FUNDATIA IOAN BARBUS

70 de ani de la primul atac asupra Poloniei

Astăzi Polonia comemorează 70 de ani de la izbucnirea celui de al doilea război mondial, a cărui primă victimă a fost. Prima ceremonie a avut loc în zori pe Westerplatte Peninsula lângă Gdansk, în locul în care un vas de război german a tras focuri asupra unui fort polonez în 1939. Preşedintele polonez Lech Kaczynski si prim-ministrul Donald Tusk s-au alăturat veteranilor de război lângă monumentul eroilor Westerplatte la ora 4:45.

Ceremonia a marcat ora exactă când crucişătorul german Schleswig-Holstein a deschis focul asupra fortului polonez. În acelaşi timp, Wehrmacht-ului german a invadat Polonia de la est, vest şi sud. În urma acestor atacuri Marea Britanie şi Franţa au declarat război împotriva Germaniei două zile mai târziu.

Presedintele Lech Kaczynski a precizat că Rusia poartă aceeași responsabilitatea pentru război, declarând că ţara sa a primit o lovitură de cuţit “în spate”.

Liderii sau miniștrii de externe din 20 de ţări, inclusiv Germania şi Rusia sunt așteptați în Gdansk în timpul zilei, susține BBC. Într-o conferinţă de presă cu omologul său polonez, prim-ministrul rus Vladimir Putin a recunoscut că pot fi întâlnite “probleme” în istoria celor două ţări , și este necesar să fie analizate.

Astăzi relaţiile Poloniei cu Rusia sunt mai incordate decât cele cu Germania.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Cosmin Cărbunaru

Cosmin Cărbunaru

3 comentarii

 1. Francesco
  1 septembrie 2009

  Vladimir Putin a dat un interviu la Gazeta Wyborcza in care a spus despre pactul Ribbentrop-Molotov:

  “Astazi intelegem ca orice forma de intelegere cu regimul nazist era inacceptabil din punct de vedere si nu avea nici o sansa sa fie realizat”.

  Mai departe:

  “(Rusia)… intelege extrem de bine emotiile polonezilor in legatura cu Katyn.”

  Vizita lui Putin este prima vizita la inalt nivel in Polonia in ultimii 7 ani.

  Link-ul aici, de altfel un articol bun de Robert Amsterdam.

 2. dr jones
  1 septembrie 2009

  masacrul de la katyn?
  care decenii de-a randul a fost pus in carca fratilor nazisti de catre social-comunisti?

 3. Francesco
  1 septembrie 2009

  Rectific, materialul publicat in Gazeta Wyborcza era o scrisore deschisa a lui Vladimir Putin catre polonezi. Adam Michnik – redactorul-sef la Gazeta Wyborcza – a raspuns astfel la afirmatiile lui Putin:

  “In ochii nostri, dar si in ochii multor democrati rusi, Stalin a fost un criminal si un agresor; acest initiator al statului Gulag, a fost pe de-a intregul egalul lui Hitler”.

  @dr jones,
  Cat se poate de exact, masacrul de la Katyn in care au fost impuscati peste 20000 de ofiteri polonezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian