Centrul de tratament Karl Marx prezintă Cubul Poporului

  2

  The People’s Cube este creaţia lui Oleg Atbashian, fost gospodin sovietic emigrat în SUA la sfîrşitul anului 1990. În fosta URSS a lucrat ca artist grafic într-un oraş de provincie, creînd afişe de propagandă comandate de filiala locală a partidului comunist. În America a fost intrigat de „nivelul maladiv al afecţiunii elitei intelectuale pentru tot ce e de stînga”, însă nu i-a dat mare importanţă. 9/11 l-a forţat să privească lumea din jur cu alţi ochi.

  Sunt încă bântuit de ororile cărora le-am fost martor. Atitudinea pe care am întîlnit-o mai tîrziu printre cei care dau tonul în mediul intelectual, de a învinui America din reflex, m-a înfuriat în mod deosebit. „Liberalismul” lor nu mai părea ridicol. Era o nebunie sinucigașă, care trebuia confruntată. Astfel am început activismul politic.

  În 2004 Oleg a iniţiat trupa satirică de teatru stradal „Comunişti pentru [John] Kerry”, iar web site-ul cu acelaşi nume a avut un succes cu mult peste aşteptări. Un an mai tîrziu a lansat The People’s Cube, alt site de satiră politică.

  Cubul Poporului a fost lansat pe 1 aprilie 2005, ca o continuare la CPK. Titlul vine dintr-o idee pe care am dezvoltat-o ​​în CPK: un cub Rubik cu toate cele șase laturi roșii, un simbol definitiv al corectitudinii politice, al moralității și eticii colectiviste; nimeni nu este prea inteligent sau lent – toți sunt perfect egali! Noul site continuă să dezvolte aceleași teme, forme și personaje satirice, cum ar fi Lenin și Laika Cîinele Astronaut, însă adaugă în mod constant și personaje noi, cu ajutorul unei comunități online care s-a adunat în jurul Cubului. Oameni din Washington, Pennsylvania, Texas, Nevada, Virginia și alte state trimit comentariile lor, vin cu personaje amuzante, iar unii scriu propriile articole. Sper să transform site-ul într-un portal și o comunitate de umor politic pentru conservatori, libertarieni, obiectiviști și oricine sprijină și iubește libertățile, drepturile individuale și capitalismul american.

  Ocazional, Oleg publică eseuri despre cultura şi politica americană:

  Afișe satirice publicate de Cubul Poporului:  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentUna pe zi de BBC – poveşti de adormit copiii
  Articolul următorDacă vii în San Francisco
  Emil Borcean
  În 1985 am absolvit facultatea de geologie din București. După trei ani de stagiatură la mina de cărbune din Anina, în Banat, am renunțat la geologie și am învățat să fiu programator software. Am plecat din România în 1990, toamna. Am trăit patru ani în Anglia, 19 ani în Canada și aproape doi ani în Germania. M-am întors nu demult în țară. În 2007 am creat blogul Patrupedbun.net, care în 2010 a fuzionat cu blogul Dreapta.net. Din această fuziune s-a născut ILD.

  2 COMENTARII

  1. Sa stii, Emil, ca de mult nu am mai vazut chestii atat de inteligente precum imaginile postate de tine. 🙂 Sambata asta am vizitat site-ul maestrului Oleg si pot sa zic ca am ramas placut surprins, dar si impresionat de vointa si inventivitatea sa. The guy is a genius. 🙂

  2. Tipul e uns cu alifia de bază. Cine a făcut propagandă pentru comunişti ştie cel mai bine cum să demonteze „progresismul”. Care nu e altceva decit comunism 2.0, cu o interfaţă grafică mult mai user-friendly şi numeroase features bine modularizate. Dacă îţi este cît de cît familiară programarea, înţelegi ce zic. Designul modular e meseriaş.

   Comunism 1.0 a fost proiectat în COBOL (deh, limbajul economiştilor faliţi cu pretenţii demiurgice) de pionierii Marx şi Lenin, după deviza tot sau nimic. Monolitic, subrutine peste subrutine cu dependinţe reciproce multiplicîndu-se exponenţial cu orice adăugire sau propagînd efecte neprevăzute cu orice modificare. Sistem top-down rigid bine calibrat şi disciplinat, cu task-uri clare, epice şi promiţătoare, gîndit să provoace un reboot masiv şi să demonstreze rezilienţă în lupta de supremaţie cu Capitalism 1.0 asupra partiţiei dedicată sistemului de operare. Calităţile care i-au asigurat monopolul asupra cîtorva din hard disk-urile globale s-au arătat a fi defectele din naştere care s-au amplificat la maturitate într-un feedback vicios şi accelerat, pînă la crash-ul final. Asta e, orice sistem clădit pe spaghetti code se surpă sub presiunea propriilor contradicţii necontrolabile.

   În timp ce Coumunism 1.0 îşi urma destinul bizantin în Est, Vestul a dezvoltat o nouă versiune, cu adevărat revoluţionară. În primul rînd pentru că individul a fost cu adevărat empowered (împuternicit). Individul a fost emancipat din masa amorfă prin consumerism ideologic. Noile concepte au fost proiectate sub formă de pachete mici, separate şi portabile. Ideologie servită la gramaj sau ambalată în containere oferind o singură idee, eventual în diferite arome sau concentraţii. Modularizarea a apărut natural în urma diversificării şi specializării, iar acestea atrag de la sine distribuţia în supermarket. Intri cu coşul în facultate, într-un ziar, canal tv, librărie, organizaţie non-profit sau de activism social şi îţi alegi ce ţi se potriveşte. O pulpă de ecologism (e un raft întreg, culminînd cu şniţelul all dressed de încălzire globală), o legătură proaspătă de griji altruiste pentru sărăcia din Africa, depopularea Arcticii de urşii polari, etc. sau o pîine caldă din şapte cereale hrănitoare 100% crescute organic şi nemodificate genetic. Vrei să-ţi faci unghiile cu feminism sau să-ţi vopseşti părul cu antiglobalism? Se găseşte orice şi fiecare se poate accesoriza cum doreşte. Comunism pulverizat în miriade de particule care circulă şi se agregă liber în orice combinaţie. O mutaţie a cărui arbore genealogic nu mai poate fi recunoscut decît prin pattern-urile în care se asociază şi tumorile pe care le provoacă. Un fel de SIDA atacînd sistemul imunitar, lent şi implacabil. Mi-e teamă că deocamdată avem doar medicamente care prelungesc agonia. Sincer, nu ştiu care e cura sau dacă o vom găsi la timp.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here