FUNDATIA IOAN BARBUS

Super marţi

23 24 de state în joc la democraţi şi 20 la republicani. Deocamdată, Clinton îl devansează pe Obama în privinţa numărului de delegaţi, dar competiţia de mîine se anunţă strînsă şi Obama e considerat ‘pe val’. La republicani, McCain conduce în clasamentul delegaţilor şi Romney ocupă un loc doi care se poate şubrezi dacă nu va obţine măcar o treime din delegaţii republicani puşi în joc. Revin pe parcursul zilei cu actualizări.

California este statul cu cei mai mulţi delegaţi puşi la bătaie, atît pentru democraţi, cît şi pentru republicani. În ambele tabere, sondajele indică diferenţe mici între Clinton-Obama, respectiv McCain-Romney. Cine va cîştiga California?

8:15 pm
Trenduri surprinzătoare, via Fox News.

Unu. Mike Huckabee culege multe voturi în statele sudiste. A cîştigat deja Alabama.
Doi. Sprijinul pentru Obama e în creştere din partea a două segmente ale electoratului considerate majoritar pro-Clinton. E vorba de hispanici şi albi. Bărbaţii albi sub 30 de ani, cu preferinţe democrate, l-au votat într-o proporţie mai mare pe Obama în cîteva state. Într-un stat din nord al cărui nume îmi scapă, votul hispanic i-a dat cîştig de cauză lui Obama. E mare lucru, e primă oară cînd se observă această tendinţă la hispanici. În general o preferă pe Hillary. Capitalul de simpatie faţă de Bill Clinton pare a nu mai fi de ajuns.

Alte trenduri. Clinton e în continuare foarte solidă în rîndul votantilor peste 55 de ani. La fel în rîndul femeilor. Deocamdată New Jersey e încă nedecis — altă surpriză din partea lui Obama.

McCain culege majoritatea voturilor din partea indecişilor, independenţilor şi republicanilor moderaţi. Conservatorii mai puţin dispuşi la compromis merg pe mîna lui Romney.

California e departe de a fi decisă. 370 de delegaţi pentru democraţi şi 170 pentru republicani. Nu ştiu cine a indicat Obama-Romney, dar e posibil. Instincte bune.

8:45 pm
Deocamdată, votul democrat tînăr din toate statele e cu Obama. 62% faţă de 31% pentru Clinton. Însă în New York bărbaţii o preferă pe Clinton — 51%. Huckabee a luat şi Arkansas. La fel şi Hillary, evident.

9:00 pm
Hillary cîştigă New York, statul din partea căruia e senator. Surpriză, McCain nu se poate încă impune în Arizona, statul lui natal politic. Se pare că mulţi republicani din Arizona nu au uitat votul lui din Congres pentru amnistierea emigranţilor ilegali din Mexic.

9:45 pm
Obama Alabama şi Obama Kansas. Hillary confirmă aşteptările şi cîştigă New Jersey, Massachusetts. McCain a luat New York, Delaware, Connecticut, Illinois, New Jersey. Eu o să iau o pauză.

10:45 pm
Romney: Massachusetts, Utah, North Dakota.
Obama e foarte competitiv în statele din vest şi reface terenul pierdut în nord-est.

Good night and everybody’s California dreamin’.

6 februarie
10:30 am
Clinton şi McCain cîştigători în California.
Per total, McCain s-a impus drept candidatul de frunte al republicanilor, iar la democraţi continuă cursa între Clinton — deocamdată în avantaj — şi Obama.
Pentru sumarul complet şi situaţia la zi, Imperialistu’ recomandă Super Tuesday State by State.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

4 comentarii

  1. Imperialistu'
    4 februarie 2008

    Jumatate wishful thinking din partea-mi: sper sa castige Romney, dar in cazul democratilor tind sa ii dau castig de cauza tov. Barack Obama.

  2. Imperialistu'
    4 februarie 2008

    Un link foarte interesant: http://www.realclearpolitics.c…..index.html

  3. Imperialistu'
    4 februarie 2008
  4. Grădinariu
    4 februarie 2008

    Mulţumesc, Imperialistu’. Eu când văzusem primele statistici, nu mai ţin minte pe unde, mi se părea că Romney şi McCain sunt cam la egalitate (la numărul de state). Însă nu e cazul şi la numărul de delegaţi :)) : McCain le-a luat pe alea mari. Ceea ce pe mine mă bucură (doar) un pic, fiindcă am văzut că, deşi McCain nu prea sprijină reducerile de taxe, Romney e pro-avort şi pentru „universal health care”. Oricum, nu văd prea mare diferenţă între ăştia doi. Ron Paul şi Fred Thompson (chiar şi Huckabee puţin) măcar aveau personalitate: îi puteai încadra într-un curent anume. McCain şi Romney şi-au schimbat de atâtea ori concepţiile/declaraţiile, că nu mai ştii ce să crezi. ????
    Bătaia e la democraţi. ????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian