FUNDATIA IOAN BARBUS

Solidaritatea europeană zace pe fundul Mării Baltice (presa poloneză despre Nord Stream 2)

Solidaritatea europeană

Cancelarul federal german Angela Merkel a cerut din nou, miercuri, 9 septembrie 2015, o ‘repartizare coercitivă’ a refugiaților între toate țările din UE și fără limită de număr.

Victor Boştinaru, Daniel Buda, Andi Cristea, Mircea Diaconu, Damian Drăghici, Monica Macovei, Ramona Mănescu, Sigfried Mureşan, Norica Nicolai, Emilian Pavel, Cristian Preda, Theodor Stolojan, Claudiu Tănăsescu, Adina Vălean şi Renate Weber au susţinut rezoluţia privind cotele obligatorii de migranţi.

Pe fundul Mării Baltice

EON, Shell, OMV, BASF, ENGIE, cele mai mari firme energetice din Germania, Franta, Olanda si Austria au semnat cu Gazprom un contract de aprovizionare cu gaze, Nord Stream 2. Rusia deține 51% din acțiuni.

gazprom

“Solidaritatea europeană zace pe fundul Mării Baltice”, titrează presa poloneză în aceste zile, după ce pe 4 septembrie 2015, EON, Shell, OMV, BASF, ENGIE, cele mai mari firme energetice din Germania, Franța, Olanda și Austria au semnat un acord cu Gazprom de aprovizionare cu gaze, Nord Stream 2, în care Gazprom deține pachetul majoritar de acțiuni, cu 51%.

Acordul a fost semnat la Vladivostok, în estul îndepărtat al Rusiei.

Semnând înțelegerea pentru construirea Nord Stream 2, Gazpromul  a creat un mare bloc energetic al țărilor UE interesate de gaz din Rusia, ocolind Ucraina. 
 – scrie ziarul rus “Kommersant”, citat de publicația poloneză, wpolityce.pl

“Kommersant” notează că “proiectul va face din Germania principalul centru de distribuție al gazului rusesc în Europa, și de fapt, acest traseu va ocoli Ucraina, ceea ce va priva Kievul de veniturile din tranzit.”

Această abordare contrastează puternic cu politica oficială a Berlinului, care sprijină în continuare Kievul

– scrie ziarul rus. Apoi adaugă:

Germania, ca țară cheie al UE, își poate permite o astfel de deviere de la cursul politicii sale, prioritare fiind motivele economice.

“Kommersant” scrie că “simpla semnare de către acționari a acordului Nord Stream 2 arată că în UE nu există încă o poziție unificată în relație cu Gazprom și în privința tranzitului Ucrainei.”

Cele mai mari companii energetice din Olanda, Franța, Germania și Austria au semnat un proiect a cărui implementare, dacă nu va fi anulată, va duce la un tranzit minim de gaz pe teritoriul țării [Ucraina], sprijinită politic de toate aceste țări.

– conform ziarului moscovit.

“Kommersant” notează că înțelegerea este, de asemenea, inconsistentă cu poziția Bruxelles-ului. Conform vicepreședintelui Comisiei Europene, Maroš Szefczovicz, nu sunt necesare conducte care să ocoleasca Ucraina.

Înțelegerea neglijează țările din sud-estul Uniunii Europene, unde anul trecut, SUA și UE au împiedicat construirea conductei South Stream. Acum se va construi o conductă cu o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an, care nu va aduce miliarde de dolari în taxe de tranzit Bulgariei și Ungariei, ci Germaniei și Cehiei.

– scrie “Kommersant”.

Oficialitățile ruse notează că “practic tot gazul din Rusia va ajunge în Europa prin Germania, lucru care va asigura companiilor germane  venituri constante timp de decenii”.

Planul de construire a două conducte din Rusia, prin Marea Baltică, până în Germania, a fost anunțat pe 19 iunie la International Economic Forum de la St. Petersburg.

Gazprom a declarat că nu are nevoie de aprobarea Comisiei Europene pentru a furniza gaz până la granița Germanie, ci doar de permisiunea autorității germane care reglementează piața gazului.

Gazprom își propune prin Nord Stream 2 să ocolească total Ucraina în tranzitul gazului spre UE, până în 2020, notează publicația poloneză. În 2014, Gazprom a transportat prin Ucraina 62 de miliarde de metri cubi de gaz, scrie wpolityce.pl.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

7 comentarii

  1. Dan
    11 septembrie 2015

    Pentru mine este trist si frustrant. Prietenia asta seculara intre cele doua tari atinge cote maxime de cinism.
    Credem noi oare ca-si mai pune cineva problema asta intr-un mod care sa duca la niste rezultate?!
    Noi cei din Romania platim catre rusi – pretul la pompa la noi este urias: romanul plateste 5.35 pe motorina iar neamtul 4.75 in conditiile in care taxele catre stat sunt mai mici in Romania! Dar e prieten cu Vladut. Asta ca sa dau un exemplu care poate fi socotit pueril. Proportia covarsitoare a generatiei Y din Vest gandeste ca un lumpen proletar: rusul e indreptatit sa faca ce face intrucat el n-a cotropit pe nimeni. Vai radeti, plangeti, le dati in cap cu explicatii, cu #$%^@#^%
    Mai important, intr-o conferinta de vanzari (tinuta in Germania) care are menirea de a stimula vanzarile pe anul urmator, a fost prezentat un top de realizari si cifre de vanzari aferent 2015 unde cine credeti ca era pe primul loc: cloaca lui Vladut! Nimeni n-a clipit desi toti stiu pe ce cai se se scot banii acolo. Si cate exemple similare trebuie sa mai fie.
    Am sa inchei mai vesel: fratilor, mai multa bicicleta, mai putin combustibil.

    Numai de bine tuturor
    D

  2. Anca Cernea
    11 septembrie 2015

    Și, mucles. Deși contractul e de o importanță enormă, nu se discută aproape nimic în presa internațională. Ai zice că tema a fost în mod providențial umbrită de această „criză a imigranților” intervenită cât se poate de oportun pentru a oferi perdeaua de ceață rușilor și partenerilor lor utili din Vechea Europă.
    Da, e adevărat. Au protestat polonezii. Și ce, toată lumea știe că ei sunt cârcotașii UE. Au mai protestat și slovacii. Ei, cine să-i bage în seamă.

    Vă amintiți că ne-am bucurat anul trecut când UE a spus „nu” proiectului Southstream? Oricum, era tot al rușilor, și al clienților lor politici din Balcani până în Ungaria/Austria. Și noi am crezut că UE (Germania) îi dă lui Putin peste bot, pentru porcăriile pe care acesta le făcea în Ucraina..
    Nu, UE (Germania) nu îi dădea lui Putin peste bot. Le dădea peste bot altor clienți ai lui Putin, concurenții nemților/francezilor/olandezilor la prospectivul cașcaval din afacerile murdare cu cel mai mare periculos regim agresor/criminal/susținător al terorismului/dușman de moarte declarat al Occidentului.

    Ce tupeu au liderii Germaniei și slugile acestora din structurile UE, inclusiv din PE, să mai vorbească acum de „solidaritate”?

    Să ne impună nouă „cu forța”, cum zicea neobrăzatul de Schultz, să ușurăm povara imigranților de pe umerii Germaniei? Asigurându-ne pe termen lung probleme sociale/culturale/de siguranță națională de o gravitate imposibil de evaluat?

  3. Anca Cernea
    11 septembrie 2015

    Datorită Nordstream II, ucrainenii pierd miliarde de euro, slovacii pierd milioane.
    Polonezii pierd nu numai bani, ci și speranța de a-și mări independența energetică față de Rusia prin importul de gaz lichefiat, adus cu vaporul din Qatar. Da, exista un proiect de a se pune în funcțiune un gazoport la Świnoujście. Guvernul liberal PO, oamenii lui Merkel și ai lui Putin, au avut grijă ca proiectul să treneze, deși ar fi trebuit deja să fie în funcțiune de nu-știu-când. (În ultima versiune, din actuala campanie electorală pentru parlamentare, PO promiteau că vor da în folosință gazoportul la sfârșitul acestui an.)

    Mai întâi, rușii cu nemții și-au instalat primele două conducte – din cadrul Nordstream I – chiar prin fața intrării în portul Świnoujście, astfel încât accesul navelor mai mari a devenit imposibil. Dar, se pare, încă ar mai fi putut trece cargo-uri, nu foarte mari.

    Acum, cu Nordstream II, se vor mai instala încă două conducte.
    În portul Świnoujście vor mai intra poate doar bărcuțe de jucărie și peștișorii mici și foarte mici.

  4. George
    11 septembrie 2015

    @dan : In linii mari subscriu indignarii tale, insa sunt doua chestiuni demne de atentie. 1. Pretul la pompa in germania in iulie a fost la benzina de €1.43 si si €1.25 la motorina. Fireste luand in calcul veniturile lor, in romania chiar daca pretul este mai mic decat in germania, for real este mai mare. Pentru ca una e sa castigi 1800-2000 de euro si alta sa ai probabil 2500 de lei pe luna. Apoi in ceea ce ii priveste pe rusi te rog sa te mai gandesti cu cotropitul. Rusii au luat de la toti ce au vrut, cat au vrut si cand au vrut. Vezi cat au jefuit romania dupa razboi pana prin anii ’50. Era si un banc : cu cine se invecineaza rusia (urss la vremea aia) ? Cu cine vrea. Nu este cazul sa le plangi rusilor de mila. In tot cazul rusia a fost un blestem pentru noi de la petru cel mare incoace, iar prieteni cu ei am fost o singura data intr-un moment de conjunctura in 1877. In rest au fost doar pusi pe jaf in ceea ce ne priveste. Si inainte sa crezi despre crimeea ca e a rusilor si ca de fapt ucraina este inventia lor, intreaba-te unde este moldova de dincolo de prut acum, de ce si mai ales in ce conditii. Nu mai discutam despre tezaur. Stiu ca este la moda ca toate relele sa fie puse in carca UE si poate ca nici nu e departe de adevar cine face asta gandind la realitatea ultimilor 15 ani, insa ar fi indicat pt noi ca natie sa nu uitam nici cine sunt de fapt rusii.

  5. Dan
    11 septembrie 2015

    George,
    Nu cred ca ai inteles ce-am vrut sa spun; unde plang eu lui Ivan de mila?! Referitor la carburanti, informatia este din Septembrie, nu din Iulie.
    Numai de bine
    D

  6. Costin Andrieş
    11 septembrie 2015

    Tupeu

    Angela Merkel ar fi suparata pe tarile din estul si centrul Europei, care se opun vehement cotelor obligatorii de refugiati, cancelarul german fiind iritata de faptul ca acesti membri ai UE pledeaza pentru “solidaritate” in fata amenintarii reprezentate de Rusia si de presedintele Vladimir Putin, insa resping sa ia asupra lor din povara crizei refugiatilor

    Germania ar urma sa faca presiuni pentru ca Uniunea Europeana sa isi dezvolte politici comune mai ambitioase si extinse cu privire la criza refugiatilor, care ar presupune cote permanente obligatorii pentru distributia a sute de mii de persoane ce ar urma sa fie aduse direct din Orientul Mijlociu pentru a controla numarul lor si pentru a evita o calatorie periculoasa.

    De asemenea, pe agenda Berlinului se afla propunerea ca statele europene sa transfere catre Bruxelles o parte a autoritatii asupra controlului granitelor si posibilititatea impunerii unei taxe speciala, cu aplicare larga, pentru finantarea acestor politici.

    http://m.hotnews.ro/stire/20525982

  7. Costin Andrieş
    11 septembrie 2015

    “Proiectul gazoductului Nord Stream 2, prin care Gazprom va aproviziona Germania cu gaze naturale, este “o afacere proastă pentru Europa” pentru că riscă să destabilizeze Ucraina, a afirmat joi, la Stockholm, vicepreşedintele american Joe Biden..

    “Din punctul nostru de vedere, cel al SUA, gazoductul Nord Stream 2 este în mod fundamental o afacere proastă pentru Europa”, a declarat Biden în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul suedez Stefan Lofven.

    “Ştiu că veţi examina chestiunea, la fel ca şi toţi colegii dumneavoastră. Europa are nevoie de surse diversificate de gaz şi nu, în opinia noastră, de gazoductul Nord Stream 2”, i-a spus Biden lui Lofven.

    “Iar a asigura o şi mai mare dependenţă faţă de Rusia în acest moment riscă, cred, o ştiu chiar, să destabilizeze fundamental Ucraina”, a adăugat el.

    Acest proiect de gazoduct prin Marea Baltică, care ar scoate Ucraina din viitorul circuit de aprovizionare al UE cu gaz rusesc, divizează statele membre ale blocului comunitar. Polonia şi ţările baltice se opun cu fermitate construcţiei gazoductului.

    UE a importat din Rusia o treime din gazul pe care l-a consumat în 2014 şi unele state din Europa de Est au atins chiar 100%.

    Comisia Europeană, potrivit căreia acest gazoduct prin Marea Baltică riscă să concentreze 80% din importurile de gaz rusesc din UE, a promis să examineze atent conformitatea proiectului cu regulile europene, în special cele de concurenţă.

    “Gazul rusesc poate şi trebuie să fie o parte din piaţa europeană, dar trebuie ca această piaţă să fie deschisă şi concurenţială”, a apreciat Biden, reamintind că “fiecare ţară din Europa poate, dacă doreşte, să cumpere din SUA gaz natural lichefiat”.

    “Nicio ţară nu ar trebui să fie în măsură să utilizeze energia ca pe o armă. Nicio ţară nu ar trebui să poată utiliza energia pentru a constrânge politic alte naţiuni”, a mai spus vicepreşedintele american, referindu-se aproape explicit la întreruperile în aprovizionarea cu gaz rusesc cu care s-a confruntat Ucraina.”
    http://www.capital.ro/gazoductul-rusia-germania-o-afacere-proasta-pentru-europa.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian