Alexa Ionescu: „Buna seara si bine ati venit la By Alexa. In aceasta seara avem o emisiunea speciala, avem un interviu in exclusivitate cu domnul Karl-Peter Schwarz, de la Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Ce parere aveti despre evolutiile recente ale situatiei politice din Romania?”
Karl-Peter Schwarz: „Cred ca aceasta este cea mai grava situatie prin care a trecut aceasta tara cel putin in ultimii 20 de ani de la navalirile minerilor la Bucuresti, nu a mai existat vreo situatie in care aceasta tara sa fie atat de izolata si atat de aspru criticata din strainatate. Aceasta nu vine numai de la UE, ci si de la oameni politici europeni, Cancelarul german, Dl. Baroso, Presedintele Comisiei Europene, si alti oameni politici si-au exprimat indoielile, nu numai din partea aripii crestin democrate, ci si politicieni liberali, chiar si ministrul de externe german, Westerwelle care este de la partidul liberal, FDP, din aceeasi familie politica cu PNL, a criticat sever cele intamplate. Pentru ca este de neconceput, de neinchipuit sa se intample in alta tara europeana ce s-a intamplat in Romania!
Cred ca reactia a fost mai intai una de soc. Au fost surprinsi, nu se asteptau, nu-si puteau inchipui ca o tara membra UE din 2007, care e in NATO, care e integrata in structurile euro-atlantice, sa se poarte ca o dictatura sud-americana, sau una africana, fie ea de stanga sau de dreapta. Cred ca adevarata problema in aceasta tara nu este ce partid va guverna, dupa parerea mea, nu este vorba de stanga sau dreapta, nu este vorba de ce fel de politica economica ar fi mai potrivita pentru dezvoltarea tarii, mai multa influenta a Statului, sau mai putina. Toate aceste discutii, ce au loc in toate tarile europene, sunt secundare, in ceea ce priveste Romania, fata de problema centrala a acestei tari: Iar miezul real al acestei probleme este, pur si simplu, faptul ca aici a fost atacat Statul de drept, domnia legii. Daca domnia legii, nu este respectata, puteti uita de toate celelalte! Pentru ca nu veti putea moderniza tara, nu veti putea inviora economia, nu veti putea educa poporul asa cum trebuie, in orice sector al societatii, daca domnia legii nu e respectata, acesta este fundamentul tuturor celorlalte lucruri. Numai dupa aceea putem incepe sa discutam de politica, daca a fost bine sau nu, ca guvernul conservator a facut reduceri atat de dificile in cheltuielile sociale, daca distributia veniturilor este adecvata, toate acestea se pot discuta. Dar repet, ele sunt secundare, fata de problema de baza a acestei tari,
care este domnia legii.”
Alexa Ionescu: „Multi dintre cetatenii acestei tari nu inteleg importanta existentei acestor institutii ale statului si faptul ca ele garanteaza practic democratia, si nu numai democratia, ci asa cum spuneati si dvs, si domnia legii. Pentru ca ani de zile s-a manipulat, de cel putin 4 ani de zile, trusturile de presa, antenele si realitatile, care apartin unor oligarhi, au manipulat la modul bolsevic, as putea spune, informatia, in asa fel incit nu a existat si un echilibru in presa incit sa existe informatie corecta. Informatia a fost oferita ca la catering, omul a luat-o si a inghitit-o, fara sa mai discearna cu mintea proprie ce e bine si ce e rau. Cum poti sa lupti impotriva acestui lucru? Este un lucru care ne doare foarte mult pe noi romanii, pentru ca nu toti gandim ceea ce gandesc politicienii, majoritatea suntem interesati de noi, de viata noastra, de societatea in care traim, e dureros ce se intampla astazi.”
Karl-Peter Schwarz: „Cred ca este evident, nu? Eu nu urmaresc direct, locuiesc la Viena, calatoresc mult in zona, scriu nu numai despre Romania, ci si despre alte sapte tari, din Europa Centrala si de Sud-Est. Asa ca pot sa compar situatia din Cehia, cu Albania, Croatia, Romania, etc. As spune ca situatia mass-media in Romania e deosebit de tragica. Si este mult mai aproape de Albania, decat, de exemplu, de Cehia. Iar asta se leaga, desigur, de ceea ce ati mentionat, aceste structuri oligarhice, dar si cu acest fel agresiv, spectaculos, senzationalist, de a prezenta informatia, nu numai info-tainement, informatie si divertisment, dar si manipulare.
Si este evident ca, intr-o societate cu o populatie rurala inca numeroasa, unde televiziunea este canalul de informatii cel mai important, asta are un oarecare impact. Dar v-as avertiza sa nu supraestimati puterea mass-media. Imi amintesc, atunci cand Berlusconi a castigat alegerile, toata lumea, toti stangistii, au zis: asta e din cauza ca are televiziunea sub control, si este o putere televizata, telecratica. Apoi a pierdut alegerile, si n-au mai zis nimic. Iar cand le-a castigat din nou, din nou a fost de vina televiziunea. M-am intrebat, ce s-a intamplat intre cele doua, cum de a putut sa cada, sa piarda alegerile?
Situatia din toamna 2004 nu este diferita de cea de acum. As spune ca atunci era mai rau, intrucat mai toate posturile erau legate si controlate de guvern, dar diferenta nu era mare fata de ceea ce este acum. Si totusi, a avut loc o revolutie portocalie, care a castigat alegerile, si a deschis, pentru prima oara in istoria Romaniei contemporane, cel putin o speranta de reforme, modernizare, de normalizare a situatiei. Cred ca nu trebuie sa fii nici filosof, nici jurist, nici politolog, ca sa intelegi cateva adevaruri de baza, pentru ca ele fac parte din legea naturala, le avem in noi, adica: nu ai voie sa furi, nu ai voie sa inseli, nu ai voie sa ucizi, nu ai voie sa ponegresti pe altii, adica tot ceea ce este cuprins in Cele Zece Porunci, si in aceasta traditie. Este ceva ce intelege toata lumea. Face parte din legea naturala. Oamenii inteleg asta. Inteleg, deasemenea, ca aceasta lege trebuie sa fie valabila pentru toti. Pentru toata lumea. Nu numai pentru cei saraci, nu numai pentru cei care nu–si pot cumpara accesul in mass-media, si nu au fonduri la dispozitie, ci pentru toata lumea. Si ca orice fel de privilegii ale clasei politice trebuie desfiintate. Pentru ca asta este impotriva dreptatii. E impotriva dreptatii, si cred ca oricine intelege asta.
Am urmarit putin, in ultimele zile, cazul senatorului Magureanu, implicat intr-o retea de evaziune fiscala, inchipuiti-va un individ, care intra in Parlament prin PDL. Apoi se muta, din oportunitate politica, la UNPR. Apoi iar se muta, in mai, pentru ca, intre timp, au venit la putere socialistii, trece la ei. Si se justifica zicand: e vocea mea launtrica, mi-am urmat vocea launtrica. Ce voce launtrica? Singura voce launtrica e lacomia, interesul egoist, asemenea oameni nu reprezinta catusi de putin societatea romaneasca, pretind ca reprezinta poporul, dar de fapt, il inseala, pentru ca ceea ce reprezinta ei mai intai sunt interesele lor meschine si lacome numai interesul lor de a se feri de urmarirea legii, asta e problema fundamentala. Cred ca asta e foarte usor de inteles. Cred ca orice om, din orice sat, poate intelege lucruri atat de fundamentale. Pentru ca nu de ieri sunt valabile aceste legi. Ele au fost valabile intotdeauna. Intotdeauna.”
Alexa Ionescu: „Astazi a fost semnat un pact intre militarii iesiti la pensie, armata in retragere, sau in conservare care apartinea unitatii militare „Doi si-un sfert” care era unitatea Securitatii, si care a cazut la intelegere, cu puterea din Romania, cu Dl Ponta, cu Dl de la PC, sa se desfiinteze Curtea Constitutionala, ANI, DNA si CNSAS-ul. L-am mai auzit pe DL Dogaru astazi iesind pe televiziuni si amenintand jurnalistii ca daca nu schimba foaia, vor trebui sa paraseasca televiziunile, sau ma rog, in curand isi vor schimba opinia datorita faptului ca alta va fi guvernarea. O amenintare pe care au auzit-o cu totii astazi la televiziunile romane.”
Karl-Peter Schwarz: „Daca vreti sa va intoarceti la vremea lui Ceausescu, poftiti! Asta e decizia poporului roman, daca poporul roman accepta aceste lucruri, atunci, bine, intoarceti-va. Intoarceti-va la ceea ce era sub Ceausescu. Pentru ca de asta este vorba. Daca distrugi toate mecanismele de control si echilibru din sistemul democratic, daca incepi sa urmaresti oamenii pentru opiniile lor politice, daca incepi sa ameninti jurnalistii, cum se intampla acum, atunci care mai e diferenta? Iesiti din UE, uitati-o, iesiti din NATO, mergeti cu Coreea de Nord, Teheranul, Moscova.
Acolo e locul vostru. Locul vostru nu este in UE.
Alexa Ionescu: „Aveti dreptate in ceea ce spuneti, dar ce ne facem noi, cei care nu suntem de aceeasi opinie, ca suntem destui. Balanta este jumatate-jumatate. Cei care sunt anticomunism au ajuns in 22 de ani cam la acelasi nivel ca cei care sunt pro-iliescu. De la 11 milioane de alegatori pe care ii avea Ion iliescu in 1990, cu PSD, deci partea stanga, la ora actuala au coborat la 4.5 milioane, scorul obtinut la locale, in alegerile care tocmai au fost. Partea cealalta are aproape 4 milioane, deci nu este foarte mare diferenta dintre sa spunem dreapta si stanga, sau dintre anticomunisti si comunisti. Ar trebui sa existe o echilibrare a fostelor, numai ca in Romania nu se vede aceasta echilibrare. Ce ne sfatuiti, Dvs aveti mai multa exeperienta pentru ca veniti dintr-o tara cu o democratie consolidata, cu experienta multa, cu vechime in democratie. Noi suntem obosit, luptam de atatia ani de zile cand spune, am ajuns la un final, nimic nu se mai poate intoarce, ne intoarcem spre anii 90, din pacate cu politica anilor 50.”
Karl-Peter Schwarz: „Poate ca m-am facut gresit inteles. Eu nu cred ca intoarcerea la anii 90, sau, sa spunem, la anii 80, este o optiune reala pentru aceasta tara. Sunt oameni care vor asta, dar ei sunt o minoritate, si cred chiar ca majoritatea electoratului stangii, si a electoratului PNL, poate nu si electoratul lui Voiculescu, ai PC, dar toti ceilalti, ajoritatea acestui electorat, ei nu vor sa se intoarca la vremurile comunismului ar fi o idee complet absurda, si nici macar nu e posibil, pentru ca tara nu mai este aceeasi. Eu am inceput sa scriu despre Romania acum zece ani. Comparand primele mele impresii, despre cum era Romania din 2002, am fost socat cand am venit prima oara, cu situatia de acum, este o alta tara. S-au intamplat multe lucruri, aveti o noua generatie de oameni care au lucrat in strainatate, care au experienta, stimulente culturale din toate partile lumii, conectati prin media sociale, prin internet cu America, cu tot. Nu se poate inchipui o intoarcere la timpuri in care totul e sub capac, nu existau contacte cu lumea de afara – e imposibil, nu se poate face.
In al doilea rand, a existat un proces de reforme, inceput in 2005, cu noul guvern, cu reformele din domeniul justitiei, primii pasi spre un sistem judiciar autonom si independent, legislatia impotriva coruptiei. Acesta a fost motivul. Ar trebui sa o spuna cineva, pentru ca mereu este atacata D-na Macovei, faptul ca Romania este acum in UE este, in cea mai mare masura, in cea mai mare masura, reusita ei. Pentru ca ea a reusit sa implementeze acele reforme. Si, la un moment dat, Romania era pe primul loc ca severitate a legislatiei anticoruptie.
Asa incat, va rog sa nu-mi spuneti ca aceste lucruri sunt imposibile in Romania, ca Romania este mereu in urma, nu e adevarat. Nu e adevarat. Sunt oameni care nu vor aceste reforme, care nu vor aceasta modernizare, pentru ca se tem. Pentru ca este mult mai usor pentru afacerile meschine si criminale daca situatia este ca inainte de 2004, si nu ca acum.
Uitati-va cine a votat impotriva presedintelui Basescu la votul pentru suspendare. O asociere infractionala! Daca 15 indivizi urmariti penal, altii cu condamnari cu suspendare, se duc, pur si simplu, si voteaza, “da, pentru ca el e impotriva Constitutiei”. Care Constitutie? A existat macar un element in care sa poti sa spui ca, intr-adevar, a incalcat grav Constitutia? Nu, pentru ca a fost o analiza a Curtii Constitutionale, a ajuns la concluzia ca nu a existat. Iar daca acesta este unicul motiv pentru care un presedinte poate fi suspendat, trebuie acceptat ca intregul proces este anti-constitutional. Daca este anti-constitutional, nu poti sa o faci. Dar s-a facut. Atunci, cine a incalcat Constitutia? Presedintele? Nu cred. Cei care l-au suspendat pe Presedinte! Nu zic asta ca sa-l apar pe Basescu, putem discuta si despre Basescu. A facut multe greseli, si, vreau sa spun ca daca va aflati in aceasta situatie grea nu este in primul rand pentru ca ceilalti sunt atat de destepti, de inteligenti, Ponta, Antonescu si ceilalti, au fost mai buni, au castigat, sau pentru ca poporul roman nu intelege ca sunt necesare sacrificii, pentru reformele economice. Nu. Nu acesta a fost motivul. Motivul a fost coruptia interna din cadrul partidului de guvernamant. A fost un esec al PDL. Acum, cu aceasta noua situatie, totul s-a acoperit, si nu mai vorbim de asta. Dar acesta a fost motivul.
Pentru ca, daca nu s-ar fi intamplat asta, l-ati avea inca pe Emil Boc premier al acestei tari, un excelent prim-ministru, sau, l-ati avea pe Ungureanu, care a fost si el un excelent prim-ministru, chiar daca pentru putin timp, si ar fi putut sa continue reforme care au fost apreciate de toata lumea, de FMI, de UE, din toate partile, era o situatie in care leul a fost stabil, ani si ani de zile, mult mai stabil decat zlotul polonez, de pilda, in ciuda situatiei foarte dificile a expansiunii creditului din aceasta tara, si efectelor sale negative, care sunt, evident, rezultatul acestei crize, si al crizei internationale, care are si ea efecte in Romania, in ciuda tuturor acestor situatii dificile, ei au reusit sa faca economia sa creasca, si sa scoata tara din criza.
Cred ca romanii trebuie sa se gandeasca foarte bine ce vor. Poate ca, in loc sa se uite la propaganda de la antena 3, uneori ar trebui sa se uite la ceea ce arata CNN, BBC, despre cele ce se intampla in Grecia, in Spania, in alte tari. Si, daca vreti sa ajungeti in capcana greceasca, poftiti va rog! Nu va avea cine sa va finanteze, nu vom scoate banii, pentru ca, de ce ar trebui ca investitorii sa-si investeasca banii intr-o societate corupta, in care nimeni nu stie unde ajung banii, nimeni nu stie ce se petrece, de ce mi-as investi banii? De ce? Nu as face-o.
Alexa Ionescu: „Conform declaratiilor guvernului si a Ministrului de Externe al Romaniei, se pare ca asta nu este o problema, ca nu vor mai fi investitii, pentru ca Romania era orientata pe o axa, iar acum, din declaratiile puterii politice, intelegem ca schimbam axa, o luam spre China, spre Moscova si spre Brazilia. Credeti ca e un impediment pentru ei faptul ca Europa condamna, chiar si Dna Vivian Reding a iesit astazi sau ieri si a spus „vrem fapte, si nu vorbe!”, ca guvernul Ponta nu s-a indeplinit promisiunile. Sa fiu sincera, noi ne-am bucurat pentru ca aspus-o, pentru ca una este sa o spuna un comisar European si alta e sa o spunem noi ca simpli cetateni. Credeti ca mai are vreo jena aceste guvern pentru faptul ca vrea sa schimbe axa si ca vrea sa ne scoata din Europa? Eu cred ca asta vor, sa ne scoata din Europa.”
Karl-Peter Schwarz: „Asta nu este o optiune reala. Adica, bine, daca doriti o societate care sa traiasca in favelas, sau in conditii ca cele din Coreea de Nord, bine, incercati, dar nu cred ca asta e posibil intr-o societate dezvoltata, asa cum este cea romaneasca, nu este o optiune reala, este un fel de utopie negativa, sa zici ca mai avem si alte optiuni. In realitate, nu exista alta optiune. Nu au decat optiunea de a respecta valorile si legile UE, iar daca nu, vor avea probleme mari.
Ieri am avut un interviu cu filosoful roman Andrei Plesu, – il vom publica duminica, a fost un interviu foarte bun, pentru ca iata, l-am intrebat de ce, in aceasta tara, desi coabitarea dintre presedinte si un partid de alta optiune ar trebui sa fie un lucru normal – s-a intamplat in Franta, si nu numai; iar reactia normala ar fi fost: ok, vom incerca sa-l ignoram pe presedinte, ne vom indeplini agenda politica, iar apoi vom astepta, iar, la urmatoarele alegeri, vom iesi din asta; aceasta este practica parlamentara normala si democratica.
De ce, in Romania, in loc de a-si duce la indeplinire politici proprii – pentru ca nu s-au adoptat nici un fel de politici, absolut deloc, singurul lucru pe care l-am auzit din Romania, de cand acest guvern este la putere, a fost cazul de plagiat al D-lui Ponta, pentru ca i-a inselat pe oameni, iar acum spune: iata, deoarece eu am putere sa numesc comisiile care sa spuna ca nu am fraudat, atunci nu am fraudat, si isi inchipuie ca poate sa-i mearga in acest fel, impotriva tuturor evidentelor – pentru ca toata lumea intelege asta, poti sa vezi ca e plagiat. Vezi ca e plaiat. Nu ai nevoie de nicio comisie sa stabileasca asta. Chiar si un copil poate sa compare aceste lucruri. Dar el continua sa nege, “pentru ca eu am puterea”, aceasta aroganta a puterii, aceasta idee: “sunt atat de destept, incat pot sa fac ce vreau, pentru ca toti ceilalti sunt prosti”.
Comisia Europeana ii spune: “baiete, uite-te la ceea ce se intampla, asta este impotriva valorilor UE, si ai de facut asta, asta si asta”, acele 11 puncte care i-au fost prezentate. Iar el spune: “o, eu sunt atat de european, si am fost intotdeauna anticomunist, sunt atat de european”, a dat un rusinos interviu la Der Spiegel, plin de minciuni, si crede ca lumea nu intelege, oare crede ca toti suntem prosti? Oare chiar crede ca suntem intr-atat de prosti, incat poate sa-i mearga cu asa ceva? Este si jignitor, e si jignitor.
Ma intorc la ceea ce Dl. Plesu mi-a spus ieri: de ce se petrec lucrurile asa in Romania, mi-a spus: este ura, este vanitate, este lacomie, si altele, tot spectrul de emotii negative si de interese, dar nu uitati, nu subestimati niciodata prostia! Si cred ca are dreptate intru totul.”
Alexa Ionescu: „In calitatea Dvs de jurnalist la unul dintre cele mai prestigioase jurnale din Europa, cum ati primit atacurile politienilor romani de la putere impotriva Frankfurter Allemeine Zeitung, impotriva Nature, impotriva Le Monde? Ati fost acuzati ca dezinformati, ca ati fi inflentati in mod direct, sau chiar platiti de presedintele Basescu si sustinatorii acestuia, adica de noi, ca noi il sustinem pe traian Basescu, cum ati primit aceste atacuri, care este parerea Dvs ca jurnalist la unul dintre cele mai prestigioase jurnale din Europa?
Karl-Peter Schwarz: „E atat de stupid! Mi-e greu sa va dau un raspuns serios la aceste lucruri. As spune mai intai ca, daca cineva incearca sa ma cumpere pe mine, va trebui sa investeasca foarte multi bani, pentru ca sunt bine platit de ziarul meu, si nu depind de spagi de la primarul din Giurgiu, sau de la altcineva, nu e asta categoria mea, in primul rand. In al doilea rand, cum isi inchipuie ei ca lucreaza media internationala? Cum isi inchipuie ca lucreaza, cum isi inchipuie ca lucreaza institutiile europene, sau oamenii politici chiar cred ca noi suntem… ca e posibil sa manipulezi cele mai mari ziare New York Times, sau The Guardian, la Londra, Frankfurter Allemeine Zeitung, Suddeutsche Zeitung, ca poti sa-i manipulezi chiar asa, ca D-na Macovei se duce acolo si le da informatii, iar ei, fara sa verifice, doar le pun, pur si simplu, cum isi inchipuie ei ca lucram noi?”
Alexa Ionescu: „Isi imagineaza ca lucrurile functioneaza ca in Romania, Dle Schwarz, cineva suna trustul lui Voiculescu, spune ce are de spus si apare asa in ziar. Ei asa isi imagineaza ca merg lucrurile in tarile civilizate.”
Karl-Peter Schwarz: „Nu pot decat sa spun ca am imbatranit intre timp, sunt aproape 40 de ani de cand lucrez in aceasta bransa, am fost in mai multe tari, nu numai in Germania si Austria, Cehia, Italia, asa ca am o oarecare experienta despre cum lucreaza mass-media, cum lucreaza oamenii politici, cum sunt contactele dintre media si politicieni, si pot sa va asigur: modul cel mai eficient de a-ti distruge strategia de relatii publice intr-o tara occidentala, este sa iei telefonul si sa suni, sa spui redactorului-sef al unui ziar: “nu-mi place ce scrie ziarul vostru, nu se poate asa, trebuie sa scrieti altfel”. Au incercat, uneori incearca, pana si in Germania, poate va amintiti scandalul fostului presedinte al Germaniei, Dl. Wulff, care a incercat asta cu ziarul Bild, si nu a fost spre binele lui. Pentru ca singurul efect a fost ca i-a accelerat despartirea de jobul lui.
Nu-i poti manipula pe acesti oameni, pentru ca nu sunt atat de prosti. Si au multe posibilitati de a verifica, si ras-verifica, nu ai decat sa te uiti la fapte. Mi-a placut foarte mult ceea ce D-na Viviane Reding a spus ieri la conferinta de presa de la Bruxelles, a spus, cand a fost intrebata: ati primit o scrisoare, un apel, de la acesti mari intelectuali, Tanase si ceilalti, care luau apararea, etc, iar ea a spus: primesc in fiecare zi cate 150 de scrisori, si puteti sa scrieti oricate scrisori, pe mine ma intereseaza ce se intampla in tara, care sunt faptele, care sunt faptele, asta e important. Ei nu sunt atat de prosti. Inteleg asta. Romania este intr-un proces special de monitorizare. Nu uitati ca exista un mecanism de verificare si cooperare al UE, un lucru dintre cele mai eficiente.
Acum imi vine sa rad, cand primul-ministru, dupa ani si ani de campanie impotriva acestui proces, acestui mecanism, in care spunea: “denigreaza Romania, al doilea stat, ca marime”, iar acum, cand vine cel mai sever raport care a existat vreodata, sever, pentru ca toata munca de 5 ani dinainte a fost anihilata in nici macar doua luni de guvernare a D-lui Ponta, iar acum spune: “da, este un raport foarte echilibrat, este un raport foarte echilibrat, totul e ok”. Ce e asta? Si oricine poate citi ce e scris in acest raport.”
Alexa Ionescu: „E un fel de plagiat, Dle Schwarz. Deocamdata Dnul Ponta, desi comisia universitara a declarat ca a plagiat, si nu doar la 125 de pagini din lucrarea sa de diploma, dar a plagiat si cele doua carti pe care le-a scris ulterior acestui doctorat, si mai are tupeul sa nu isi dea demisia si sa ne spuna ca la interviul cu El Pais a vorbit in spaniola si probabil ca jurnalistul spaniol nu a inteles exact ce spunea. Numai ca jurnalistul spaniol vorbea romaneste, iar interviul a fost in limba romana. Minciuna si manipularea la nivel de prim ministru al unui stat este cred ca de nemaiintilnit in Europa, de nemaiintilnit. Germania are o experienta in privinta lui Hitler, atunci cand poporul german a fost sedus de promisiunile lui Hitler si s-a trezit cu o mare nenorocire pentru care au avut de tras foarte mult. Credeti ca riscam sa cadem in acelais pacat?”
Karl-Peter Schwarz: „Nu as insista prea mult asupra asemanarilor, pentru ca este intotdeauna periculos sa faci analogii intre situatii istorice atat de diferite, dar exista unele analogii. De exemplu, nu uitati ca Hitler a venit la putere prin parlament. A existat acel Ermaechtigungsgesetz, a fost facut cu ajutorul parlamentului. Desi nu exista o majoritate a national-socialistilor, dar pentru ca celorlalti le-a fost frica, au incercat sa se acomodeze, nu au avut o viziune, o alternativa politica, si atunci, s-a intamplat. Si, intr-o perioada foarte scurta, o tara inalt dezvoltata, cu o traditie culturala profund inradacinata, de sute si sute de ani, a cazut in cea mai oribila barbarie care se poate imagina. Asta s-a facut cu ajutorul parlamentului.
Sa vedem cazul in care comunistii au preluat puterea. Nu a fost intotdeauna ca in Romania, manu militari, ci s-a facut uneori si pe cai democratice, de exemplu in Cehoslovacia. In Cehoslovacia, comunistii erau o minoritate, si, intr-un proces intru totul democratic, de vot, au preluat puterea in 48, iar apoi au transformat totul, au castigat alegerile, si au transformat totul intr-o dictatura. Aud adesea in Romania acum: nu poate fi o lovitura de Stat, pentru ca s-a facut prin parlament, iar parlamentul este expresia vointei poporului. Lasand la o parte ceea ce am discutat mai inainte, ce fel de reprezentanti ai poporului sunt parlamentarii, sa uitam de asta, pentru moment. Chiar daca ar reprezenta cu adevarat interesele poporului, exista limite in democratie, democratia nu este doar ce vrea majoritatea, iar apoi poate face orice, sa persecute evreii, sa persecute adversarii politici, sa construiasca lagare de concentrare, orice. Nu? Pentru ca e majoritatea, este vointa poporului. Acum, nu spun ca Ponta vrea sa faca aceste lucruri. Nu as vrea sa fiu gresit inteles in aceasta privinta. Dar vreau sa spun ca aceasta conceptie de democratie populara, care e foarte tipica pentru comunisti si pentru toate miscarile totalitare, pentru ca ele sunt si miscari la baza societatii, nu numai ale catorva gangsteri, acest fel de a gandi este foarte, foarte primejdios.
Punctul cel mai important intr-o democratie nu este democratia ca atare. Cel mai important, cel mai fundamental lucru, este domnia legii. Este pastrarea libertatii oamenilor. Acesta este lucrul cel mai important. Daca un guvern este asa sau altfel, daca este o singura camera sau sunt doua, sunt chestiuni absolut secundare, nu cred nici macar ca democratia este singura societate libera posibila, pot sa-mi imaginez si alte modele. Dar, pentru moment, este democratia. Bun. Deci ramanem in democratie. Dar, democratia doar ca atare, fara consideratie pentru drepturile altora, drepturile fundamentale, drepturile naturale, trecand peste ele, amenintaand pe adversarii politici, mintind cu nerusinare in privinta unor lucruri evidente, doar pentru ca au puterea, si considera ca aceasta putere este garantata, doar pentru ca exista o majoritate in parlament? Nu, nu merge asa.
Alexa Ionescu: „As dori sa va rog sa spuneti telespectatorilor emisiunii By Alexa, care sunt cetateni, nu politicieni, un mesaj pentru situatia grea in care suntem. Ar trebui sa fim optimisti Dle Schwarz? Ne va sustine, cel putin pe noi cetatetii, Europa, NATO, sau ne va lasa la mana valului care a mai maturat odata Romania in anii 50?”
Karl-Peter Schwarz: „In primul rand, nu sunt aici ca sa transmit mesaje. Pot doar sa-mi exprim vederile personale. Nu sunt vederile ziarului meu, nu sunt vederile guvernului german, sunt vederile mele personale, si, daca ma intrebati despre vederile mele, vorbim despre ele. Dupa cum judec eu si evaluez situatia, nu sunt atat de pesimist. Nu cred. Pentru ca deja am vorbit despre progresul din societatea romaneasca, in special de progresul din domeniul justitiei, in ultimii 10 ani, noua forma culturala si mentala a acestei societati romanesti. Asta pe de o parte. Pe de alta parte, uitati-va pe harta. Uitati-va unde este pozitia geopolitica a Romaniei. Cat de greu era, chiar pe vremea lui Ceausescu, sa nu se tina cont de aceasta pozitie, care este foarte importanta pentru rusi, care este la fel de importanta pentru Europa si pentru Statele Unite, importanta strategica a acestui loc in ceea ce priveste Orientul Mijlociu si zona Marii Negre. Deci, chiar va imaginati ca ei vor inchide ochii, daca mafia ia puterea aici?
Nu stiu, dar fapt este ca, pentru moment, aveti multe forte de autoaparare in societatea Dvs. Deci nu exista cale de intoarcere, nu exista o cale simpla catre un stat mafiot, prin referendum, sau prin “Basescu – iesi afara”. Nu e chiar atat de usor. Sunt o multime de lucruri. Ei trebuie sa tina cont de sistemul de justitie. Bine. Daca exista un grup, cum sunt prietenii militari ai D-lui Ponta, pe care i-ati citat mai devreme, iar daca ei iau puterea, stiu ce au de facut, sa scoata armata in strada, sa traga, sau politia, ca pe vremea Securitatii, cum obisnuiau ei sa faca, atunci aveti o lovitura de Stat fierbinte, aveti o astfel de situatie, si puteti fi siguri ca va exista un raspuns adecvat din partea NATO si UE. Pentru ca nu-mi pot inchipui ca ei vor inchide ochii fata de o astfel de evolutie.
Este, pur si simplu, prea periculos. Trebuie sa intelegeti ca Romania face parte din structurile euro-atlantice, iar asta inseamna, deasemenea, anumite responsabilitati. Si daca nu accepti asta, trebuie sa ai in vedere faptul ca si ceilalti isi vor afirma interesul pentru securitatea din aceasta regiune. O vor face. Deci nu cred ca situatia este chiar atat de dramatica.
Eu cred ca societatea romaneasca isi va gasi puterea, poate o sa mai ia ceva timp, si, ceea ce consider eu atat de ingrozitor de regretabil, este ca erati pe o cale excelenta, si ca ati realizat o multime de lucruri in ultimii 8 ani, si inca 5-6 ani cu o astfel de dezvoltare v-ar fi salvat de la multe probleme, pe care acum va trebui sa le infruntati din nou. Din nou.
Si imi pare atat de rau, nu pentru PDL, nu pentru Basescu, nu ma intereseaza, ci pentru oamenii din aceasta tara, pentru oamenii saraci, exact acei oameni care, cu un cinism incredibil, sunt prezentati drept pensionarii din manifestele USL, “eu sunt pentru suspendarea presedintelui, pentru ca mi-a furat pensia”. Asta inseamna sa te joci in mod cinic, cinic, cu oamenii saraci. Iar oamenii saraci sunt cei care vor plati cel mai mare pret pentru ceea ce se intampla acum. Ei vor vedea ce inseamna asta. Pentru ca, daca vor continua asa cum au inceput, veti da faliment in urmatorii ani. Si veti pati ca Grecia. Si veti pierde si mai multi oameni. Deja sunt 3 milioane de romani in strainatate. Sunt foarte productivi. Ei sunt o buna contributie, o foarte importanta contributie, la dezvoltarea economiei, dar nu aici, in celelalte tari, noi suntem foarte bucurosi sa-i avem in Austria si in Germania, foarte bucurosi, francezii sunt bucurosi, italienii sunt bucurosi sa-i aiba, pentru ca exista o competitie pe piata muncii, cine ia cei mai buni oameni. Cine va parasi tara? Evident, cei mai buni, pentru ca e o selectie pozitiva. Doar oamenii care se pot adapta la conditii noi, care sunt gata sa munceasca, sa se implice, ei sunt cei care pleaca din tara. Cei care raman vor fi cei mai saraci. Asta este alegerea pe care trebuie sa o faceti.
Nu e vorba de Basescu. Acestea sun lucrurile importante pe care le aveti de abordat in aceasta tara.”
5 Comments
Costin Andrieş
28 July 2012Karl-Peter Scwarz greseste. Ne lamureste cum sta treaba fiul lui Adrian Nastase:
Lui Nastase ii va fi mai usor sa treaca peste tot daca romanii merg la vot, peste tot, mai exact, peste inchisoare.
bogdan
28 July 2012Europa nu intelege nimic din ce se petrece in Romania. Basescu nu si-a pierdut sustinerea din cauza masurilor economice indoielnice ci din cauza arogantei sale (se pare ca il urmeaza pe Nastase).
Romanii nu au treba doar cu Basescu ci cu toti invartitii epocii Ceausescu (marinari, militieni si securisti bisnitari) care au acaparat puterea economica si politica a tarii.
Sa credem ca Basescu este campionul sinceritatii, cinstei si onoarei iar altul dupa el nu mai exista, ar insemna ca dam dovada naivitatii noastre (lasam asta in seama Europei).
De asemenea, sa intelegem ca Eurpoa nu inseamna doar prea vocalul Partid Popular European care nu are o legitimitate data de istorie ci este doar o adunatura de interese temporare ale unor partidulete care si-au pierdut sustinerea votantilor si si-au cosmetizat fata (vezi PDLul a carui doctrina nu s-a concretizat pana azi). Au castigat voturile doar pacalind electoratul dar, in vreo 4-5 ani, nu vom mai auzi de ei (se vor materializa in alte partide si vor candida sub alte culori). Va voi intreaba prin 2020 daca va mai sti cineva cine a fost Angela Merkel sau Szarkozi.
Ma bucur pentru liberalii romani ca nu s-au prostituat ca altii acceptand pulpana PPE-ului.
Daniel Francesco
28 July 2012@bogdan
Vezi, aici este falia care ne desparte, „dovada naivitatii” este sa crezi ca PNL-ul este altceva decat un partid manusa al PSD-ul iliescan. PNL-ul si-a croit drum direct in ALDE (Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa), format din partide si partidulete se se afla in stanga spectrului politic.
Anca Cernea
28 July 2012@2
S-ar putea scrie un volum de psihiatrie politica pe marginea textului @2.
Sa recapitulam ideile principale.
Băsescu nu e campionul sincerității, cinstei și onoarei, trebuia dat jos și aduși adevărații campioni: Ponta/Copy/Paste, Voiculescu, Criz Antonescu, Fenechiu, toți ăia din parlament cu condamnări cu suspendare/anchete penale, Iliescu, Dragnea, Hrebenciuc.
PPE nu e legitim, nuuuu, nu va rămâne în istorie! Merkel si Sarkozy vor fi uitati, dar va ramane Ponta si USL. Pentru ca USL are doctrina, nu ca PDL. Si legitimitate istorica, tocmai de la 1921 (Partidul Comunist din Romania), ;i chiar de la 1864 (Internaționala Socialistă), nu ca parveniții, recentii, din PPE.
Ce bine că PNL a evitat să se prostitueze cu PPE! PNL a ales adevarata prostitutie, cu PSD si PC!
Europa nu intelege nimic din ce se intampla aici. Bine ca intelege Rusia. Rusia prezinta lucrurile exact ca Bogdan. Nu stiu care de la care se inspira.
Securistii mari, aia care faceau/fac geopolitica, aia care au macelarit si au schingiuit tot ce avea tara asta mai bun, aia care au operat marile operatiuni ale lui Ceausescu in tara si peste hotare, sunt ok. Si activistii PCR din care se trage PSD sunt ok. Si kaghebistii sunt ok. Si mogulii USL.
Dar nu marinarii.
Securistii sunt ok, dar cu o conditie: sa nu fie marunti bisnitari, simpli invartiti ai epocii de aur, ci mafioti adevarati, d-ăia USL, care fură tara cu totul.
Logica si morala politica de tip @2 depind invers proporțional de scala faptelor. Pacatele mici trebuie infierate cu maxima asprime. Cele mari trebuie premiate. Premiul este Romania.
rodica
28 July 2012Da,asa cum a spus Dna Viviane Reding”vrem fapte,si nu vorbe” ne-am saturat 22 de ani de ‘gogosele” Alexa.
F.buna radiografie facuta impreuna cu Karl-Peter Schwarz.
Numai bine doresc Romaniei si poporului roman!