FUNDATIA IOAN BARBUS

Ministerul Culturii trimite un apropiat al ideologilor nazismului rus să reprezinte România la Istanbul

foto: de la stânga la dreapta, Zahar Prilepin, Mihail Kotomin, Vasile Ernu şi Alexander Ivanov (București, 2009)

Cred că cititorii fideli ai ILD au ghicit deja despre cine e vorba. Ministerul Culturii îl trimite pe Vasile Ernu, pe cheltuiala statului, deci a contribuabilului român, să reprezinte România la Târgul Internațional de Carte de la Istanbul 2015. Asta deși, în decembrie 2014, toată presa și televiziunile românești au vorbit pe larg despre dezvăluirea „Listei lui Dughin”, ideologul lui Vladimir Putin (document preluat de pe ILD), deși au apărut informații detaliate despre legăturile lui Vasile Ernu cu teroriștii pro-ruși care pregăteau o lovitură de stat violentă în Republica Moldova, în toamna 2014.

Pe 10 semptembrie 2015, Ministerul Culturii anunță participarea României, ca invitat special, la Târgul Internațional de Carte de la Istanbul 2015, ce va avea loc între 7 și 10 noiembrie.

Unul dintre invitați este Vasile Ernu:

Ministerul Culturii din România, care este organizatorul standului naţional şi al programului, a invitat cu acest prilej la Istanbul 12 autori români: Gabriela Adameșteanu, Matei Vișniec, Dumitru Țepeneag, Doina Ruști, Mircea Dinescu, Dan Lungu, Florin Irimia, Corina Sabău, Vasile Ernu, Radu Vancu, Florin Bican, Octavian Soviany, doi autori turci, Hakan Akdoğan și Oya Baydar, şi pe ilustratoarea Oana Ispir. Moderatorii evenimentelor vor fi criticii literari Carmen Mușat și Daniel Cristea-Enache, iar traducerea va fi asigurată de Sunia Acmambet și Alina Gerez. În deschidere, va avea loc un recital Marius Mihalache Band.

Vedem că Ministerul Culturii îl consideră pe Vasile Ernu demn de a fi trimis să reprezinte România la un important târg de carte internațional, a doua oară, după Salonului International de Carte de la Torino 2014. Tot pe banii contribuabilului român, Vasile Ernu a fost invitat și de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER) să vorbească la Închisoarea Râmnicu Sărat, în 2013, probabil în calitate de bun cunoscător al comunismului (vedeți aici).

Pentru cei care nu cunosc detaliile, un scurt sumar:

Vasile Ernu, prezentat în media drept „literat”, „gânditor” și „filosof”, este autorul acelei nerozii fără ștaif, „Glamour Gulag”, pe care a născocit-o în încercarea de a ne convinge că, în definitiv, viața în capitalism, viața înafara unui sistem totalitar, nu este în mod fundamental diferită de viața din Gulagul stalinist. Viața cu o portocală în mână, în fața unui televizor cu diagonala de 100cm, este la fel de nefericită ca moartea în Gulagul care a făcut zeci de milioane victime, ne spune Ernu. Mai mult. Recent, Ernu a supralicitat la Digi24, unde ne-a explicat, într-o română aproximativă, de ce în stalinism era, de fapt, mai bine!, „mai puțin periculos” decât în democrația liberală:

„Cu stalinismul e mult mai ușor… simplu să lupți, maxim ce poate face e să te bage în puscarie. Pârrrț! [sic!] Să fim serioși, aici nu e nimic serios”, acum este „mult mai riscant, mult mai periculos” (vedeți secvența video aici).

Să trecem mai departe. În urmă cu un an, analistul politic rus Andrei Piontkovski enumera pe site-ul în limba rusă al Europei Libere câțiva dintre cei pe care îi numește „ideologii nazismului rus”, adică Dughin, Prohanov, Prosvirin, Kholmogorov, Girkin şi Prilepin. Cu doi dintre aceștia, Alexandr Dughin și Zahar Prilepin, auto-intitulați „național-boșevici”, deci admiratori în aceeași măsură ai lui Hitler și Stalin, Vasile Ernu a avut contacte repetate, presupun fructuoase. Cel puțin cu Prilepin, contactele au fost directe.

Dar să vedem:

 • Ernu a fost adăugat pe Lista lui Dughin de prieteni ai Rusiei din România, alături de Ion Iliescu, Adrian Năstase și o pleiadă de actori, scriitori, profesori universitari, politicieni, dar și legionari, foști securiști, ceaușisti, admiratori ai lui Ion Antonescu șamd. Alexandr Dughin este principalul ideolog al imperialismului rus actual și al lui Vladimir Putin.
 • Cu Zahar Prilepin, Ernu s-a întâlnit de cel puțin două ori, la București și Moscova, întâlniri de care „gânditorul” român este foarte mândru, conform unei postări de pe blogul personal.
 • În aceeași călătorie (de lucru?) la Moscova din 2010, relatată pe blog, Ernu s-a întâlnit, și poveștește acest lucru cu emfază, și cu Eduard Limonov, fondator alături de Alexandr Dughin al Partidului Național-Bolșevic.

limonov ernu

Conform KhPG („Kharkiv Human Rights Protection Group” ), un ONG ucrainean pentru drepturile omului înființat în 1992, Limonov și Dughin sunt „fie în mod activ implicați în luptele din estul Ucrainei, fie încurajează pe alții să particpe… Dugihn, Barkașov și Limonov, împreună cu susținătorii lor, au oferit sprijin și antrenament militanșilor [ruși sau pro-ruși n.m.] din estul Ucrainei.”

Teroriști ruși în estul Ucrainei
Teroriști ruși în estul Ucrainei

Despre colaborarea dintre Vasile Ernu și teroriștii pro-ruși, înarmați până în dinți, care pregăteau, toamna trecută, lovitura de stat din Republica Moldova – ulterior arestați și expulzați de autorități, puteți citi aici.

Cu toate acestea, deși în decembrie 2014 toată presa și televiziunile românești au vorbit pe larg despre dezvăluirea Listei lui Dughin (document preluat de pe ILD), deși au apărut informații detaliate despre legăturile cu teroriștii pro-ruși din Republica Moldova,  Vasile Ernu este în continuare trimis de instituțiile Statului să reprezinte România înafara țării.

Tare as vrea să aflu părerea celorlalți invitați la târgul de carte de la  Istanbul, sau a moderatorilor evenimentelor de la standul României, Carmen Mușat și Daniel Cristea-Enache.

Ar mai fi lucruri de zis, dar nu vreau să mă repet mai mult decât am făcut-o deja. Mai jos aveți o selecție de articole despre aventurile lui Vasile din „Glamour Gulag”.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

5 comentarii

 1. Radio Enervan
  10 septembrie 2015

  Zaibal, bleati! Ce huială e asta, tovarișci?

 2. alex
  10 septembrie 2015

  pai ministrul culturii e omul lui iliescu kaghebistul

 3. Costin Andrieş
  10 septembrie 2015

  Vasile Ernu cheama societatii civili sa ii invete politica. Nicusor Dan va fi probabil prezent, dispus sa invete bazele national-bolsevismului, dupa ce in urma cu cateva zile spunea ca s-ar bucura de sprijinul partea PSD (sau nu s-ar supara, ca sa fim echidistanti). Dupa ani de zile de strigat pe ulite „vrem alta politica”, „unitischimbam”, „toate partidele ‪#‎aceeasimizerie‬”, Same Shit!
  Remus Cernea nici nu mai conteaza.

  Pe saptamina viitoare. Nicușor Dan Nicușor Dan & Remus Cernea Remus Cernea & candidati: veniti de luati notite…

  Principala problema a Bucurestiului: privatizarile, „Bucureştiul putrezeşte în zeamă de privatizare”.
  http://www.criticatac.ro/28246/convocare-pentru-bucureti/

 4. Costin Andrieş
  10 septembrie 2015

  Vasile ernu ameninta ild cu proces a 3-a sau a patea oara in ultimii ani. Visinescu nu a iesit prea bine din procesul cu ild, nu stiu de ce ar iesi un agramat ca ernu.

  Vasile Ernu

  13 ore · editat · 

  Văd că ILD iar nu şi-au luat pastilele. Unde-i România Mare de altădată…. La modul în care transmit ştirile cu Ernu pare a fi o dragoste perversă sau o deviaţie patologică ceea ce mă pune pe gînduri  Un psihiatrul nu cred că-i mai ajută. Poate un avocat?

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10153270896234825&id=694499824

  inca o chestie interesanta, 8 dintre like-rii postarii sunt comunisti new-wave, cel putin doi sunt ceausisti, astia 10 sunt agresiv pro-rusi, unul de la observatorcultural, 2 sunt capsalioti, unul e din actiwatch-ul lui mirceatoma (razvan martin), unul e pesedist entuziast (ala de la observatorcultural, paul cernat), o cucoana care scrie pe adevarul (ioana lupea) samd

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian