Dreapta poate câștiga prezidențialele din România, în 2014. Nu orice candidat de dreapta poate face însă acest lucru. De aceea, credem că persoana ce se va lupta cu Victor Ponta pentru Palatul Cotroceni trebuie să întrunească o serie de calități, pentru a atrage voturile românilor onești.
Astăzi nu discutăm de nume. Mihai Răzvan Ungureanu, Klaus Iohanis, Monica Macovei, Crin Antonescu, Cătălin Predoiu sau Cristian Diaconescu sunt până astăzi candidații cei mai probabili ai dreptei. Nu despre ei este vorba însă, ci despre caracteristicile pe care candidatul dreptei trebuie să le aibă pentru a învinge candidatul baronilor și al corupților din PSD.
Dacă privim imaginea de ansamblu, vedem că România se află, după cum arăta și Robert Kaplan într-un interviu acordat ILD, în fața subversiunii rusești. Plecând de la această realitate, candidatul la prezidențiale trebuie să întrunească anumite condiții obligatorii: să fie pro-occidental și pro-american, dar și să fie ferm în credința sa euro-atlantică, fermitate ce trebuie arătată în relațiile cu statul agresor Rusia. Totodată, viitorul candidat trebuie să fie un ferm susținător al parcursului european al Republicii Moldova și să acorde prioritate relației cu basarabenii.
Kaplan atenționa că pentru a lupta cu subversiunea rusească, un stat din estul Europei trebuie să își întărească instituțiile democratice care luptă pentru apărarea statului de drept și să își asigure, pe cât posibil, independența energetică față de Rusia.
De aceea, candidatul dreptei trebuie să fi dovedit în trecut că este un susținător al statului de drept și al instituțiilor anti-corupție, așa cum sunt DNA sau ANI. Candidatul dreptei trebuie să fie nu doar credibil atunci când vorbește de justiție, dar și să aibă un trecut fără nicio pată, să nu poată fi șantajat de grupurile de interese sau mafiote din mediul politic sau economic. În același timp, pentru a merge pe firul lansat de fostul consilier al președintelui Bush, candidatul dreptei la prezidențiale trebuie să fie un susținător al explorării și exploatării gazelor de șist, de către companii occidentale.
În ceea ce privește viziunea economică, candidatul dreptei trebuie să fie un susținător al capitalismului și al economiei de piață. Considerăm că România nu se poate dezvolta economic și nu poate aduce prosperitate pentru cetățenii săi decât dacă reușim să ducem la capăt reformele economice începute de Emil Boc, și rămase, majoritatea, în stadiul de proiect. De aceea, și viziunea economică a viitorului președinte, mai ales în condițiile în care va ajunge să numească premierul, este esențială. Președintele trebuie să suțină inițiativa privată care creează locuri de muncă și să militeze pentru retragerea statului din economie, în paralel cu promovarea concurenței autentice, deoarece influențarea pieței de către stat descurajează spiritul antreprenorial și scade încrederea populației în economia de piață. În același timp, candidatul dreptei trebuie să vorbească despre scăderea taxelor și a accizelor, principala modalitate prin care guvernează actuala majoritate socialistă.
În trecutul recent, o mare parte dintre aceste valori au fost exprimate în interviuri pentru În Linie Dreaptă, de politicieni precum Sebastian Bodu, Adrian Papahagi, Mihai Răzvan Ungureanu, Mihail Neamțu, Traian Ungureanu și Monica Macovei. Pe rând, toți aceștia au identificat câteva valori ale dreptei cei nu sunt negociabile. Astfel, Sebastian Bodu a vorbit despre obligația unui politician de a fi curajos. ”Nu mi-a fost frică, nici nu m-am gândit la asta”, spune liderul țărănist despre momentul când a început dosarul transferurilor din fotbal. Totodată, Adrian Papahagi a vorbit despre o altă valoare a dreptei, ”demnitatea umană”. ”Principala crimă politică e transformarea omului în obiect al puterii, al societății, al statului, al economiei sau, și mai rău, al experimentelor sociale și chiar biologice”. Un alt lider al dreptei, Mihail Neamțu a identificat o altă valoare, libertatea individuală: ”Un dat non-negociabil al modernității politice și al lumii occidentale mi se pare libertatea individuală”. O altă valoare a dreptei, patriotismul, a fost enunțată, chiar dacă nu numită expres de MRU: ”A-ți negocia viitorul personal împotriva viitorului țării tale, girând un proces accelerat de regres politic, instituțional și economic, înseamnă că nu reprezinți o societate care luptă împotriva ipocriziei și bunului plac”. Esența politicii de dreapta a fost enunțată însă excelent de Monica Macovei: ”Politică fără valori morale nu se poate”.
Noi credem că dacă vom ști să alegem candidatul corect vom fi capabili să învingem încă o dată partidul socialist. Liderii partidelor de dreapta au refuzat propunerea noastră de organizare a unui scrutin preliminar la care să participe candidații de dreapta. Cu toate acestea, credem în continuare că Victor ponta poate fi învins doar de un candidat onest dorit de electoratul român și nu de un politician ieșit din jobenul negocierilor dintre partide. Credem că momentul și miza sunt mult prea importante pentru a nu renunța la orgolii.
De aceea, ILD lansează un apel către proprii cititori, pe care îi rugăm să spună cine consideră că este cel mai potrivit candidat pentru a-l învinge pe Victor Ponta. Vrem să știm cine este după părerea voastră, persoana cea mai onestă, cea mai curajoasă și cea mai credibilă care este capabilă să creeze în turul doi destulă emoție care să ducă la mobilizarea electoratului de dreapta și în final la victoria din alegeri? Dincolo de declarațiile liderilor politici, noi credem că cei care trebuie să decidă asupra candidatului dreptei trebuie să fie electoratul de dreapta.
Despre acest subiect a mai scris și Mirel Axinte pe Blogary, în Cum putem câștiga alegerile prezidențiale, Alegerea prezidențiabilului unic al opoziției, Teoria lanțului fără bilă, a celulei cu gemuleț sau a răului mai mic.
30 Comments
liviuta
3 July 2014Mona Musca.
Bate la orice ora orice adversar in alegeri, mai ales daca are sustinerea unui partid mare.
Daniel
3 July 2014Mihai Răzvan Ungureanu
Vali Ignat
3 July 2014Monica Macovei clar…
Adi
3 July 2014Monica Macovei are sanse. Si gandind pur leftist, e femeie si poate prinde mai multe voturi asa.
John Samihaian
3 July 2014„Eu știu ca dreapta înseamnă respect față de lege și justiție; integritate și etică in politică; anticorupție pentru ca oamenii să nu mai fie umiliți la ghișee și pentru ca mediul de afaceri, competiția corectă și locurile de munca sa nu mai fie subminate de corupție. Dreapta însemna și adevăr, credință si căința când greșești. Mai înseamnă și să iți iubești tara mai mult decât pe tine.” – Monica Macovei, 30.06.2014…
desigur, „dreapta” poate sa mai insemne multe alte lucruri si voi/noi stiti/stim asta… apreciez insa claritatea si modul succint de a prezenta unele dintre aceste lucuri… deocamdata nu am gasit o rima mai buna… :-)… multumesc…
Andy
3 July 2014Monica Macovei corespunde cel mai bine acestui profil!
Cei care doresc sa se alature initiativei care-i cere Monicai Macovei sa candideze la presedintie pot sa o faca dand un Like si Share acestei pagini
https://www.facebook.com/MacoveiPentruRomania
Gordievski
3 July 2014Monica Macovei sustinuta de toti ceilalti il zdrobeste pe Ponta. Are credibilitate externa si interna, ar putea apara interesele Romaniei, stie dosarul Moldova si a dovedit ca are si o naturalete in exprimarea dreptatii si normalitatii.
Andrei
3 July 2014Monica Macovei!
Dragan Angela
3 July 2014Da, Monica Macovei, este omul conscvent care nu si-a schimbat culoarea politica in raport de interesele personale, este vocea poporului in Europa, adica vocea care striga adevarul si fara de care comunistii lui Ponta ne ingenuncheau de mult. Cred ca ea reprezinta garantia pentru o justitie dreapta si europeana.
Rucsandra
3 July 2014Monica Macovei
dar sper ca Monica sa fie ÎMPOTRIVA EXPLOATĂRII GAZELOR DE ȘIST!! care este o mare afacere bazată pe ignoranță… un fel de a-ți tăia singur craca pe care stai…
Dorneanu Cornel
3 July 2014Monica Macovei ! Succes !
Toiu
3 July 2014Dintre cei mentionati de dumneavoastra:
Crin Antonescu- pucist, amoral, neserios, superficial, dispus la compromisuri inacceptabile; in eventualitatea unui tur doi la care participa Ponta si Antonescu, eu nu voi vota.
Johannis-prieten cu pucistii (vorba aia, mai bine originalul decat copia), extrem de flexibil in a coopera cu tot felul de derbedei politici ( in ciuda aparentei de rigiditate). Explicatiile privind dobandirea averii- vreo patru case din meditatii si leafa de profesor- denota multa nesimtire si sfidare. In eventualitatea unui tur doi la care participa Ponta si Johannis, probabil eu nu voi vota.
Mihai Razvan Ungureanu-imoral, avid de putere, scuipa unde a lins si linge unde a scuipat. Simbolizeaza licheluta perfecta. Se poate face totusi o diferentiere intre MRU si Ponta in favoarea celui dintai. Ar fi un candidat foarte slab
Catalin Predoiu-provenit din establishmentul liberal. Aparent nu se poate pune mare pret pe acest candidat. Capacitatea de a se mula pe politici total diferite (ministru atat in guvernul Tariceanu 2 cat si in guvernele Boc) reprezinta un mare minus. Discurs tern si lipsit de substanta ani de zile. In ultimul timp, in mod surprinzator, are pozitii extrem de corecte si logice si un discurs dintre cele mai bune. Preferabil dintre toti candidatii propusi de PNL-PDL.
Cristian Diaconescu- membru de marca PSD pana acum cativa ani, candidat la Congresul PSD pentru postul de presedinte al PSD (!!!). Acest fapt spune mult despre caracterul acestui individ. Discursul bun si pozitionarea politica corecta din ultimul timp nu poate ascunde insa, disponibilitatea pentru compromis si dorinta de parvenire. Ar fi un candidat foarte slab si ar demobiliza pe multa lume de buna credinta.
Adrian Papahagi- pozitionari corecte, discurs foarte bun, are repere morale si curajul de a-si afirma calitatea de crestin. Intr-o tara in care sustinerea avortului reprezinta o conditie fundamentala pentru participarea la viata publica, pozitionarile antiavort ale domnului Papahagi spune multe despre reperele morale si caracterul domnului Papahagi. Un pic orgolios si naiv. Ar reprezenta o solutie foarte buna si nu asa cum am fost obisnuiti, o solutie mai putin rea. Din pacate nu se pune problema unei candidaturi.
Mihail Neamtu- un profil asemanator cu cel al domnului Papahagi. Din pacate extrem de orgolios si vanitos. Incapacitatea de a-si recunoaste anumite greseli ( a se vedea pozitionarile si comportamentele in problema Rosia Montana si implicit gazele de sist) reprezinta un mare minus pentru acest om politic. Ramane, totusi, un posibil candidat (discutie este din pacate pur teoretica) bun.
Monica Macovei-marginalizata de sistemul politic corupt din Romania. Printre putinii oameni politici care a incercat reformarea justitiei-institutie fundamentala pentru un stat de drept. Are foarte multe calitati iar incapatanarea de a sustine politicile de dreapta si de a se pozitiona timp de ani de zile de partea binelui reprezinta un mare atu in evaluarea acestui om politic. Un mare minus reprezinta slabiciunea pentru diferite minoritati sexuale (colaborarea cu LGBT, de exemplu). Aceasta slabiciune este inacceptabila si imi pare a fi produsul unei confuzii de ordin moral. Poate ma insel, dar am impresia ca in ultimul timp doamna Macovei a luat distanta fata de aceste asociatii respingatoare. Doamne-ajuta. Ar fi un candidat excelent.
O observatie: primii cinci luati in calcul reprezinta optiuni reale pentru partidele care vor propune in final candidatul (candidatii) dreptei. Dimpotriva, ultimii trei raman la stadiul de optiune pur teoretica.
Chestia asta spune multe despre asa zisa dreapta din Romania.
Mih
3 July 2014Dpmv, „eroarea” (ghilimelele nu sunt obligatorii, dar nici intamplatoare) care a cam prins pe dreapta societatii civile este „non” (pana la „anti”-) „basismul” promovat cu un…”entuziasm” demn de o cauza mai buna.
Pe mine m-ar convinge oricare dintre cei inscrisi sau stimulati de sustinatori sa se inscrie in cursa prezidentiala, care ar declara ca doreste, isi propune si va face efortul sa duca mai departe proiectul inceput de Traian Basescu.
Georgescu M.
3 July 2014Monica Macovei are forta si patriontismul necesar. Daca Basescu o sustine va castiga. Diaconescu e prea slab pentru lupta cu Ponta. Daniel Morar ar putea fi bun daca accepta.
Mihai Cerchez
3 July 2014Eu l-as vedea in acesta functie pe Gabriel Liiceanu
George
3 July 2014Monica Macovei sau Mihai Răzvan Ungureanu ar fi cele mai bune soluții. În nici un caz Iohanis sau Crin, ei ar fi cei mai nocivi pentru democrație și pentru statul de drept.
Popa Gheorghe
3 July 2014Dupa opinia mea, este suficient ca din cele „n” cerinte enumarate, mai sus, sa ramana trei, iar acestea sa fie „principii!”, si anume:
1. Susținător si aparator al statului de drept și al instituțiilor anti-corupție.
2. Susținător si aparator al economiei de piață.
3. Să suțină si sa apere inițiativa privată și să militeze pentru retragerea statului din economie.
As mai aduga un mic amendament, la cele de mai sus, si anume: „flexibilitate, ci nu fermitate in relatiile cu toate statele lumii!”.
Apreciez ca Mihai Razvan Ungureanu este candidatul pt. presidentie ce poate asigura si respecta cele trei principii plus amendamentul, precizate mai sus; totodata are sanse sigure, sa-l invinga pe Victor Ponta sau orice alt candidat la pesidentie din partea stanga a spectrului politic romanesc.
ShERE Marinescu
3 July 2014Monica Macovei
Claudiu
3 July 2014Monica Macovei
Adriana Raitic
3 July 2014Categoric MONICA MACOVEI!!!
Dan
3 July 2014Monica Macovei sau Traian Berbeceanu.
Cristi
3 July 2014Monica Macovei!
Victor D.
3 July 2014Monica Macovei Presedinte, Predoiu/Diaconescu – Prim-Ministru.
Cu o buna echipa in jur plus mai multi intelectuali de marca, Monica M. alaturi ar ajunge in turul 2. Antonescu va tebui sa sustina proiectul.
ela B
3 July 2014Monica Macovei sau Adrian Papahagi.
Stefan Pruteanu
3 July 2014Mihai Razvan Ungureanu,inteligent,nepatat,vorbitor de limbi streine,are prestanta.
Transsylvania Phoenix
3 July 2014Monica Macovei
mihai
3 July 2014Hmmm, deci unul care sa indeplineasca conditiile din text? Pai…
Georgescu M.
3 July 2014Monica Macovei
Carmen Amza
3 July 2014Aș susține că d-na Monica Macovei ar fi cea mai bună dacă n-aș fi conștientă de faptul că „trăim în România” și majoritatea cetățenilor sunt misogini .
L-aș vota pe Cristian Diaconescu , în momentele cheie s-a poziționat clar pentru statul de drept . Din păcate, PMP-ul este lovit chiar și de către presa de dreapta, cea care nu-și poate depăși sentimentele de antipatie totală pentru Elena Udrea, care speră , crede chiar, că ne poate influența în alegerea noastră.
Cătălin Predoiu ar fi ultima variantă dar mă îndoiesc că o să fie desemnat drept candidat.
Stefan Pruteanu
3 July 2014Eu imi mentin parerea Miai Razvan Ungureanu.Serios,Cult,Vorbitor de limbi streine,Prezentabil,Cu experienta,Si cei mai important „n-are schelete in sifonier „