FUNDATIA IOAN BARBUS

General SUA: În fața Rusiei și Chinei, România trebuie să-și întărească contrainformațiile și să devină lider în 5G și securitate cibernetică

Sporirea măsurilor contrainformative trebuie să fie principala preocupare a României după decizia privind găzduirea Centrul Cyber al Uniunii Europene, a spus într-un interviu pentru publicația Umbrela Strategică, generalul-maior  Robert Wheeler, fost director–adjunct pentru sisteme informatice în Departamentul Apărării al SUA, precizând că în joc este însăși credibilitatea României.

”Principala preocupare a României în legătură cu găzduirea acestui centru ar trebui să fie sporirea măsurilor sale privind contrainformațiile.
Adversarii străini vor fi interesați să înțeleagă ce fel de tehnologii dorește centrul să finanțeze și să sprijine, și vor fi interesați să intercepteze rețelele acestui centru pentru a accesa informații”, a spus generalul (r) Wheeler.

”Într-un fel, va fi în joc credibilitatea României – pentru a găzdui un centru de competențe în domeniul securității cibernetice trebuie să fie capabilă să protejeze informațiile cuprinse în Centru și în rețelele sale”.

De asemenea, fostul înalt oficial al Pentagonului a remarcat că ”pentru a găzdui în mod credibil Centrul de competențe în materie de securitate cibernetică, România trebuie să avanseze cu legislația, pe care a adoptat-o deja, în ceea ce privește securitatea 5G și remedierea vechilor rețele Huawei din țară”.

Generalul Wheeler a spus că România trebuie să fie un lider european în domeniul securității cibernetice și să se alinieze cu NATO și cu țările membre aliate în această privință.

El a subliniat importanța majoră a unui 5 G sigur, care ”devine coloana vertebrală pentru structurile militare de comandă și control (C2), controlul infrastructurii critice (de exemplu, controlul rețelei electrice), proprietatea intelectuală a întreprinderilor comerciale și comunicațiile personale și viața privată a tuturor cetățenilor UE”.

”Secure 5G duce standardul 5G la nivelul următor prin adăugarea unui nivel de securitate dincolo de ceea ce vedem în cazul infrastructurii 4G normale”, a comentat generalul Wheeler, argumentând: ”De ce este necesar? Pentru că 4G s-a concentrat asupra consumatorului, dar 5G se axează pe guverne, forțe armate și companii comerciale.  Am văzut, de asemenea, o schimbare majoră în privința amenințărilor, cu unele țări stocând un volum vast de informații personale private despre cetățenii occidentali, furând proprietate intelectuală și secrete guvernamentale”.

Vorbind într-un context mai larg, generalul Wheeler a spus că este ”esențial ca țările occidentale să înțeleagă că mediul cibernetic permisiv din Afganistan și Irak a dispărut”.

Rusia/China și clienții lor sunt o amenințare mult mai capabilă decât oricare din ultimii douăzeci  de ani, care necesită un nivel semnificativ diferit de securitate cibernetică și capabilități C4 (C4, comandă, control, comunicaţii şi computere). Mulți ofițeri au experimentat doar mediul din Orientul Mijlociu și nu înțeleg pe deplin cât este de radical diferită amenințarea cu care ne confruntăm astăzi. În orașele noastre, în afacerile noastre, în sistemele noastre de sănătate și bancare, în infrastructura energetică și telecomunicații, și peste tot în viața noastră privată”,  a comentat fostul înalt oficial al Pentagonului.

Referindu-se la semnificația deciziei ca România să fie sediul Centrului Cyber al UE, generalul Wheeler a apreciat că este ”o recunoaștere a încrederii pe care România a câștigat-o, în cadrul Uniunii Europene și la nivel global, ca lider în domeniul securității cibernetice și al tehnologiei informației”.

Centrul oferă Uniunii Europene posibilitatea de a finanța achizițiile, cercetarea și dezvoltarea de tehnologii de securitate cibernetică de ultimă generație, a remarcat generalul Wheeler.

Statele Unite și NATO vor saluta faptul că un aliat de nădejde găzduiește un centru-cheie responsabil de promovarea unei chestiuni strategice precum securitatea cibernetică. Să sperăm că orientarea fermă pro-NATO și pro-UE a României poate contribui la dezvoltarea unei cooperări pozitive între NATO și UE în chestiuni de securitate cibernetică, dezinformare și securitate 5G, care au aplicabilitate atât militară, cât și civilă”, a mai spus în interviul acordat Umbrela Strategică, generalul–maior Robert Wheeler, fost director-adjunct pentru sisteme informatice al Pentagonului.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian