FUNDATIA IOAN BARBUS

Una pe zi de BBC – poveşti de adormit copiii

Oare cum ar povesti BBC unui puşti de clasa întîi ce s-a întîmplat acum şase ani pe 11 septembrie? Suie-te pe-o şea şi ascultă povestea mea.

A fost odată ca niciodată un om simplu din popor pe nume Osama bin Laden. El trăia paşnic în Orientul Mijlociu pînă cînd într-o bună zi călăreţi cîtă frunză, cîtă iarbă veniţi de peste mări şi ţări din Imperiul cel Rău au năvălit peste plaiurile sale însorite şi s-au dedat la tot felul de jafuri şi stricăciuni. Văzînd omul acesta aşa nedreptate, s-a făcut negru de mînie şi a luat calea haiduciei ca să scape ţara de cotropitori. Alţi oameni obidiţi şi-au luat şi ei lumea în cap cu voinicul Osama şi s-au strîns într-o ceată de haiduci numită al-Qaeda, jurînd război sfînt, sau jihad, împotriva Imperiului cel Rău. Şi s-au pus pe luptă dreaptă, atacînd năvălitorul cînd nu se aştepta şi pricinuindu-i mari pierderi. În timpul măreţului atac din 2001 oastea cotropitoare era într-o ţară sfîntă numită Arabia Saudită şi viteazul Osama le-a trimis răvaş să plece.

Varianta reală a BBC spune aceeaşi poveste în alte cuvinte.

The way America has got involved in conflicts in regions like the Middle East has made some people very angry, including a group called al-Qaeda – who are widely thought to have been behind the attacks.

In the past, al-Qaeda leaders have declared a holy war – called a jihad – against the US. As part of this jihad, al-Qaeda members believe attacking US targets is something they should do.

When the attacks happened in 2001, there were a number of US troops in a country called Saudi Arabia, and the leader of al-Qaeda, Osama Bin Laden, said he wanted them to leave.

Imaginea şi citatul sînt de pe site-ul BBC pentru copii însă ca-n poveste, pagina a dispărut misterios după cîteva ore de la apariţie. A fost înlocuită cu noua versiune 9-11 pentru copii. Părinţi din blogosferă au citit şi ei basmul BBC şi se pare că n-au fost încîntaţi de faptul că puştii sau puştoaicele lor sînt luaţi de proşti. Ce-o să înţeleagă de aici un puşti de clasa întîi? Mai bine prost decît educat de BBC. Nu e grav, într-a doua va înţelege că BBC îl vrea prost şi va avea curaj să gîndească cu propriul cap.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

5 comentarii

 1. Imperialistu'
  12 septembrie 2007

  Sa stii ca atunci cand am intrat eu pe pagina – adica in ziua in care ai postat acest entry pe blog – era la fel ca in poza atasata de tine. Abia astazi am gasit ceva diferit:

  „Al-Qaeda is unhappy with America and other countries getting involved in places like the Middle East. People linked to al-Qaeda have used violence to make this point in the USA, and in other countries.

  The events of 11 September 2001 and other al-Qaeda attacks have been condemned by many people all over the world, including large numbers of Muslims.”

  Tot o mizerie este si aceasta varianta, dar macar au inlocuit simpatia pe fata cu una mascata. „Large numbers of Muslims”? Hai, dom’le, sa fim seriosi…

 2. emil
  12 septembrie 2007

  Ciudat. Comentariul tau mi-a atras atentia asupra noii schimbari si am fost acum citeva minute la pagina cu pricina. Evident, este asa cum zici, insa e diferita si de versiunea cu care au inlocuit initial. Daca te uiti in partea de sus vei vedea anuntul:

  Last Updated: Saturday September 15 2007 14:08 GMT

  Deci au modificat-o azi. Cind am scris postarea, pe 12 septembrie, am observat urmatoarele. Timp de o ora sau doua linkul BBC ducea la o pagina 404 de eroare. Pagina originala fusese retrasa. Apoi am observat ca au pus altceva in loc, insa crede-ma, nu era pagina de azi. Textul era mai lung, o cronologie a zilei de 11 septembrie enumerind fazele atacului asupra SUA, in termeni cit se poate de aseptici. Lipsea orice mentiune a faptului ca teroristii au fost musulmani sau din Arabia Saudita. Versiunea de azi (3.0) e mai proasta decit cea pe care am vazut-o eu (2.0). Ai dreptate, e o mizerie care retine elementul esential din versiunea originala: justificarea Al-Quaeda.

 3. emil
  12 septembrie 2007

  Am făcut ceva „săpături” şi am găsit un site care descoase bine cîrpăcelile BBC. Aşa cum spuneai, pe 12 septembrie au avut pagina la care am scos eu un screen capture cu o zi înainte. Ceea ce prezintă ei (extras din Google cache) este identic cu versiunea de pe 11, minus poza. Aceea e diferita. Nu pot decît să trag concluzia că pe 12 septembrie BBC a schimbat de cîteva ori pagina, iar ce-am văzut eu cînd am verificat link-ul după o serie de erori 404 a fost o variantă de foarte scurtă durată. Daca ai timp, verifică te rog la Biased BBC şi spune-mi daca ceea ce au scos ei din cache pe 12 este ceea ce ai văzut tu.

 4. Imperialistu'
  12 septembrie 2007

  Versiunea pe care am vazut-o eu este asta. Da, Biased BBC este foarte interesant. Am intrat pe el dupa ce am gasit niste linkuri catre el pe http://www.antioligarhi.ro/ . Oricum, ma tem ca in privinta BBC-ului nu se mai poate face mare lucru. De fapt, singurul lucru care mai poate fi facut este avertizarea publicului ca mult trambitata obiectivitate a murit de mult.

  Imi cer scuze ca raspund atat greu, dar zilele astea nu stau grozav la capitolul timp. De citit insa, am citit tot ce s-a publicat pe blog. La comentarii stau cam prost… ???? dar voi recupera.

 5. Nea
  12 septembrie 2007

  Vomant ca aproape întotdeauna BBC-ul în ultima vreme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian