FUNDATIA IOAN BARBUS

70 de ani de la primul atac asupra Poloniei

Astăzi Polonia comemorează 70 de ani de la izbucnirea celui de al doilea război mondial, a cărui primă victimă a fost. Prima ceremonie a avut loc în zori pe Westerplatte Peninsula lângă Gdansk, în locul în care un vas de război german a tras focuri asupra unui fort polonez în 1939. Preşedintele polonez Lech Kaczynski si prim-ministrul Donald Tusk s-au alăturat veteranilor de război lângă monumentul eroilor Westerplatte la ora 4:45.

Ceremonia a marcat ora exactă când crucişătorul german Schleswig-Holstein a deschis focul asupra fortului polonez. În acelaşi timp, Wehrmacht-ului german a invadat Polonia de la est, vest şi sud. În urma acestor atacuri Marea Britanie şi Franţa au declarat război împotriva Germaniei două zile mai târziu.

Presedintele Lech Kaczynski a precizat că Rusia poartă aceeași responsabilitatea pentru război, declarând că ţara sa a primit o lovitură de cuţit “în spate”.

Liderii sau miniștrii de externe din 20 de ţări, inclusiv Germania şi Rusia sunt așteptați în Gdansk în timpul zilei, susține BBC. Într-o conferinţă de presă cu omologul său polonez, prim-ministrul rus Vladimir Putin a recunoscut că pot fi întâlnite “probleme” în istoria celor două ţări , și este necesar să fie analizate.

Astăzi relaţiile Poloniei cu Rusia sunt mai incordate decât cele cu Germania.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Cosmin Cărbunaru

Cosmin Cărbunaru

3 Comments

 1. Francesco
  1 September 2009

  Vladimir Putin a dat un interviu la Gazeta Wyborcza in care a spus despre pactul Ribbentrop-Molotov:

  “Astazi intelegem ca orice forma de intelegere cu regimul nazist era inacceptabil din punct de vedere si nu avea nici o sansa sa fie realizat”.

  Mai departe:

  “(Rusia)… intelege extrem de bine emotiile polonezilor in legatura cu Katyn.”

  Vizita lui Putin este prima vizita la inalt nivel in Polonia in ultimii 7 ani.

  Link-ul aici, de altfel un articol bun de Robert Amsterdam.

 2. dr jones
  1 September 2009

  masacrul de la katyn?
  care decenii de-a randul a fost pus in carca fratilor nazisti de catre social-comunisti?

 3. Francesco
  1 September 2009

  Rectific, materialul publicat in Gazeta Wyborcza era o scrisore deschisa a lui Vladimir Putin catre polonezi. Adam Michnik – redactorul-sef la Gazeta Wyborcza – a raspuns astfel la afirmatiile lui Putin:

  “In ochii nostri, dar si in ochii multor democrati rusi, Stalin a fost un criminal si un agresor; acest initiator al statului Gulag, a fost pe de-a intregul egalul lui Hitler”.

  @dr jones,
  Cat se poate de exact, masacrul de la Katyn in care au fost impuscati peste 20000 de ofiteri polonezi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi