FUNDATIA IOAN BARBUS

Matei Blaj: Internetul European

Pentru că problema imigrației necontrolate a fost rezolvată, criminalitatea în marile orașe este în declin, economia duduie și țările mediteraneene înfloresc, cum discrepanța dintre Vestul și Estul Bătrânului Continent a fost practic eradicată și pentru că, mai mult ca oricând, avem stabilitate și bună-nvoire între neamurile europene, ca un soi de cântec de lebădă care va intra cu siguranță în istorie, Parlamentul European a votat astăzi în favoarea implementării noii directive a Copyright-ului, la pachet cu articolul 11 (taxa pe link) și articolul 13 (TheMemeKiller). Pentru că în ce alt mod poți demonstra cât de ineficient și birocratic este acest organism decât impunând mai multă birocrație, transferând mai mult control în mâinile unui aparat de control și reglementând și mai strâns ce, cât, cum și unde ne exprimăm de-a lungul și latul Internetului nostru european.

Tema e vastă și comportă atât de multe aspecte îngriorătoare, încât e dificil să o aduni într-o coajă de nucă. Însă am să încerc. Practic, Articolul 13, proaspăt votat, sub pretextul apărării drepturilor de autor, limitează excesiv distribuirea de materiale non-originale. În plus, orice redare a unui material care cade sub incidența legii, indiferent că e sub formă de parodie, comentariu sau analiză, satiră, etc., nu își mai are locul sub steagul EU. Practic, sub pretextul apărării unor drepturi, Uniunea instituie cenzura. Iar pentru a se asigura că lumea joacă după cum cântă ei, că nu tânjim după Internetul mult mai liber de peste Ocean, s-au asigurat că marii jucători se vor supune noilor reguli. Pentru că, nu-i așa, dacă statul chinez a reușit să făurească un Google după bunul lor plac, de ce nu ar putea și Uniunea Europeană să facă la fel?!

Acum, în ajun de alegeri pentru Parlamentul European, devine din ce în ce mai important să ne amintim că Uniunea noastră are un viitor doar atât timp cât rămânem liberi. Iar cenzura, indiferent sub ce pretext, rămâne tot o formă de opresiune. Oricum, un lucru este cert. Într-o eră a exploziei tehnologice, ingeniozitatea se va dovedi mai abilă decât apucăturile autoritare ale unor birocrați. Pentru că așa cum spunea Michel de Montaigne, pe cât ne interzic ei ceva, pe atât ne fac să ne gândim mai mult la acel ceva.

Matei Blaj

PRELUAT DIN   FACEBOOK

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian