FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

171 de ani de liberalism. Perseverența lui Neagu Djuvara, IICCMER și anticomunismul comuniștilor

Am 170 de ani de liberalism , n-am voie să-mi dau demisia din aşa ceva – Neagu Djuvara (Decembrie 2012)

IICCMER a intrat de un an în subordinea USL, deci în subordinea alianței dirijate, prin Crin Antonescu și Victor Ponta, de doi comuniști, și anume, ne spune Neagu Djuvara, Dan Voiculescu și Ion Iliescu.

Neagu Djuvara spunea acum aproape un an și jumătate într-un moment de indignare că “Iubiții de liberali sunt conduși acuma de Antonescu.” A amintit „prostia” lui Crin Antonescu care, „acum câteva zile a declarat că Iliescu s-a retras din politică. Ca să spui o asemenea prostie împlinești o vorbă românească: Dacă prostul nu-i fudul, nu-i prost destul. Ăsta este Crin Antonescu”. Acum aproape jumătate de an, după ce prostul fudul Antonescu l-a primit cu onoruri și fanfară în PNL pe Becali, Neagu Djuvara a reacționat din nou dur și-a spus că nu poate avea „nici o legatură” cu PNL-ul de azi, „un partid liberal care fuzionează cu rămăşiţele lui Voiculescu, pe urmă îl primeşte şi pe Becali, asta nu mai e Partidul Liberal”. Despre acțiunile PNL din ultimii ani, Djuvara spunea că sînt „așa de nebunești că vă spun drept că mi-e rușine. Strategia adusă de actualul PNL nu-mi convine deloc, mă fac că nu-i cunosc.” În martie 2013, cînd deja Neagu Djuvara pare să fi uitat că nu-i cunoaște și participă la o conferință IICCMER alături de „intelectualul lui Antonescu” (nu cred că greșesc dacă o numesc așa) și activistă USL, Alina Mungiu Pippidi.

Lansarea Saloanelor Memoriei Exilului Românesc

„Joi, 21 martie 2013, la Jockey Club Român, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat conferinţa-dezbatere „Un conservator de stânga. Ghiţă Ionescu, 100 de ani de la naştere”, un prim eveniment din noua serie a Saloanelor Memoriei Exilului Românesc. Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea lui Ghiţă Ionescu, personalitatea politologului a fost evocată de Alina Mungiu-Pippidi, Neagu Djuvara, Dinu Zamfirescu […]”

Nu este cîtuși de puțin lipsit de importanță și cu nimic mai puțin dezolant faptul că Neagu Djuvara a vorbit la conferință alături de Alina Mungiu, acest „curcișător” al societății civile (în sensul CTP al termenului). AMP conferențiază cu o dexteritate deplină, despre disidența anticomunistă!, în cadrul IICCMER-ului care e în subordinea unor comuniști și colaborează strîns cu un bătrîn și desăvîrșit comunist, Andrei Marga. De fapt Alina Mungiu Pippidi este cunoscută și apreciată în societatea ciuvică pentru dexteritatea cu care performează în conjuncturi contradictorii ochiului neavizat. Nu m-a mirat deloc naturalețe cu care a conferențiat, despre rolul societății civile independente!, cu un alt ativist USL, Cristian Pîrvulescu. Pîrvulescu prezidează acum, numit de Hrebenciuc (aici), deci din interiorul USL, dezbaterile cu „societatea civilă” pentru modificarea Constituției. Prezidează, deci anulează (aici). Conferința cu CP și AMP, apropo de „Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românescu”, a fost organizată de situl comunist Critic Atac, fiind moderată de Victoria Stoiciu (care scria acum un an și jumătate că „succesul unei mişcări populare nu stă în capacitatea maselor de a ucide, ci în dorinţa lor de a muri pentru un ideal – o spune eternul revoluţionar, Leon Trotsky. Câţi oameni sunt azi gata să îşi dea viaţa pentru o lume mai bună?”) și de nostalgicul sovietelor Vasile Ernu, care e de părere, printre prea multe altele, că anticomuniștii ar trebui „să plătească niște bani pentru cei care i-au făcut oameni, pentru comuniștii care i-au educat, care le-au dat multe” (aici). De altfel, discuția dintre AMP și CP a fost deschisă de Victoria Stoiciu cu un citat din Marx. Critic Atac a fost numit și de Cristian Ghinea „un site de extrema stîngă” — „Amicilor mei de stînga: divorțați și voi de sonații voștri” (aici).

Neagu Djuvara a uitat

Actualul IICCMER, nu avem de ce să ne mirăm, nu are nimic de spus atunci cînd Crin Atonescu compară, în aplauzele lui Iliescu, infractorii şi urmăriţii penal din zilele noastre cu victimele comunismului. În acest sens, Anca Cernea scria în unul dintre apelurile Fundației Ioan Bărbuș la adresa IICCMER: „În consens cu Ion Iliescu, Preşedinte de Onoare al PSD, Crin Antonescu a asemuit îndeplinirea de către procurori a îndatoririi lor legale de a investiga posibile fapte penale săvârşite în legătură cu votul din 29 iulie, cu acţiunile prin care regimul comunist a impus colectivizarea agriculturii, ucigând, schilodind, deportând şi jefuind zeci şi zeci de mii de cetăţeni în cadrul unei masive campanii criminale. ” – Citiți Apel către IICCMER (17 aug 2012)

Neagu Djuvara participă la conferințele unui IICCMER care a ignorat abominația de pe platourile Antenei 3, cînd, în prezența unui Cristian Pîrvulescu tăcut și angelic, Lucia Hossu Longin l-a asemuit pe Adrian Năstase cu Iuliu Maniu spunînd că pregătește o serie a „Memorialului Durerii” despre „lotul Năstase” ! – Citiți „Protest față de manipularea și instrumentalizarea istoriei de către IICCMER, în slujba intereselor USL” (5 iulie 2012)

Nu știu care sînt motivele pentru care Neagu Djuvara perseverează și continuă să transfere legitimitate unui „grup infracțional organizat„, poate chiar îmi permit prea multe, dar nu știu dacă pot trece peste această dovadă de lipsă de discernămînt.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

2 Comments

  1. Bogdan Calehari
    7 April 2013

    Care este asemanarea intre liberalismul romanesc de acum o suta si ceva de ani si cel de azi, cred ca nici domnul Neagu Djuvara nu ne-ar putea spune. Si daca ar incerca s-o faca, s-ar afla exact in situatia celui care vorbeste despre asemanarea dintre daci si romanii de azi. Ar fi insa mult mai usor de demonstrat asemanarea intre liberalii lui Antonescu si national comunistii lui Ceausescu. Asta da!
    In 1910, Paul Bourget spunea: „Patru stavile ne separa de barbarie: Marele Stat Major german, Camera Lorzilor din Anglia, Academia Franceza si Vaticanul”.
    Cine s-ar risca sa gaseasca asemanari intre civilizatia occidentala de atunci si cea de azi, cea a Komisarilor europeni si a multiculturalismului? Sunt sigur insa ca multi ar spune, din inertie: „Am 170 de ani de civilizatie occidentala in spate, nu pot sa-mi dau demisia din asa ceva”.

  2. dictaturajustitiei
    7 April 2013

    Să ne amintim cum și doamna Doina Cornea ne-a îndemnat în anul 2000 să votăm cu Ion Iliescu. S-ar putea ca de vină să fie doar vârsta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *