FUNDATIA IOAN BARBUS

Ovidiu Barz: Razboaiele se vor duce pe campurile electromagnetice 5G. Rusia si China, in spatele protestelor impotriva 5G

De ceva vreme a inceput in spatiul public o acerba propaganda impotriva tehnologiei de telecomunicatii din generatia 5G, mai precis din vara anului trecut, atunci cand SUA si Romania au semnat un memorandum privind implementarea tehnologiei 5G strict cu companii occidentale.

Pana atunci, aproape nimeni nu vorbise public in Romania despre asta, cu exceptia specialistilor din telecomunicatii. In acel moment insa, ca la un consemn, mai multe voci cunoscute din zona propagandei ruse, chinezesti sau pesediste au explodat in spatiul public pe aceasta tema (pana atunci era “in carti” corporatia chineza Huawei, conform intelegerilor facute de guvernul Ponta “pe sub masa”).

Desi la noi se vorbeste mai mult anecdotic despre “cincigeu”, Inteligenta Artificiala si super-computere, sau chiar computere cuantice, pe scena geopolitica aceste tehnologii sunt noile arme cu care se incearca dobandirea suprematiei militare, China, Rusia si NATO investind enorm (sute de miliarde) si contra timp in toate aceste tehnologii. Evident ca pe langa suprematia militara e vizata si zona economica, tot intr-o competitie feroce, adesea desfasurata in “legea” junglei, prin furt si piratare.

Vara lui 2016 aducea China in fruntea competitiei mondiale pentru super-computere si cu un pas inainte in implementarea retelelor 5G, punand SUA nu doar intr-o pozitie rusinoasa, dar si vulnerabila, sa nu spun periculoasa. Presedintele cu zambet larg, l-am numit pe Obama, urma sa paraseasca functia cu un premiu Nobel pentru pace in buzunar, obtinut ca premiu de frumusete de fapt la inceputul primului mandat, lasand in urma o America vulnerabilizata in plan militar si economic, un occident slabit si patinand in competitia cu Rusia si China.

Centrul de supercalculatoare din Nanjing, China

Ca sa intelegeti ce presupune un astfel de super-computer, luati cel mai trivial exemplu: daca un computer obisnuit, dintre cele aflate acum pe piata comerciala, poate genera toate combinatiile posibile de 8 taste (cam cat e o parola obisnuita) in in jur de 9 miliarde de secunde, adica peste 280 de ani, un super-server cu peste un milion de procesoare, dintre cele deja existente in dotarea marilor armate, poate genera aceste combinatii in 2 ore si jumatate. Ei, super-calculatoarele experimentale la care se lucreaza acum, ar fi de milioane de ori mai puternice si decat aceste servere. Faceti un calcul (ar dura totul sub o milisecunda).

Retelele 5G presupun un volum mai mare de date intr-un timp mai scurt, date cu care retelele neuronale si sistemele de “machine learning” sa poata lucra in timp real.
Spus simplu, datele criptate intr-un astfel de sistem: retea de comunicatii 5G-Super-Computer-Retea Neuronala AI nu pot fi decriptate de actualele retele 4G, invers insa da, e posibil ca o retea “clasica” actuala sa fie decriptata de o astfel de retea noua.

Din 2016 lucrurile s-au mai schimbat, SUA si Japonia au preluat din nou suprematia in cursa pentru supercomputer, la 5G si AI “se joaca” inca.

Avioanele fara pilot, dronele, rachetele dirijate electronic, navele marine, toate aceste arsenale militare depind de sistemele de inteligenta si telecomunicatii din logistica militara.
Imaginati-va un detasament de tancuri a carui locatie este identificata prin satelit, transmisa securizat, o retea neuronala puternica ar putea calcula toate rutele posibile pe care le-ar putea urma, viteza de deplasare pe fiecare ruta, momentul de maxima vulnerabilitate cand ar putea fi lovite (in camp deschis, pe varf de deal, etc). Si ar lansa rachetele exact la momentul si locul oportun.

Submarinele, tancurile, lansatoarele de rachete, marina militara, elicopterele, cam toate echipamentele moderne sunt conectate wireless prin senzori “Internet of Things”, retele 5G capabile sa transmita volume mari de date in timp real pot coordona echipamentele si sistemele geographic, logistic, informational.

Sa ramai in urma in fata unor astfel de desfasurari de forte in China si Rusia ar fi sinucidere curata.  

Iar in Romania problema nu se mai pune daca, ci strict cum se va implementa noua generatie tehnologica. Si nu doar militar, ci si civil, comercial. Daca partenerii cu care comunici in NATO si UE vor avea sisteme 5G, nu iti vor permite sa ii vulnerabilizezi intrand cu o generatie de tehnologie mai slaba si vulnerabila in fata competitiei.

Daca toata comunicatia economica si comerciala a occidentului va fi vulnerabila in fata Rusiei si Chinei, in timp ce a lor va fi securizata, nu e greu de gandit la ce se va ajunge.
Pentru ca mandatele lui Obama au insemnat din acest punct de vedere un dezastru si in zona economica si comerciala. Pe tacute China a construit alternative la gigantii tehnologiei occidentale, cu cinism nume ca Google, eBay sau Amazon au fost blocate – uneori interzise de-a dreptul in China, in timp ce companii sprijinite de statul chinez le-au luat locul pe piata de acolo, cu tehnologie copiata din occident. Asa ca in loc de Facebook sau Twitter s-au impus cu ajutorul statului WeChat sau TikTok, Alibaba in loc de Amazon si eBay, Baidu in loc de Google. La toate aceste practici comerciale inetice sau chiar ilegale, anticoncurentiale, administratia Obama le-a raspuns in cel mai bun caz cu un comunicat nepasator, dar de cele mai multe ori cu un zambet. Nici vorba de sanctiuni sau de reactii economice “in oglinda”, de exemplu sa fi blocat Huawei in SUA ca raspuns la blocarea Google in China.

In contextual furtului de proprietate intelectuala, niste retele de comunicatii occidentale vulnerabile ar fi o prada prea usoara in fata Rusiei si a Chinei. Asa ca si din punct de vedere economic este de negandit ca o tara, in speta Romania, sa ramana in afara noii generatii tehnologice, chit ca se face o intensa propaganda in acest sens, un lobby criminal si anti-national ajuns deja in parlament sau la varful academiei Romane. Sa nu mai spun de oportunitatile economice mari pe care le-am rata.

Binenteles ca in situatia asta ambasadorul SUA are perfecta dreptate ca o implementare cu Huawei este de neconceput. Cum ar fi fost ca in al doilea razboi mondial, pentru masina de coduri “Enigma”, englezii sa fi cumparat echipamentele de la un producator german, care eventual le-ar fi livrat mai ieftin si le-ar fi asamblat chiar el?

Retele 5G implementate cu Ericsson sunt deja functionale in Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria, unde nu a murit de la ele nici o pasare si nici un viezure.

Nota de subsol: in timp ce la noi se poarta discutii aberante despre 5G, China isi pregateste dotarile militare 6G in laboratoare, generatia urmatoare. Rusia in mod sigur face la fel, in timp ce la noi imprastie propaganda otravitoare la cel mai inalt nivel.
Inainte de 1989 in occident erau imense “marsuri pentru pace”, multimi de prosti naivi care manifestau impotriva armelor nucleare (de la ei, cu cele din Rusia indreptate impotriva lor nu aveau treaba). Dupa 1990, cand unele dosare KGB au ajuns publice, s-a aflat ca finantatorul din spatele protestelor era KGB. Sunt 100% sigur ca si protestele impotriva 5G au in spate mana ruseasca si 100% de data asta si chinezeasca.

referințe

Ovidiu Barz
Antreprenor in domeniul IT, telefoniei mobile si inteligentei artificiale, cu 25 de ani de activitate in domeniul IT, in special in domeniile GPS si GSM. A condus reprezentantele de R&D in Romania ale unor companii multinationale din domeniile GPS si GSM din SUA si Germania.

Ovidiu Barz

Ovidiu Barz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian