70 de ani de la primul atac asupra Poloniei

  3

  Astăzi Polonia comemorează 70 de ani de la izbucnirea celui de al doilea război mondial, a cărui primă victimă a fost. Prima ceremonie a avut loc în zori pe Westerplatte Peninsula lângă Gdansk, în locul în care un vas de război german a tras focuri asupra unui fort polonez în 1939. Preşedintele polonez Lech Kaczynski si prim-ministrul Donald Tusk s-au alăturat veteranilor de război lângă monumentul eroilor Westerplatte la ora 4:45.

  Ceremonia a marcat ora exactă când crucişătorul german Schleswig-Holstein a deschis focul asupra fortului polonez. În acelaşi timp, Wehrmacht-ului german a invadat Polonia de la est, vest şi sud. În urma acestor atacuri Marea Britanie şi Franţa au declarat război împotriva Germaniei două zile mai târziu.

  Presedintele Lech Kaczynski a precizat că Rusia poartă aceeași responsabilitatea pentru război, declarând că ţara sa a primit o lovitură de cuţit “în spate”.

  Liderii sau miniștrii de externe din 20 de ţări, inclusiv Germania şi Rusia sunt așteptați în Gdansk în timpul zilei, susține BBC. Într-o conferinţă de presă cu omologul său polonez, prim-ministrul rus Vladimir Putin a recunoscut că pot fi întâlnite “probleme” în istoria celor două ţări , și este necesar să fie analizate.

  Astăzi relaţiile Poloniei cu Rusia sunt mai incordate decât cele cu Germania.

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentABC libertarian
  Articolul următorWilliam F. Buckley II
  Cosmin Cărbunaru
  Am trăit, un timp, într-un regim politic ce reducea o persoană la o simplă piesă în mâna statului. Apoi, am avut de îndurat o perioadă moștenirea instituțională a acestui regim. Acum, observ că într-un fel sau altul se militează pentru același lucru dar sub altă formă. Ca să putem să ne bucurăm de ”Societatea deschisă”, trebuie să cunoaștem și să fim atenți la ”dușmanii săi”. Am absolvit științele politice, în București. Acum doresc să cunosc mai bine Europa Centrală si de Est. "God's Playground" , așa cum a fost numită Polonia de Norman Davies, se poate caracteriza toată această zonă, unde se pot întâlni, ușor, dorințe de libertate cât și întruchipări ale ”banalității răului”. În același timp sunt pasionat de istoria ideilor și ideologii politice.

  3 COMENTARII

  1. Vladimir Putin a dat un interviu la Gazeta Wyborcza in care a spus despre pactul Ribbentrop-Molotov:

   “Astazi intelegem ca orice forma de intelegere cu regimul nazist era inacceptabil din punct de vedere si nu avea nici o sansa sa fie realizat”.

   Mai departe:

   “(Rusia)… intelege extrem de bine emotiile polonezilor in legatura cu Katyn.”

   Vizita lui Putin este prima vizita la inalt nivel in Polonia in ultimii 7 ani.

   Link-ul aici, de altfel un articol bun de Robert Amsterdam.

  2. masacrul de la katyn?
   care decenii de-a randul a fost pus in carca fratilor nazisti de catre social-comunisti?

  3. Rectific, materialul publicat in Gazeta Wyborcza era o scrisore deschisa a lui Vladimir Putin catre polonezi. Adam Michnik – redactorul-sef la Gazeta Wyborcza – a raspuns astfel la afirmatiile lui Putin:

   “In ochii nostri, dar si in ochii multor democrati rusi, Stalin a fost un criminal si un agresor; acest initiator al statului Gulag, a fost pe de-a intregul egalul lui Hitler”.

   @dr jones,
   Cat se poate de exact, masacrul de la Katyn in care au fost impuscati peste 20000 de ofiteri polonezi.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here