făcut-o deja de mai multe ori pe blog) un țăran. Țăran răzeș, din jud. Neamț, to be more specific.

    Întrerup aici comentariile, din motive de lipsă de timp – după două zile de muncă de 14, respectiv 16 ore mai vine una de 14, apoi joi și vineri sînt “liber” – doar 10 ore/zi.

    Am început comentariul cu un citat din articolul tău, Claudia, în care reproșai (NE reproșai) neimplicarea “în stradă”, “vocală”, nu știu cum să-i mai zic… Dacă ai fi făcut o minimă documentare, de exemplu “Despre noi” (plus link-urile asociate), vei fi aflat că nimeni din grupul nostru n-are implicare în starea politică actuală, că scopul nostru primordial e promovarea unui set de idei conservatoare clar definit, care din reavoință premeditată (pleonasm, desigur) a stat ascuns multă, prea multă vreme atenției publice, sistemului educațional, mijloacelor de comunicare în masă. Fiind conservatori refuzăm din principiu ideea de “revoluție”, ne mîndrim așadar considerîndu-ne “reacționari”. Fiindcă acești ultimi doi termeni au fost în cel mai bun caz rău interpretați, dacă nu demonizați (al doilea cuvînt, “reacționari”), am dat explicații, toate documentate cu istoria ultimelor 3-20 de secole! E foarte puțin probabilă nașterea unui Phoenix românesc în viitorul imediat. Fără a mă lansa în Brucănisme de gen “stupid people”, rămîn sceptic și pe termen mediu. Totul depinde într-adevăr de dorința generală a unei majorități clar exprimate de a înlocui abjecția cu normalitatea. Despre asta e vorba, de aceea am citat mai la deal un paragraf întreg din articolul tău!

    P.S. În acest context, abordarea “problemei” Roșia Montana e un subiect absolut irelevant, măcar din 3 motive:
    1. Tehnologia extragerii metalelor grele cu cianuri e sigură, exagerările sînt intenționate (bag și eu una: bețivii din Muntenia consumă țuică – slabă – de prună, îmbogățită cu sîmburi ai fructului care conțin cianuri suficiente pentru extracția întregii cantități de aur de pe Jupiter, cea mai grea planetă a Sistemului Solar, grav afectat de schimbările climaterice cauzate de intenția exploatării de la RM.
    2. Contractul cu numita firmă Gabriel Resources e desigur dubios, dar ASTA trebuia să fie contestația, nu extracția în sine. Acțiunile celui mai cinstit Guvern din Galaxie confirmă acest lucru. Cine l-a cinstit? Cu cît?
    3. Ținta reală e de fapt exploatarea gazelor de șist (și probabil urmează și altele). Circul a început deja, cu sprijinul neprecupețit al “tinerilor frumoși”…

    (later edit) PPS Uitasem ceva cu adevărat important: n-am observat nicăieri în articoul / intervențiile tale vreo referință la Dumnezeu sau la credință în general. Are acest fapt relevanță în contextul dat? De ce nu/da? (Fac desigur abstracție de troll-ii strecurați pe acest fir + altele legate de subiect, care abuzează de termen în sens clar dughinist prorus).

  37. DanCanada
    16 septembrie 2013

    Hai bre, ca era funny Claudia! ????
    Cred ca o fi chiar asta (de la Bleen TM):

  38. Costin Andrieş
    16 septembrie 2013

    @Unu de pe strada, esti dragut. Nici nu stiu de unde sa incep la ce bazaconii spui ????

  39. emil borcean
    16 septembrie 2013

    Intrebare pentru Claudia, Dan, ceilalti participanti la protest:

    Protestul a aratat deja (prin pancarte si lozinci) ca se opune si exploatarii gazului de sist. Subscrieti si la aceasta agenda?

  40. Crisan Lavinia
    16 septembrie 2013

    D-le Emil Borcean VA MULTUMESC pentru ca aduceti atentia publica si asupra Baii Mari. Sunt baimareanca, am iesit la protest in cele 3 duminici chiar daca n-am fost foarte multi aici si am distribuit cit am putut de mult informatiile pe care le avem. Inclusiv lispa de interes pentru promovarea alternativelor, inclusiv in minerit daca tot spunem ca avem nevoie de el: http://www.rgnpress.ro/rgn_13/categorii/politic/10501-alexandru-mironov-roia-montan–o-alternativ-nepoluant-la-cianuri.html. Plus informatia ca administratia locala a fost data in judecata de Romaltyn din cauza unei hotariri prin care ei nu ar mai putea functiona in interiorul orasului, asa cum sunt situati acum cu uzina. Azi, 18.09.2013, se da sentinta in procesul in care Romaltynul cere sa se suspende hotarirea Consiliului Local dar mai exista un proces pe rol inca neinceput prin care cer anularea hotaririi. Din cite am inteles se bazeaza pe legea minelor care specifica ca administratiile locale ar cam fi obligate sa dea aprobari firmelor care au licente de exploatare, aprobari care nu tin cont de ceea ce ofera firmele respective ca si siguranta pentru populatie si mediul in care traim. DA, UNITI, NE SALVAM!

    Multumesc!

  41. Bogdan Calehari
    16 septembrie 2013

    @35 Unul de pe strada
    “Soros are 84 de ani, s-a retras din afaceri sa-si traiasca ultimele zile.”
    Naivule, Soros s-a retras din afaceri, asa cum s-a retras javra de iliescu din politica.

  42. Claudia Postelnicescu
    16 septembrie 2013

    Problema este ca nici eu nu am atata timp sa raspund atator comentarii si discutii. Ca principiu, raspund doar celor pe care ii consider deschisi dialogului si cu buna-credinta vis-a-vis de intentiile celuilalt. Cei care ataca din instinct sunt ignorati; ori va auto-educati, baieti, ori va calmati. Ma refer acum la Dan Canada si Daniel Francesco.

    @ Costin. Stiu ca este doar un nume, Costin, doar parafrazam. Vi se potriveste numele si e foarte bun, nu asta era ideea. Ceea ce am vrut a spun este ca degeaba aveti voi bune intentii pentru ca nu ajungeti la cei pe care doriti, de fapt, sa-i informati; cei care va citesc, in general, sunt cei ca voi, care gandesc ca voi. Accidental, din link-uri plasate strategic mai ajung si altii pe aici. Asta am vrut sa spun: invatati sa dialogati si altfel, lasati orgoliul si dispretul deoparte. Nu mai asumati din start idiotenia celorlalti. In plus, chiar daca, exista, faceti un efort socratic.
    In rest, voi sunteti obsedati de rusi si nu vedeti ca, pe langa cei rau intentionati si cu agenda, se intampla si altceva. Se schimba modul de raportare la guvernare; guvernatii de pe tot globul se trezesc si asta nu are legatura cu rusii, ci cu tehnologia. Este bine ca aveti dubii, si eu sunt sceptica, dar nu fiti atat de infricosati de schimbare, incat sa aplicati grila voastra de temeri imediat si sa intrati in panica, ca iar ramaneti ”desteptii” de pe margine care ii critica pe ”prostii” care actioneaza. Evident, o eroare. Nu mai insist.

    @ Pataphyl
    Multumesc pentru raspunsul lung. Asum ca aveti buna-credinta. S-ar putea sa revin, acum nu am timp.
    In ceea ce il priveste pe Vlad M. la 1917, nu ma refeream la varsta, ci la schema de gandire. In rest, deocamdata daca faceti asta ”Fără a mă lansa în Brucănisme de gen “stupid people”, rămîn sceptic și pe termen mediu. Totul depinde într-adevăr de dorința generală a unei majorități clar exprimate de a înlocui abjecția cu normalitatea. Despre asta e vorba, de aceea am citat mai la deal un paragraf întreg din articolul tău!” este suficient. Exista aceasta dorinta de a inlocui nulitatile corupte – care ele ii aduc pe rusi aici, nu cei din strada!!! – cu oameni competenti. Este inceputul unei schimbari.

    PS: sa nu amestecam toate temele de-a valma. Ce scriu eu este ceea ce ma intereseaza. Daca va intereseaza si alte articole de-ale mele, google poate ajuta.
    PSS: ganditi-va mai mult la ce a spus Crisan Lavinia mai sus. Poate intelegeti mai bine.

  43. emil borcean
    16 septembrie 2013

    Inca o data:

    Protestul a aratat deja (prin pancarte si lozinci) ca se opune si exploatarii gazului de sist. Subscrieti si la aceasta agenda?

  44. Grădinariu
    16 septembrie 2013

    Rosia Montana a fost mai vizibila tocmai prin incercarea disperata a celor de la RMGC si a celor din presa de a ne convinge ca proiectul este bun pentru noi.

    Vezi ce-nseamnă să fii tâmpit și să începi o afacere transparentă în România? Mesajul e clar pentru viitorii investitori: de-acum înainte, ciocu’ mic și joc de plic!

  45. Alin Dumitrescu
    16 septembrie 2013

    Ref (36)Pataphyl: am recitit commentul meu cu numarul 20 si nu vad unde am invitat pe cineva sa poarte o pancarta cu Baia Mare.
    Cat despre informare, am intrat pe aceste site ca sa comentez la o discutie cu argumente ok aduse de majoritatea comentatorilor, nu ca sa ma informez despre site sau despre cine administreaza site-ul. Chiar ca de ras amar. Sau poate un soi de orgoliu?

    Ref Emil Borcan (43): Protestul din punctul meu de vedere nu inseamna pancarte, d-aia nici n-am purtat pana acum, ci vocea comuna care se aude cel mai des. Si aici cel mai des “cantate” proteste sunt despre salvam RM, “iesiti din casa, daca va pasa”…nu gazele de sist, anticapitalismul, hai Soros sau hai Steaua.
    Dar ca sa-ti raspund punctual, da, sunt impotriva exploatarii gazelor de sist. Nu vreau sa intru in polemica gen Gasland (daca ILD-ul traieste peste Ocean as fi preferat argumente pertinente care sa arate ca Gasland este un soi de pixel albastru), dar nu poate nimeni nega folosirea unor resurse foarte mari de apa. Macar pentru asta si nu sunt de acord.
    Si ca sa nu ziceti iar ca protestatarii nu au solutii, uite una simpla de la un “hipster”. Avem excedent de energie electrica. Excedent care o sa creasca daca ne vom respecta angajamentele fata de UE in ceea ce priveste energia “verde”. Daca consumul casnic s-ar muta pe electric (centrale, plita si cuptor), coroborat cu decapusarea sistemului energetic, lucrurile nu ar mai fi atat de tragice raportate la relatia cu rusii. Plus ca ar trebui sa nu uitam ca pretul la gaze va creste in urma exploatarii, la consumatorul final, deci iar o afacere din care statul va castiga. Nu tara. M-am saturat sa bag bani in aceleasi buzunare hraparete.
    Si ca o concluzie: Daca cineva m-ar convinge cu super argumente (nu doar economice, ci de mediu, de dezvoltare a unei comunitati pe termen lung etc) ca aceste exploatari sunt sigure (aur, gaze), tot nu as fi de acord ca aceste lucruri sa fie facute de actuala clasa politica. Cred ca, dimpreuna cu regionalizarea, sunt subiecte atat de importante incat merita sa asteptam vremuri mai cinstite din punct de vedere politic. Si sunt sigur ca o sa apara.

  46. emil borcean
    16 septembrie 2013

    Josh Fox este un propagandist isteric, la fel ca Al Gore. Gasland si Inconvenient Truth sunt doua piese antologice de dezinformare, falsuri si minciuni de-a dreptul. Faptul ca dumneata citezi Gasland ca un fel de autoritate in domeniu arata cat de lipsit de discernamant si indoctrinat esti.

    ‘Gasland Part II’ director uses hoax as evidence against fracking

    Fact-Checking ‘Gasland Part II’

    Gasland Part II: Same Misleading Images, New Conspiracy Theory

    HBO’s ‘Gaslands 2’ and other anti-fracking efforts are fizzling

    Gasland Debunked

    Gasland’s Josh Fox Has A Flaming Hose Fetish

    Anti-fracking filmmaker accused of falsehoods

  47. emil borcean
    16 septembrie 2013

    Plus ca ar trebui sa nu uitam ca pretul la gaze va creste in urma exploatarii, la consumatorul final…

    Asadar, cand ceva e oferit pe piata in cantitate sporita, pretul creste. Precis de aceea a scazut pretul la gaz natural pt consumatorul din SUA si Canada.

  48. Bogdan Calehari
    16 septembrie 2013

    @45
    “Daca consumul casnic s-ar muta pe electric (centrale, plita si cuptor), coroborat cu decapusarea sistemului energetic, lucrurile nu ar mai fi atat de tragice raportate la relatia cu rusii. Plus ca ar trebui sa nu uitam ca pretul la gaze va creste in urma exploatarii, la consumatorul final, deci iar o afacere din care statul va castiga. Nu tara. M-am saturat sa bag bani in aceleasi buzunare hraparete.
    Si ca o concluzie: Daca cineva m-ar convinge cu super argumente (nu doar economice, ci de mediu, de dezvoltare a unei comunitati pe termen lung etc) ca aceste exploatari sunt sigure (aur, gaze), tot nu as fi de acord ca aceste lucruri sa fie facute de actuala clasa politica. Cred ca, dimpreuna cu regionalizarea, sunt subiecte atat de importante incat merita sa asteptam vremuri mai cinstite din punct de vedere politic. Si sunt sigur ca o sa apara.”

    “Daca”, coroborat cu trecerea la centrale, plita si cuptoare electrice, ar face mult mai cool relatia cu rusii. Si asta pentru ca nu argumentele economice conteaza in dezvoltarea unei comunitati pe termen lung ( cat de lung? pai, nu mult: o suta , doua de ani) ci argumentele de mediu. Si chiar daca si astea ar fi ok, mai am e o problema; nu trebuie sa dezvoltam comunitatea noastra cu actuala clasa politica! In niciun caz! Pai si cum facem? “Asteptam vremuri mai cinstite din punct de vedere politic”.
    Super! S-a gasit rezolvarea! Eram sigur ca o sa apara! Hai, toata lumea sa stea intinsa pe divan si sa-si insire bobii mataniilor! Nu va risipiti energia! Sunt sigur ca o sa apara. Cum cine? Salvarea! Chiar daca va dura, vom scapa de “pixelul albastru” si nu vom mai folosi nici apa! Nici nu vom mai avea dupa ce s-o bem.

    Concluzia: nu trebuie sa ne pese de aur sau gaze naturale atat timp cat suntem atat de inteligenti.

  49. Bogdan Calehari
    16 septembrie 2013

    Emil, baiatu’ nu fumeaza Kent ca noi – tutunu’ ucide! – a trecut pe “iarba”. Jointul si comentariul ????

  50. Liviu Crăciun
    16 septembrie 2013

    fiecare iphone contine citeva zeci de miligrame de aur si argint; de fapt, fiecare echipament electronic al providerilor de internet sau din data centerele facebook sau google contin aur si argint; de fapt orice obiect modern cu care aveti de-a face, fie el electronic sau nu, a fost produs folosind aur si argint direct sau indirect pentru ca productia, cercetarea si vinzarile moderne se bazeaza pe automatizare electronica si informatizare

    in cazul acesta cineva care foloseste telefoane mobile, face poze la proteste si mai ales daca le publica pe facebook se poate spune ca incurajeaza exploatarea de aur si argint?

    pentru a nu putea fi acuzati de ipocrizie, cum propun tinerii miniosi pe cianuri sa rezolvam problema echipamentelor electronice? renuntam la telefoane, masini, frigidere, tricouri, blugi, mincare refrigerabila, facebook si google? ne intoarcem la vinatoare cu sageti eco, pastorit si artizanat? va avertizez ca va fi greu si lucrul, nu va mai fi timp de distractie sau de proteste si va fi extrem de dificil de mentinut pacea si armonia – productivitatea e mica in felul ala si sintem si mult mai multi fata de acum citeva sute de ani;

  51. emil borcean
    16 septembrie 2013

    Si ca sa nu ziceti iar ca protestatarii nu au solutii, uite una simpla de la un “hipster”. Avem excedent de energie electrica. Excedent care o sa creasca daca ne vom respecta angajamentele fata de UE in ceea ce priveste energia “verde”. Daca consumul casnic s-ar muta pe electric (centrale, plita si cuptor), coroborat cu decapusarea sistemului energetic, lucrurile nu ar mai fi atat de tragice raportate la relatia cu rusii.

    Energia “verde” nu scade pretul pe kW/ora. Il creste, din cateva motive simple: randamentul energetic al vantului, soarelui, biomaselor este mult mai scazut decat al apei, atomului sau hidrocarburilor (datorita unor limitari care pot fi deduse din legile fizicii); costul de productie este invariabil mai mare decat energia hidro, atomica sau pe combustibili fosili; de aceea nu se poate susine decat prin subventii de la stat, ceea ce introduce distorsiuni economice, observabile prin pret mai mare; energia “verde” este doar o sursa intermitenta si aleatoare, nu poate sustine o societate industriala. Peste tot unde s-a incercat impunerea de catre stat, sau UE, a surselor “verzi”, pretul la electricitate a crescut.

    Că v-aduce vouă Google frunze-n buze, lapte-n ţâţe, energie ieftină şi verde

    Nu se va trece in masa la plitele dumitale electrice, din doua motive: (1) electricitatea este mai scumpa decat gazul, cu sau fara surse “verzi”; (2) impunerea pe scara larga a “verziturilor” creste pretul la electricate.

    Dar viseaza in continuare la cai verzi pe pereti.

  52. Alin Dumitrescu
    16 septembrie 2013

    Emil, multumesc ca m-ai luminat:-)
    “If the people in these towns couldn’t drink their tap water before the fracking wells started operating, then why did all those people pay for the installation of wells and plumbing systems in their house in the first place? That would have been an idiotic expense for them to pay if their water was already toxic.”
    Eu nu ma referam la apa care ia foc, ci la apa potabila. Toti oamenii intervievati in film mint? Au sau nu au apa potabila? Aveau sau nu inainte? Acestea sunt intrebarile la care apreciam niste raspunsuri (tocmai pentru ca nu sunt indoctrinat de Gasland, altfel nu mai intrebam).
    In continuare observ acelasi ton superior pus pe harta si jigniri. Putem sa argumentam si altfel, daca tot sunteti superiori.
    Mai multe aici: http://www.ernstversusencana.ca/wp-content/uploads/2013/06/Brief-review-of-threats-to-Canadas-groundwater-from-oil-gas-industrys-methane-migration-and-hydraulic-fracturing-v4.pdf
    Cat despre pret, tu expui un principiu economic cu care eu sunt de acord si o realitate din SUA si Canada (ref pretul gazelor) pe care nu o contesta nimeni, iar eu iti spun ca in Romania consumatorul casnic plateste gazul subventionat: “Pentru consumatorii casnici procesul de ajustare a preturilor va incepe in jumatatea anului 2013 si va fi gradual extins pana in 2018”, spune Jeffrey Franks, reprezentant FMI.
    “Mai devreme sau mai tarziu tot va veni liberalizarea si atunci pretul gazelor va depinde de pretul de pe bursa”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar. Prin urmare, independent de exploatare, consumatorul casnic ar face bine sa renunte la gaze.
    Dar legat de exploatare, costul gazelor va fi raportat la pretul pietei, nu la pretul actual platit de consumator. Si pe aceeasi teorie a ta, ca sa vezi ca lucrurile in Romania merg invers decat ce am invatat noi la economie, energia electrica s-a scumpit, desi productia a crescut si mai si aruncam niste curent electric pe ici, pe colo.

    Bogdane, esti foarte haios, meriti o reconversie sociala din analist in comediant:-)
    Ziceai prin 2012 ca i-ai aratat copilului tau ce inseamna propaganda televizata. Pai si acum ce traim? Dreptate si Adevar (sic)?

  53. Liviu Crăciun
    16 septembrie 2013

    haha, acu vazui ideea electrica; il rog pe Alin Dumitrescu sa mearga la cel mai apropiat magazin de profil si sa-i roage pe cei de acolo (sa ignore zimbetele cu subinteles) sa-i faca un calcul de cost pentru trecere pe apa calda si incalzire electrica; daca o sa constate o diferenta de ordine de marime la cost (iar costul crescut se traduce printr-o exploatare mai intensa a mediului, nu prin lacomie capitalista), daca o sa adauge faptul ca se foloseste aur si argint pentru producerea si transportul energiei electrice (sa nu vorbim de trecere pe energie solara ca acolo explodeaza consumul de aur) ce o sa spuna despre solutia sa?

  54. Alin Dumitrescu
    16 septembrie 2013

    Ref Emil 51
    Haide mai omule, ma iei chiar de prost? Spui niste truisme, normal ca energia regenerabila este mult mai ascumpa, dar procentul ei este foarte mic. Influenta reala a pretului energiei electrice in Romania este data de contractele de tot rahatul facute de intermediari. Dar daca tot vorbim despre energie regenerabila, problema ca e scump sau nu este una, dar faptul ca vom avea un excedent si mai mare este alta.
    Iar eu vad aceasta solutie ca fiind fezabila pentru a utiliza acest excedent. Energia risipita este mai scumpa decat energia consumata, macar aici suntem de acord? sau cauti orice virgula cu iz de nod in papura? Pana la urma de ce nu ma lamuresti cum vezi tu problema mai exact, poate iti dau dreptate suta la suta, habar n-am. Aud doar analize despre cat de prosti sunt ceilalti, nimic concret.
    1. Energia este mai scumpa decat gazul din cauza unui sistem energetic sufocat de prostie si din cauza subventionarii pretului la gaz 1a) sub pretul de productie interna si 1b) sub pretul de pe piata europeana.
    2. Da, perfect de acord, am scris si in primul paragraf. Dar si aici politica guvernului de a da 2 certificate verzi a fost o prostie.
    3. Peste toate aceste calcule, gazele se vor termina mai repede decat vantul, atomii, apa sau soarele. Sa dam putina pace viitorului, daca chiar ne pasa (asta ca sa-i intaresc convingerea lui Bogdan Calehari ca sunt la iarba verde).
    4. Despre informarea cetateanului de a scoate dracului din priza device-urile macar seara, sa inchida dracului lumina in urma lui etc nimic? Sau si astea sunt hipstereli ecologico-naziste? Chiar am ajuns sa traim vremuri in care daca il rogi pe cineva sa nu mai faca risipa penala esti catalogat brusc ca idiot (in)util? Vreau actiune, nu doar reactiune:-)

  55. Alin Dumitrescu
    16 septembrie 2013

    Liviu Craciun, m-ai facut sa rad. Pare ca ne-am adunat aici o gasca de amuzanti.
    Ref comentariul 50, ce procent din aurul planetar este folosit in industrie? Ca mai exista si bijuterii si lingouri. Numai Romania are 103 tone de aur. Degeaba. Sa faca dracului o cosulet valutar, nu un camion aurifer:-)
    Ref 53, stiu acest cost, dar am si explicat de ce este acum mai mare. Nu pentru ce zici tu acolo, ci pentru ca un intermediar cumpara de la stat cu 180 si revinde cu 320. Nu sunt fun energie solara, explicam doar o obligatie pe care ne-am asumat-o si faptul ca trebuie sa facem ceva cu surplusul de energie care va aparea. Atata tot. Consider ca Cernavoda (unde si acolo este loc de crestere), termocentralele (cu o pondere care ar trebui sa scada proportional cu cresterea Cernavoda), ca surse constante, plus apa si eolienele (ca surse mai verzi, dar nu in totalitate, ca nu sunt chiar naiv-doar sturionii de la Portile de Fier stiu cat de neagra este energia verde) reprezinta un mix super rezonabil raportat la mediu si la necesitati.
    De ce e atat de greu de inteles ca gazele si copacii scad vazand cu ochii, dar apa, atomi si soare inca mai avem (nu ma refer la cea potabila, ca iar sunt acuzat de gazlandism).

  56. Vlad M.
    16 septembrie 2013

    Poate cineva sa-i faca un desen exaltatului asta ca sa priceapa ca tehnologia “verde” e mult prea scumpa si nerentabila pentru a fi generalizata in acest moment?

  57. Daniel Francesco
    16 septembrie 2013

    @Alin,
    Consumul de aur in industrie este de 10%, circa 400 de tone/an, media pe 6 ani intre ’97 si 2002. Cam 80% se utilizeaza pentru bijuterii si 8-10% pentru confectionat monede & lingouri.
    http://www.galmarley.com/framesets/fs_production_consumption_faqs.htm
    Tin sa-ti spun ca deja platesti certificatele verzi, uita-te pe factura de la energia electrica (Sper sa nu declansezi vreun razbel contra Electrica EST/SUD/NORD/VEST ca nu am de gand sa ma intorc la opait de dragul ciracilor lui Gotiu, Ernu, David etc)!

  58. Vlad M.
    16 septembrie 2013

    Claudia Postelnicescu

    Frica de rusi si de comunisti te orbeste, nu mai vezi clar. La ce iti foloseste tie ca ai cultura politica de biblioteci, daca vorbesti cu atata dispret despre cei care nu seamana cu tine? Eu nu cred ca lumea va fi mantuita de ”proletariatul luminat” pentru simplul motiv ca eu cand ma trezesc dimineata stiu ca sunt in secolul XXI de vreun deceniu deja, iar tu vad ca ai ramas intepenit pe undeva la 1917. Lumea s-a schimbat si se schimba sub ochii vostri. Wake up! Cu oameni ca tine, intr-adevar, tinerii astia ”semi-analfabeti” termina revolutia si instaureaza o dictatura militara pana terminam noi de vorbit pe blog.

    1. Nu i-am pomenit pe rusi. Cat despre comunisti, nu eu scriu proza anticapitalista care face atata cariera printre rosmontanisti si nu eu le inventez lozincile anticapitaliste.
    2. Ar fi cazul sa se inteleaga ca simpla rostire a adevarului nu este o jignire. Acei oameni sunt semi-analfabeti, stangisti si extrem de usor de manipulat. Nu vor fi cu nimic mai rasariti daca ii numesc constiinta natiei sau intelectualii poporului ori tinerii nostri frumosi. Vor ramane la fel de semi-analfabeti, stangisti si manevrabili indiferent de cum le zic eu.
    3. “Proletariatul luminat” era o metafora. Am vrut sa ironizez credinta in capacitatea vreunui grup social de mantui lumea, de a o face mai buna.
    4. Daca tinerii nostri frumosi sunt atat de minunati si inocenti, de ce ar putea sa impuna vreo dictatura? Ce ar putea fi periculos la un grup social atat de luminat si plin de virtuti precum protestatarii rosmontanisti scosi in strada de Gotiu, Blidariu, Cernea, Craciun si Ernu?
    5. Stii ce varsta am eu? Ii stiu pe destui de acolo, mult mai bine decat tine.

    Se schimba modul de raportare la guvernare; guvernatii de pe tot globul se trezesc si asta nu are legatura cu rusii, ci cu tehnologia. Este bine ca aveti dubii, si eu sunt sceptica, dar nu fiti atat de infricosati de schimbare, incat sa aplicati grila voastra de temeri imediat si sa intrati in panica, ca iar ramaneti ”desteptii” de pe margine care ii critica pe ”prostii” care actioneaza. Evident, o eroare.

    […]

    Totul depinde într-adevăr de dorința generală a unei majorități clar exprimate de a înlocui abjecția cu normalitatea. Despre asta e vorba, de aceea am citat mai la deal un paragraf întreg din articolul tău!” este suficient. Exista aceasta dorinta de a inlocui nulitatile corupte – care ele ii aduc pe rusi aici, nu cei din strada!!! – cu oameni competenti. Este inceputul unei schimbari.

    Banuies ca daca te-as trimite sa mai citesti despre mai 1968 si protestele din anii ’60 vei spune ca am ifose, asa ca hai sa incerc o explicatie.

    Ceea ce se intampla acum nu este nimic nou. S-a mai vazut. Si in alte decenii au exista grupuri de studenti si tineri revoltati care voiau sa schimbe lumea, ca si politicieni stupizi si lasi care nu stiau cum sa faca in asa fel incat sa ii mai imbuneze pe exaltati. Nu este nimic nou si are mai putin de a face cu rusii si mai mult cu virusul numit revolutionarism. Acest revolutionarism a creat o multime de probleme in ultimele sute de ani si tot el ne tine captivi unei gandiri colectiviste rupte de realitate.

  59. Alin Dumitrescu
    16 septembrie 2013

    Daniel, exact de 10% stiam si eu. Deci ramane ideea de bani, ca m-am saturat de vrajeala aia cu aurul din tablete si telefoane. Pot sa vorbesc acum la iphone fara sa ma simt ipocrit ca protestez?
    Ref Daniel si Vlad: cred ca nu cititi comentariile. Stiu ca apare pe factura energia verde. Stiu ca este mai scumpa. Am spus doar ca este un dezirat asumat, deci vom avea aproape sigur mai multa energie verde. Atata tot. chiar si fara, tot vom avea un surplus de energie. Ca sa nu mai vorbesc de potential, ca am putea produce mai mult si fara eoliene sau fotovoltaice. Si propuneam o solutie de transfer de la gaze la energie electrica in zona casnica. Vad ca pe aici sportul national este datul in cap, nu opinii, solutii, argumente constructive etc. Ce sa zic, mai multa violenta pe net decat in strada. Asteptam provincia. Adica studentii.

  60. Vlad M.
    16 septembrie 2013

    Alin Dumitrescu, Romania nu are bani sa plateasca pensiile si tu vrei sa aruncam banii pe centrale eoliene ca sa te simti tu eco-friendly? Cand ai iesit ultima oara din casa ti-ai aruncat ochii prin tara asta? Ai vazut caini fara stapan, oameni saraci si cersetori? De centrale eoliene ducem noi lipsa?

    P.S.

    Pot sa vorbesc acum la iphone fara sa ma simt ipocrit ca protestez?

    Nu, nu poti sa iti foloseste iphone-ul fara a ti se spune ca esti ipocrit. Daca esti eco, fii eco pana la capat. Fara aur si alte metale scoase cu cianuri care ucid copchilasii, porumbeii si aduc apocalipsa.

  61. Liviu Crăciun
    16 septembrie 2013

    Pot sa vorbesc acum la iphone fara sa ma simt ipocrit ca protestez?

    nu

  62. Alin Dumitrescu
    16 septembrie 2013

    Vlad si Liviu, acum inteleg ce inseamna mai exact in linie dreapta. Nu am cum sa fiu de acord cu extremele de dragul parcurgerii unei distante scurte. Mi se pare o lene. Niciodata cea mai scurta linie in realitate nu este cea dreapta. Doar in geometrie.
    Daca voi puneti semnul de egalitate intre un om (nu vorbesc despre mine) care planteaza copaci, stinge lumina in urma lui, militeaza pentru agricultura bio, este mai interesat de populatiile de castori (de exemplu), decat de cainii maidanezi (ca “specie”, nu ca efect), care aduna pet-uri din natura si incearca sa foloseasca cat mai mult sticla in detrimentul plasticului (pe care si pe ala il depoziteaza separat) etc (ca sa nu ma lungesc mai mult), dar ARE iphone sau masina si unul care are si iphone si masina si nu manifesta niciun interes pentru cele de mai sus crezand ca oricum planeta moare odata cu el, ce sa mai zic?
    Pana la urma cat costa aurul dintr-un iphone? Ca poate ajunge si ala exploatat fara cianuri.
    Pentru ca apreciez nivelul foarte ridicat de informare al vostru (mai putin agresivitatea), va intreb cateva lucruri la care as aprecia foarte mult daca nu ati raspunde DOAR cu glume gen:”uite un caz clasic de eco-emo”:
    1. dispar muntii aia sau nu? peisajul va fi sau nu mai urat?
    2. tinand cont ca si peste 15 ani vom trai tot in Romania (adica aceeasi clasa politica, nu sunt chiar atat de naiv) aveti vreo idee clara despre ce se va intampla efectiv cu oamenii din Rosia Montana dupa terminarea exploatarii?
    3. credeti ca banii obtinuti de statul roman se vor regasi in infrastructura, cercetare, sanatate, bordeluri, orice? ca daca da, cum de nu am regasit zecile de miliarde imprumutate pana acum? sau de banii obtinuti se va bordura Bucurestiul la un pret halucinant? Sau vom plati in continuare 4 milioane de euro/an pentru paza unui parc in care poti fi violat, batut, injurat, muscat de caini etc?

    Cum am mai spus. As limita la maxim secarea rezervelor tarii nu doar pentru ca sunt “eco”, “hipster” sau “emo”. Ci pentru ca in momentul in care oameni ca noi (chiar daca suntem diferiti, banuiesc ca suntem manati de intentii bune) vor ajunge sa conduca tarisoara (nu neaparat direct, ci ca procent in luarea deciziilor), ei bine, in acel moment, n-as vrea sa gaseasca o Romanie saraca. Sa nu o ia de la zero, de fapt de la un mare minus (ca la zero am fost doar pe vremea lui Ceasca). Si mai e ceva. Cu cat clasa politica de la noi va fi mai bogata, cu atat va fi mai greu de inlaturat. Ma refer la bogatia furata, nu la cea muncita, nu exclud ca exista si parlamentari bogati din afaceri cinstite. Asta doar daca la punctul 3 raspunsul vostru este NU.

  63. Liviu Crăciun
    16 septembrie 2013

    Alin Dumitrescu
    – dumneata ce intelegi prin extreme? ce anume consideri extrem in ceea ce am scris eu?
    – uite, daca vine vorba despre grija, eu am curatat ani de zile lacuri din munti, voluntar; dar nu am fost si nu sint ecologist; intelegi ca este o diferenta?
    – aurul nu va ajunge niciodata si asta nu pentru ca nu vreau eu; iar tehnologiile de exploatare se rafineaza continuu; deocamdata asta e ultima tehnologie pentru aur si este mult imbunatatita fata de acum 1-200 de ani
    – nu dispar muntii, asta e o exagerare pentru dramatism; se modifica peisajul; in toata lumea se modifica peisajul, in bine sau in rau – exploatarile de resurse, agricultura, drumurile, cladirile, turismul, toate modifica peisajul si se fac in urma unor calcule mai mult sau mai putin rationale, calcule care in tarile civilizate includ si aspectul, grija fata de mediu, etc; se pastreaza unele locuri oarecum neatinse si acelea se numesc rezervatii; iar in celelalte, in tarile civilizate se incearca modificarea cu grija sau reconstructia ulterioara, daca e fezabila; in romania aceasta este primul plan de exploatare care pare facut cu grija (ai vizitat valea jiului? sau chiar rosia montana actuala?)
    – ti-e teama ca oamenii din rosia montana vor muri de foame peste 15 ani, asa ca vezi drept o solutie rezonabila eutanasia preventiva? de ce crezi ca ai dreptul sa hotarasti soarta lor?
    – faci o confuzie grava intre stat si societate, intre proprietatea privata si cea publica a statului; e adevarat ca o fac si politicienii din parlament si cei din piata in care protestati, asa ca se poate spune ca ai o scuza; resursele minerale nu sint proprietate privata a statului, conform legii minelor sint proprietate publica a statului! adica statul este doar administrator, proprietar este oricine le scoate de acolo; aurul de la rosia montana nu este al statului, asa cum parcul municipal nu este al primarului; aurul este al celui care il scoate de acolo, iar licenta de exploatare poate fi obtinuta de oricine doreste asta – statul stabileste doar conditiile in care se poate face exploatarea si rezolva disputele daca sint mai multi doritori; statul nu poate opri un doritor sa exploateze (decit in cazul in care nu indeplineste conditiile stabilite dinainte) pentru ca aurul nu este proprietatea sa privata (asa cum primarul nu te poate opri sa te asezi pe ce banca vrei in parc, presupunind ca indeplinesti conditiile de decenta, etc); de asemenea, statul poate in schimbul serviciilor de administrare a resurselor sa perceapa o taxa, aceea este redeventa; daca dumneata doresti sa exploatezi aurul din rosia montana, din toronto sau din desertul nevada, poti sa o faci liber, statele (si in general nici proprietarii terenurilor de la suprafata) nu te vor putea opri (sau nu ar trebui sa poata, conform legii; bineinteles va trebui sa indeplinesti unele conditii si posibil va trebui sa cistigi in fata altor pretendenti care au drepturi egale cu tine; si poate va trebui sa explici unor demonstranti furiosi pe cianuri ca nu au dreptul sa te impiedice sa iti exerciti un drept legal) si tot ce vei gasi va fi al tau (minus redeventa si alte taxe)
    – revenind, intelegi ca nu ai dreptul legal si moral de a spune “as limita la maxim secarea rezervelor tarii”; e ca si cum noi, cei de la ILD, am visa ca putem hotari sa-ti limitam dreptul de a-ti folosi iphone-ul asa cum crezi de cuviinta pentru ca este “al tarii”; retine, statul nu este stapin, este doar un administrator, in general prost; detinatorii de drepturi si proprietati sint oamenii
    – iar coruptia, furtul, politicienii imbogatiti peste noapte sint lucruri care trebuie rezolvate in justitie; de aceea voi, pentru a obtine egalitate de tratament, ar trebui sa sustineti sistemul judiciar, nu inlocuirea regulilor cu bunul plac al unei multimi de demonstranti; pentru ca acea multime se razgindeste usor si miine ar putea pretinde iphone-ul tau; legea trebui sa fie intotdeauna mai presus de dorintele schimbatoare ale multimilor, indiferent de cit de numeroase ar fi

  64. Liviu Crăciun
    16 septembrie 2013

    Peter Manu – Comentariu in Spam

    Liviu Craciun aiureaza. Dupa dansul, proprietarul terenului e stapanul numai suprafetei, nu si subsolului. Domnul Craciun isi inchipuie ca poate sa sape dupa aur in curtea mea din Long Island si daca il gaseste este al lui. Trebuie sa spun ca nu am auzit o tampenie mai mare in aceasta dezbatere. Legea din Statele Unite este clara; eu sunt proprietarul si suprafetei si subsolului (si pot sa-i arat documentele din “Title search” emise la toate tranzactiile imobiliare).

    – nu aiureaza, esti dumneata norocos sa fii cetatean american; este singura tara din lume in care proprietarul terenul detine si subsolul
    – in usa functioneaza oarecum aceleasi reguli ca si in restul lumii doar pe teren public (variaza de la stat la stat, sint locuri in care poti cauta aur de nebun, sint altele in care e nevoie de proceduri complicate de obtinere a drepturilor de explorare si exploatare)

  65. Liviu Crăciun
    16 septembrie 2013

    apropo, in romania apa din fintina personala e proprietate publica a statului; ai dreptul de a o utiliza pentru nevoi personale fara nici un act, insa daca vrei sa-ti taxezi vecinul care isi uda rosiile de la tine ai nevoie de licenta asemanatoare cu cea de la rosia montana, trebuie sa convingi demonstrantii si comisiile parlamentare ca nu seci rezervele tarii, etc

  66. Dia
    16 septembrie 2013

    Vai! Numai asta ne mai lipsește nouă băimarenilor !!!Dupa ce am suferit atâta timp numai din cauza poluării uzinelor de plumb si aur si câte si mai câte , acuma sa înceapă din nou? La sanatatea noastra nu se gandeste chiar nimeni? Nenorocitii astia de ruși nu trăiesc in Baia Mare sa vadă cum ii afectează poluarea in timp! Nu le pasa decât de interesele lor,ei bine mie îmi pasa de sănătatea mea si a baimarenilor mei , eu sper ca primarul nostru sa se lupte serios pt drepturile noastre! Pentru ca meritam! si nu mi-i se pare corect sa iti bati joc de natura , animale si oameni . Sub nici o forma! Asa sa le ajute Dumnezeu dupa cum fac!! Nu UITATI ca sănătatea si viata noastră e mai scumpă decât tot aurul din lume! Sa găsească alte soluții in care sa nu deranjeze pe nimeni,cu nimic . Nu admit asa ceva, nu pot nici sa ma gândesc numai cat au distrus pana acum din Baia Mare începând de la apa, pământ, flora, fauna, aer ,tot tot ce e mai de preț pt noi !!! Toate astea PENTRU CE? PANA CAND? DE CE? Ori noi muncim atât !sa ne alegem cu cancer si boli ce iti mănâncă toată viata din tine, de nu esti bun de nimic? E mai importantă bogatia? Oricum tot in pământ ajungi fără nimic de preț . Absurditatile astea nu trebuie sa le plătim amărâtii de noi! Sa le plătească ei cu sănătatea lor , lângă casa lor, pe terenu lor, sa ne dea pace.

  67. emil borcean
    16 septembrie 2013

    Liviu:

    de aceea voi, pentru a obtine egalitate de tratament, ar trebui sa sustineti sistemul judiciar, nu inlocuirea regulilor cu bunul plac al unei multimi de demonstranti

    Mob Rule, sau dictatura gloatei. Asta e principiul in baza caruia opereaza Tinerii Frumosi si Neprihaniti.

  68. Alin Dumitrescu
    16 septembrie 2013

    Draga Liviu,
    1. am explicat ce cred ca este extremist in ceea ce ai scris. Faptul ca nu ai voie sa fii impotriva exploatarii aurului (cu cianuri, cu mercur sau cu bere) daca ai iphone. Eu cred ca ai voie din mai multe considerente. Costul aurului dintr-un iphone probabil ca este undeva la 1-2 euro.
    Aurul pentru bijuterii este macabru (tu ai bijuterii de aur?), iar lingourile reprezinta o tampenie (vezi anul 1945 si apoi 1971in ceea ce priveste convertibilitatea aurului). Dar cel mai important argument pro extremism este ca tu crezi ca ori traiesti in secolul 21, ori traiesti in epoca de piatra. Tu nu descrii nicio cale intermediara, niciun compromis. Esti ipocrit sau nu, adica ai iphone si atunci taci din gura sau daca vrei sa comentezi e musai sa nu ai masina, telefon, tableta, sa nu stai la bloc, casa sa fie de pamant etc. Asta este extremism.
    2. felicitari pentru lacurile de munte. Tu folosesti termenul de ecologist, eu ma cam feresc de el. Evident ca inteleg diferenta, tu erai un om normal, nu un om de stiinta care studia impactul plasticului in ecosistemul locuit de pastrav. Nici eu nu sunt ecologist.
    3a. daca vrem bijuterii pentru ca suntem idioti si prost crescuti, da, nu va ajunge. Dar nu-mi pasa. Daca o tara ca Romania are o rezerva de aur mai mare decat tarile vecine, iar nu-mi pasa. Daca Basescu vrea sa marim aceasta rezerva, iar nu-mi pasa de aur deloc. E ca si cand l-as mangaia pe cap pe Salam sa cante mai mult doar pentru ca cererea de manele este in crestere. Ma doare-n cot.
    3b. asta este ultima tehnologie, dar recunoastem ca tehnologia evolueaza? sa mai asteptam. eu am spus de ce vreau asta, tu nu mi-ai spus de ce te grabesti.
    4. asta cu nu dispar, se modifica peisajul consider ca este mult sub nivelul discutiilor de pana acum. nu comentez. (iti pun doar o intrebare: tu vrei sa stabilim exploatarile in functie de rezervatiile naturale sau invers?)
    5a. ce eutanasiere? oamenii aia chiar sunt handicapati? nu pot face decat minerit? atunci, da, sunt handicapati. tu daca maine nu ai mai avea voie sa faci ceea ce faci for living ai muri de foame? oricum, este trist ca nu mi-ai raspuns la intrebare.
    5b. de ce vreau eu sa decid pentru ei? pentru acelasi motiv pe care il ai si tu cand jignesti oamenii de pe forum. din superioritate. adica nu vreau sa las un om needucat sa ia decizii importante. suna cinic? asta faceti si voi aici pe forum. Ce informatii au “minerii” din Rosia Montana (nu actorii din reclame) despre tehnologia super noua adusa de RMGC? Tu nu vezi ca protesteaza in subteran ca pe vremuri?
    6. “…si posibil va trebui sa cistigi in fata altor pretendenti…”Pai a fost licitatie cu Minvest si nu stiu eu? Nu vad ce confuzie fac eu, dar cu siguranta faci tu una la punctul 7. daca prorpietar nu este statul cum spui la punctul 7, de ce este totusi proprietar statul, cum spui la punctul 6?
    8. aici sunt de acord, doar ca tu vezi solutii diferite. Legea e mai presus de orice, chiar daca nu esti de acord cu ea, perfect de acord. Legea nu trebuie sa fie influentata de strada, iarasi de acord. Doar ca RMGC a incalcat mai multe legi in Romania. deci de ce ii aperi daca esti fan LEGE?
    PS: da, am fost si in valea jiului si in rosia montana, dar nu are legatura. si nu suport oricum intrebarea. e ca si cand l-as intreba eu pe domnul Tismaneanu daca a fost la proteste sau scrie “aproximativ”. Cred ca oamenii au voie sa-si dea cu parerea indiferent daca au fost in piata, la Cluj sau la Rosia Montana. Nici in Parlament nu am fost, dar sunt convins ca aceasta comisie este irelevanta. Cum sa spui Ca prim ministru ca nu stiai nimic despre proiect, dar era clar rau pentru ca Basescu era “pentru”? Pai in astia sa am eu incredere?
    repet, sa exploateze oricine, dar sub nicio forma nu in timpul acestor neromani (de la petre roman pana la ponta, ca sa nu intelegi ca sunt fan boc sau basescu, doamne-fereste!).
    PS2: tot nu am inteles argumentele voastre, ca pozitia e clara. Adica ILD vrea sa exploatam aurul doar pentru ca avem nevoie de iphone si pentru ca cei din piata sunt “hipsteri”?

  69. Costin Andrieş
    16 septembrie 2013

    ”oamenii aia chiar sunt handicapati? nu pot face decat minerit? atunci, da, sunt handicapati.”

    iata un tanar din bucuresti, probabil angajat la vreo multinationala, vrea sa salveze rosia montana si pe locuitorii de acolo. De ce vrea sa ii salveze? Pt ca sunt handicapati si prea prosti si needucati, spre deosebire de el care sta toata ziua pe net, si e informat. Altfel, daca nu e handicapat si prea prost, dar tot nu e de acord cu el, e extremist. Nu ai, domne, cum sa ai alta parere. Cam asta e nivelul, si asta al celor mai rasariti din piete. Am auzit de cateva ori, si nu de la unul care se vrea radical de stanga, cum toti politicienii si bancherii (?) ar trebui arestati si trimisi la canal, iar in locul lor sa vina tehnocrati. Bineinteles, el era om informat, inteligent, nu cum sunt cretinii aia din rosia montana. Intelegi ce vreau sa transmit?

  70. Alin Dumitrescu
    16 septembrie 2013

    Costin, asta deja miroase a manipulare si propaganda ieftina. Imi cer scuze ca nu am studiat toate postarile voastre, poate imi dadeam seama mai repede cu ce va ocupati. Daca tu imi pui in gura o afirmatie grava scoasa dintr-un silogism, ai o mare problema si conduci discutia intr-un loc in care eu nu am ce cauta. Sincer, incep sa cred ca ori sunteti platiti sa scrieti in felul asta, ori nu ati fost niciodata intr-un sat, fie el de munte sau de campie. Niciun taran autentic nu moare de foame in Romania. Bunicul meu s-a intors cu doua gloante din Bratislava si a muncit pana in secunda in care a murit. Si a fost un om bogat, desi lua de la stat o amarata de pensie de veteran. Parintii mei sunt tot tarani, ca si bunicii si strabunicii etc. Tot ocoliti raspunsuri si va incremeniti in chestiuni trunchiate. Pentru ca atata vreme cat eu nu i-am facut handicapati si needucati pe rosieni, inteleg ca tu crezi asta despre ei. Caz in care ar trebui sa-ti cer scuze in fata lor.

  71. Costin Andrieş
    16 septembrie 2013

    bai frate Alin, tu vii aici, insiri verzi si uscate cate 3 pe paragraf, acuzi de extremism, vorbesti despre cum vrei sa iti impui dorinta asupra vietilor unor oameni pentru ca te crezi mai destept, cum spunea cretinul ala cu ‘cianura ucide, saracia nu’, pt ca ceva in acest stil spui, debitezi enormitati gen ‘ am explicat ce cred ca este
    extremist in ceea ce ai scris.
    Faptul ca nu ai voie sa fii
    impotriva exploatarii aurului
    (cu cianuri, cu mercur sau cu
    bere) daca ai iphone. Eu cred
    ca ai voie din mai multe
    considerente. Costul aurului
    dintr-un iphone probabil ca
    este undeva la 1-2 euro.
    Aurul pentru bijuterii este
    macabru (tu ai bijuterii de
    aur?), iar lingourile reprezinta
    o tampenie (vezi anul 1945 si
    apoi 1971in ceea ce priveste
    convertibilitatea aurului). Dar
    cel mai important argument
    pro extremism este ca tu crezi
    ca ori traiesti in secolul 21, ori
    traiesti in epoca de piatra. Tu
    nu descrii nicio cale
    intermediara, niciun
    compromis. Esti ipocrit sau nu,
    adica ai iphone si atunci taci
    din gura sau daca vrei sa
    comentezi e musai sa nu ai
    masina, telefon, tableta, sa nu
    stai la bloc, casa sa fie de
    pamant etc. Asta este
    extremism.’ …. Iar la final, daca iti dau putin peste degete, gata, manipulez, sunt platit. Ce manipulez? Ca nu am inteles. Ce scriem aici, atat de departe in comentarii, va fi citit de o mana de oameni, deci nu pot sa te manipulez decat pe tine. Mai Alin, tu stai in piata cu comunisti asumati si fascisti entuziasti, chiar daca minoritari, si vanezi extremisti pe ild? Si dupa aia ma acuzi ca sunt platit? Dupa acuzatiile astea ar fi trebuit sa te banez fara sa spun nimic, intelegi, nu sa pierd vremea cu bazaconiile si jignirile tale. Intelegi?

  72. Alin Dumitrescu
    16 septembrie 2013

    Costin, imi cer scuze pentru ca m-am exprimat intr-un mod care te-a jignit. Sincer.
    Nu caut extremisti nicaieri. Mi se pare in continuare o forma extrema de a considera ca eu sunt ipocrit daca am iphone si protestez.
    Nu stau in piata alaturi de niciun fascist sau comunist. Stau cu familia si cu prietenii cu care ma intalnesc intamplator. Nu merg acolo pentru o cauza comuna. Merg pentru o idee pe care mi-o asum in totalitate, dar pe care incerc s-o actualizez cu idei de la oameni care nu sunt de acord cu protestele, cum sunteti voi. Atata tot. Nu suport manipularea si d-asta nu vreau sa fiu manipulat. Asa ca ascult cu mare interes mai degraba parerile contra proteste, decat pe cele pro.
    Sa speram cu totii ca “se va lua” cea mai buna decizie pentru noi toti si pentru viitor. Nu doar pentru acei oameni din Rosia, nu doar pentru parlamentari. Si nu doar pentru 17 ani. Cat priveste rosienii, nu ma simt superior lor. Am raspuns mai dur unei acuzatii de eutanasiere. Atat tot. Scuze daca am divagat. Numai bine.

  73. Crisan Lavinia
    16 septembrie 2013

    Pe cuvint ca nu pot sa inteleg cum doamne nu vedeti padurea de copaci. Ramineti cantonati in acelasi lucru dorit de altii: “dezbina si stapineste”. Cred ca o discutie reala am putea porni de la punctul in care 225 de persoane au cistig echivalent cu al altor 3 MILIARDE. Acolo se duc banii, de aceea se lupta sistemul de sus sa manipuleze masele si de aceea politica mentionata mai sus, “dezbina si stapineste”, coroborata cu “implementeaza frica” este la putere. Vorbiti de tot felul de tehnologii, care sunt bine venite, dar nu vedeti ca de foarte multe nu ar fi nevoie in asemenea cantitati. Copiilor mei care sunt atrasi de televizor, si inteleg aspectul chiar daca vreau sa-i limitez cit mai mult efectul, cind le vedeam reactia la reclame le spuneam “mai, daca va ambalez un cacat in hirtie frumoasa si ii fac o prezentare stiintifico-fantastica de mirobolanta sariti ca nebunii sa-l cumparati”. Daca pornim discutiile de aici cred ca sunt mult mai apropiate de cauze. Cauza creaza efectul si degeaba tratam pacientul daca nu stim de ce anume moare. Va pierdeti in amanunte de suprafata, va mai si dati in cap cite unii, dar la miezul problemei cind ajungeti? Va dau un link pe care sper ca o sa-l studiati si o sa va intrebati de ce nu exista interesul pentru a promova cercetarea si pentru a o dezvolta, de ce informatiile importante nu sunt prezentate publicului larg.

    http://www.rgnpress.ro/rgn_13/categorii/politic/10501-alexandru-mironov-roia-montan–o-alternativ-nepoluant-la-cianuri.html

  74. Crisan Lavinia
    16 septembrie 2013

    Multumesc d-le Vlad M. In esenta raminem la acelasi lucru: cerere fals creata pentru a sustine nevoia de putere a oamenilor. Si toate sunt posibile pentru ca ignoram faptul ca viata e cea mai importanta. Din punctul meu de vedere inca traim viata cu ochii inchisi pentru ca o raportam la bani si nu la oameni. Ne-am limitat atit de mult incit avem impresia ca datorita faptului ca respiram automat inseamna ca si traim. Si un om conectat la aparate respira dar asta nu inseamna ca traieste. Cam asa e omenirea acum, e conectata la aparat dar nu traieste vie ci inconstienta. Dar…sunt convinsa ca toate au rostul lor iar istoria ne-a demonstrat ca omenirea s-a trezit si a schimbat directia in urma unor socuri.

  75. Bogdan Calehari
    16 septembrie 2013

    @75 Crisan Lavinia

    “Dar…sunt convinsa ca toate au rostul lor iar istoria ne-a demonstrat ca omenirea s-a trezit si a schimbat directia in urma unor socuri.”

    Si omenirea asta! I-as spune, cu scuzele de rigoare, “niste animale”! Si astea, ca si omenirea, au nevoie de bici ca sa se trezeasca si sa schimbe directia…s-o ia pe calea cea buna…cu ajutorul socurilor. Cu ghilotina, cu lagarele de concentrare (mai intai alea bolsevice, pe urma naziste si laogai-urile maoiste) cu fasciile si cu ce se va mai inventa. Revolutie nu evolutie! Te felicit Lavinia pentru cata istorie stii! Datorita si tie, daca nu copiii tai, nepotii tai precis vor avea parte de socuri. Asta asa, ca sa schimbe directia, altfel nimica grav!

  76. emil borcean
    16 septembrie 2013

    Lavinia. Te rog sa iti traiesti viata in padure, pe o poiana la mijoc de codru des. Iti faci acolo o casuta din turta dulce si te conectezi non-stop la aer curat, roua de pe frunze si fosnetul brazilor. Fara minerit, fara gaze de sist, fara bani. Sa traiesti fericita in ecotopia visurilor tale. La fel toti amatorii de puritate absoluta. Restul, cei doritori de industrializare si de toate binefacerile “diavolesti” ale tehnologiei si muncii cu riscuri, vom trai in continuare in orase mari sau mici. Preferam sa fim “deconectati” de predicile dumitale. Fara suparare, ce-ar fi sa ne separam? Sa va produceti singuri si in felul vostru miraculos tot ce tine de confortul vietii moderne traditionale. Succes!

  77. Liviu Crăciun
    16 septembrie 2013

    you mean no iphones? racist pig

  78. Crisan Lavinia
    16 septembrie 2013

    D-le Emil Borcean cred ca n-ati inteles. Am spus “vorbiti de tot felul de tehnologii, CARE SUNT BINE VENITE,dar nu vedeti ca de foarte multe nu ar fi nevoie in asemenea cantitati”. Nu contest ca avem nevoie de progres tehnologic. Nici nu m-am referit la asa ceva. Ma refer strict la motivatia obtinerii lor si cum este ea creata. Motivatia: ai nevoie de toate astea pentru a invirti si inmulti masa monetara strict in anumite conturi ( restul sunt nesemnificativi dar necesari pentru a sustine circulatia banilor) iar crearea motivatiei este una falsa. Daca vi se pare normala societatea in care traim, tone de mincare aruncata si milioane care mor de foame, ce pot spune? Ma bucur ca sunteti fericit in ea. DAR de separat nu aveti cum iar gunoiul aruncat sub covor oricum iese la suprafata, independent ca vreti sau nu vreti.

    @76 Bogdan Calehari
    D-le Bogdan poate ca nu observati ca deja suntem in interiorul socului iar pentru asta nu e nevoie de revolutii. Si revolutiile pot fi de mai multe feluri. Uitati-va la cite miscari sunt in lume si poate realizati ca asta traversam. Si spuneam ca sunt binevenite pentru ca intotdeauna au determinat omenirea sa stringa rindurile si sa caute politici mai unite.

  79. Liviu Crăciun
    16 septembrie 2013

    – de produse de slabit nu avem nevoie; eu nu am nevoie si motivatia altora e oricum indoielnica
    – de iahturi avem nevoie si sint binevenite; cite 2; drept motivatie pentru a munci cu spor

  80. Crisan Lavinia
    16 septembrie 2013

    D-le Liviu Craciun ati uitat sa mentionat si asa ceva: http://stirileprotv.ro/ilikeit/smart-things/htc-one-mini-gold-edition-cum-arata-telefonul-de-lux-care-costa-3000-de-dolari.html. Fara el sigur nu avem industrializare.
    Celorlati “va cer scuze” ca nu-mi doresc poluare in oras si in lume pentru asa ceva. Dar in schimb d-le Emil Borcean va doresc fericirea suprema cind o sa il cumparati.

    PS 76,77- Am vazut ca mistocareala in vorbire o preferati asa ca v-o ofer cu mare drag.
    PS 76,77-Cind o sa va maturizati in stilul de a comunica cu cei care emit alte opinii poate mai discutam.

  81. Daniel Francesco
    16 septembrie 2013

    @Lavinia,
    Stiti, noi suntem vaccinati in ceea ce priveste demagogia, avem metoda si instrumentele de a devoala impostura si “gargara” de orice fel, indiferent de ambalaj sau de numel inscris pe cutie.
    In ceea ce va priveste – si imi pare rau ca v-o spun – , va jucati rau rolul, incoerenta si futilitatea argumentelor nu rezista nici macar la o pala de vant facut cu evantaiul, daramite sa constituie adevaruri in fata carora sa se plece un spirit rational. Poate ca va supara modul in care va spun ceea ce gandesc, dar, daca ati putea sa va priviti cu acceasi simpatie pe care ne-o cereti ca sa va intelegem ar trebui sa va opriti si sa va apucati de cu totul altceva. Cititi o carte, lucrati si castigati-va o noua calificare, mergeti in lume si priviti cu atentie la oamenii care fac si care se zbat pentru ei si pentru familiile lor. Dupa ce-i veti privi bine sa va intoarceti ochii catre aceia care dau tonul la strigate in piata. O sa-i vedeti asa cum sunt, niste superficiali atunci cand nu sunt doar rosi de invidie pe ceea ce au altii ori facand parte din lunga lista de interesati de a crea falii si extreme. Sau combinatii.

  82. Crisan Lavinia
    16 septembrie 2013

    D-le Daniel Francesco, multumesc de raspunsul d-voastra. Nu ma supara nimic atita timp se face civilizat, la obiect si nu la subiectul vorbitorului. Eu v-am adus niste argumente care sunt fapte iar d-voastra faceti filozofii si analize psihologice asupra mea. Vreti sa spuneti ca cei 225 de oameni numai ei muncesc pentru familiile lor in timp ce 3 MILIARDE stau, nu fac nimic si ii invidiaza? Nu vi se pare ca e prea subreda baza la ceea ce sustineti?

  83. Un hipster
    16 septembrie 2013

    Am fost in piata. Am crezut ca fac un lucru bun sa manifestez contra exploatarii de la Rosia Montana. Recunosc ca sunt un imbecil. Am citit cu atentie mai multe articole de pe acest site si m-au ajutat. Am incercat sa explic si altora. Din pacate este greu sa recunosti ca esti in eroare, manipulat sau prost.
    Iertare natiune si felicitari pentru lupta voastra!

  84. Alin Dumitrescu
    16 septembrie 2013

    Re 84,
    1. ce stiai inainte despre proiect? de ce ai iesit mai exact?
    2. ce informatii de pe ILD te-au facut sa te razgandesti? ce incerci sa explici altora acum?
    3. ce lupta observi tu ca se da pe ILD?

  85. Bogdan Calehari
    16 septembrie 2013

    @85 Alin Dumitrescu

    La intrebarea “Ce lupta se da pe ILD” iti raspund eu: ILD lupta impotriva prostiei!
    In rest, vad ca ai stofa de reporter. Un viitor Catalin Radu Tanase. ????

  86. Alin Dumitrescu
    16 septembrie 2013

    Bogdane, nu te intrebam pe tine. Intrebam un “hipster” ce a inteles el mai exact din aceasta lupta de pe ILD.
    Nu stiu de stofa, eu sunt genul jeansi. Si eu lupt impotriva prostiei, chiar daca tu crezi ca ma lupt cu mine insumi.
    Sa-l lasam pe om sa raspunda.

  87. Pataphyl
    16 septembrie 2013

    Domnule Dumitrescu, mă bag și eu în vorbă neîntrebat: Dv. (a) fie vă lipsește simțul acela special, numit îndeobște “al umorului” (deși al autoironiei ar fi mai adecvat – cititorul de la #84 poate confirma), fie (be) vă prefaceți că n-ați înțeles. Personal merg pe a doua variantă, cu mențiunea că am pierdut grămadă de timp citindu-vă perorațiile despre propria persoană educată, informată și autolamentabilă (acum am inventat cuvîntul, nu-i în DEX), dar totuși iute vărsătoare de lături gen “ba pe-a mamii ‘mneavoastră” (a se vedea mitocănia comisă în “dialogul” cu Ioana Hâncu). Drept care închei, studiul de caz de troll fiind pentru mine limpede.

  88. Bogdan Calehari
    16 septembrie 2013

    @88 Pataphyl

    Trebuie sa recunoastem totusi ca „autolamentabilul” are un „je ne sais quoi” al lui, care-l defineste si individualizeaza. Un fel de comic tragic al anchetatorului care, asa cum bine observi, nu are simtul umorului, dar care secreta in anumite situatii un hilar trist.
    Auzi invitatie la dialog: „ce stiai inainte despre proiect?” sau „de ce ai iesit (la manifestatie)?” sau „ce informatii te-au facut?”
    Mai lipseste lampa oftalmologului, scuze, a anchetatorului! Stie insa sa-si incropeasca la repezeala o „autobiografie” (scrisa si ea cu mult spirit) menita a-i exala principala calitate si a nimici eventuale indoieli: „Si eu lupt impotriva prostiei, chiar daca tu crezi ca ma lupt cu mine insumi” (@87)
    E fara discutie un troll, dar unul nascut sub o stea norocoasa. Altii, pentru doar o mica parte din “creatile” lui, mai putin norocosi, erau expulzati demult – si au si fost.

  89. Alin Dumitrescu
    16 septembrie 2013

    Am recitit dialogul cu Ioana Hincu. Consider ca am raspuns cu zambet la niste acuze cel putin grabite. La repetarea “atacului”, adica a unor presupuneri false, am raspuns cu jumatate din moneda folosita, dar am avut puterea de a incheia tot cu zambet.
    Eu chiar eram curios ce simtea un “hipster” inainte. Si ce simte dupa ce a citit ILD. Si intrebam ce a inteles el din lupta de pe ILD, nu pentru ce lupta ILD. Acum cand recitesc, intr-adevar, pare cu “lampas” de anchetator. Dar nu am avut aceasta intentie.
    Troll? Asta e o noua forma de “pedeapsa”?

  90. Costin Andrieş
    16 septembrie 2013

  91. Alin Dumitrescu
    16 septembrie 2013

    De curiozitate, acum ne place ce scrie Claudia? Sau e doar discursul superior: “i-am zis noi, i-a luat cam mult sa se prinda?”:-)
    PS: nici eu nu am fost duminica. Cred ca nu se poate face nimic cu forta. Dar ma mai gandesc.

  92. Vlad M.
    16 septembrie 2013

    Nu stiu ce ar trebui sa insemne „acum ne place ce scrie Claudia”, dar, da, noi i-am zis de la bun inceput. Daca asta numesti discurs „superior”, e treaba ta. Nici nu stiam ca „superior” e un cuvant negativ.

  93. Bogdan Calehari
    16 septembrie 2013

    Cand toti trebuie sa fim egali, “superior” este un cuvant negativ, ca si “libertate”.

  94. Anca Cernea
    16 septembrie 2013

    Fraților, eu am încredere în diagnosticul lui Pata, știți foarte bine că el e cel mai bun la inimă și mai înțelegător dintre noi. Dacă Pata consideră că Alin e troll, și că am stat prea mult de vorbă cu el până acum, eu tare aș înclina să-l ascult.
    Dar vă propun să facem cumva, în așa fel încât să nu riscăm să îndepărtăm un suflet de cititor cinstit de ILD, care doar pare troll, și nu este (indiferent cât de mică e probabilitatea ca lucrurile să fie așa).
    Deci, nu pornesc de la presupunerea că Alin e troll, ci de la constatarea că Alin scrie mai mult decât citește, și că asta nu are cum să facă bine nimănui, în primul rând celui interesat – primul risc, foarte direct, e ca acesta să se facă de râs în public, alte riscuri sunt mult mai grave și mai profunde, dar nu atât de bătătoare la ochi, iar cel interesat e și mai expus.
    Așadar, spre binele intelectual, civic și duhovnicesc al lui Alin, propun să-i acordăm o pauză de lectură și de reflexie.
    E vorba de cercetarea aceea, pe care îi propuneam eu lui Alin să o facă pe cont propriu, și să revină cu concluziile. El a preferat atunci să intensifice datul cu părerea și să multiplice X 100 suprafețele comentariilor sale, nici prin gând nu i-a trecut să folosească timpul documentându-se pe net.
    Poate că în el s-o fi dat o luptă, dar n-a reușit să se desprindă de reflexul tastaturii. Eu propun să-l ajutăm noi.

  95. Vlad M.
    16 septembrie 2013

    A luat pauza.

  96. Anca Cernea
    16 septembrie 2013

    E mai bine așa. Chiar dacă îl doare puțin, o să-i treacă, iar mai târziu, poate ne va fi chiar recunoscător.
    Și poate oricând să mai poftească pe la noi. Deocamdată, doar ca cititor.

  97. Costin Andrieş
    16 septembrie 2013

    articolul tradus in ungureste aici Egységesen! Megmentjük! Nagybányát?!

  98. […] a cianurii, dar nu au spus absolut nimic despre faptul că o companie rusă foloseşte cianura la Baia Mare. Concret, ei au spijinit Rusia. La Pungeşti a fost sprijinit tot interesul Rusiei. Singurii […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian