FUNDATIA IOAN BARBUS

70 de ani de la primul atac asupra Poloniei

Astăzi Polonia comemorează 70 de ani de la izbucnirea celui de al doilea război mondial, a cărui primă victimă a fost. Prima ceremonie a avut loc în zori pe Westerplatte Peninsula lângă Gdansk, în locul în care un vas de război german a tras focuri asupra unui fort polonez în 1939. Preşedintele polonez Lech Kaczynski si prim-ministrul Donald Tusk s-au alăturat veteranilor de război lângă monumentul eroilor Westerplatte la ora 4:45.

Ceremonia a marcat ora exactă când crucişătorul german Schleswig-Holstein a deschis focul asupra fortului polonez. În acelaşi timp, Wehrmacht-ului german a invadat Polonia de la est, vest şi sud. În urma acestor atacuri Marea Britanie şi Franţa au declarat război împotriva Germaniei două zile mai târziu.

Presedintele Lech Kaczynski a precizat că Rusia poartă aceeași responsabilitatea pentru război, declarând că ţara sa a primit o lovitură de cuţit “în spate”.

Liderii sau miniștrii de externe din 20 de ţări, inclusiv Germania şi Rusia sunt așteptați în Gdansk în timpul zilei, susține BBC. Într-o conferinţă de presă cu omologul său polonez, prim-ministrul rus Vladimir Putin a recunoscut că pot fi întâlnite “probleme” în istoria celor două ţări , și este necesar să fie analizate.

Astăzi relaţiile Poloniei cu Rusia sunt mai incordate decât cele cu Germania.

Cosmin Cărbunaru

Cosmin Cărbunaru

Comentarii

  1. FrancescoSpune:

    Răspunde
    septembrie 1, 2009

    Vladimir Putin a dat un interviu la Gazeta Wyborcza in care a spus despre pactul Ribbentrop-Molotov:

    “Astazi intelegem ca orice forma de intelegere cu regimul nazist era inacceptabil din punct de vedere si nu avea nici o sansa sa fie realizat”.

    Mai departe:

    “(Rusia)… intelege extrem de bine emotiile polonezilor in legatura cu Katyn.”

    Vizita lui Putin este prima vizita la inalt nivel in Polonia in ultimii 7 ani.

    Link-ul aici, de altfel un articol bun de Robert Amsterdam.

  2. dr jonesSpune:

    Răspunde
    septembrie 1, 2009

    masacrul de la katyn?
    care decenii de-a randul a fost pus in carca fratilor nazisti de catre social-comunisti?

  3. FrancescoSpune:

    Răspunde
    septembrie 1, 2009

    Rectific, materialul publicat in Gazeta Wyborcza era o scrisore deschisa a lui Vladimir Putin catre polonezi. Adam Michnik – redactorul-sef la Gazeta Wyborcza – a raspuns astfel la afirmatiile lui Putin:

    “In ochii nostri, dar si in ochii multor democrati rusi, Stalin a fost un criminal si un agresor; acest initiator al statului Gulag, a fost pe de-a intregul egalul lui Hitler”.

    @dr jones,
    Cat se poate de exact, masacrul de la Katyn in care au fost impuscati peste 20000 de ofiteri polonezi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian