Andrei Pleșu: Mă sperie vițelușii veseli care n-au trăit comunismul, dar vor să-l recupereze

Andrei Pleșu: „Cei care am trăit comunismul suntem, inevitabil, într-un fel sau altul, marcați. Pe de altă parte, mă sperie când văd o generație foarte tânără care n-a trăit comunismul și care tinde să-l recupereze fără să-l fi trăit. E cool.

Asta mă sperie, atunci îmi vine să spun, mai bine niște traumatizați ca noi, decât niște vițeluși veseli. Am mereu experiența asta și văd oameni tineri, foarte înzestrați, foarte citiți, care nu-și mai iau ideile din experiența trăita, ci le iau din modele, din trendurile occidentale. Au școli făcute acolo, au umblat și ei preiau acum comunismul nu din istoria locală, ci din ideologie…”

Cristian Pătrășconiu: „Cum ziceau idealiștii germani, dacă realitatea ne contrazice, cu atât mai rău pentru ea.”

Interviu realizat în 2010 de Cristian Pătrășconiu

3 gânduri despre “Andrei Pleșu: Mă sperie vițelușii veseli care n-au trăit comunismul, dar vor să-l recupereze

  1. Sunteti in eroare. Ati spus bine „preiau acum comunismul nu din istoria locală, ci din ideologie”, e clar ca nu-l putem lua altfel pentru ca n-am trait vremurile. Totusi, asa cum spune si Winston Churchill „Democratia este un sistem politic prost, cel mai bun insa dintre cele pe cara oamenirea le-a invatat pana acum citat”. E bine sa cunoastem ideologiile pentru ca astfel vom putea evolua democratia in ceva mai bune. Ideologic vorbind comunismul n-a fost „mai prost” decat democratia ci este chiar o democratie privita din alt unghi. Oamenii sunt problema si modalitatea prin care ei au pus in aplicare anumite ideologii. Vi se pare ca democratia in Rusia spre exemplu, astazi, este o democratie sanatoasa? La fel, o ideologie interpretata de oameni dupa bunul plac.

    In concluzie nu cred ca este gresit ca tinerii sa cunoasca si sa inteleaga ideologiile o data pentru a nu repeta istoria si a doua oara pentru a evolua sistemele politice de astazi. Maine-pomaine se naste un nou Pericle.

  2. Păi boii de azi (în special din grajdurile parlamentare) nu sunt foştii viţeluşi comunişti de ieri???
    …care mugeau după democraţie şi care azi latră (au învăţat limbi străine) la noi din toţi rărunchii şi din toate structurile că nu producem cât pot ei să fure???
    …şi că democraţia e pentru lei, nu pentru căţei!???…
    Idealiştii germani greşeau flagrant, realitatea nu ne contrazice, ne dă pur şi simplu peste bot…realitatea fiind compusă din cei mai sus amintiţi… 🙂

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.