FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Papahagi: Dennis Prager despre valorile conservatoare, la București și la Cluj

Am avut bucuria să dialoghez cu Dennis Prager, la București și la Cluj, în fața unor săli pline și extrem de receptive.

Dennis Prager este unul dintre cei mai influenți lideri de opinie conservatori din America. Autor de cărți despre civilizația Decalogului, realizator al unei emisiuni de radio, editorialist preluat de întreaga presă americană, fondator al celebrei PragerU, care difuzează cursuri despre civilizația iudeo-creștină comprimate în 5 minute, conferențiar extrem de solicitat – Dennis Prager este o celebritate peste Ocean. Iată de ce a-l aduce în România este un imens succes al tinerilor creștini care animă organizația Edictum Dei.

În 24 iunie, Dennis Prager a susținut la Atheneul Român o conferință pe tema: „Se sinucide Europa?”. Conferențiarul a fost introdus de Teodor Baconschi. Iată impresia la cald a fostului ministru de externe:

Impresii de la seara cu Dennis Prager. Omul are, cum spuneam, carisma argumentului solid și simplu, plus darul hasidic al anecdotei elocvente. O voce tunător-baritonală, servită de un surâs american 100%. Foarte inteligent, așa cum rezultă din formulele sale percutante, care amuză, pun pe gânduri, trezesc.

Eseurile morale de 5 minute, postate pe YouTube sub genericul PragerU vor atinge anul acesta un miliard de vizualizări. There is hope for the Conservative common sense in our world dramatically disturbed by the modern nihilist legacy!

După conferința lui Prager, a urmat dialogul moderat de mine. Scriam după eveniment:

A fost o bucurie dialogul cu Dennis Prager pe scena Atheneului Român. Marele publicist și jurnalist american e briliant, amuzant, percutant – un model pentru orice conservator care vrea să vorbească unui public larg despre Dumnezeu și valori (chestiuni grele și agasante pentru mulți). Platforma PragerU va atinge anul acesta un miliard de vizualizări: o vom imita și noi, cât de curând.

La Atheneu ați asistat la un dialog între doi conservatori. Într-un fel, forțam uși deschise și predicam convertiților. La Cluj, marți seara, voi schimba tactica. Îl voi interoga de pe poziții progresiste (nu cere decât o suspendare temporară a rațiunii, a bunului simț și a culturii). Ne vom amuza. Nu ratați!

Dennis Prager a creat o platformă cu 700.000.000 de vizualizări, unde explică simplu adevărurile complexe ale civilizației noastre. Pe scurt: o societate cu frică de Dumnezeu (reală, nu mimată sau clamată, firește) este mai bună decât una în care nu ți se cere să-ți cinstești părinți sau să nu poftești la soția prietenului tău.

Promisiunea a fost ținută în 26 iunie, la Cluj, unde Dennis Prager a fost introdus de Mihail Neamțu.

Când aveam 18 ani, am călătorit opt ore cu „trenul foamei” (acceleratul Iași-Cluj-Timișoara), doar ca să-l cunosc și să-l ascult pe Horia Patapievici. N-am să-i înțeleg pe cei care, deși aflați la București, nu vor savura un formidabil spectacol de idei: Dennis Prager, Teodor Baconschi & Adrian Papahagi vor împărți scena Ateneului Român pentru a răspunde unei întrebări urgente: se sinucide civilizația occidentală? It’s an exciting time to be alive!

…a scris Mihail Neamțu pe Facebook, înainte de a reveni de la conferința Institutului Acton din America la cea a lui Prager, la Cluj.

Subiectul conferinței de la Cluj a fost „Relativismul secular și moralitatea”. Ambele  conferințe au fost filmate integral și pot fi urmărite aici și aici.

Redăm mai jos câteva reacții ale celor care au urmărit conferințele:

Daniil Iacsa, preot ortodox, realizator Trinitas TV

Statura intelectuală a lui Prager e mare, puternică, spune lucrurilor pe nume cu dezinvoltura și autoritatea unui om conștient de valoarea sa, fără vanitate. Atunci când pronunță în ebraică versetul: „Frica de Dumnezeu este începutul înțelepciunii.” am senzația că el, ca evreu, dă mai multă importanță cuvântului sacru decât o facem noi, rutinați și aglomerați de abundența de cuvinte moștenită ca schemă mentală de la Bizanț și civilizația lui, binecunoscută ca pletorică discursiv. În fond, înainte de limbile naționale, Scriptura a fost rostită în grecește (Noul Testament și Septuaginta), iar înaintea limbii grecești în ebraică (Vechiul Testament). În plină clădire seculară, Prager pronunță versetul ca o rugăciune.

Domnul Teodor Baconschi face o introducere elegantă și răsufli ușurat că cel puțin la un astfel de eveniment și cu astfel de personalități, poate și străinul să înțeleagă că s-a întâlnit cu un egal.

Pe domnul Adrian Papahagi îl urmăresc pentru prima oară și cred că e sarea și piperul întâlnirii. Felul cum formulează termenii discuției este precis, briliant, apodictic. E o plăcere să-l urmărești. Abia aștept să văd și întâlnirea de la Cluj, în care am înțeles că Domnia Sa urma să joace rolul avocatului diavolului, sau chiar mai rău decât atât, să se disimuleze într-un stângist.

Emanuel Conțac, conferențiar la Institutul Teologic Penticostal

Dennis Prager e un comunicator foarte bun. Și-a șlefuit discursul în mii de emisiuni radio și știe ce „sound bites” să folosească pentru a-și transmite eficient ideile. Ca orice vorbitor format în societatea americană, nu păcătuiește prin sofisticare, ci știe să-și calibreze mesajul pentru a acoperi un public cât mai larg. E bine informat, dar nu te ucide cu savantlâcul. Strecoară cu dibăcie câte o glumă, chiar și când lucrurile pe care le prezintă sunt din registrul foarte serios.

E însuflețit de patos religios, dar fără a fi isteric ori habotnic. Nu se sfiește să facă referire la convingerile sale religioase, citează versete din Scriptură și subliniază că „frica de Domnul” este începutul înțelepciunii, dar insistă că nu vrea să intre în domeniul teologiei, pentru a se menține în perimetrul dezbaterii despre „valori”. Asta e foarte bine, fiindcă, dacă ne-am apuca de teologie, am fi unii la gâtul celorlalți în doi timpi și trei mișcări.

Cred că cel mai mare atu „paraverbal” de care dispune este excepționalul său timbru vocal. Nu trebuie însă neglijat nici faptul că (vai, am să comit o uriașă discriminare pro domo) este înalt. Se știe că în general vorbitorii înalți sunt priviți mai bine de public decât cei „de talia lui Lenin”.

Am rămas cu senzația că dialogul lui cu Adrian Papahagi abia se „încinsese”. N-a fost loc decât pentru două întrebări din public, fiindcă urma un concert de orgă și a trebuit să evacuăm sala. În orice caz, conferința lui în România a fost un eveniment memorabil. Felicitări celor de la Edictum Dei pentru organizarea evenimentului.

Robert Gabriel Ciobanu, student în științe politice

Mi-a plăcut conferința lui Dennis Prager din seara asta: o conferință de popularizare, cu argumente formulate simplu și clar, dublate de carisma și retorica vorbitorului. O structură de argumente consecvenționalistă și pragmatistă: care sunt consecințele în practica socială și politică a relativismului moral, relativism generat, spune Prager, de abandonarea credințelor creștine?

Prager privește criza Occidentului nu ca un teolog, ci ca un filozof politic: ordinea socială trebuie să se sprijine pe anumite valori morale fixe, anistorice, care nu sunt rezultatul unui climat de idei supus în permanență schimbării.”

În absența acestor valori morale pe care o societate și o cultură se construiesc, avem de-a face cu o perioadă de haos. Rezultatul este impredictibil. Dezordinea nu va distruge doar viața indivizilor particulari, ci și a societății ca întreg.

Soluția? (căci da, Dennis Prager a venit cu una) Fiecare dintre noi să fie conștient de câteva lucruri de bun simț, ca de pildă că știința este neutră axiologic și, prin urmare, nu poate prescrie comportamente; că aceste comportamente trebuie căutate în altă parte, iar Prager a sugerat religia ca fiind locul cel mai potrivit.

Pentru o conferință de popularizare a conservatorismului (de fapt, a unei anumite poziții de filozofie politică cu input-uri din tradiția religioasă iudeo-creștină), cred că argumentele lui Dennis Prager și-au atins obiectivul.

Adrian Papahagi

PRELUAT DIN   MARGINALIA

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian