FUNDATIA IOAN BARBUS

Victorie pro-life în Statele Unite

sursa: NYT

sursa: NYT

Curtea Supermă de Justiţie a Statelor Unite a decis că firmele pot invoca obiecţii de conştiinţă la contractarea asigurărilor de sănătate pentru angajaţi. Prin urmare, nu vor putea fi constrânse să asigure angajatelor controlul naşterilor prin metode care nu sunt conforme cu principiile şi credinţa proprietarilor firmei. Femeile au posibilitatea să extindă asigurarea, însă fără participarea angajatorului.

Decizia amintită este importantă ca precedent juridic, deşi priveşte numai două companii, Hobby Lobby şi Conestoga Wood (cazul Burwell v. Hobby Lobby and Conestoga Wood v. Burwell, U.S. Supreme Court, No. 13-354, 13-356). Aproximativ 300 de dosare similare aşteaptă să fie soluţionate, între ele şi cel al grupului media ETWN (Eternal World Television Network), cel mai mare grup media religios din lume. ETWN a fost scutit provizoriu de penalităţile pentru nerespectarea legii, însă decizia finală nu a fost pronunţată în acest caz.

Numărul angajaţilor firmelor ale căror proprietari au declarat că au obiecţii de conştiinţă faţă de legea îngrijirilor medicale (Obamacare) este sub 20.000. Liderul republicanilor din Congres a afirmat că decizia este „o victorie pentru libertatea religioasă şi un eşec pentru administraţia care în mod repetat a trecut graniţele constituţionalităţii pentru a urmări obiectivele unui Mare Guvern (Big Government)”. Lobby-ul avortist critică decizia pentru că ar crea posibilitatea ocolirii legii şi în alte situaţii şi ar permite angajatorilor să intervină în viaţa personală a angajaţilor.

Este de notat că succesul a fost rodul implicării juriştilor, al oamenilor de afaceri şi al creştinilor de rând în mişcarea pro-life. O situaţie asemănătoare a fost în 2012, când cetăţenii sloveni au impus un referendum asupra legalizării adopţiei copiilor de către cupluri homosexuale şi au respins ulterior respectiva propunere legislativă.

Când o atitudine favorabilă vieţii este discutată şi promovată liber sunt mai multe şanse ca principiile tradiţionale să fie efectiv asumate de societate. Prin urmare, declaraţiile pe care imamii din societățile islamice sau lideriii de la Moscova le fac în favoarea valorilor familiei nu sunt credibile pentru că sunt contrazise de o realitate zilnică. În lumea musulmană, crimele de onoare sunt frecvente şi familiile autorilor atacurilor sinucigaşe profită material dacă atacul are succes, iar în Rusia numărul de avorturi, de familii destrămate şi de copii ai străzii atinge niveluri îngrijorătoare – („13 avorturi la fiecare 10 nașteri” | „gândiți-vă puțin la asta: rușii sunt atât de lipsiți de speranță pentru viitor că au cu 30% mai multe avorturi decât nașteri”), Jonathan V. Last – The Weekly Standard, feb 2013).

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Redacţia

Redacţia

Conservatori români

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi