FUNDATIA IOAN BARBUS

Manifestația de protest din 10 august în presa internațională

BBC

Între 30.000 și 50.000 de persoane, inclusiv mulți expatriați care s-au întors, s-au strâns la nivel național în București, spun rapoartele mass-media.

Unii protestatari au aruncat cu sticle și plăci de pavaj, în timp ce poliția a folosit gaze lacrimogene, spray lacrimogen de piper și chiar un tun de apă.

Aproximativ 100 de protestatari au avut nevoie de îngrijiri medicale și 10 polițiști au fost răniți, au declarat serviciile de urgență medicală.

Un grup de protestatari a încercat să intre în clădirea guvernului din București, dar a fost reținut de cordonul de securitate al poliției.

Alții au fluturat steagurile UE și românești, au bătut în tobe și au scandat sloganuri.

Protestatarii cer demisia guvernului, opunându-se eforturilor de a slăbi sistemul judiciar de către social-democrații guvernanți (PSD). Salariile scăzute și corupția înrădăcinată din țară au fost și ele motive ale acestui protest.

Mulți români expatriați s-au întors de asemenea să participe la miting.

Ileana Anghel a călătorit departe de casa ei din Spania, cu soțul ei, ca să participe.

“Vrem să vedem drumuri și școli moderne și, mai presus de toate, să nu mai plătim mită în stânga și în dreapta”, a declarat ea pentru AFP.

Vlad, în vârstă de 60 de ani, a revenit în România din New York, unde s-a stabilit în urmă cu 30 de ani.

“Corupția și deturnarea de fonduri, de care profită clasa dominantă, sunt ceea ce mă deranjează”, a declarat Vlad aceleiași agenții de știri.

Potrivit Băncii Mondiale, puțin sub un sfert din populația României – între trei și cinci milioane de persoane – locuiesc și muncesc în străinătate, trimițând acasă aproximativ 5 miliarde de dolari anual, într-una dintre cele mai puțin dezvoltate țări ale UE.

Romanian police clash with anti-government protesters

Reuters

Zeci de mii de protestatari au demonstrat vineri împotriva guvernului PSD,
în capitala București și în orașe din România. Jandarmeria a tras cu gaze lacrimogene în mulțime, iar sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Protestele au fost organizate și promovate de grupuri de români care lucrează în străinătate, nemulțumiți de ceea ce ei descriu drept corupție instituționalizată, de salariile scăzute și încercările PSD de a slăbi sistemul judiciar, într-unul dintre statele cele mai corupte din Uniunea Europeană.

În București, unii protestatari au încercat să-și forțeze drumul prin liniile de securitate care păzeau clădirea guvernului. Alții au aruncat cu sticle și pietre în forțețe de poliție. Poliția a declarat că grupuri de “provocatori” au fost prezente în piață.

În timp ce protestul a continuat și noaptea, jandarmeria a folosit un tun de apă și a pulverizat din ce în ce mai multe gaze lacrimogene în mulțime. Înregistrările video postate pe rețelele sociale arată că poliția i-a bătut pe protestatari non-violenți, care țineau mâinile sus.

Peste 400 de persoane au solicitat asistență medicală, a declarat agenția de intervenție de urgență ISU, inclusiv doi polițiști care au fost separați de unitatea lor. Zeci de mii de oameni au organizat proteste pașnice în alte orașe din România.

Președintele român, Klaus Iohannis, a condamnat folosirea disproporționată a forței de către poliție.

“Eu condamn cu fermitate intervenția brutală a poliției, în mare măsură disproporționată față de acțiunile majorității oamenilor din piață”, a spus el pe pagina sa de Facebook.

“Ministerul de Interne trebuie să explice urgent modul în care a gestionat evenimentele din seara aceasta.”

Printre mulțimile din București s-a aflat și șoferul de camion Daniel Ostafi, în vârstă de 42 de ani, care s-a mutat în Italia cu 15 ani în urmă, în căutarea unui viitor mai bun pe care el spune că România nu-l putea oferi familiei sale. La fel și Mihai Poduț, 27 de ani, lucrător în construcții care a plecat în 2014, mai întâi în Franța și apoi în Germania.

Ei s-au alăturat zecilor de mii de demonstranți din fața sediului de guvern, fluturând steaguri ale României și ale Uniunii Europene și cerând demisia guvernului. Mesajele proiectate pe clădirile din jurul pieței spuneau “Suntem poporul” și “Nicio violență”.

“Am plecat să le dau copiilor o viață mai bună, ceea ce nu a fost posibil aici”, a declarat Ostafi.

“Din păcate, încă nu este posibil, … cei care ne guvernează nu sunt pregătiți și sunt corupți”, a spus el, adăugând că speră că prezența la viitoarele alegeri parlamentare va fi mai mare.

Anti-government protest in Romania turns violent

New York Times

Protestele antiguvernamentale din capitala României au devenit violente vineri seara, când poliția a intrat în conflict cu protestatarii, folosind gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a dispersa mulțimile. Mai mult de 240 de persoane, inclusiv unii jandarmi, au fost rănite.

Aproximativ 100.000 de persoane s-au adunat pe tot parcursul zilei în Piața Victoriei din București pentru a-și exprima nemulțumirea față de guvern, iar alte zeci de mii de protestatari au demonstrat în alte orașe din țară. Cea mai mare nemulțumire a lor este legată de modificările legislative, despre care mulți spun că vor slăbi statul de drept.

“Vrem democrație și legi care să apere cetățenii, nu politicienii”, a spus Moise Mărăcine, de 33 ani, care s-a deplasat din Marea Britanie, unde locuiește și deține o afacere.

Organizatorii demonstrației au căutat să-i atragă pe românii care trăiesc în afara țării.

Stelian Onchioiu, în vârstă de 43 ani, care lucrează în Dublin ca șofer, a declarat că s-a întors “pentru că vreau să schimb sistemul în România”. După un deceniu în care a lucrat în cadrul armatei române, domnul Onchioiu a spus că ultimii doi ani i-a petrecut în Irlanda. “Este important pentru noi să ne întoarcem”, a spus el. “Există prea multă corupție”.

În timp ce protestele au început în mod pașnic, eforturile demonstranților de a împinge înapoi baricadele de poliție au fost întâmpinate cu rezistență puternică. Unii dintre mulțime au aruncat cu sticle și pietre înspre poliție, iar tensiunile au crescut odată cu lăsarea serii.

Demonstrațiile antiguvernamentale au devenit un eveniment periodic în România, însă numărul a scăzut semnificativ în ultimele luni, pe măsură ce a intervenit oboseala. Protestele de vineri au fost cele mai mari din ultimele luni.

Demonstrațiile anterioare s-au desfășurat cu puține incidente de violență. Utilizarea gazelor lacrimogene de către forțele de securitate staționate în afara clădirii principale a guvernului i-a înfuriat pe numeroși manifestanți, iar în timpul nopții ei au refuzat să se disperseze.

La scurt timp după ora 23, forțele de securitate au început să elibereze forțat zona protestatarilor.

Klaus Iohannis, care deține funcția de președinte și care a fost lider al opoziției în trecut, a denunțat violența într-o declarație pe Facebook.

“Condamn cu tărie intervenția brutală a jandarmeriei, foarte disproporționată față de manifestările celor mai mulți oameni din Piața Victoriei”, a scris el. “Încercarea de a înfrânge voința oamenilor, printr-o reacție violentă a forțelor de ordine, este o soluție condamnabilă”.

Violence Erupts as Tens of Thousands Protest Corruption in Romania

The Telegraph

Poliția românească a folosit gaze lacrimogene și sprayuri cu piper pentru a-i opri vineri pe protestatarii anti-corupție, în timp ce zeci de mii au cerut guvernului de stânga să demisioneze.

Potrivit presei locale, între 30.000 și 50.000 de persoane au venit la protest, inclusiv mulți expatriați români care s-au întors acasă, în special pentru a-și arăta mânia față de nivelul corupției oficiale.

Mulțimea a scandat “demisia” și “hoții” în timp ce s-a adunat într-o piață centrală din fața clădirii principale a guvernului.

Sute de protestatari au încercat să treacă prin cordonul poliției, iar jandarmii în armură au reacționat cu gaze lacrimogene și cu spray de piper, forțând demonstranții înapoi.

Aproape 250 de persoane au solicitat asistență medicală după inhalarea gazelor lacrimogene și spray-ului de piper, în timp ce 10 ofițeri de poliție au fost răniți de pietre aruncate și sticle, au precizat serviciile de urgență medicală.

Ștefan și Ileana Anghel, cetățeni români care locuiesc în Spania, au fluturat un drapel spaniol după ce au traversat toată Europa pentru a participa la demonstrație.

“Din păcate nimic nu s-a schimbat în România”, a declarat Ileana pentru AFP.

“Vrem să vedem drumuri și școli moderne și, mai presus de toate, să nu plătim mită în stânga și în dreapta”, a adăugat Ileana care, la fel ca soțul ei, lucrează în regiunea Alicante.

Luna trecută, președintele României, Klaus Iohannis, l-a demis pe procurorul anticorupție Laura Codruta Kovesi, care a fost considerat un simbol al luptei împotriva corupției, într-una dintre cele mai afectate țări din UE.

Cu Kovesi la conducere, Procuratura Anticorupție (DNA) a dus în ultimii ani o luptă dură împotriva corupției din rândul aleșilor locali și naționali, fiind acuzată de abuz de putere și atrăgându-și vrăjmășia multora din clasa politică a României.

Printre protestatarii de la București s-au aflat și Vlad și soția lui de 60 de ani, care au zburat din New York, unde au trăit timp de 30 de ani.

“Corupția și deturnarea de fonduri, de care profită clasa dominantă, sunt ceea ce mă deranjează”, a spus Vlad, agent imobiliar din SUA.

“Se naște o forță aici (la protest) și sper că mesajul este auzit”, a adăugat el.

Mii de oameni s-au alăturat, de asemenea, demonstrațiilor din alte orașe principale din România, inclusiv la Cluj, în nord-vest, în centrul Sibiului și în Timișoara.

Aproximativ patru milioane de români lucrează în străinătate dintr-o populație totală de 20 de milioane. Jumătate dintre expatriați locuiesc în Italia și Spania, potrivit cifrelor oficiale.

Anul trecut, cei care lucrează în străinătate au trimis familiilor lor din România – una dintre cele mai sărace țări din Europa – 4,3 miliarde de euro, aproape 2,5% din PIB-ul național.

Romanian police tear gas anti-corruption protesters as expats return home to voice anger

Balkan Insight

Zeci de protestatari români au fost răniți după ce forțele de securitate au folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a dispersa demonstranții anti-corupție la București, vineri seara, când zeci de mii de persoane s-au adunat împotriva Partidului Social-Democrat pentru cere demisia guvernului.

Peste 200 de persoane, atât protestatari, cât și polițiști, au avut nevoie de asistență medicală, iar 16 persoane au fost duse la spital.

Mitingul a fost considerat drept protestul diasporei și a fost organizat pe rețelele sociale de expatriați români din diferite țări ale Uniunii Europene.

Protestatarii au început să se strângă în Piața Victoriei de vineri dimineața, scandând lozinci antiguvernamentale. Spre seara, peste 100.000 de oameni au demonstrat în fața guvernului.

Au avut loc unele ciocniri mici între grupurile de protestatari și forțele de securitate mobilizate pentru a apăra sediul guvernului, dar altercațiile s-au intensificat spre ora 23, când un grup de suporteri de fotbal s-au alăturat mitingului.

Poliția a raportat că protestatarii au furat două arme de la forțele de securitate. La miezul nopții, după ce piața a fost evacuată forțat de poliția în armură, confruntările au continuat pe străzile adiacente, iar sunetul grenadelor lacrimogene a putut fi auzit în centrul Bucureștiului.

Președintele Klaus Iohannis a condamnat vineri seara folosirea disproporționată a forței împotriva protestatarilor și a declarat că va cere explicații de la Carmen Dan, șefa Ministerului de Interne.

“Într-o democrație autentică fiecare cetățean are dreptul de a protesta, dar violența este inacceptabilă, indiferent de opțiunea politică. Condamn cu fermitate intervenția brutală a Jandarmeriei, disproporționată în mare măsură față de manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei “, a scris el pe contul său de Facebook.

Romanian Riot Police Tear Gas Protesters in Bucharest

SURSA   BBC   Reuters   New York Times   The Telegraph   Balkan Insight

Emil Borcean

Emil Borcean

Un comentariu

  1. Nichcolas Dima
    11 august 2018

    Felicitari din inima si curaj… Fara efort si sacrificiu nu se poate schimba un regim corupt si incompetent ai carui lideri nu au nici simt national si nici uman. n ace sens grupul nosru a trimis declaratia de mai jos. Cu stima Profesor Dr. Nicholas Dima
    COMITETUL ROMANO-AMERICAN PENTRU BASARABIA.
    DECLARATIE PREGATITA PENTRU MAREA INTRUNIRE A DIASPOREI ROMANESTI
    DIN 10 AUGUST 2018.

    Stimati compatrioti romani din tara, de peste Prut, si de pretutindeni!
    Ne adresam voua in calitate de membri ai vechiului exil romanesc care in prezent face legatura cu actuala diaspora romaneasca. Precizam ca noi am fost si am ramas exilati pentru ca am parasit tara din motive politice si pentru ca doleantele noastre sunt inca neimplinite. Romania ramane infeudata economic, tinerii sunt alungati in continuare din tara, iar previnciile de peste Prut inca asteapta sa revina la patrie. In contextul marei intruniri de la Bucuresti facem urmatoarele precizari:
    Este greu pentru Romanii din Diaspora si din Exil sa se organizeze la nivel international din cauza distantelor imense care ne despart si din cauza manipularilor la care suntem supusi din tara. In aceasta situatie, riscam sa devenim o masa de manevra a unor politicieni de la Bucuresti.
    Subliniem ca anumite structuri bine ascunse din tara nu accepta sub nici o forma organizatii si activitati romanesti din strainatate pe care nu le pot controla.
    In acest sens, Bucurestiul face tot ce e posibil si inventeaza organizatii fantoma pentru a le substitui activitatilor noastre si pentru a ‘prelua si dirija’ diaspora.
    Avem convingerea ca intre oamenii politici din tara, cunoscuti sau aflati in culise, se afla si persoane bine intentionate care vor si ele refacerea economica si reunificarea politica a tarii. Asemenea persoane ar trebui sa apeleze insa direct la liderii diasporei…
    In sensul acestor premize…
    Propunem ca aceasta declaratie sa fie mediatizata si citita public la marea intrunire de la Bucuresti.
    Recomandam totodata un dialog direct si nemijlocit intre noi si liderii sau delegatii de resort ai tarii.
    Insistam pentru alegerea unui numar corespunzator de romani aflati in strainatate care sa serveasca in viitorul parlament al tarii.
    Numai impreuna vom putea scoate Romania din actuala criza!
    Comitetul Romano-American pentru Basarabia, organizatie formata din membri ai fostului exil si la care adera multi refugiati tineri din diaspora de azi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian