Fostul ministru al comunicaţiilor, domnul Marius Bostan, membru fondator al Fundației Ioan Bărbuș, vorbește într-un interviu pentru În Linie Dreptă despre nevoia de implicare a mediului antreprenorial românesc în viața cetății, la un secol de la Marea Unire și implinirea a 160 de ani de la Mica Unire. Interviul conține, de asemenea, relatări de la fața locului despre implicarea rusească în Mineriada eșuată din 1999.
ILD: În 24 Ianuarie se împlinesc 160 de ani de la Unirea Principatelor. RePatriot marchează din nou la Focșani această zi. De ce faceți asta în fiecare an? Ce legătură are cu repatrierea românilor?
În 24 Ianuarie sărbătorim ziua când oameni responsabili, inteligenți și pricepuți din Valahia și Moldova au pus bazele solide ale României Moderne și Mari, alegând un singur Domn, Alexandru Ioan Cuza în cele două Principate. Această mișcare nu ar fi fost posibila fără cei care au studiat in străinătate și au militat pentru Unire, au promovat argumentele și au convins marile cancelarii de justețea demersului. Asta au făcut-o îndeosebi românii aflați în străinătate la Viena, Paris, Londra și în alte locuri unde au creat comitete de sprijin, au publicat articole și au făcut un lobby încununat de succes.
Conferința extraordinară RePatriot reunește la Focșani, pe 24 ianuarie 2019, români din Diaspora și din Basarabia, elevi, studenți, profesori și întreprinzători. Evenimentul onorează astfel înaintașii care, în doar șapte ani, sub Cuza, au șters granița de pe Milcov, au unificat administrațiile și parlamentele celor două Principate, au adoptat o Constituție modernă, au făcut reforme fundamentale și au pus România pe harta Europei în ciuda intereselor personale, reticențelor și chiar opoziției imperiilor de atunci.
Dacă ar fi fost, chiar. Să nu uităm că Focșani este la doar câțiva kilometrii de locurile unde s-au dat marile bătălii din Primul Război Mondial, când România a oprit ofesiva germană în Est. Fără aceste victorii obținute cu sacrificii mari, harta României ar fi fost poate alta.
ILD: Oamenii de afaceri de ce sunt implicați în această acțiune?
Au pus mai presus interesul național și au înțeles că averea proprie este strâns legată de acesta. Din câte știu I.C. Brătianu a vândut una dintre moșii pentru a face rost de bani pentru cauză. Așa s-a construit România Modernă, pornind de la idei și principii bune care au fost puse la lucru de averea unor oameni mari, români adevărați care au finanțat studiile la Paris, au finanțat biserici și școli și toată activitatea internațională. Emanicparea românilor a pornit de sus în jos, de la cei înstăriți și instruiți, iar inițiativa lor a primit un raspuns prompt, pentru că erau foarte mulți cei dornici de a fi instruiți și de a duce un trai mai bun. RePatriot se inspiră din trecut, nu se revendică drept o idee recentă, și la fel ca în urmă cu un secol, este o mișcare finanțată de români întreprinzători – nu de Stat sau Uniunea Europeană. Pentru că noi ne pricepem la afaceri, încurajăm în special antreprenorii să se implice în mersul țării, dar nici noi nu ne dăm în lături și considerăm că efortul nostru este mic pentru o cauză atât de mare.
ILD: Dar din punct de vedere personal ce te mână în luptă, să zicem așa?
Fac toate aceste în primul pentru că am venit pe lume român și-mi iubesc țara, provin dintr-o familie greu încercată de gospodari vrânceni care au fost în războaie, au luptat contra comunismului și au încercat după puterile lor să facă bine în această lume. M-am născut în Ruginești, am făcut Liceul Alexandru Ioan Cuza din Focșani și am locuit în Orașul Unirii, orașul care l-a întâmpinat pe Domnul Cuza așa cum nu a mai fost întâmpinat, Orașul Comisiei Centrale, din Vrancea – Inima României. Am trăit aici cu Unirea în suflet, cu moșii și strămoșii în gând, cu Moș Ion Roată, cu străbunii mei, eroii de la Mărășești, Mărăști, Oituz, cu moștenirea străbunicilor care au murit sau au suferit la năvălirile turcilor, tătarilor, nemților, sau ale rușilor, și cu toate astea nu și-au abandonat țara.
Ei ne-au lăsat o țară și acum e rândul nostru să arătam ce putem. Eu am avut șansa de a-mi fi creat cultura politică cu Europa Liberă, sub presiunea regimului criminal comunist și apoi am fost inspirat de adevărați eroi precum Ioan Bărbuș, Ion Diaconescu, Ion Rațiu, Șerban Ghica, Corneliu Coposu și mulți alții, pe care i-am cunoscut când eram student și cu care am interacționat. Asta m-a făcut să înțeleg, mă obligă și eu nu pot renunța. M-aș simți cumplit de vinovat și nu pot da înapoi, chiar când mai cad, mă rog și mă ridic, pentru că sunt dator acestor înaintași și celor care urmează după noi. Așa cum am fost educat de bunici, de mama, de tata, de învățătoarea mea, de preoții și de profesorii extraordinari pe care i-am avut.
ILD: În general oamenii sunt pesimiști și spun că lucrurile merg rău în țară. Care crezi că sunt cei mai importanți pași pentru viitor pentru români, avem vreo șansă să ne redresăm?
Pe Pământ nu trăim într-o lume perfectă, Raiul, sau Iadul, vine după această trecere a noastră pe aici, unde fiecare avem un rost. Eu l-am căutat și l-am găsit așa cum l-au găsit înaintașii noștri și mă plâng mai puțin. Nu mai am mari frustrări că lumea înconjurătoare nu e perfectă, ci caut să o fac mai bună după puterile mele. Am marele noroc că am mulți, foarte mulți prieteni pe care îi simt alături și care acționează fiecare la locul său făcându-și bine treaba. De exemplu Unirea Principatelor Române nu a fost o plantă exotică, a reprezentat încununarea aspirațiilor mai vechi ale românilor din spațiul carpato-danubiano-pontic și acțiune decisivă de succes. Pentru asta au muncit și s-au sacrificat românii cu secole înainte și mai apoi au desăvârșit Marea Unire, după Primul Război unde au pierit peste 10% din români. În fiecare localitate din România găsim monumente care arată marele sacrificiu al românilor, prețul plătit pentru Unire, pentru interesul național, și sunt un răspuns atât de vizibil pentru cei care cârtesc când vine vorba de „sudiști” sau de „moldoveni”, sau spun că „Moldova plătește prețul Unirii de acum 160 de ani”. Români de peste Ocean s-au întors să lupte pentru dezrobirea Ardealului, Aron Pumnul a mers la Cernăuți, Mihai Eminescu a mers la Blaj, boieri basarabeni au finanțat Școala Ardeleană și nu avem voie să uităm de unirea cu Basarabia, care acum e smulsă din trupul Țării. Avem mari datorii care nu pot fi uitate, avem martiri precum Maniu, Mihalache și mii de patrioți români care, scăpați de al Doilea Război, au murit, au fost schingiuiți, mutilați sau deportați de ciuma roșie adusă de Uniunea Sovietică și cozile ei de topor.
ILD: Cum ne revenim? Reușim?
Sigur, dar fără credință noastră strămoșească, fondatoare a Civilizației, fără patriotism și stat național nu vom avea suficientă libertate, nu vom putea spune tot adevărul. Laptele poate fi iar negru, caii devin măgari și proștii – doctori docenți ca în vremea lui Stalin. Agenții propagandei sovietice, sub noua mască, revin din tenebre și parazitează agendele statelor civilizate. Trebuie să avem curaj și tărie, să strângem legăturile cu NATO, să avem o Armată puternică, să ne rugăm ca să putem înfrunta Răul în toate formele lui.
Ordinea proprietății private, economia liberă de piață, inovația și antreprenoriatul dau un răspuns bun la provocările sărăciei. Educația dobândită pe principiile izvorâte din tradiția milenară, iudeo-creștină, așezate peste bazele clădite de civilizația greco-romană, ne-a adus unde suntem astăzi și dăm dovadă de mare iresponsabilitate dacă ignorăm asta. Să ne amintim că şi în timpul Primului Război Mondial a existat foarte multă descurajare şi diperare, chiar la marii patrioţi. Meritul lor e că nu s-au lăsat dirijaţi de aceste sentimente absolut normale şi omeneşti, ci le-au depăşit. Şi-au călcat pe suflet şi au făcut ce trebuia şi ce era bine pentru ţară, în ciuda eşecurilor şi nenorocilor care păreau că se tot agravează.
Românii, cu largă majoritate, vor urma liderii care cred în aceste lucruri, care țin aproape de popor, cum spunea Simion Bărnuțiu, și nu pe cei care rătăcesc în experimente sociale dovedit greșite, care nu au rezistat la judecata onestă a istoriei. Restul e „vânare de vânt”, sunt amăgiri din care luăm prea puțin și cu care rămânem neîmpliniți. Toți oamenii politici ar fi frumos să revină la lecția de istorie, să cunoască și istoria biblică, pentru că aceasta ne ajută să recunoaștem și să evităm rătăcirile, și să-și consolideze logica și acțiunea, să țină cont de realitate.
ILD: Asta pare să nu prea se întâmple. Ce urmează? Aveți vreo previziune?
Se întâmplă. România a aderat la NATO și UE deși în anii 1990 eram doar o minoritate cei care susțineam această direcție. O făceam pentru că aveam încredere în înțelepciunea poporului român, care își dorea acest lucru. Și am reușit.
Aș merge în istoria recentă ca să dau un exemplu și vă relatez o experiență personală de exact acum 20 de ani, de la a 5-a mineriadă, cea din 1999. Zilele acestea s-au împlinit 20 de ani, atunci eram niște tineri „mușchetari”, monarhiști, țărăniști, anticomuniști. Am avut primele contacte cu mineriadele de la începutul lui 1990 când manifestam pentru libertate, studenți fiind. Punctul culminant a fost atunci, în 14-15 iunie, când minerii au invadat și devastat Bucureștiul, instigați de agenții perfizi ai unei propagande care își avea izvorul în comunism și coordonarea prin agenții Moscovei.
După alegerile din 1996 am crezut că lucrurile vor merge doar spre bine și toți am fost cuprinși de entuziasm, dar supriza am constat-o rapid când am văzut că forțele Răului se organizau și scoteau orcii și trolii din tenebre.
ILD: Cum s-a întâmplat?
În ianuarie 1999 eram director în Guvernul României condus de regretatul Profesor Radu Vasile, având atribuții de coordonare și management a Direcției Autorități Publice Locale când minerii, manipulati în continuare de forțe obscure, au încercat iar să arunce țara în haos. Ca lider al tineretului și studenților PNȚ l-am susținut pe Radu Vasile la înlocuirea lui Victor Ciorbea, o catastrofă ca Prim Ministru. Totul s-a întâmplat pe un fond creat de maeștrii propagandei, pe vizita unor lideri ai minerilor la tovarășii lor din Urali, în timp ce dorința noastră era de asigurare a securității României printr-o alianță puternică cu Statele Unite și NATO. CSAT, condus de Președintele Constantinescu, hotărâse că vom da drept de survol avioanelor americane implicate în conflictul din Balcani, care izbucnise pe baza rănilor vechi lăsate de Stalin și Tito. Cu aproape un an înainte, Putin deja prelua puterea la Moscova și fusese numit șeful FSB, redând speranța agenților prăfuiți ai dezinformării și diversiunii. Brusc, minerii pornesc o grevă și apoi decid să vină la București ca să dea jos Guvernul și Președintele. Un grup de conspiratori, ajutați de Ion Iliescu și Vadim Tudor, cu brațul lui Dan Iosif și sprijinul unor „oameni de afaceri” și „patroni media” bine cunoscuți, se pregăteau să dea o nouă lovitură de stat. Totul cu suport de la Moscova.
Premierul, Ministrul de Interne și Președintele erau dezinformați, oameni din Jandarmerie și UM 0215 trădau, iar minerii se îndreptau spre București într-o organizare paramilitară, sfidând ordinea legală și trecând de barajele Ministerului de Interne.
ILD: Trădaseră generalii?
Pe 20 ianuarie 1999 am cerut permisiunea de a pleca independent, voluntar spre Râmnicu Vâlcea pentru a crea un canal suplimentar de informare care să fie de încredere pentru Primul Ministru. Am ajuns în dimineața de 21 ianuarie la Prefectura Vâlcea și am plecat spre Costești împreună cu Prefectul de atunci. Am asistat la atacul minerilor, cu răngi și topoare, cu pietre și arme de foc asupra trupelor DIAS și BAOLP, care în opinia mea au fost trădate de coordonatorii cu grade mari. Am văzut oameni plini de sânge, mâini și picioare rupte, mulți oameni întinși pe jos, care mi se păreau a fi morți. Tunurile cu apă nu funcționau din cauza temperaturii scăzute și gazele lacrimogene nu erau atât de eficiente ca astăzi. Peste 15.000 de mineri conduși după principii militare, având informații din interiorul sistemului de apărare condus de oameni slabi și trădători, au luat ostateci militari și chiar pe Prefectul Curcăneanu.
Și cum ați procedat?
Nu aveam mască de gaze, m-am retras 100 de metri în lateralul dispozitivului și am intuit rapid ce avea să se întâmple. Foarte ciudat, am văzut mai mulți corespondenți ai unor agenții de presă din spațiul sovietic, unii aveau clar însemne scrise cu litere chirilice. Am descifrat TASS, RIA NOVOSTI, pe lângă alți jurnaliști.
Ce căutau la câteva sute de kilometri de București atâția corespondenți de presă care vorbeau rusește?
Mă pregăteam să interacționez cu ei ca să văd ce preocupări au, când am văzut că minerii soseau și din spate, realizând încercuirea. Am analizat rapid o cale de scăpare indicată de un localnic PNȚ pe care l-am rugat să mă ajute la orientare de dimineață. În plus am observat că deja localnicii erau instigați și pregătiți pentru a-i primi pe mineri cu aplauze. Exact ca în București în 1990. Aceeași rețetă, aceiași păpușari care au făcut astfel de experimente în urmă cu mulți ani. Sunt informații care spun că sovieticii au folosit „conserve” lăsate în Valea Jiului cu mulți ani înainte.
Am avut mare noroc cu o echipă de la Mediafax, cu Ovidiu Nahoi, care m-a recunoscut, a oprit mașina și mi-a făcut loc pe bancheta din spate. Mașina a fost lovită de câteva ori dar a fost lăsată să treacă pentru că era de la presă. Nu știu ca mașinile celor de la agențiile de presă rusești să fi fost atacate. Am revenit la București și am făcut ce trebuia făcut. Primul Ministru și Președintele au avut o prezentare directă asupra riscurilor, o confirmare suplimentară despre situație și o opinie privind soluțiile care ar putea fi luate pe măsura provocărilor.
A evaluat cineva aceste lucruri? S-au luat măsuri?
Nimeni nu a relatat despre prezența acestor indivizi în zona respectivă, ca să se evite o inflamare a situației. Astăzi atât fostul Președinte, Emil Constantinescu, cât și fostul șef al SRI Costin Georgescu, și chiar Miron Cozma, recunosc, după 20 de ani, că interesele rusești s-au manifestat direct în aceste evenimente. În februarie 1999 am călătorit la Washington și am avut o întâlnire cu un Director din Departamentul de Stat care avea informații despre ce se întâmplase și părea îngrijorat că oamenii lui Putin reveniseră la treburi murdare. Unii lideri mai puțin cunoscuți ai minerilor și oamenii lor de legătură au fost parcă uitați, sau lucrurile s-au rezolvat în tăcere.
Trebui să spun că au existat și patrioți din servicii și din leadershipul politic care au intuit nenorocirea și au acționat imediat. Au contracarat o acțiune care ar fi distrus România. O parte vor rămâne anonimi și noi ar trebui să le fim recunoscători chiar dacă nu-i cunoaștem pe eroii războiului nevăzut. Președintele și Guvernul au cooperat și au deconspirat lucrătura, au amenințat cu instaurarea stării de urgență și arestarea conspiratorilor. Ca treaba să fie serioasă, textul a fost pregătit și trimis la Monitorul Oficial fără publicare, pentru eventualitatea în care lucrurile se calmau.
Dorin Marian a organizat CSAT pentru luarea tuturor măsurilor excepționale. Dudu Ionescu a preluat Ministerul de Interne și controlul generalilor. Petrișor Peiu și George Scarlat îl consiliau pe Primul Ministru. Colegii din Departament și alți oameni de încredere erau pregătiți pentru acțiuni de urgență, pregătiți pentru a prelua controlul asupra punctelor cheie de comandă dacă ar fi apărtu trădări. Nu aveam de gând să lăsăm balanța să se încline în favoarea dușmanilor României. Ion Iliescu, pus în fața evidenței, deși cu câteva zile înainte instiga minerii, a revenit la „gânduri mai bune” și a făcut apel la calm. Numai Vadim a rămas în ofsaid până în ultima zi. Pe 22 ianuarie Radu Vasile început negocierea cu minerii și cu mare talent și tact a reușit o înțelegere necompromițătoare. A fost foarte folositoare intervenția pacificatoare și aranjarea întâlnirii de la Cozia de către Preasfințitul Ioan, Episcop al Harghitei și Covasnei.
ILD: Ce concluzii să tragem acum?
În situații dificile ai nevoie de oameni curajoși, principiali, inteligenți și hotărâți care înțeleg poporul și-l iubesc nu de elite auto-proclamate care bat apa în piuă, care relativizează orice, care mint și minimizează răul și nenorocirea adusă României de comunism sau de minerii manipulați. Mai mult, văd că minimizează stalinismul sovietic și povestesc de parcă ar fi o legendă, ignoră istoria, se pun cu ușurință în slujba unor interese contrare românilor și își atacă propria țară. Un război ascuns, hibrid, care priveste atât prezentul imediat, cât și trecutul recent și mai îndepărtat, a început. Un război pe care numai orbii nu îl văd, iar unii dintre cei care îl văd preferă să-l poarte nedeclarat. Ar trebui să punem repede mâna pe căţile de istorie (nu pe dizertaţiile de comentatori), să învățăm rapid istoria ca să înțelegem ce se petrece acum și cum trebuie să acționăm; să ne întărim anticorpii pentru că gripa roșie deja lovește.
Marius Bostan licențiat în informatică și management, este un antreprenor și investitor în serie în domeniul financiar, tehnologie și agricultură. A fost președinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc în anii 90, în timpul guvernarii Conventiei Democratice și a ocupat funcții de responsabilitate la Ministerul Reformei, Departamentul pentru Administrație Publică Locală, Ministerul Funcției Publice și în alte instituții. Marius este inițiatorul proiectului RePatriot care are ca scop facilitarea repatrierii prin antreprenoriat a românilor din Diaspora și e inițiatorul proiectului AlbaIuliaSmartCity.
1 Comment
Dorin
24 January 2019Formidabil interviu !
Repet a nu știu câta oară – asemenea relatări, urmate de dezbateri , trebuie prezentate în instituțiile de învățământ din toată țara, celor între 10 și 25 de ani, care își agonisesc bruma de educație istorică și patriotică cu mari lacune …
Problemele sunt două: cum să se obțină avizul de la „organele” din școlile respective // cine să facă aceste prezentări, pentru că sunt puțini și școli sunt multe…