Adrian Papahagi: Economia ceaușistă. E vital să cunoaștem aceste cifre

E vital să cunoaștem aceste cifre. La toți parametrii, economia ceaușistă era mai slabă decât cea de azi. Suntem de 2-3 ori mai bogați în termeni reali; productivitatea, exporturile, industria, agricultura, PIB-ul au crescut considerabil; există mult mai multe locuințe decât înainte de 1989…

Nu avem absolut nimic de regretat. Suntem liberi, putem spune ce ne trece prin cap, putem manifesta, putem răsturna guverne, putem circula, avem schimburi culturale și intelectuale intense cu Occidentul, suntem membri în cele mai importante cluburi economice și militare ale planetei. Cu toate defectele lor, orașele, satele, străzile, spitalele și școlile României sunt mai curate și mai civilizate, oamenii sunt mai bine hrăniți și îmbrăcați.

Comunismul a însemnat cea mai mare fărădelege politică, o agresiune fără precedent împotriva naturii umane, a oricărei ierarhii morale, intelectuale, economice sau sociale. Nu a avut absolut nimic bun. NIMIC!

E bine că ne-am desprins economic de el. Mai rămâne să o facem și mental.

 

2 gânduri despre “Adrian Papahagi: Economia ceaușistă. E vital să cunoaștem aceste cifre

  1. Ce sa zic? Sunt multi nostalgici (sau ce-or fi ei) care ne intoxica cu asa-zisul paradis ceausist. Ii intreb: De ce in ’89 nu ati iesit ca voluntari in strada sa-l aparati? Unii, din propria initiativa, au luptat si au murit pentru Libertate. De ce nu ati facut si voi la fel pentru Ceausescu?

  2. Un articol superb cu care sunt de acord.Nu am crezut ca vreodata voi citi ceva real.Felicitari !Am crezut ca sunt singurul care gindeste ca comunismul a fost rau.!

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.