FUNDATIA IOAN BARBUS

Dragoș Paul Aligică: Una dintre cele mai ciudate evoluții în spațiul dezbaterii publice de limba română. Cine determină “adevărul” și “falsul” în spațiul de limba română?

Una dintre cele mai ciudate evoluții in spațiul dezbaterii publice de limba română este dezinteresul general (dar mai ales dezinteresul al altfel hiperactivilor “gardieni ai discursului public”) pentru infrastructura si sociologia asa numitului “fact check-ing” si pentru mecanismele de cenzura si control din mediul virtual, institutionalizate sub coordonarea megacorporațiilor Big Tech.

Devine evident în acest moment ca “Adevărul” e pe cale de a fi privatizat in mass media și mediile sociale ca o funcție a unei rețele lipsite de transparenta sau mandat public, prin așa numiți “fact check-eri” –varful unui aisberg a carui magnitudine nici macar nu o putem estima.

Practic, in acest moment societatile sunt in fata unui fenonem fara precedent in istorie (Inchizitia si lista lucrarilor interzise in Biserica Catolica NU au functionat niciodata sub sistmeul de arbitrar, secret si conspirational al actualui sistem implementat de Big Tech).

Practic in acest moment, Big Tech a creat o infrastructura paralela sistemelor publice, democratice si constitutionale, prin care si-a autoarogat monopolul articulării adevărul lui și falsului în spațiu public.

Nu ma intereseaza acum ce fac altii. Ma uit insa la spatiul de limba romana. Este extraordinar de interesant faptul că NU există in acest moment niciun fel de interes vizibil cu privire la modul în care este constituită, funcționează si este dotată din punct de vedere al resursei umane această infrastructură funcțională pe spațiul de limba română. Nu exista interes in corpurile legiuitoare, nu exista in corpurile reglementatoare, nu exista in interiorul “societatii civile” nu exista in randul mass media… Interesanta situatie, nu?

Totui sunt intrebari normale, de bun simt:

Cine sunt mai precis cei care determină “adevărul” și “falsul” în spațiul de limba română, aici pe Facebook, sa zicem. Cum sunt ei organizati? Care este raportul între inteligența artificială algoritmica și resursa umană in aceste practici?

Cine și ce califică resursa umană în acest domeniu? Cum ajungi fact checker? Care este structura de decizie? Cine sunt mai precis oamenii care au rolul cheie de “judgemental decision” în sistemul de cenzură si determinare a adevărului în spațiul de limbă română? Ce ii califica in CV pentru acest rol? Cum sunt selectati?

Să nu ni se spună că NU există acest rol sau acești oameni…

Adiăa: Cine sunt, totuși, persoanele care își asumă responsabilitatea în fața sistemului constituțional român și a sistemului politic român și european pentru modul în care administrează circulația informațiilor si sistemul de cenzură? Repet: în spațiul de limba română.

Care este relația între această infrastructură de resurse umană și tehnologică și sistemul constituțional democratic al Românei? Dar cel European? Care este magnitudinea resurselor puse în joc în acest sens în spațiu de limba română?

Repet: în spațiu de limbă romana.

Iată întrebări normale, de bun simț. Poate sunt naïve. Dar sunt legitime.

Foarte interesant însă acest generalizat dezinteres pentru noua sociologie a “Adevărului și falsului” și pentru mecanismele construcției sociale a „Realității”, în varii spații lingivistice și culturale, ca să zicem așa… Iată un subiect nu doar pentru jurnaliștii de investigații, parlamentari și alți reprezentanți ai administrării vieții și siguranței publice dar și pentru cercetători…

M-aș bucura să conduc sau sa fac parte dintr-o cercetare pe tema asta:

“Construcția socială a ‘Adevărului’ și ‘Realității’: O investigație în structura, funcționarea și resursa umană a sistemului de fact checking și cenzură în spatiul de limbă romana”.

Dragoș Paul Aligică

SURSA   MeWe

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

2 comentarii

  1. Marcian Dumitrescu
    17 decembrie 2020

    Da, interesant. Reiese ca spatiul facebook de limba romana trebuie sa se supuna unor reguli stricte, ca in USA, unde inclusiv Presedintele poate fi cenzurat. EI bine asa cum acolo „stanga” are mereu dreptate se pare, ca si aici, „dreapta” are mereu dreptate. Doar ca nu s-a impamantenit inca, spre norocul acestei natii triste …

  2. Gabriel I.
    17 decembrie 2020

    Imi cer scuze daca cumva e offtopic dar acum 30 de minute am constat ca am fost blocat pe HN pentru folosirea cuvantului „babeta” la adresa dnei Nancy Pelosi. Ma intreb ce se intampla daca ii spuneam, baba Cloanta, hoasca sau alte alinturi stramosesti.
    Revenind la articol, corectia de limbaj a devenit curenta deja si pe siteurile de stiri romanesti, facuta de vorbitori de limba romana nu neaparat de cunoscatori ai limbii romane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian